zondag 24 april 2016

Carpaccio, gerookte ribeye, puntpaprika uit de airfryer en een heerlijke soep.

Zondag aten we bij broer en schoonzus, maar eten meegenomen. Carpaccio van de biologische boer met een dressing volgens dit receptje. Erg lekker.



Verder heerlijk kazige pasta thuis ovenklaar gemaakt maar dan met 200g gerookte spekjes en 200g hamblokjes in plaats van kip. Alles meegenomen, zachte eikenbladsla, tomaat en zwarte olijven en een dressing in een potje, voor een salade. Als toetje een mooi appeltaartje. Lekker en heel gezellig. Die reepjes bladerdeeg was overigens niet zo'n goed idee. Was een beetje taai geworden.


En natuurlijk de volgende dag gegeten wat over was. De macaronischotel een beetje uitgebreid met een rest gekookte macaroni en wat gebraden gehakt en opgebakken. Een extra tomaat en wat olijven op de sla. Prima.


Dinsdag een flink stuk vlees en deze keer eerst gerookt in de rookpan. Met heel kort gekookte broccoli en brood. De ribeye woog 500 gram. Ik heb 2 koffielepels eiken rookmot in de pan gedaan, 2 takjes rozemarijn en 6 jeneverbessen daarop. Dan de lekbak en op het met een beetje olie ingesmeerde rekje de met chilipeper en een klein beetje zout ingesmeerde ribeye. Op het gas zo'n 20 minuten laten roken en daarna in wat spekjesvet (van zondag), boter en olie nog even gebakken aan iedere kant voor een bruine krokante korst. Dat gaf dan ook de jus die we nodig hadden om het brood in te soppen. Wat een heerlijk recept wat betreft het roken van het vlees. Verder helemaal naar eigen hand gezet. Heel dun snijden die ribeye.

Witlofsalade met een gekookt ei. Een paar gekookte aardappelen. Wat koud dungesneden vlees van de ribeye. Met mayonaise, cayennepeper, jus. Eenvoudig en erg lekker. Dat was het op woensdag.

Voor de volgende dag een soep gemaakt in de soepmaker van een paar rauwe wortels, wat stukjes gekookte broccoli met kooknat, paar stukjes gekookte aardappel, rendangsaus uit de diepvries (ontdooit) en tot het eerste streepje aangevuld met water. Op de pureerstand. Stukjes vlees uit de rendang er pas ingedaan na afloop.

Heerlijke soep vooraf op woensdag. Daarna een klein recept met paprika in de airfryer. Eén puntpaprika doormidden. De vulling bestond uit vooraf aangebakken 75g geweekte couscous, 2 sjalotjes, 2 verse tomaten in stukjes en een handvol gesneden zwarte olijven. Dat was teveel voor die 2 paprikahelften dus het schaaltje gewoon afgevuld bovenop de paprika. Erop 100g feta in stukjes. De airfryer voorverwarmd, het schaaltje op de grillplaat gezet, afgedekt om opvliegen van de kaas te voorkomen, 7 minuten op 180° en om aanbranden te voorkomen nog 8 minuten op 165°. Heerlijk krokante couscous en gare paprika.


Op vrijdag werd het buiten de deur eten in Restaurant Schippershuis. Heerlijke truffel-paddenstoelenkroketjes en een stukje parelhoen. Samen een ijs-toetje gedeeld :-).

Zaterdag lunch-feestje bij de buren voor verjaardag buurmeisje (nou ja, 23 jaar inmiddels). Lekker en gezellig. Dus 's avonds alleen een boterham met een kop koffie.

En vandaag, zondag; groot diner met 4 gasten. Veel al gisteren, zaterdag, klaargemaakt, het grote werk vandaag, maar daarover volgende week.

Voorlopig geen Hebban-recensies meer. Misschien later wel over boeken waar eten en koken een belangrijke rol in spelen, maar gewone kookboeken niet meer. Jammer en ook een beetje vreemde keuze, maar ja, dingen veranderen nu eenmaal zo nu en dan.






zondag 17 april 2016

Linzen, aardappelhap uit de slowcooker, Garam Masala, cake, appeltaart en witlof uit de airfryer.

Het soepmakersoepje van zaterdag als beetje late lunch op deze zonnige zondag was heerlijk pittig. Vooral door de gember die in de sapcentrifuge was gebruikt samen met wortels en een appel. Wat extra peper en een klontje zachte gorgonzola gaven het een heerlijke smaak.


Voor de avond linzen met prei en katenspek. Linzen, 125 g, gekookt, terwijl 2 preien gestoofd en 1 heel grote ui zachtjes gebakken met 2 tenen knoflook. Alles in één pan gedaan met 2 apart gebakken plakken katenspek bovenop. Heerlijk en voedzaam. Geen piccalilly in huis, wel mooie biologische augurken (maar alleen voor de partner (lus-ik-nie)).


De slowcooker kwam van pas op maandag; weliswaar met gewone aardappel, want geen bataat in huis. En alleen een rode paprika. Na 6 uur op laag in de kleine pan, opgediend met wat veldsla met krokante uitjes.
Aardappels uit de slowcooker geeft altijd een apart resultaat. Wel lekker maar apart, tja. De andere helft van het pond gehakt al vast geruld zonder toevoegingen om in de koelkast te bewaren.

Dan dinsdag ieder een maiskolf met een hapje linzen van zondag. En de dag daarna het gerulde gehakt met een blik black-eyed bonen verwerkt in een beetje buitenlands recept. Zonder tomaat en groene chilipepers. Wel een lepeltje tomatenpuree erin gedaan. En in plaats van koriander versgehakt selderijblad erover gestrooid. De Garam Masala heb ik op deze manier gemaakt. Heerlijke geuren in huis. En een flinke voorraad.



Een cakeje gebakken in de airfryer om mee te nemen op een visite die niet doorging :-). Dus in de loop van de week zelf opgegeten. Met cups is het altijd even zoeken naar hoeveelheden. En in de kleine springvorm, dus de halve hoeveelheden. Gekozen voor 150g bloem, 75g oersuiker, 2 eieren, zest van 2 sinaasappels, 30 cc olie en 90 cc sinaasappelsap. Ooit had ik dit deze cake gemaakt en toen vond ik hem teveel naar olie smaken vandaar andere verhouding van sap en olie. Bovendien heb ik gekozen voor walnotenolie in plaats van olijfolie. Na voorverwarmen 25 minuten op 180°. De springvorm deze keer bekleed met aluminiumfolie omdat dat gladder te vormen is en het beslag is iets te dun om zonder bakpapier of folie in de vorm te doen. Helemaal geen oliesmaak en heerlijk droog en smakelijk.

En toen hadden we wel weer even genoeg van de eenpanshappen. Een in de airfryer gebakken karbonade met rode kool met appeltjes en gekookte aardappelen werd het de volgende dag. Met een beetje jus uit de koelkast. De in een baktijden-overzicht voor de airfryer gevonden 12 minuten op 180° was toch iets te lang voor onze karbonaden. Volgende keer iets korter dus. En ééntje over.

Ook wat aardappels en een beetje rode kool over en dat samen in een pan gedaan met de rest van de slowcookermaaltijd van maandag. En dat werd dan een opgebakken prakje met een doorgesudderde karbonade op vrijdag. Je gelooft het niet, maar nog lekker ook. Het heerlijke glas rode wijn werkte daar wel aan mee.

Op de laatste dag van deze blogweek een heel eenvoudig witlofreceptje uit de airfryer. Vier kleine stronkjes. Met oude kaas ook heel lekker. Bestrooid met knoflook-bieslook. Ongeveer 15 minuten op 185°. Met rauw gebakken aardappeltjes gemaakt door partner.



En vast een appeltaartje gebakken om zondag mee te nemen in de kleine springvorm (16 cm). Met 125g zelfrijzend bakmeel, 63g licht zoute roomboter, 60g fijne rietsuiker en een scheutje citroen het deeg gemaakt. De vulling bestond uit 3 flinke appels in stukjes, 40g rozijnen, 2 eetlepels dadelstroop, een paar druppels vanille-extract, een handje amandelschaafsel en 60g van dezelfde suiker. Ik had het deeg helemaal op de bodem gebruikt en heb toen nog een plakje bladerdeeg uit de diepvries in reepjes gesneden en erop gedaan. Voorverwarmd zo'n 30 minuten op 160° in de airfryer.


Overigens, alles wat in de airfryer wordt gebakken kan natuurlijk ook prima in een gewone oven. Iets hogere temperatuur (meestal zo'n 20° en dubbele baktijd). En die baktijd maakt het ook zo aantrekkelijk om het apparaat te gebruiken. Heel snel voorverwarmd vergeleken bij mijn grote oven en veel sneller klaar.

Mijn laatste kookboek-recensie op Hebban. Ze stoppen er mee daar. Jammer. Over smoothies, sappen enzo. Veel te veel gezondheidsclaims. Die rest uit de sapcentrifuge heb ik gebruikt in de soep van vorige zaterdag.

En vandaag zondag; eten bij broer en schoonzus en ik breng het eten mee. Carpaccio meegebracht van "onze Freek",  een pastaschotel ter plekke af te bakken, salade, en als toetje het appeltaartje. Maar daarover in de volgende blogpost meer.















zondag 10 april 2016

Salades, een pittig airfryerhapje, soepen, bezoek aan plaatselijk restaurant en koken in de magnetron.

We zijn de week begonnen met het eten van wat resten van het diner van zaterdag. Lekker kommetje courgettesoep, beetje opgebakken puree, wat in de magnetron verwarmde romanesco en natuurlijk de in de heerlijke saus opgewarmde stukken lamsbout. De saus was, zoals vrijwel altijd met slowcooker-eten, zoveel dat ik die heb ingevroren. Komt wel weer een keer van pas.

Op maandag een salade. Meestal neem ik een recept als uitgangspunt, maar regelmatig wordt het dan heel iets anders. Een handje rucola en wat blaadjes van de Romainesla onderin de schaal. Een flinke sjalot gesnipperd er overheen. Een klein restje van de gekookte Romanesco fijn gesneden er op. Twee eieren hard gekookt. Eén avocado in stukjes gesneden. En omdat ik een ander plan had voor de lamsbout van zaterdag, lagen er 4 mooie plakken katenspek. Daarvan 2 even gebakken. De dressing gemaakt volgens recept. En de van de bakker gekregen voorgebakken desem-olijfbroodjes afgebakken in de airfryer. Heerlijke lichte maaltijd.


Zoekend op Paksoi en Oesterzwammen dit recept gevonden. Voor 2 personen past het in de ovenschaal voor de airfryer. Geen eieren toegevoegd, die hadden we maandag al gegeten. Voor de tamari een lepel ketjap gebruikt. Tahin heb ik wel altijd in huis. Nergens melk aan toegevoegd. Van 3 kleine rode aardappelen en 2 bataten puree gemaakt. Zonder nootmuskaat. Sesamolie gebruikt, ook voor het invetten van de schaal.
Vergeten de saus te verwarmen waardoor het slecht smeerbaar was op de toplaag :-). Maar wel lekker krokant. Op 200° zo'n 10 minuten in de airfryer. Mooie vegetarisch maaltijd.

De volgende dag weer een gerecht met vlees. De andere romanesco was aan de beurt. Weer in z'n geheel gekookt omdat ik dat zo leuk vind voor het opdienen. Wij aten het met in de pan in de jus gebakken saucijzen van onze onvolprezen vleesleverancier. Met bio-babyaardappelen uit de magnetron. Een gewoon huis-, tuin- en keukenprakje.

Daarna de soepmaker even aan het werk gezet met de rauwe stam van de  romanesco, de gekookte rest, 2 kleine aardappeltjes en 3 kleine stukjes olijvenbrood. Dit aangevuld met afgietsel van de paksoi van de dag ervoor + een veel eerder gemaakte lekkere tapenade van niet-smakende zeewierchips. En natuurlijk nog wat water voorzover nodig. Een bijzondere soep, even geproefd, in de diepvries gedaan.

Op donderdag werd het Restaurant Gewoon in eigen dorp. Een salade als voorgerecht, een leuke schnitzel Hawai en een kopje koffie. Niet uit eigen keuken, ook wel weer eens lekker. En vooral ook gezellig met een goed glas rode wijn!

Op vrijdag koken in de magnetron voor vrienden waarvan hij in een kamer bij een verpleeghuis woont. Thuis heb ik het voor- en nagerecht gemaakt, ter plekke het hoofdgerecht. Van de magnetronrecepten (voor- en hoofdgerecht) foto's gemaakt, want te uitgebreid om helemaal te beschrijven (als foto's na aanklikken met rechtermuisknop op een nieuw tabblad worden geopend zijn ze te vergroten). Koken bij een ander, ook al is het maar in de magnetron, is toch altijd weer even lastig. Uiteindelijk 400 g champignons en 185 cc crème fraîche gebruikt en omdat ik biefstuk in stukjes bij me had deze eerst even 2 min. in een aparte schaal gedaan en daarna pas gemengd met de rest. Het smaakte prima.





Na het hoofdgerecht wat meegebrachte Franse en Italiaanse kaas met een stukje brood en een crackertje. Het nagerecht was amandel-yoghurtcake een dag van tevoren gebakken. In de kleine springvorm, halve hoeveelheden (2 kleine eieren) en 20 minuten in de voorverwarmde airfryer op 165°. Ik heb amandelmeel gebruikt in plaats van griesmeel. Het goed plooien van het bakpapier in zo'n kleine vorm blijft lastig. Het moet niet gaan branden natuurlijk. De cake viel een beetje uit elkaar, maar was wel erg lekker. Alle eters heel tevreden.




Wat hadden we nog in huis. Twee saucijzen, al gebakken. Een rest Romaine en een paar blaadjes Paksoi. Wat ongebakken al gesneden kastanjechampignons. Een paar ongekookte roosjes broccoli en bloemkool. Wat gekookte aardappeltjes. Een restje jus. Een beetje saus van de Boeuf Stroganov. Een rauwe wortel.

De bloemkool en broccoli even kort gekookt in de magnetron. De champignonschijfjes in een restje jus gebakken ook in de magnetron en vervolgens toegevoegd aan de Boeuf-saus. Sla en aardappeltjes fijn gemaakt, bloemkool en broccoli toegevoegd. Een wortel in kleine stukjes gesneden. Een paar blaadjes salie een paar seconden in een klein beetje jus gebakken in de magnetron. Een volle salade, worst en een heerlijke champignonsaus. En een stukje Franse en Italiaanse kaas toe. Goed maal voor de zaterdag.

Een beetje salade plus het sausrestje met wat water en de wortel-appel-gemberresten van een sapcentrifuge-actie in de soepmaker gedaan met peper en zout en een heerlijk soepje van gemaakt voor de zondagslunch. Die sapcentrifuge is een verhaal apart. Het ding staat al jaren ongebruikt in de kast, maar voor de recensie van een kookboek moest ik een recept kiezen. Dat werd naast amandelpuree wortel-appel-gemberwortel-sap uit de sapcentrifuge. Lekker, maar wat te doen met die grote hoeveelheid rest met die gezonde vezels die dan achter blijft in het apparaat. In de soepmaker dus :-). Als de recensie op Hebban is geplaatst zal ik die hier weergeven.

En een naar mijn idee belangrijk nieuwtje: Voedingsmythes Martijn Katan, een boek waard om gelezen te worden tegenover heel veel goeroe-hypes denk ik.

En vandaag, zondag. Iets met katenspek wat er nog ligt en prei die wel op moet. Maar daarover later meer.

zondag 3 april 2016

Parelgort, pastamachine, entrecote uit de airfryer, lam uit de slowcooker, courgettesoep met gorgonzola.


Eerste paasdag. Parelgort met gegrilde paprika. De gort heeft zo'n 18 uur in de week gestaan en daarna 20 minuten gekookt. Gemaakt voor 2 personen. Met geroosterde amandelen, zonnebloem- en pompoenpitten. Met veldsla als bladgroente en blauwe kaas in plaats van feta. Extra wat dadels er bij gepresenteerd. De yoghurtsaus is gemaakt van Griekse yoghurt met basilicum, citroensap en -rasp en flink zwarte peper. Een erg lekkere vegetarische maaltijd.
Het hele recept staat in mijn recensie over het kookboek "een nieuwe manier van koken" door Anna Jones die geplaatst is op Hebban.


Tweede Paasdag eenvoudig; de meegekregen lekker gevulde erwtensoep van schoonzus, ook met heerlijke stukjes spek, moest eerst maar eens op. Met een stukje brood genoeg voor samen.

Twee recepten, pasta met paprika etc en pasta met geitenkaas etc, heb ik gebruikt als uitgangspunt voor de maaltijd op dinsdag. Eerst verse spaghetti gemaakt met de pastamachine. Die hoeft maar kort te koken. Tijdens het koken 2 sjalotjes, 2 tenen knoflook en 5 kleingesneden gedroogde tomaatjes uit de olie gebakken in wat olijfolie, daar 100 g gerookte spekblokjes bij. Met een salade van een beetje veldsla, een beetje romainesla, beetje olie en wat gesneden zwarte olijven. En een schaaltje zelf-geraspte geitenkaas om over de pasta te strooien.
Ik heb alles apart geserveerd omdat ik er vanuit was gegaan dat er teveel pasta zou zijn en dat was ook zo. De rest ingevroren voor later.










De bijna halve tortilla van vorige week vrijdag nu koud gegeten met een salade en een in boter gebakken karbonade. Soms vinden we hier gebakken in een pan in de boter gewoon toch lekkerder dan uit de airfryer. En die toevoeging van balsamicoazijn was echt een heel goed idee. Salade van tomaten, een sjalotje en een paar blaadjes romainesla.
De yoghurtsaus van de parelgort gebruikt als slasaus. Met een ansjovisje voor de partner.



Eten met een extra gast aan tafel. Een bloemkool-beetje-anders recept. En rijst met fruit en pinda's. En een in de airfryer gebakken grote entrecote, 8 minuten op de grillplaat op 200°. Voor de rijst met fruit hap een ui en een teen knoflook gebakken, daarbij 1 appel, 1 sinaasappel en 1 banaan in stukjes, een handvol rozijnen en cashewnoten meegebakken en op het laatst nog een scheutje ketjap. De rijst gekookt in de rijstkoker, heb ik apart opgediend. Het bloemkoolgerecht is geheel volgens recept gemaakt en was heerlijk. Met het fruit, de rijst en een stukje vlees een leuk maal.

Voorafgaand aan het diner met vrienden op zaterdag, vrijdag een soep gemaakt in de soepmaker. Een rest van de gebakken bloemkool, een rest gekookte rijst, de rauwe stam van de bloemkool en 2 tomaten in stukjes aangevuld met water tot maximum. Geen bouillon of kruiden toegevoegd vanwege de smaken in de rest gebakken bloemkool. Koe soep kwam er iets te dik uit, maar met nog wat extra water een heerlijke maaltijdsoep. Na een ziekenhuisbezoek opgewarmd, een scheutje zoute ketjap en wat gemalen kaas erin en erover en een boterham erbij, prima.


En dan het diner. Na de hapjes (olijven, peppadews, stukjes harde worst etc.) in de tuinkamer, als voorgerecht avocado met zalm. Geserveerd op bordjes en niet in de schillen.

