zondag 21 juni 2015

Portobello uit de airfryer, oosters lam, appelbrood en aardbeiensoep, vis gerookt zonder pekelen.

Op de eerste dag van deze blogweek werd het inderdaad een gevulde portobello. Met brie en salami. In 10 minuten in de airfryer gebakken op 180°, na voorverwarmen op 200°. Met een overheerlijke spinaziesalade eveneens met brie. Zonder de knolselderij, alleen spinazie dus. En verder een paar gebakken aardappeltjes, een stukje koud gehaktbrood en een broodje.
Lamsvlees is altijd lekker op een beetje mediterrane wijze klaargemaakt. Lamsvlees met couscous naar een recept van Jamie Oliver. De avond tevoren de kikkererwten in de week gezet en de volgende morgen vast gekookt. Water verversen na het weken en zonder zout koken! In plaats van lamsnek werden het lamskarbonades. Verder toevallig echt alles in huis, zelfs de gedroogde abrikozen. Een halve rode peper leek me wel genoeg, 2 tomaten en 300 gram kikkererwten. Het kooknat had ik bewaard dus dat gebruikt als vocht. En 200 gram couscous, hoe krijgen 2 mensen dat op? Voor ons was 100 gram al te veel, want de saus was best zwaar. Met wat komkommer en een dot Griekse yoghurt een lekker maal.


De volgende dag werd er voor ons gekookt. Een al jarenlange traditie is dat mijn zwager voor ons en zijn zus een "Zeeuwse" aspergemaaltijd maakt in ons huis.


Voor het ontbijt met de gasten heb ik een appelbrood gebakken. Appels die op moesten, logees, zoet broodje, altijd leuk om iets uit te proberen. 100 gram gewone bloem en 100 gram kastanjemeel, kokosbloemsuiker, pecannoten, fijngemalen appel met water in de blender dus geen appelsap. Een niet gerezen, want zonder gist gebakken, behoorlijk stevig broodje en eigenlijk toch ook gewoon geschikt bij de koffie. Een goede broodvorm had ik niet, dus maar gebakken in een springvorm in de oven.

Die aspergemaaltijd begon met een aardbeiensoepje met garnalen en bosui, ik denk zoiets als dit recept. Overheerlijk. Bij de asperges zeekraal en dit keer rundvlees. 

De dag er na werd een restjesdag. Een kommetje aardbeiensoep zonder de garnalen :-). De kikkererwten opgebakken met de couscous en de van het bot gesneden rest van het vlees van de aspergemaaltijd. En voor een laatkomer die toevallig in huis moest zijn een omelet gemaakt met rode paprika, ui, een half rood pepertje en wat stukjes salami.

De volgende dag aten we spaghetti met uit de diepvries gehaalde pastasaus uit de crockpot. Met een rucola-salade met in stukjes gesneden rest van de omelet van de dag er voor, een scheut groene olijfolie en wat zwarte olijven.

We hebben 3 diepgevroren (hors)makrelen gekregen van een vriendin. Eén daarvan hebben we gerookt in de rookpan. Op één van de vele sites en weblogs die je kan vinden over roken staat dat het ook zonder pekelen kan. Dat hebben we uitgeprobeerd. Samen met zoetzure komkommer en Zeeuwse Vlegel. Omdat de makreel warmgerookt was, heb ik die niet met de ui en knoflook meegebakken, maar wel dat mengsel gemaakt (met iets minder sambal) en apart geserveerd. Ik vond het een wonderlijke ervaring dat de vis zonder pekelen, zonder enige toevoeging aan kruiden, zo'n heerlijke zachte smaak had. En echt na 20 minuten gaar en goed. Een volgende keer proberen we wel iets meer rookmot voor een wat expressievere rooksmaak. Ergens stond ook dat de makreel niet de goudkleur zou krijgen zoals je die in de winkel koopt, dat klopte. Maar, wat een heerlijke smaak. En van de resten weer een heerlijk geurende visbouillonnetje gemaakt voor een vissoepje later. Goed geslaagd experiment, heerlijk gegeten. En Zeeuwse vlegel kent vast niet iedereen, maar de smaak daarvan is heerlijk vol bij zo'n vis. Eigenlijk lekkerder dan rijst vonden we hier.

Zaterdag aten we met vrienden bij vrienden. Een jaarlijkse afspraak die voortkomt uit het werk wat we met elkaar deden en waarvan nu 2 van de 3 met pensioen zijn. Gezellig met partners. Dan bij de een dan bij de ander, deze keer niet bij mij.
Kijk wat we allemaal voor heerlijks kregen.


Vandaag? Nog een restje van dit en een restje van dat, even in de diepvries graven. Een kalm-aan-dag aan tafel en dus in de keuken.

Inmiddels op Hebban Culinair een nieuwe blogpost over het kookboek Creatief Koken. Met deze keer wel 3 leuke recepten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten