zondag 25 augustus 2019

De staafmixer, de broodbakmachine, de Onionchef, de magnetron, de soepmaker, een snijapparaatje waarvan ik niet meer weet hoe ik er aan kom, omelet, pastaschotel en bbq-worsten uit de airfryer, maïs uit de slowcooker.

Voor de lunch met een vriendin-oudcollega op maandag, bakte is vast een brood met zonnebloempitten in de broodbakmachine. Volgens recept uit het boekje wat bij de machine was geleverd; 350g bloem, 210ml water, 5g zout, 5g suiker, 5g boter, 4g gedroogde gist en 50g zonnebloempitten. De pitten zijn eerst even geroosterd. Goed brood.


We aten eerst deze zondag verse tomaten-groentesoep met stokbrood bij jongste zoon en gezin. Met heerlijke pesto van koriander en falafel-hummus. En ik mag nu ook wel melden dat vorige week onze 2e kleine kleinzoon is geboren. Prachtige baby waar ons kleine jongetje heel blij mee is en de ouders en wij natuurlijk ook.

In oktober vorig jaar maakte ik een prutje van maïs, aardappel en courgette. Het zullen resten zijn geweest. Destijds ingevroren, nu ontdooid voor een soepje voor de lunch met gast. Aangevuld met de rest van de bloemkool uit de slowcooker fijngemaakt met de staafmixer. Wat water en bouillonpoeder er bij. Geraspte kaas en room op tafel. Echt een heerlijk soepje. Verder brood, beleg en een lekker glas witte lunch-wijn, gezellig. Het zonnebloempitbrood smaakte prima, hoewel ietsje meer zout wel gemogen had van mij.

's Avonds aten we nog samen een omelet met brood. De omelet heb ik gemaakt met 4 eieren, 100g hamblokjes, 30g geraspte kaas, en in de Onionchef fijngemaakt: 1 stengel bleekselderij, 1 ui en 2 tenen knoflook, een handje verse koriander. Ik heb alles direct door elkaar geklutst en in de airfryer gebakken in de kleine bakpan. En iets langer op lagere temperatuur omdat ik de bleekselderij ook graag echt gaar wilde hebben, 15 minuten op 170°. Was lekker met het laatste zonnebloempitbrood en nog salieboter gesmolten op de warme omelet. Overigens verwarm ik de airfryer altijd voor, dus nu ook.
Voor het bakken dus
De volgende dag aardappeltjes uit de magnetron, één stengel prei en nog een beetje wat al gesneden was gekookt, één stronkje witlof fijngesneden en één biefstuk gebakken in boter waarvan ik een reepje at en partner de rest. Eenvoudig maar smakelijk maaltje.

Op woensdag hadden we opnieuw een lunchgast. Weer een oudcollega-goede vriend. Deze keer maakte ik een voor mij bijzonder pastagerecht. Helemaal volgens recept en dus voor 4 personen terwijl we met 3 aan tafel waren. In dit geval liever een beetje over dan alle hoeveelheden aanpassen. De kaas begon wel net te draden :). Aan tafel was toch wel behoefte aan iets meer zout en peper. De eieren heb ik fijn gemaakt met dit apparaatje links op de foto. Toch ook wel handig, handwerk.
Potje vastdraaien, klep omhoog, ei er op en duwen en alles in het potje, volgende ei etc. Er is een fijn en een grover mes bij. Ik gebruikte de fijne.

Daarbij gebakken courgetteschijven van gele courgette. Nou ja, ik had de courgette destijds zonder blancheren in z'n geheel ingevroren en even niet nagedacht, dus in de koelkast laten ontdooien. Maar dan wordt het een nat en papperig gedoe. Omdat ik pas de volgende dag weer verse groenten in huis zou krijgen, ineens een klein probleempje. Ik heb de schijven wel 'gebakken' met 1 ui, 2 tenen knoflook en Italiaanse kruiden, wat langer dan in het recept staat, en er daarna een puree van gemaakt met de staafmixer. Smaakte uitstekend. Uit de voorraad potten en blikjes als extra groente vervolgens vanwege de kleur gekozen voor Blackeye beans.
Het was bij elkaar een leuke, gezellige en lekkere lunch. Met als dessert koffie en een gekochte tompoes in de tuin.


De dag daarna aten we maïs uit de slowcooker. De kolf was erg groot, dus doormidden gesneden. De salieboter die er nog was in plakjes rondom de halve kolven mee ingepakt in aluminiumfolie. Sommige recepten raden een scheutje water aan, in andere komt dat niet voor. Ook de tijd wordt heel verschillend over gedacht. Van 3 tot 5 à 6 uur. Ik heb een heel klein beetje water onderin gedaan en na 5 uur op laag waren ze echt heerlijk.
De pasta van woensdag in een ovenschaaltje. Een beetje extra mascarpone en wat belegen geraspte kaas er op en gebakken in de airfryer. Voorverwarmd, maar het eten dus koud gestart, na 15 minuten op 160°, perfect .

Verzameld in de koelkast: het nat uit het potje mozzarella, het afgietwater van de pasta, afgietwater van de prei, een heel klein beetje jus van de biefstuk, 3 stengels bleekselderij met blad, een half bakje verse koriander en 3 kleine aardappeltjes. In de soepmaker op de pureerstand. Een smakelijke drinksoepje voor de maaltijd buiten in de zon en voor de volgende dag.

Voor de lunch een lekkere kom soep met een volkoren boterham voor de kleine. Vrijdag een rest aardappeltjes opgebakken, nog een beetje puree van de courgette en nog wat boontjes. Een stokbrood afgebakken in de airfryer en daarna 2 barbecue worsten 10 minuten op 160° op de grillplaat. Ik had nog wat appelmoes gemaakt van alleen maar appel en een beetje water. We aten met de grote kleine kleinzoon. Nu we er een nieuwe baby-kleinzoon bij hebben, zijn er een grote (die van 23 die kwam lunchen met zijn vriendin laatst), een grote kleine, (1 jaar en ruim 9 maanden) en een kleine kleinzoon nietwaar....  Dat was alles bij elkaar een prima maal vond ook het kleine jongetje.

Omdat we zondag weer eters hebben vast een zonnebloempitbrood gebakken in de broodbakmachine. Omdat de bloem op was met 100g bloem en 250g volkorenmeel. Ietsje meer zout er in gedaan dan vorige keer.

We aten deze laatste dag van de blogweek pasta met groenlof en roomkaas. Zonder gehakt, dus vleesloze maaltijd. Maar wel, ook alvast voor de volgende dag, verse pesto gemaakt. Het basilicumplantje gewoon van de AH heeft het al een paar weken volgehouden in de keuken. Nu 3 handjes van de blaadjes gebruikt. Verder 60g walnoten van de bomen van een vriendin, 3 tenen knoflook uit Frankrijk, 100ml olijfolie van vrienden uit Spanje + nog wat extra, naar smaak belegen geraspte kaas en wat peper en zout. In de Onionchef met het zwarte mesje.
De tomaatjes en verse rozemarijn en oregano als extra toevoeging was een succes. De bitterheid van de groenlof viel wel mee, maar wat pesto en geraspte kaas over de spaghetti was wel erg lekker.

En vandaag, zondag, voor zowel lunch als avondeten het jonge gezin over de vloer. Een warme dag zal het worden.






2 opmerkingen:

  1. Sia, van harte gefeliciteerd met je tweede kleinkind! Wat bijzonder weer he! Geniet ervan, en nu een beetje extra omdat 'grote' broer wat vaker komt misschien om papa en mama even wat te 'ontlasten' misschien.
    Enne, die basilicum... Nooit water geven op de grond, maar altijd in het bakje/op het schoteltje waarin/waarop de pot staat. En zelf stekken is ook heel gemakkelijk: gewoon een paar stengeltjes op water zetten, binnen 2 weken voldoende worteltjes om in de grond te zetten. Ik heb in februari een plantje gekocht, nu inmiddels 3 potten met basilicum. Allemaal familie van elkaar :-)
    Enne o ja, mijn site is weer in de lucht. Met dank aan Pierre Gorissen. Ha Ha.
    Dag Sia, tot de volgende keer weer. Met dank voor je leuke blog weer.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, het is echt erg leuk die kleintjes. Wist niet dat ik water niet op de grond moest doen, maar nu wel. En dat stekken ga ik zeker proberen Florina. Bedankt.

      Verwijderen