Daarna courgettesoep volgens een recept uit het Engelstalig receptenboekje bij de soepmaker. 550 g courgette (410 courgette en 110 prei), 70 g ui, 1 teen knoflook, 450 cc bouillon, 1 theelepel verse oregano (maar mag ook salie, basilicum of dragon zijn). Met wat verkruimelde gorgonzola gepresenteerd.

De groenten zijn hier (vrijwel) altijd biologisch. Ik heb daarom de courgettes met schil en al gebruikt. Dat geeft een prachtige groene soep.

Het lam is om 9 uur 's morgens in de slowcooker gegaan. Ik heb een recept gebruikt van mezelf gevonden in het weblog van 8 maart 2015. Wel 2 extra gedroogde pepertjes erin gedaan in verband met de opmerking toen dat het wel een iets scherpere smaak had mogen hebben. En was heerlijk.
Aardappelpuree zonder extra toevoegingen in verband met de groenten en smaakjes van het vlees. De Romanesco in z'n geheel gekookt. Blijft mooi.

Na het hoofdgerecht de vijgen gekookt in port met een stukje stilton er bij. De vijgen heb ik de dag voor het diner gekookt. Dat geeft een intense smaak, lekker stroperig.

Als dessert het wafel-nagerecht zoals gemaakt op dinsdag 8 maart, maar deze keer met Kahlúa in plaats van cognac. En de halve hoeveelheid met kleine wafels want aan het einde van een flink diner. De wafels weer van tevoren gebakken, geen extra slagroom gebruikt en wel wat chocola geraspt en sprenkelsiroop gemaakt.

Een kopje koffie of thee toe met een gekocht zoetje er nog bij. En voor de liefhebbers natuurlijk nog een glas van het een of ander.

En vandaag, zondag, van alles nog een beetje in de koelkast, dus restjesdag.

zondag 27 maart 2016

Weinig gekookt, wel lekker gegeten; heerlijke gehaktballen uit de airfryer en zuurkool uit de slowcooker.

Het was leuk en gezellig om uren in de stad te zijn en we aten daarom thuis zondagavond maar een door partner gebakken ei met ham en kaas en een paar boterhammen. Een appeltje toe.


Op maandag een recept met gehakt, komkommer maar zonder Chinese groenten. Maar door een bezoek aan een broer in het ziekenhuis en verslag daarvan bij vrienden, liep het toch nog een beetje anders. Gehakt, 250 g, rul gebakken, één ui, 1½ cm geraspte gember en 2 tenen knoflook meegebakken, beetje teriyaki-saus uit een flesje erdoor geroerd, apart de gehele komkommer in stukjes in wat sesamolie gebakken met dezelfde teriyaki en na een paar minuten toegevoegd aan het gehakt en (vorige week) gebakken flintertjes rode peper erdoor gedaan. Verder de tabouleh van vorige week uit de diepvriezer gehaald en opgebakken. Al met al een beetje laat, maar toch nog lekker gegeten.

De volgende dag was er iets te weinig eten in huis voor een onverwachte gast aan tafel. Dus...., voor het eerst sinds lange tijd eten gehaald bij De Gouden Kom, al heel lang in ons dorp de afhaal-Chinees. Heerlijk zo voor een keer. En de volgende dag nog de resten.


Op donderdag gegeten met zwager bij schoonzus. Een erwtensoep-maaltijd met ganzenworst en verschillende soorten spek en brood. En een heerlijk dessert met taart en ijs en noga. Taart gebakken door zwager.





















De andere helft van het pond mager rund-gehakt van maandag verwerkt in 2 ballen gegrild in de airfryer. Met 3 lepels oestersaus, een scheut zoute ketjap, 2 tenen knoflook, een kleine gesnipperde ui en een verkruimelde beschuit erdoor. Er lag nog 1 grote groene paprika en 1 rode peper en ui en knoflook is er altijd wel. Zo werd het op vrijdag een tortilla maar dan warm gegeten bij de bal. Eerst 3 aardappeltjes gekookt en afgekoeld. Een groene paprika, een ui, 1 teen knoflook en een stukje rode peper fijngemaakt en even gebakken. Vervolgens de aardappels in schijfjes gesneden, 3 eieren met wat Parmezaan en crème fraîche losgeklopt. Alles door elkaar en in een ronde siliconenvorm gebakken zonder folie. Wat een sappige ballen en een lekkere combinatie. Met wat mini-pruimtomaatjes als extra groenten.

Op de laatste dag van deze blogweek een zuurkoolschotel uit de slowcooker. Met een stuk Zeeuws spek erop. Helemaal precies volgens recept gemaakt. Apart een beetje aardappelpuree met room en boter. De zuurkool was echt vurrukkeluk. Heerlijk zacht, de geur en smaakstoffen van het fijne spek. Mmmm.


De soepmaker heb ik gevuld met het nat van de uitgeknepen zuurkool, een flinke lepel puree, de kern van de komkommer van maandag met het vocht, een halve rode peper en hele courgette in stukjes en een scheutje visolie. Aangevuld met water. Zoekend naar wat tre doen met het uitgeknepen vocht van de zuurkool, kwam ik ciorba tegen, een Roemeense soep. Met aardappel, peper, en courgette moet dat dan ook maar kunnen leek mij. De soep is zurig en peperig en héél licht nog een beetje vissmaak. Erg lekker als je van fris-zuur houdt.

En vandaag, zondag, 1e Paasdag en zomertijd; een recept uit een te recenseren kookboek. Met parelgort en avocado's. Maar daarover later meer :-).





zondag 20 maart 2016

Soep, Seamore-tapenade, preischotel en macaronischoteltje uit de airfryer, tabouleh, kip in de slowcooker en uit eten.

We begonnen de week met een soepje, de zaterdag gemaakte linzen-tomatensoep uit de soepmaker. Maar dan om 16.00 uur als late lunch in de zon. Met een lepel Griekse yoghurt er in. Heerlijk.



's Avonds een preischotel uit de airfryer. Van 450 g aardappelen puree gemaakt met volle melk naar smaak, peper maar zonder zout en nootmuskaat. De prei even geblancheerd. Op deze massa zelf-geraspte kruidenkaas rauwdouwer (vandaar geen nootmuskaat en zout), 10 minuten op 180° en nog 4 minuten op 150° om goed door te verwarmen zonder dat de kaas verbrandt. Afgedekt met het in airfryer-kringen beroemde Blokker-ding om te voorkomen dat de kaas door het apparaat zou vliegen.
Een heerlijk eenvoudig vegetarisch gerecht. En omdat we teveel zout echt proberen te vermijden, voeg ik zelden zout toe en zeker niet als er al iets zoutig als worst of kaas wordt gebruikt. Doe de test. Weliswaar van Unilever, maar het geeft een indicatie.

Biefstuk met iets van vis. Ik wist dat combinaties van vlees en vis heel goed mogelijk zijn. En biefstuk met ansjovis had ik wel eens eerder gemaakt. Nu gekozen voor dit recept als uitgangspunt. Met de staafmixer eerst een tapenade gemaakt van de testchips van Seamore die we niet lekker vinden om gewoon te eten. De "chips" een nacht geweekt in water en daarna met flinke bos verse peterselie en selderie, handje basilicumblaadjes, 2 tenen knoflook, zwarte olijven en wat droge kruiden (Provence en rozemarijn) een lekkere pasta van gemaakt. Kleur, mwah, smaak, voortreffelijk :-).

De maaltijd: 200 g biefstuk in blokjes gesneden (niet in eiwit en bloem gedaan) en kort even in de wok gebakken in de olie van 2 plakjes gember. Champignons en bamboescheuten gebakken volgens recept maar wel in de olie van de biefstuk. Een paar eetlepels van de tapenade en dan 140 g kikkererwten (eerder geweekt en gekookt) in plaats van de doperwten, samen met een schaaltje krab uit een blikje toegevoegd. De biefstuk er weer bij gedaan en alles goed door gewarmd. Op het laatst nog een scheutje sesamolie en een tomaat in partjes erop gedaan. Wat een heerlijk maal. Combineren van vlees en vis is altijd leuk en deze combi deed het prima. Geen rijst gemaakt, want kikkererwten vullen voldoende.

Met de gekookte kikkererwten, de andere biefstuk uit het pak van 2 en de rest van de bamboescheuten van de dag ervoor en een paar tomaatjes moest iets op deze dinsdag. Ik heb deze vegetarische tabouleh gemaakt zonder wortel maar met 2 kleine uien en een prei. Daarbij de biefstuk  in wat boter gebakken. Lekker eten gemaakt zonder apparaten, gewoon in pannen op het gas.


Om wat resten kaas op te maken deze dag een macaronischoteltje. Zonder erwtjes, maar met een salade van Romainesla, avocado en groene olijven in stukjes. Aangemaakt met wat limoensap, olie van de olijven en veel verse zwarte peper. Van zelf geraspte kruidenkaas, geitenkaas en graskaas een heerlijke saus gemaakt, dus 3-kazen macaroni :-). Met even uitgebakken stukjes ontbijtspek en rauwe ham. Alles bij elkaar in het airfryer-schaaltje en 10 minuten op 180° na voorverwarmen. Extra kaas, boter en paneermeel vond ik niet nodig. En toen weer even genoeg van de eenpansgerechten.

De volgende dag eters in huis. Een grote kip in z'n geheel in de slowcooker op de parelhoen-manier, maar dan anders. Plakjes bacon op de bodem, grote bladeren Chinese kool, daarop de kip volgestopt met verse tijm, peper, grote bladeren eroverheen en dan ipv water een glas bouillon uit de diepvries van ooit eerder gemaakte Boeuf Bourguignon. Wel een paar klontjes boter, want de bouillon was behoorlijk vetvrij. Eerder bleek 8 uur op laag voor zo'n grote kip beter dan 6 uur.

In de kleine cooker een aardappelgerecht, 7 uur op laag.
Gevonden op Facebook op de pagina 'Slowcooker recepten' zonder verdere bronvermelding.
Hier was het 650 g aardappelen in schijfjes, de helft onderin de cooker, dan 1 ui en 2 sjalotjes gesneden er op, beetje nootmuskaat en 15 g zoute boter, dan de andere helft aardappel en hetzelfde nog een keer. Tegen het einde een kaassaus gemaakt van 2 eetlepels bloem, 125 cc melk en 100 g gepaste kaas om over de gratin te gieten. (Het oorspronkelijk recept: 1 kg aardappelen in schijfjes, 125 g gesneden ui, 3 gesneden bosuitjes, 50 g boter, ¼ theelepel nootmuskaat, ¼ theelepel zout en 125 cc melk, 2 eetlepels bloem, 100 g geraspte kaas.)

Na elkaar een groene en rode paprika geroosterd in de airfryer. Gehalveerd, schoongemaakt, bolle kant naar boven, zowel de paprika's als de grillplaat ingesmeerd met olie, 10 minuten op 160°. Dan even in een plastic zakje en van velletje ontdaan. Een rode peper klein gesneden en even in een pannetje gebakken in wat olie. Vervolgens met de staafmixer de Provençaalse mosterd van deze pagina gemaakt, maar zonder dille. Als saus op de salade van restje Chinese kool en een paar blaadjes Romainesla met een avocado in stukjes en daarom een scheutje citroensap er door.


De kip ging schoon op en van de botten en vellen nog een bouillon gemaakt, de rest van de aardappelen ingevroren voor later en de salade even weg gezet. De andere morgen met de salade, rest van de geroosterde paprika's, bouillon en het bewaarde vocht van het koken van de kikkererwten een soep gemaakt in de soepmaker.

Op vrijdag aten we buiten de deur in een gloednieuw restaurant Vista waar tegen gereduceerde prijs een proefdiner werd gehouden. Leuk en echt heel lekker. Iets teveel geluid, maar prima personeel en een schitterend uitzicht.


En de blogweek eindigde met weer een soepje en wat eenvoudige salades met wat extra hard gebakken slowcooker-aardappelen van donderdag al snel weer uit de diepvries dus.


En vandaag, zondag. Heel vroeg het huis uit naar een concert in de grote stad. Daar late lunch, dus in de avond misschien alleen een boterham. We zullen zien.

En op Hebban mijn nieuwste recensie over het prachtige boek met die gedecoreerde cupcakes.




zondag 13 maart 2016

Vuur, een slowcooker vol tomatensaus, pizzeria Sia, airfryer-omelet, amsoi en linzensoep.



Vanwege een voorgenomen pizzafestijn op dinsdag, op zondag vast een tomatensaus gemaakt in de slowcooker. Er in zaten: 1 kilo tomaten, 2 flinke wortels, 2 stengels bleekselderij, 3 tenen knoflook, 1 ui, allemaal in stukken gesneden, flinke scheut tomatenpuree, ½ blokje groentebouillon, glas water en een vers blaadje laurier. Na 6½ uur pruttelen op laag wat takjes verse kruiden, tijm, rozemarijn, peterselie, selderie, koriander, knoflook-bieslook (ook wel Chinese bieslook genoemd), een lepeltje paprikapoeder, wat zeezout en flink peper erbij gedaan en nog 1½ uur laten staan op laag. Takjes en blaadje eruit, staafmixer erdoor, prachtige saus, deels ingevroren.

We aten een op het vuur gegrilde lamskarbonade, waarbij ik de lavendel wel een uitdaging vond. Marinade gemaakt van olijfolie, 2 tenen knoflook, in een vijzel tot pasta geplette rozemarijn en lavendel, van ieder een theelepeltje, en een lepeltje honing. De 2 karbonades daarmee ingesmeerd ongeveer 3 uur voor het grillen. Verder lagen er nog een romanesco en een paar bataten. Dit recept was een mooi uitgangspunt. Maar, de smaak van de marinade vond ik niet passen bij de kokos en gember. En knoflook zat al genoeg aan de karbonades. Gekozen voor fruiten van een fijngesneden stengel bleekselderij en sjalotje in olijfolie. Dan de in blokjes gesneden bataat en citroensap toegevoegd en wat water en laten sudderen. Terwijl is de romanesco in z'n geheel gekookt. Beiden in ongeveer dezelfde tijd klaar. Heerlijke combinatie. Vlees roosteren op de "binnenbarbecue", door zelf maken van houtskool eerst lekker een vuur in de keuken. Klassiek gegeven, vlees grillen - mannen :-). Perfect stukje lamsvlees.


De volgende dag een wortelsalade met komkommer. Wortels, 3 stuks, en halve komkommer grotendeels geraspt en laatste stukjes klein gesneden. Een gedroogd rood pepertje en het suiker-witte-wijnazijn mengsel erdoor geroerd. Munt en gemengde noten er over gestrooid. Aardappelpuree en gerookte gebakken spekjes smaakten er goed bij.

En toen volgde dinsdag het pizzafestijn. Met 2 gasten, ieder een pizza met zelf gekozen beleg. Voor het eerst de pizzatoren gebruikt zodat er 4 tegelijk gebakken konden worden. Ik had allerlei dingen al in huis of ingekocht die mogelijk op een pizza zouden kunnen zoals vissoorten, kazen, worstsoorten, champignons, olijven, paprika's rauw en in een pot, tomaten en gedroogde tomaatjes in olie, gember, rode peper, natuurlijk rode en gele ui en knoflook. Maar één keer eerder had ik zelf pizza's gemaakt. Deze keer speciaal pizzameel. En natuurlijk vele recepten doorgekeken om een beeld te vormen van wat kan en wat moet qua beleggen. Met een inspiratie- en keuzelijstje per persoon, hadden we veel plezier. O.a. omdat er ook nog ansjovis en sardines en kappertjes bij hadden moeten staan :-).
Met vooraf een eenvoudige salade van tomaat, zwarte olijven en basilicum.

Die pizza's, nou ja. Het fijne was dat er 4 tegelijk gebakken konden worden, jammer was dan weer dat ze niet goed gebakken waren. De oven kan niet hoger dan 250°, de bovenste pizza was goed, maar verder naar onder werd het steeds minder. Uiteindelijk ze allemaal nog uit het stapelding gehaald en min of meer naast elkaar verder gebakken. En toen waren de andere eters wel tevreden, maar de pizzabakker nog niet helemaal. Overigens waren ze heerlijk, maar het probleem was wel dat de bodems niet helemaal krokant waren. Maar, leuk was het wel in vgls schoonzus Pizzeria Sia.
En als toetje voor ieder een wafel gebakken met een heerlijke espresso-room erop. Vers uit de wafelbakmachine dus niet gegrild. Wel besprenkeld met het koffie-cognac-ahornsiroopmengsel en geschaafde chocolade.

Van de resten gesneden uien, voorgebakken champignons, ontvelde tenen knoflook, in stukken gesneden plakken salami en chorizo, een klein restje tomaat met zwarte olijven en 3 eieren heb ik een omelet-bakhapje gemaakt de volgende dag. Bij juf Anneke op Pinterest (even zoekfunctie gebruiken) de mogelijkheid gevonden om het in de airfryer te maken. Eerst de uien in een met olie ingevet schaaltje voorgebakken, 8 minuten op 180°, halverwege even omgeroerd, dan de rest even meegebakken, 2 minuutjes, daarna geklutste eieren met peper erop en nog 5 minuten op 180°. Gegeten met een stuk brood. Vooraf aten we een kommetje met een deel van de restjes krab, mosselen en garnalen met een scheutje cognac.



Een kool/tomaatsoepje uit de diepvries en een champignonwrap waren de eenvoudige ingrediënten van het donderdagmaal. Op vrijdag diner bij vrienden, dus een dagje rust aan tafel was wel een goed idee. Er waren nog 3 wraps. Eerst 8 grote champignons en een halve rode paprika in stukjes plus een rest van het ei-ui-hapje van de dag ervoor in wat olijfolie in een hapjespan gebakken, dan wat plakjes geitenkaas in kleine stukjes, een lepeltje tomatensaus en verse tijmblaadjes erbij. De wraps na 1½ minuut in de magnetron ingesmeerd met wat tomatensaus, verse blaadjes selderie er op en gevuld met het champignonmengsel. Ieder 1½ was na de kom soep zeker genoeg.


Na een heerlijk diner bij vrienden met andere vrienden op vrijdag (zie menu boven) aten we op de laatste dag van deze blogweek amsoi. Ik had er nog nooit van gehoord, maar het was in de aanbieding bij onze bio-webwinkel. En iets nieuws proberen is altijd leuk, vind ik :-). Recepten gezocht en omdat het van oorsprong een Surinaamse groente is, dit recept als uitgangspunt gebruikt. Eén bos amsoi. In plaats van zoutvlees heb ik 75 g chorizo en 50 g ontbijtspek gebruikt, restje tomatensaus in plaats van tomatenpuree en iets meer knoflook en geen bouillon of zo. Gegeten met gekookte donkere linzen in plaats van rijst. Lekker eenvoudig maal. De amsoi moet eigenlijk wel gegeten worden als ze binnenkomt. Zelfs 1 dag wachten gaf al wat slappe bladeren. Maar wel heel smakelijk.

Na het eten nog een soep gemaakt in de soepmaker. Een beetje richting linzen-tomatensoepDe rest van de gekookte linzen, 4 opscheplepels, afgietvocht van de linzen, ½ rode paprika, 2 grote tomaten, 1 sjalot en 1 teen knoflook in stukjes, 6 takjes koriander en 1 theelepel gemalen komijn aangevuld met water tot bijna maximum en dan op de pureerstand.

En vandaag, zondag? Linzensoep dan maar? En verder een vleesloze dag denk ik.