zondag 17 augustus 2025

Uit de airfryer(s): geroosterde tomaatjes, broden afgebakken, soort ratatouille, slavinken, omelet met Pecorino; uit de slowcooker: heerlijke witlof; orzo met van zevenblad gemaakt pesto; een klein verjaardagfeestje; salade; soepje.


Ik vond voor de sperziebonen die aan de beurt waren op zondag dit wel een leuk recept omdat ik iets met de ricotta wilde die op moest. Alleen de bereiding staat er niet, want staat in het boek wat ik niet heb. Bonen, 300g, gekookt, trostomaatjes geroosterd in halfjes, beetje Italiaanse kruiden, snufje peper en zout en wat olie, 10 minuten op 200° in het bakpannetje van de airfryerXXL. Saus gemaakt van crème fraîche en ricotta met Italiaanse kruiden en peper en een paar korrels zout. Erg lekker. Een rustiek witbrood ontdooid en afgebakken. Apart nog wat stukjes pittige jonge kaas. 


Maandag maakte ik orzo pasta met pesto, burrata en spinazie. De pesto maakte ik van zevenblad. Daarvan is genoeg te plukken in onze tuin. Een paar blaadjes jonge paardensla en wat toeven krulpeterselie toegevoegd. Maar omdat ik veel geroosterde pompoenpitten had meegekergen in de junibox van No Waste Army, zocht ik of je die kunt gebruikten in de pesto. En ja, dit recept van spinazie-pompoenpitpesto kwam ik tegen. Al met al, 2 handenvol groen, 3 eetlepels gemalen oude Pecorino (in de Onionchef met het roze mes), 2 grote tenen knoflook, 3 eetlepels van de gezouten pijnboompitten, een beetje citroensap, scheutje water en basilicumolie zoveel als nodig. De staafmixer moest er hard voor werken. Geen zout en peper toegevoegd i.v.m. de pompoenpitten. Heerlijk van smaak. 
Verder 150g orzo gekookt, ongeveer 15 minuten. Ongeveer 400g wilde spinazie laten slinken in wat olie. Burrata uit de verpakking, een paar gedroogde tomaatjes versneden. Orzo en spinazie apart op tafel. De pesto, zongedroogde tomaatjes, burrata en de kaassaus van ricotta op tafel. Heerlijk gegeten weer. 


De volgende dag werd de verjaardag van de kleinzoon die 6 werd een beetje gevierd in de tuin. Klein feestje met alleen het gezin en een vriendje van de jarige (het grote feest komt later). Heerlijke taart. Lego dus veel lekker binnen bouwen en daarna buiten met water klooien. Hapjes in de middag achter het huis en voor de avond blikken tomatensoep, 2 heerlijke broden afgebakken, lekkere zoute boter, stukjes echte goede Franse droge worst, water, limonade, witte wijn, rode wijn, prima aan de buitentafel met 30° in de schaduw. 

 

De volgende dag weer erg warm. Salade gemaakt met eikenbladsla, rest gekookte boontjes, rest orzo, stukjes Franse worst en tomaat. Saus gemaakt met de rest van de kaassaus van ricotta, pesto, de rest uit een heerlijk potje uit Frankrijk: rillettes de poules. Stukje brood erbij, prima maaltijd voor een hete dag.
Om een of andere reden wil de link niet op z'n plaats blijven, raar... 

Donderdag witlof uit de slowcooker. Het waren 5 kleine stronkjes. Omwikkeld met jong-belegen kaas en pancetta, 3½ uur op laag gezet met een klein scheutje water. Een paar aardappels gekookt. Beetje oude jus opgewarmd en een lekker maal op een warme dag.


Het was op vrijdag nog steeds wel warm. Ik maakte een soort heel eenvoudige ratatouille van 1 rode paprika, 1 grote tomaat, 1 grote ui, 2 tenen knoflook, een handvol wortelblokjes, beetje provençaalse kruiden, zwarte peper en olie in het bakaccessoire van de airfryer XXL, 18 minuten op 195°. Beetje rijst gekookt in de rijstkoker (deze keer echt voor 1 persoon volgens het eetmaatje) en twee slavinken in een ovenschaaltje 5 minuten op 190° en daarna nog 9 minuten op 160° in de airfryerXL. Goed eten met een lekker glas rode wijn. 

Van de rest van de salade van woensdag zonder tomaat en worst, met wat stukjes aardappel en een flinke eetlepel pesto aangevuld met water een soepje gemaakt in de soepmachine. Peper en zout toegevoegd. Een smakelijk, beetje kazig soepje door de pesto. Het restje groenten en rijst erbij in de soep gedaan. Voor de volgende dag.

Op de laatste dag van deze blogweek vooraf een kommetje soep. Daarna sla, tomaten, naar wens pesto en mayonaise en tijm-rozemarijnchips. Er stond nog veel geraspte Pecorino en zag dit receptje, maar heb uiteindelijk gekozen om een omeletje te maken door 4 kleine eieren te kloppen met een scheutje melk en flink wat kaas en dit te bakken op de bakplaat van de airfryerXL, 190° voorverwarmd, 10 minuten gebakken en erg lekker. 

                                                          
En vandaag, zondag, ik denk prei of groenlof. Daarover dan volgende keer weer. 

                                                                                                                                                                                      











2 opmerkingen:

  1. Grappig. Ik maakte deze week ook zoiets. Pesto met orzo. De pesto had ik gemaakt van verse basilicum. we aten er zalm bij

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Liesbeth gaf deze reactie

    BeantwoordenVerwijderen