zondag 16 augustus 2015

Ik ben er weer. Gepofte sjalotjes, dat is lekker! Maar coquilles met zeekraal ook. En een sformata, mmm.


Terug van vakantie, maar ook tijdens de vakantie nog een diner gemaakt.

We hebben een paar weken in Zuid Frankrijk doorgebracht bij onze Franse vrienden vlak bij de Pyreneeën. Over het algemeen zowel 's middags als 's avonds iets warms. En altijd een heerlijke bijpassende wijn. En zo nu en dan bij de koffie zoiets heerlijks als links en rechts.
In de laatste week heb ik een maal gemaakt voor de bewoners van het huis en 2 andere vrienden, 6 personen en een klein kindje.
Het overzicht is geschreven door Alain, zo'n mooi handschrift heb ik niet :-).

De gerechten:

een heerlijke zalm-avocado mousse die ik geserveerd heb op een paar blaadjes sla en er bij een paar rolletjes gerookte zalm. Hoeveelheden natuurlijk aangepast. Het bewaren van de mousse met een pit er in is echt belangrijk voor de kleur.
Een entrecote in plaats van rib-eye met mosterd-biersaus en gepofte sjalotjes. Die vlees-keuze had iets te maken met in een andere taal inkopen doen. Het was heerlijk. Zonder waterkers, want nergens gevonden. Vergezeld van een eenvoudige puree met melk en boter en veel peper en haricots verts. Met name de sjalotjes waren echt bijzonder.
Franse kazen, 5 verschillende soorten, met een gewone baguette, en daarna nog een appelcrumble met onder andere havermout. Extra had ik nog een appelcompote gemaakt van appels uit de boomgaard, wat jam en een overrijpe perzik. Samen met de crumble een leuk nagerecht.
De bijgeleverde wijn was door de huiseigenaar gekozen en paste heerlijk.

Op de thuisreisdagen eerst gelogeerd en gegeten bij de voortreffelijke kok van hotel en restaurant Auberge à la Tête de Lard en de 2e dag bij thuiskomst een gebakken eitje met brood.
Daarna voorafgaand aan uitgebreide maaltijden met bezoekers, op donderdag haring voor partner en eiersalade voor mezelf. Met brood en een heerlijk koel glas rosé.

En toen visite.

Vrijdag:
De eerste avond aten we een op het vuur in de keuken gegrilde dorade. Vier verse vissen laten schoonmaken door de visboer en heerlijk gevuld en bestreken met kruiden en olie. Gegeten samen met gegrilde groente, gekozen voor 1 aubergine, 1 courgette, 1 gele en 2 rode uien, 2 tomaten en 4 tenen knoflook in stukken en stukjes in de oven en bio-babyaardappeltjes uit de magnetron. Ik had kruidenboter van verse kruiden gemaakt, de nummer 8 van het rijtje en dan met ook nog wat fijngesneden dille en limoen- in plaats van citroensap.
Hollandse kazen van boerinnen uit de regio gekocht bij onze geweldige kaasboer waren de afsluiting.
De compote bij de appelcrumble die ik heb gemaakt met appels en ontvelde stukjes mineola, wat biologische rietsuiker en kaneel er bij tijdens het koken en wat extra suiker na het koken, en de crumble kwamen niet meer aan bod. Genoeg gegeten en moe. Alleen onze kleine bezoeker van 4 jaar wilde er nog wel wat van eten tijdens onze nazit voorafgaand aan de kaas en zijn bedtijd.

Zaterdag:
We brachten een leuk bezoek aan het sinds kort zo nu en dan toegankelijke Fort Buitensluis en hadden na een vroeg ontbijt wel weer trek in een lunchhapje. Ik maakte Sint Jakobsschelpen in een roomsaus met er bij heel kort in de vorige avond nog getrokken bouillon van de resten van de dorades, geblancheerde zeekraal. Een stukje olijven-breekbrood er bij en wat witte bonen uit een potje eventueel voor de kleine man (die er niet voor koos om die te eten, maar de rest van het gezelschap wel :-)). Voor de coquilles: kook 125 cc witte droge wijn in tot de helft, doe er 125 cc slagroom bij en kook opnieuw in tot ongeveer de helft. Daarna de coquilles meekoken, ik had er 20, voor ongeveer 1 minuut. Door eerdere ervaring heb ik gekozen voor zeker 3 minuten anders waren ze echt te rauw. Een heerlijke lunch.

Voor het avondmaal: voorgerecht, een garnalencocktail met grapefruit, hoofdgerecht: een ovengerecht, sformata uit het door mij eerder gerecenseerde boek Ei, de beste recepten. Zie foto van het recept.


Ik heb hem gemaakt met snijbiet, want even geen biologische spinazie beschikbaar. Met een stukje brood er bij, smakelijk maal. En na wat yoghurt-vruchtenijs.

Van 175 gram zacht fruit, blauwe bessen, aardbeien en frambozen, gepureerd met 80 gram oersuiker en gemengd met 250 cc Griekse yoghurt en 50 cc slagroom, ijs gedraaid in de ijsmachine. Maar...., de vriesbak was niet lang genoeg in de diepvriezer geweest (er uit gehaald omdat er veel nieuwe dingen in moesten en pas terug van vakantie er snel weer ingestopt). Tja, na ¾ uur draaien de koude vloeistof in de vriezer gezet in de hoop dat het nog net op tijd ijs zou zijn geworden. Wel iets te zacht, maar heel smakelijk licht zurig.

Bij het laatste ontbijt met elkaar vers brood uit de airfryer. En vanavond, zondag, de restjes bij elkaar zoeken om een maaltijd voor 2 van te maken :-).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten