dinsdag 7 oktober 2008

Thinktank en andere bezigheden.

O.K. daar gaan we. Iets te lang geleden. Te druk met andere werkzaamheden. Te moe om de blogs erbij te doen. Toch wil ik het graag, dus vandaag weer een poging.

Waar had ik het zo druk mee? Ik maak nog elke maand een werklijstje voor mijn manager en daaruit bleek dat ik in september 73 uur had gewerkt waarbij ik de tijd die ik in de cursus Connectivism stop niet heb meegeteld alleen de echte uren luisteren naar de Elluminate en Ustreamuitzendingen op woensdag en vrijdag. Mijn werktijd is gelimiteerd, ik ben in dienst voor 12 uur per week, de rest van mijn inkomsten komen binnen via UWV, afgekeurd dus, zoals dat heet in gewone woorden. Maar dat geeft mij wel de vrijheid om in die uren die ik niet door "de baas" wordt betaald, zinnige dingen te doen als ik me goed genoeg voel. En deze weken waren die zinnige dingen grotendeels gerelateerd aan het werk.
Eigenlijk is het overgrote merendeel van mijn tijd gaan zitten in Thinktank. Ik heb nog een sessie bijgewoond bij CMI, een van de instituten van de Hogeschool Rotterdam. Ik heb thuis steeds opnieuw geprobeerd enige greep te krijgen op hoe een en ander technisch in elkaar zit. Maar vooral, ik heb samen met een collega, Freddy Veltman, heel veel uren gewerkt aan het verwoorden en in het instrument opnemen van de vragen die we a.s. donderdag gaan stellen aan de deelnemers van het Homo Zappiens traject. Gelukkig lag er een basis opgesteld door de projectleider, Ernst Phaff , http://wearethepilgrims.blogspot.com/en de externe begeleider van het project, Ton Zijlstra, http://www.zylstra.org/blog/. Zij hadden op grond van een overzicht van de eisen die aan het project, dus aan de deelnemers worden gesteld, een opzet gemaakt voor wat er aan de deelnemers voorgelegd zou moeten worden. Dit omzetten in vragen voor Thinktank, de daarbij passende analysemodellen kiezen en dan vervolgens alles inladen in het instrument, vroegen bij elkaar toch weer veel meer tijd dan we gehoopt hadden.
Maar, als het dan, op dit moment grotendeels, gedaan is geeft het wel een fijn gevoel dat het er goed uit lijkt te zien. Het is wel heel spannend of het zal werken zoals we bedoelen. Op dit moment heb ik geen goed beeld van hoeveel deelnemers er zullen zijn. Het aantal mensen wat direct in de sessie aanwezig is, bepaald mee de duur van de totale sessie. Omdat het juist ook de bedoeling is van dit instrument om met elkaar prioriteiten vast te stellen is er discussie tussendoor. Afhankelijk van een groep en de individuen daarin zal zo'n discussie meer of minder to the point zijn en meer of minder tijd kosten. Al met al, heel spannend. Gelukkig komt er hulp voor "de knoppen", want ik ben zelf deelnemer aan het project en ik vind het erg lastig om zowel de techniek als mijn eigen inbreng te moeten bewaken.
Een andere activiteit is het overleggen en voorbereiden daarvan, met mijn buddy in het Homo Zappienstraject, Annemiek Grootendorst. Zij is redelijk nieuw in het geheel van Internet, www, web 2.0, en alles wat er mee samenhangt. Ze is heel enthousiast. Maar we komen bijvoorbeeld het probleem tegen hoe je in LinkedIn aan de mensen komt die je in je netwerk wilt opnemen. Hoe kom je er achter of die mensen zelf wel in LinkedIn zitten. Hoe moet je ook alweer zoeken naar mensen als je ze wilt vinden in een mailadressenlijst die niet voorkomt in het voorgeprogrammeerde lijstje van mailboxen in LinkedIn. Omdat het voor mij toch ook nog niet allemaal gesneden koek is, zo weer een uur voorbij! Erg leuk, maar....arbeidsintensief dus.
Ik heb de afgelopen tijd te weinig geïnvesteerd in de werkplaats van Homo Zappiens. Wel al het lezen bijgehouden, maar weinig gereageerd op inbreng van anderen, terwijl er heel actief gewerkt wordt door een aantal mensen. Na donderdag, de grote HZ - Thinktanksessie, zal ik daar weer meer tijd voor maken. Het is erg inspirerend om te zien waar de anderen mee bezig zijn, ze geven mij heel veel input voor het ontwikkelen van scholing voor zittende docenten. Volgende week een eerste concreet overleg over een mogelijke cursus op maat bij de Leraren Opleiding van de Hogeschool.
Genoeg te doen, nog steeds veel plezier.

2 opmerkingen:

 1. Ha Sia,

  tijdens een bakje thee even de tijd genomen om te reageren.

  Waarom wil je "regelmatig" bloggen? (ik begrijp dat dat een best-practice zou zijn, maar waarom wil je het zelf?)

  ben heel erg benieuwd naar de Thinktank sessie. Kan ik als deelnemer meedoen?

  Vind het ook leerzaam om te lezen hoe jij met je tijd omgaat. Je proactieve houding is een voorbeeld voor me. Wat zijn voor jou redenen het een dan wel het ander te doen in die "vrije tijd"? En hoe controleer je dat die waarden nog nagestreeft worden.
  Voor mijzelf is dat een groot enigma.

  qua deelnemers: ik denk dat we zo rond de 8-10 moeten rekenen. Ik vind het jammer dat we geen autoselectie mechanisme hebben ingebouwd. Iets waar ik volgende keer sterker voor ga staan. Ik hou niet zo van trekken en duwen.

  maar ja, we maken het beste ervan. Ik geloof wel dat we met de mensen die komen, erg goed werk gaan verrichten.

  Ik hoor steeds meer HZ-achtige geluiden om mij heen. niet zozeer over blog's e.d. maar over fundamentele oplossingen. Volgens mij zijn we goed bezig.

  in linkedin kun je op naam zoeken, op netwerk (de clubjes zeg maar...) en op scholen en bedrijven. je kan ook de netwerken van de personen in je netwerk afstruinen (tot 2e graad)
  Join iig de Hogeschool-club en de twitterazi :-)

  Wat betreft de werkplaats, je bent toch hier bezig? en met TT?
  je kan een euro maar 1 keer uitgeven (uren ook).

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het begonnen zijn met deze en de Engelse weblog was vooral omdat ik wilde ervaren hoe het was. Inmiddels merk ik dat het voor mij een goed hulpmiddel is om een beetje vast te houden wat ik doe en leer. Ik heb de links als vaste handtekening op mijn school-emailadres gezet in de hoop dat er wel eens iemand komt kijken, maar dan moet er ook wel wat te zien zijn toch? Beetje dubbel dus. Verantwoording, enthousiasmering, individueel gewin, HZ uitdragen.
  Over (vrije)tijdbesteding een andere keer. Misschien heeft een paar jaar ouder zijn (ha, ha) er wel veel mee te maken Ernst. Tijd van leven, tijd van leren.

  BeantwoordenVerwijderen