zondag 14 juni 2015

Brood bakken met karnemelk, met pindakaas, leuk. Verder vis, salades, slowcooker en airfryer.

De zondag na het ontbijt begonnen met het bakken van een soort van brood in de oven.
Buttermilk Cornbread heet het in het kookboek op Kindle.
Alles is beschreven in cups, maar ik zet hier gelijk de Nederlandse maten neer.
Smelt 120 gram boter in een grote pan. Haal van het vuur af en roer er 130 gram witte suiker door. Dan snel er 2 eieren doorroeren en daarna 240 cc karnemelk met een halve theelepel baking soda er in. Tenslotte 130 gram maismeel en 130 gram gewone bloem en een halve theelepel zout. Roeren tot alle klontjes zijn verdwenen. In de ingevette vorm gieten, geadviseerd werd een 8 inch square pan, en bakken op 175° in 30 tot 40 minuten.
Ik heb biologische rietsuiker gebruikt en omdat er geen maismeel in huis was kastanjemeel gekozen. Dat was meer cake, of eigenlijk spekkoekachtig, dan brood. Heel dun gesneden wel heel lekker bij de koffie.

















Maar ik wilde bij het avondeten graag vers brood. Toen in de broodbakmachine een Pindakaasbrood gebakken :-). Met 225 ml warm, 45°, water, 1 eetl. gewone witte suiker, 1 eetl. donkere basterd suiker, 2 eetl. honing, 1 theel. zout, 3 eetl. pindakaas, 1 eetl. groene olie, 1 ei, 400gr broodmeel en 1½ theel. gedroogde gist. 
Mijn keuzes: gewone witte bloem, helft in de machine, daarna alle ingrediënten, (rietsuiker en witte basterd en lijnzaadolie), dan het water, dan de rest van de bloem en daarop de gist. Op het programma '1 = gewoon', 3 uur in de machine.

Prachtig brood om te zien, het ruikt ook wel een beetje naar pindakaas, maar in de smaak is dat nauwelijks terug te vinden. Was wel fijn ook :-).


We aten het warm met een salade met groene asperges en komijnekaas, maar dan met fijngesneden Chinese kool en zonder eieren. Omdat er nog wat stukjes spek en biefstuk waren, was ei niet nodig.

Zo, we moesten nodig weer eens vis eten. We doen dat eigenlijk te weinig. Dat komt een beetje omdat ons dorp geen mooie viswinkel heeft en we daarvoor naar een ander dorp moeten rijden. Geen echt excuus natuurlijk... Maar deze dag een dorade van het vuur. Eén is genoeg voor samen en citroen meebakken vind ik niet zo lekker, dus alleen maar de buik gevuld met verse rozemarijn, tijm en knoflook en bestreken met olijfolie en daarna nog peper aan de buitenkant. Wij hebben een schouw in de keuken te gebruiken als barbecue, een vuur van eikenhout laten smeulen, zie foto (dus zonder toevoeging van houtskool). Met een beetje salade en grove puree. Smullen. Na afloop weer een bouillon gemaakt van de resten met wat verse kruiden en ingevroren.


Van nog een halve Chinese kool met verse gember een roerbakgerecht gemaakt. De bouillon is vervangen door 2 lepels zoute ketjap gemengd met 2 lepels water en de gezouten pinda's heb ik even mee gewarmd. De rest van het pindakaasbrood in repen gesneden en gebakken in een beetje boter en een kleine kiploempia gebakken in de airfryer er bij gegeten. Met een goed glas witte wijn een mooi maal voor zomaar een dinsdag :-).

De rest van de puree opgebakken, een avocado met peper en een tomatensalade en daarbij ieder 2 heerlijke kroketten van Kwekkeboom uit de airfryer. Die basilicumolie vond ik wel een erg leuk en lekker idee. De kaas is mascarpone in plaats van verkruimelde ricotta of feta.



Naar het circus op donderdag. Jaaa, een heel klein circusje is ons dorp. Daar gingen we natuurlijk even kijken. Een voorstelling om 17.00 uur. Dus de diepvries maar eens in gekeken voor een lekker maal na afloop zonder veel moeite. Het werden de Marokkaanse gehaktschotel van 18 mei en de pittige bonenschotel van 17 mei. Met brood. De combinatie van de 2 gerechten bleek prima.

En dan ineens zo'n dag dat er geen enkele zin ontstaat om iets in de keuken te doen. Een pizza Frutti di Mari en een pizza Quattro Formaggi door een vriendelijke jongeman aan huis gebracht. Altijd een beetje te zout, maar toch ook wel erg lekker zo nu en dan. Mooi glas rode wijn als extraatje.

voor
na
Ik wilde weer eens een gehaktbrood maken in de slowcooker. Meerdere recepten gevonden natuurlijk en deze gebruikt als uitgangspunt. Met 500 gr biologisch rundergehakt, een halve grote ui, een halve rode paprika, 2 dikke plakken tomaat (een restje) en flink wat verse knoflook en gedroogde in de vijzel fijngestampte oregano, tijm en rozemarijn, veel peper uit de vijzel en een klein beetje zout. Met een heel ei en daarom 2 eetlepels amandelmeel om het geheel wat steviger te maken. Geen bleekselderij en geen champignons in huis en de Portobello's er voor stuk maken vond ik jammer. Aluminiumfolie gebruik ik zo weinig mogelijk. Leek me niet echt noodzakelijk. Wel heb ik de pot licht ingesmeerd met wat olijfolie. En een theedoek voor het vocht is ook al niet aan mij besteed. Het vocht is prima te gebruiken als jus en eventueel voor een soepje, dus heb ik het liever niet in een theedoek zitten :-). Het smaakte heerlijk en we aten het met heel kort in een super klein laagje water geslonken spinazie met veel peper en nootmuskaat en gekookte aardappels.

En vandaag: een gevulde portobello, ik denk gebakken in de airfryer, spinaziesalade, eens even kijken wat we daar van maken, en iets er bij. O ja, en het stukje gehaktbrood over van gisteren zal ook wel op gaan.

En op Hebban Culinair een verhaaltje over Titania's betoverende recepten. Over een bijzonder kookboek: Witch in the kitchen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten