zondag 27 maart 2016

Weinig gekookt, wel lekker gegeten; heerlijke gehaktballen uit de airfryer en zuurkool uit de slowcooker.

Het was leuk en gezellig om uren in de stad te zijn en we aten daarom thuis zondagavond maar een door partner gebakken ei met ham en kaas en een paar boterhammen. Een appeltje toe.


Op maandag een recept met gehakt, komkommer maar zonder Chinese groenten. Maar door een bezoek aan een broer in het ziekenhuis en verslag daarvan bij vrienden, liep het toch nog een beetje anders. Gehakt, 250 g, rul gebakken, één ui, 1½ cm geraspte gember en 2 tenen knoflook meegebakken, beetje teriyaki-saus uit een flesje erdoor geroerd, apart de gehele komkommer in stukjes in wat sesamolie gebakken met dezelfde teriyaki en na een paar minuten toegevoegd aan het gehakt en (vorige week) gebakken flintertjes rode peper erdoor gedaan. Verder de tabouleh van vorige week uit de diepvriezer gehaald en opgebakken. Al met al een beetje laat, maar toch nog lekker gegeten.

De volgende dag was er iets te weinig eten in huis voor een onverwachte gast aan tafel. Dus...., voor het eerst sinds lange tijd eten gehaald bij De Gouden Kom, al heel lang in ons dorp de afhaal-Chinees. Heerlijk zo voor een keer. En de volgende dag nog de resten.


Op donderdag gegeten met zwager bij schoonzus. Een erwtensoep-maaltijd met ganzenworst en verschillende soorten spek en brood. En een heerlijk dessert met taart en ijs en noga. Taart gebakken door zwager.





















De andere helft van het pond mager rund-gehakt van maandag verwerkt in 2 ballen gegrild in de airfryer. Met 3 lepels oestersaus, een scheut zoute ketjap, 2 tenen knoflook, een kleine gesnipperde ui en een verkruimelde beschuit erdoor. Er lag nog 1 grote groene paprika en 1 rode peper en ui en knoflook is er altijd wel. Zo werd het op vrijdag een tortilla maar dan warm gegeten bij de bal. Eerst 3 aardappeltjes gekookt en afgekoeld. Een groene paprika, een ui, 1 teen knoflook en een stukje rode peper fijngemaakt en even gebakken. Vervolgens de aardappels in schijfjes gesneden, 3 eieren met wat Parmezaan en crème fraîche losgeklopt. Alles door elkaar en in een ronde siliconenvorm gebakken zonder folie. Wat een sappige ballen en een lekkere combinatie. Met wat mini-pruimtomaatjes als extra groenten.

Op de laatste dag van deze blogweek een zuurkoolschotel uit de slowcooker. Met een stuk Zeeuws spek erop. Helemaal precies volgens recept gemaakt. Apart een beetje aardappelpuree met room en boter. De zuurkool was echt vurrukkeluk. Heerlijk zacht, de geur en smaakstoffen van het fijne spek. Mmmm.


De soepmaker heb ik gevuld met het nat van de uitgeknepen zuurkool, een flinke lepel puree, de kern van de komkommer van maandag met het vocht, een halve rode peper en hele courgette in stukjes en een scheutje visolie. Aangevuld met water. Zoekend naar wat tre doen met het uitgeknepen vocht van de zuurkool, kwam ik ciorba tegen, een Roemeense soep. Met aardappel, peper, en courgette moet dat dan ook maar kunnen leek mij. De soep is zurig en peperig en héél licht nog een beetje vissmaak. Erg lekker als je van fris-zuur houdt.

En vandaag, zondag, 1e Paasdag en zomertijd; een recept uit een te recenseren kookboek. Met parelgort en avocado's. Maar daarover later meer :-).





zondag 20 maart 2016

Soep, Seamore-tapenade, preischotel en macaronischoteltje uit de airfryer, tabouleh, kip in de slowcooker en uit eten.

We begonnen de week met een soepje, de zaterdag gemaakte linzen-tomatensoep uit de soepmaker. Maar dan om 16.00 uur als late lunch in de zon. Met een lepel Griekse yoghurt er in. Heerlijk.



's Avonds een preischotel uit de airfryer. Van 450 g aardappelen puree gemaakt met volle melk naar smaak, peper maar zonder zout en nootmuskaat. De prei even geblancheerd. Op deze massa zelf-geraspte kruidenkaas rauwdouwer (vandaar geen nootmuskaat en zout), 10 minuten op 180° en nog 4 minuten op 150° om goed door te verwarmen zonder dat de kaas verbrandt. Afgedekt met het in airfryer-kringen beroemde Blokker-ding om te voorkomen dat de kaas door het apparaat zou vliegen.
Een heerlijk eenvoudig vegetarisch gerecht. En omdat we teveel zout echt proberen te vermijden, voeg ik zelden zout toe en zeker niet als er al iets zoutig als worst of kaas wordt gebruikt. Doe de test. Weliswaar van Unilever, maar het geeft een indicatie.

Biefstuk met iets van vis. Ik wist dat combinaties van vlees en vis heel goed mogelijk zijn. En biefstuk met ansjovis had ik wel eens eerder gemaakt. Nu gekozen voor dit recept als uitgangspunt. Met de staafmixer eerst een tapenade gemaakt van de testchips van Seamore die we niet lekker vinden om gewoon te eten. De "chips" een nacht geweekt in water en daarna met flinke bos verse peterselie en selderie, handje basilicumblaadjes, 2 tenen knoflook, zwarte olijven en wat droge kruiden (Provence en rozemarijn) een lekkere pasta van gemaakt. Kleur, mwah, smaak, voortreffelijk :-).

De maaltijd: 200 g biefstuk in blokjes gesneden (niet in eiwit en bloem gedaan) en kort even in de wok gebakken in de olie van 2 plakjes gember. Champignons en bamboescheuten gebakken volgens recept maar wel in de olie van de biefstuk. Een paar eetlepels van de tapenade en dan 140 g kikkererwten (eerder geweekt en gekookt) in plaats van de doperwten, samen met een schaaltje krab uit een blikje toegevoegd. De biefstuk er weer bij gedaan en alles goed door gewarmd. Op het laatst nog een scheutje sesamolie en een tomaat in partjes erop gedaan. Wat een heerlijk maal. Combineren van vlees en vis is altijd leuk en deze combi deed het prima. Geen rijst gemaakt, want kikkererwten vullen voldoende.

Met de gekookte kikkererwten, de andere biefstuk uit het pak van 2 en de rest van de bamboescheuten van de dag ervoor en een paar tomaatjes moest iets op deze dinsdag. Ik heb deze vegetarische tabouleh gemaakt zonder wortel maar met 2 kleine uien en een prei. Daarbij de biefstuk  in wat boter gebakken. Lekker eten gemaakt zonder apparaten, gewoon in pannen op het gas.


Om wat resten kaas op te maken deze dag een macaronischoteltje. Zonder erwtjes, maar met een salade van Romainesla, avocado en groene olijven in stukjes. Aangemaakt met wat limoensap, olie van de olijven en veel verse zwarte peper. Van zelf geraspte kruidenkaas, geitenkaas en graskaas een heerlijke saus gemaakt, dus 3-kazen macaroni :-). Met even uitgebakken stukjes ontbijtspek en rauwe ham. Alles bij elkaar in het airfryer-schaaltje en 10 minuten op 180° na voorverwarmen. Extra kaas, boter en paneermeel vond ik niet nodig. En toen weer even genoeg van de eenpansgerechten.

De volgende dag eters in huis. Een grote kip in z'n geheel in de slowcooker op de parelhoen-manier, maar dan anders. Plakjes bacon op de bodem, grote bladeren Chinese kool, daarop de kip volgestopt met verse tijm, peper, grote bladeren eroverheen en dan ipv water een glas bouillon uit de diepvries van ooit eerder gemaakte Boeuf Bourguignon. Wel een paar klontjes boter, want de bouillon was behoorlijk vetvrij. Eerder bleek 8 uur op laag voor zo'n grote kip beter dan 6 uur.

In de kleine cooker een aardappelgerecht, 7 uur op laag.
Gevonden op Facebook op de pagina 'Slowcooker recepten' zonder verdere bronvermelding.
Hier was het 650 g aardappelen in schijfjes, de helft onderin de cooker, dan 1 ui en 2 sjalotjes gesneden er op, beetje nootmuskaat en 15 g zoute boter, dan de andere helft aardappel en hetzelfde nog een keer. Tegen het einde een kaassaus gemaakt van 2 eetlepels bloem, 125 cc melk en 100 g gepaste kaas om over de gratin te gieten. (Het oorspronkelijk recept: 1 kg aardappelen in schijfjes, 125 g gesneden ui, 3 gesneden bosuitjes, 50 g boter, ¼ theelepel nootmuskaat, ¼ theelepel zout en 125 cc melk, 2 eetlepels bloem, 100 g geraspte kaas.)

Na elkaar een groene en rode paprika geroosterd in de airfryer. Gehalveerd, schoongemaakt, bolle kant naar boven, zowel de paprika's als de grillplaat ingesmeerd met olie, 10 minuten op 160°. Dan even in een plastic zakje en van velletje ontdaan. Een rode peper klein gesneden en even in een pannetje gebakken in wat olie. Vervolgens met de staafmixer de Provençaalse mosterd van deze pagina gemaakt, maar zonder dille. Als saus op de salade van restje Chinese kool en een paar blaadjes Romainesla met een avocado in stukjes en daarom een scheutje citroensap er door.


De kip ging schoon op en van de botten en vellen nog een bouillon gemaakt, de rest van de aardappelen ingevroren voor later en de salade even weg gezet. De andere morgen met de salade, rest van de geroosterde paprika's, bouillon en het bewaarde vocht van het koken van de kikkererwten een soep gemaakt in de soepmaker.

Op vrijdag aten we buiten de deur in een gloednieuw restaurant Vista waar tegen gereduceerde prijs een proefdiner werd gehouden. Leuk en echt heel lekker. Iets teveel geluid, maar prima personeel en een schitterend uitzicht.


En de blogweek eindigde met weer een soepje en wat eenvoudige salades met wat extra hard gebakken slowcooker-aardappelen van donderdag al snel weer uit de diepvries dus.


En vandaag, zondag. Heel vroeg het huis uit naar een concert in de grote stad. Daar late lunch, dus in de avond misschien alleen een boterham. We zullen zien.

En op Hebban mijn nieuwste recensie over het prachtige boek met die gedecoreerde cupcakes.




zondag 13 maart 2016

Vuur, een slowcooker vol tomatensaus, pizzeria Sia, airfryer-omelet, amsoi en linzensoep.



Vanwege een voorgenomen pizzafestijn op dinsdag, op zondag vast een tomatensaus gemaakt in de slowcooker. Er in zaten: 1 kilo tomaten, 2 flinke wortels, 2 stengels bleekselderij, 3 tenen knoflook, 1 ui, allemaal in stukken gesneden, flinke scheut tomatenpuree, ½ blokje groentebouillon, glas water en een vers blaadje laurier. Na 6½ uur pruttelen op laag wat takjes verse kruiden, tijm, rozemarijn, peterselie, selderie, koriander, knoflook-bieslook (ook wel Chinese bieslook genoemd), een lepeltje paprikapoeder, wat zeezout en flink peper erbij gedaan en nog 1½ uur laten staan op laag. Takjes en blaadje eruit, staafmixer erdoor, prachtige saus, deels ingevroren.

We aten een op het vuur gegrilde lamskarbonade, waarbij ik de lavendel wel een uitdaging vond. Marinade gemaakt van olijfolie, 2 tenen knoflook, in een vijzel tot pasta geplette rozemarijn en lavendel, van ieder een theelepeltje, en een lepeltje honing. De 2 karbonades daarmee ingesmeerd ongeveer 3 uur voor het grillen. Verder lagen er nog een romanesco en een paar bataten. Dit recept was een mooi uitgangspunt. Maar, de smaak van de marinade vond ik niet passen bij de kokos en gember. En knoflook zat al genoeg aan de karbonades. Gekozen voor fruiten van een fijngesneden stengel bleekselderij en sjalotje in olijfolie. Dan de in blokjes gesneden bataat en citroensap toegevoegd en wat water en laten sudderen. Terwijl is de romanesco in z'n geheel gekookt. Beiden in ongeveer dezelfde tijd klaar. Heerlijke combinatie. Vlees roosteren op de "binnenbarbecue", door zelf maken van houtskool eerst lekker een vuur in de keuken. Klassiek gegeven, vlees grillen - mannen :-). Perfect stukje lamsvlees.


De volgende dag een wortelsalade met komkommer. Wortels, 3 stuks, en halve komkommer grotendeels geraspt en laatste stukjes klein gesneden. Een gedroogd rood pepertje en het suiker-witte-wijnazijn mengsel erdoor geroerd. Munt en gemengde noten er over gestrooid. Aardappelpuree en gerookte gebakken spekjes smaakten er goed bij.

En toen volgde dinsdag het pizzafestijn. Met 2 gasten, ieder een pizza met zelf gekozen beleg. Voor het eerst de pizzatoren gebruikt zodat er 4 tegelijk gebakken konden worden. Ik had allerlei dingen al in huis of ingekocht die mogelijk op een pizza zouden kunnen zoals vissoorten, kazen, worstsoorten, champignons, olijven, paprika's rauw en in een pot, tomaten en gedroogde tomaatjes in olie, gember, rode peper, natuurlijk rode en gele ui en knoflook. Maar één keer eerder had ik zelf pizza's gemaakt. Deze keer speciaal pizzameel. En natuurlijk vele recepten doorgekeken om een beeld te vormen van wat kan en wat moet qua beleggen. Met een inspiratie- en keuzelijstje per persoon, hadden we veel plezier. O.a. omdat er ook nog ansjovis en sardines en kappertjes bij hadden moeten staan :-).
Met vooraf een eenvoudige salade van tomaat, zwarte olijven en basilicum.

Die pizza's, nou ja. Het fijne was dat er 4 tegelijk gebakken konden worden, jammer was dan weer dat ze niet goed gebakken waren. De oven kan niet hoger dan 250°, de bovenste pizza was goed, maar verder naar onder werd het steeds minder. Uiteindelijk ze allemaal nog uit het stapelding gehaald en min of meer naast elkaar verder gebakken. En toen waren de andere eters wel tevreden, maar de pizzabakker nog niet helemaal. Overigens waren ze heerlijk, maar het probleem was wel dat de bodems niet helemaal krokant waren. Maar, leuk was het wel in vgls schoonzus Pizzeria Sia.
En als toetje voor ieder een wafel gebakken met een heerlijke espresso-room erop. Vers uit de wafelbakmachine dus niet gegrild. Wel besprenkeld met het koffie-cognac-ahornsiroopmengsel en geschaafde chocolade.

Van de resten gesneden uien, voorgebakken champignons, ontvelde tenen knoflook, in stukken gesneden plakken salami en chorizo, een klein restje tomaat met zwarte olijven en 3 eieren heb ik een omelet-bakhapje gemaakt de volgende dag. Bij juf Anneke op Pinterest (even zoekfunctie gebruiken) de mogelijkheid gevonden om het in de airfryer te maken. Eerst de uien in een met olie ingevet schaaltje voorgebakken, 8 minuten op 180°, halverwege even omgeroerd, dan de rest even meegebakken, 2 minuutjes, daarna geklutste eieren met peper erop en nog 5 minuten op 180°. Gegeten met een stuk brood. Vooraf aten we een kommetje met een deel van de restjes krab, mosselen en garnalen met een scheutje cognac.



Een kool/tomaatsoepje uit de diepvries en een champignonwrap waren de eenvoudige ingrediënten van het donderdagmaal. Op vrijdag diner bij vrienden, dus een dagje rust aan tafel was wel een goed idee. Er waren nog 3 wraps. Eerst 8 grote champignons en een halve rode paprika in stukjes plus een rest van het ei-ui-hapje van de dag ervoor in wat olijfolie in een hapjespan gebakken, dan wat plakjes geitenkaas in kleine stukjes, een lepeltje tomatensaus en verse tijmblaadjes erbij. De wraps na 1½ minuut in de magnetron ingesmeerd met wat tomatensaus, verse blaadjes selderie er op en gevuld met het champignonmengsel. Ieder 1½ was na de kom soep zeker genoeg.


Na een heerlijk diner bij vrienden met andere vrienden op vrijdag (zie menu boven) aten we op de laatste dag van deze blogweek amsoi. Ik had er nog nooit van gehoord, maar het was in de aanbieding bij onze bio-webwinkel. En iets nieuws proberen is altijd leuk, vind ik :-). Recepten gezocht en omdat het van oorsprong een Surinaamse groente is, dit recept als uitgangspunt gebruikt. Eén bos amsoi. In plaats van zoutvlees heb ik 75 g chorizo en 50 g ontbijtspek gebruikt, restje tomatensaus in plaats van tomatenpuree en iets meer knoflook en geen bouillon of zo. Gegeten met gekookte donkere linzen in plaats van rijst. Lekker eenvoudig maal. De amsoi moet eigenlijk wel gegeten worden als ze binnenkomt. Zelfs 1 dag wachten gaf al wat slappe bladeren. Maar wel heel smakelijk.

Na het eten nog een soep gemaakt in de soepmaker. Een beetje richting linzen-tomatensoepDe rest van de gekookte linzen, 4 opscheplepels, afgietvocht van de linzen, ½ rode paprika, 2 grote tomaten, 1 sjalot en 1 teen knoflook in stukjes, 6 takjes koriander en 1 theelepel gemalen komijn aangevuld met water tot bijna maximum en dan op de pureerstand.

En vandaag, zondag? Linzensoep dan maar? En verder een vleesloze dag denk ik.




zondag 6 maart 2016

Een klein hulpmiddel, cupcakedag, lekker soepje, witlof uit de airfryer en rendang uit de slowcooker.



De zondag was rustdag. Zo'n diner als de dag ervoor vraagt wel iets van het lichaam. Niet alleen het zorgen dat alles een beetje mooi en lekker op tafel komt, maar het mee opeten en er goede wijn bij drinken plus nog een drankje bij de koffie. Ja, dat is heerlijk en vermoeiend :-).

Op maandag lagen er nog een paar stukken entrecote. Heel even opnieuw opgebakken op de grillplaat in de airfryer op 200°. Gegeten met verse broccoli, nog wat saus van de romanesco van zaterdag opgewarmd in een pannetje en een klein restje aardappelgratin opgewarmd in de magnetron.

De steel van de broccoli en nog wat gekookte roosjes met een kleine rauwe aardappel en een rest van de tomaat-kokossoep na het eten in de soepmaker gedaan. Kommetjes en pannetjes spoel ik om en dat gaat in de pot als vloeistof. Gevuld tot het eerste streepje en op de pureerstand een soepje gemaakt. En dan krijg je weer een smakelijke soep met een andere kleur. Wat een heerlijk apparaat is het toch. Toveren met ingrediënten.

En toen was het cupcakedag. Ik had een te recenseren boek binnen gekregen over taart decoreren. Niet iets wat ik gewend ben te doen. Maar, voor elke recensie wordt gevraagd één recept uit te voeren, dus hup: Strandcupcakes met zoute karamel. Het geheel zal later gepubliceerd worden op Hebban maar hier wel alvast de foto van het eindresultaat. Ik moest er allerlei spullen voor aanschaffen :-). Niet helemaal volgens het boek, maar toch... Het kostte me wel erg veel tijd om alle stappen te zetten. Eerst decoraties maken, dan de karamelsiroop, dan de cakejes bakken, dan de karamel-botercrème en dan het afmaken. Respect voor de taartenmakers en - versierders die ik ken hoor! Zoet, grappig om te zien en erg lekker.



En we aten die dag een salade van Romainesla, komkommer en tomaat met zwarte olijven en een paar peppadews. Heerlijk met een olie-balsamicocrėmesaus. Met zelfgemaakte pasta uit de diepvries met hamblokjes, stukjes gebakken droge worst en kastanjechampignons.

Op woensdag geluncht met een vriendin bij Jamie Oliver in de Markthal Rotterdam. Daarom 's avonds alleen de soep van maandag met brood. En een cupcakeje bij de koffie.

Donderdagochtend voor het ontbijt even een doormidden gesneden stokbrood afgebakken in de airfryer. Omdat ik daar op moest wachten intussen 3 appeltjes die echt nodig aan de beurt waren met wat kaneel tot moes gekookt in een pannetje op het gas en 2 mineola's uitgeperst met de houten handperser. Heerlijk om met al die machines in de keuken even iets kleins te doen zonder dat het extra afwas oplevert :-).

Avocadomousse of soort van guacamole gemaakt als voorgerecht. Met 2 rijpe avocado's, 5 tenen uitgeperste knoflook, 2 tenen zwarte knoflook, 6 bosuitjes heel fijn gesneden en nog wat verse koriander geknipt. Citroensap en cayennepeper erdoor en klaar. Jammer, maar geen tomaten meer in huis. Was heerlijk met een crackertje.

Voor de hoofdmaaltijd witlof uit de oven. Met 4 witlofjes en heerlijk veel verschillende soorten geraspte kaas zo'n 15 minuten in de airfryer op 160°.  En met onverwachte gasten een flinke pan puree erbij gemaakt met aardappels, bleekselderij, een klodder roomkaas, room en veel peper. Los dan nog wat plakjes katenspek, want niet gerekend op gasten dus geen vlees ontdooid.

Vrijdag rendang uit de slowcooker met gevulde groene paprika's. Het recept voor de rendang heb ik bijna precies gevolgd, met een scheut passata want nog geen tomaten in huis en maar 1 stengel sereh.

Voor 2 gevulde paprika's in de rijstkoker rijst gekookt. Noten gehakt en even gebakken. Kruiden gevijzeld en gemengd. Paprika's gebakken in sesamolie. Alle onderdelen door de rijst geroerd en extra 2 eetlepels sesampasta (tahin) erdoor gedaan. Daarmee de paprika's gevuld. En dan op een zacht vuurtje gestoofd. Het sausje erbij was overbodig vanwege de rendang. Het vlees was wel ietsje droog, de saus was heerlijk. En met een stukje brood om 'te soppen' was 1 paprika genoeg voor samen. Gelukkig hebben we een grote diepvriezer.

Voor de laatste dag van deze blogweek even gekeken wat er over was in de koelkast. Klein beetje soep vooraf. Stukjes groene paprika van de kontjes en de dekseltjes en een paar bosuitjes samen gebakken en daar een doosje (oud, dus niet zelfgemaakt) penne uit de diepvries en in kleine blokjes gesneden kruidenkaas doorheen gedaan. Balsamicocrème mee opgewarmd omdat dat nog in een schaaltje stond met wat olie. Salade gemaakt van Romaine, een geraspte wortel en een halve komkommer in blokjes, bestrooid met zwarte olijven. Apart een schaaltje avocado met peper. Appelmoes toe. Prima vleesloze maaltijd toch? (De appelmoes zat in het pannetje :-)).


En vandaag, zondag? Romanesco, puree en een kerriesausje? Ik denk met een lamskarbonade van het vuur. Maar daarover later. En de recensie op Hebban met betrekking tot de cupcakes is nog niet gepubliceerd, dus ook die link pas later.


zondag 28 februari 2016

Soep van bier-konijnsaus, kiploempia, hutspot anders, zelfgemaakte Jamie Oliversaus en weer een mooi diner.


Op zondag heerlijke smeuïge stamppot andijvie met spekjes, kaas en rookworst gegeten bij broer en schoonzus. Zelf niets in de keuken gedaan, want daar na afloop lekkere appeltaart gekregen.

Omdat er nog wat stukken konijn in een pan biersaus lagen te wachten in de koelkast, hebben we die op maandag gegeten met een restje rode kool, wat gestampte aardappelen en een salade van Romainesla zonder de croutons, forelfilet en ei. En bovendien waren de kappertjes op. Maar al met al, heerlijk gegeten.

Een pan vol bier-konijnsaus met kleine botjes, flintertjes vlees, stukken ui en spekjes. Liever niets weggooien. Ik heb eerst het vocht afgegoten in een pan door een zeef. Daarna alles uit de zeef beetje voor beetje met een lepel bewerkt om de stukjes bot eruit te halen. Daarna de rest weer terug gedaan en met de staafmixer bewerkt. Toen weer door de zeef. En het daarna opgevangen vocht smaakte heerlijk. De uitgedrukte massa van de dikke soep apart even ingevroren voor je weet maar nooit. En de dunnere maar echt romige soep ook apart gedaan. Mij lijkt het heerlijk om zo'n dunne bouillon-achtige 'wildsoep' te combineren met stukken vis, garnalen etc. voor een lekkere vissoep te zijner tijd. Komt ik op terug.

Een grote kiploempia van de poelier 10 minuten gebakken in de airfryer op 200°. Daarbij een halve avocado en een salade van tomaten met lekker wat zoute ketjap. Dat was de maaltijd op dinsdag. Nog een klein stukje brie toe.

Dan hutspot. Ik wilde graag hutspot een beetje anders. Dit recept vond ik wel bijzonder, maar het werd uiteindelijk toch een combinatie tussen beiden. Voor samen 400g uien en wortel samen en 600g aardappel. Met bamikruiden omdat er nog een zakje lag uit een ver verleden, maar wel met cashewnoten. En met heel fijn gesneden ringetjes prei in plaats van bosui. En onze rookworst is altijd van de biologische leverancier. Zo'n pakje is altijd te zout, maar als geheel  toch wel lekker.

Op donderdag warme lunch met vrienden. Pasta met spitskool en gehakt. De Jamie Oliver-saus heb ik zelf gemaakt van eerder gemaakte tomatensaus uit de diepvries, gemengd met in de keukenmachine gemaakte prut van 1 rode ui, 1 stengel bleekselderij, 1 wortel, 2 tenen knoflook, 1 gedroogd rood pepertje, halve prei, wat verse rozemarijn, scheutje olie en lepeltje tomatenpuree. Lekker met de bestaande tomatensaus een kwartiertje laten pruttelen op een laag vuurtje. Op het internet vind je (vrijwel) alles dus ook de samenstelling en hoeveelheid van zo'n saus in een pot. En in grote lijnen kun je die dan wel zelf maken. En ja, de pasta natuurlijk ook zelf gemaakt met de pastamachine, nog een keer de penne-variant maar dan met 500g meel. Wat een leuke machine is dat toch. Het was heel lekker, maar zowel de pasta als de vulling voor 4 personen echt teveel dus deels ingevroren.
Als toetje zelfgebakken wafels met warme kersen en slagroom.

Voorbereidingen voor een groot diner op zaterdag. Op vrijdag daarom de amandel-yoghurtcake vast gebakken. In de kleine springvorm alle hoeveelheden gehalveerd (2 kleine eieren) en 20 minuten in de airfryer op 165° gebakken. Ik heb in plaats van griesmeel amandelmeel gebruikt omdat één van de gasten geen gluten eet.

Ook de soep vast klaargemaakt; tomaten-kokossoep beschreven in het Engelstalige boekje bij de soepmaker: 1 gedroogd rood pepertje, 20g verse gember, 100g ui, 400g tomaten (uit blik), 100 cc kokosmelk, 6 steeltjes koriander met blad en 50g gemalen kokos.

En wat zat er in de restjespan voor vrijdagavond; eerst 2 ons nog rauw gehakt geruld, daar 2 eiwitten doorheen geroerd over van de pasta, toen een restje Jamie-saus erbij, daarbij een restje van de pasta met kaas uit de oven en toen ook nog wat sla en komkommer er in. Dat levert bij elkaar niet persé een mooie maar wel een lekkere maaltijd op als je tegen restjes kunt. En hier in huis is dat gelukkig het geval.

Nagerecht was een herhaling van na de lunch op donderdag (de wafels moesten op nietwaar :-)?), maar nu met koffie en een slokje whisky en een foto.

En dan het diner op de laatste dag van de blogweek. De soep en het nagerecht waren al klaar.

Op de dag zelf de avocado-eiersalade gemaakt met 4 eieren en wat minder mayonaise, een zoet-zure augurk en een klein scheutje citroenazijn. Opgediend met op ieder bordje een kwart ei en verse knoflook-bieslook die al weer volop groeit in de kruidenbak buiten.

Voor het hoofdgerecht een klassieke gratin de pommes de terre gemaakt, 400g aardappelen met de snijmachine in heel dunne schijfjes gesneden en gemengd met een gehakt teentje knoflook. Aardappelen beslist niet wassen omdat het zetmeel van de aardappelen zich verbindt met de melk waardoor het geheel smeuïger wordt. Dan in de pan met volle melk, moeten net onder staan. Peper, zout, cayennepeper en nootmuskaat er op en dan aan de kook brengen en ongeveer 4 à 5 minuten koken tot melk en zetmeel iets gaan binden. Dan een ½ deciliter crème  fraîche erbij en nog even koken. Het geheel in een beboterde vuurvaste schaal doen tot ongeveer een dikte van 2 cm. Nog ½ deciliter crème fraîche erdoor. Een paar klontjes boter bovenop en 1½ uur onderin een voorverwarmde oven op 160°.
Het recept komt uit het boek De originele recepten van Fredy Girardet, 1982.

Daarbij een in z'n geheel gekookte Romanesco of torentjesbloemkool met een klassieke saus voor bloemkool waarbij ik in verband met gluten maizena heb gebruikt in plaats van bloem. En de helft slagroom, andere helft volle melk.

Het onderdeel kaas bestond uit een Hoeksche Waardse biologische zachte geitenkaas en een biologische kruidenkaas, een gekregen Oostenrijkse graskaas kon ook. Daarbij in port gekookte vijgen, dadels, bolletjes gember en witte en blauwe druiven. Een heel gezellig en goed geslaagd diner.

En vandaag, zondag, restjesdag. Niet heel veel over, dus eens kijken wat we er mee kunnen.








zondag 21 februari 2016

Penne uit de nieuwe pastamachine, knoflook-kaasbrood uit de airfryer, groot diner en nieuwe biologische kaas.




Ja hoor, op zondag mijn pas aangeschafte pastamachine voor het eerst aan het werk gezet. Was nog niet leverbaar via Philips in Nederland, gekocht bij Otto. Ik vind het altijd spannend om een machine voor het eerst te gebruiken. Omdat ik pasta met eieren wilde, paste er geen water meer bij volgens de handleiding, maar ik vond het deeg toch wel iets te droog blijven.
Heerlijk hoor, verse pasta zonder de wat moeilijke handen te belasten. En van de restjes die achterbleven heb ik met wat honing een koek, eigenlijk dus een pannenkoekje, gebakken.
De pasta aten we met de vorige dag in de crockpot gemaakte ratatouille. Een heerlijke combinatie.

Natuurlijk nog ratatouille over en de structuur gaat er niet op vooruit na invriezen, dus de volgende dag opnieuw gegeten. Nu met een in een beetje boter echt goed bruin gebakken kogelbiefstuk. Met brood om lekker te soppen. En na afloop voor de volgende dag een soep gemaakt in de soepmaker van het laatste restje ratatouille, een paar stengels van bleekselderij (rauw dus), 6 minitomaatjes, heel klein beetje mie met crockpotsaus, klein beetje sla, extra water tot maximum, een soepje van alle restjes in de koelkast dus. En een beetje jus van de biefstuk in plaats van een bouillonblokje. Op de pureerstand. Altijd (of bijna dan toch) lekker toch Florina :-)?

Die soep op dinsdag gegeten met 5 minuten in de airfryer gebakken knoflook-kaasbrood. Met een afbakstokbrood, ongeveer 100g boter, veel verse peterselie en 6 tenen knoflook om de stukken brood mee in te smeren.  Geraspte parmigiano reggiano over de soep en het brood gestrooid.

Voorafgaand aan een dag met een groot diner, een eenvoudige maaltijd met een omelet met groenten en bacon. Een halve gele paprika en wat sjalotjes en bacon in plaats van ontbijtspek voldeden prima. Wat bio-babyaardappeltjes er bij uit die magnetron en een heerlijke rodewijnsaus van de ribeye van vorige week waarvan nog een restje in de koelkast stond.

En dan het grote diner van deze week. Een diner met 5 personen, 3 gasten dus. Om te beginnen wat hapjes met een glas champagne, olijven, paté's, kant-en-klare peppadews, dat soort dingen.

Dan een witte Gazpacho; 150 gram desembrood 20 minuten geweekt in 2,5 dl volle melk. Het doordrenkte brood met 2 tenen knoflook, 75 g gepelde amandelen en een snufje zout in de keukenmachine pureren. Terwijl de machine draait 1,75 dl olijfolie er in schenken. Dan in een schaal gieten 2 eetlepels (sherry)azijn en 4,2 dl koud water en naar smaak zout en peper toevoegen. Dan minstens 2 uur koelen, of langer natuurlijk. Bij het serveren 150 g doormidden gesneden witte druiven en 25 g amandelen over de kommen verdelen. Eigenlijk een recept voor 4 personen, maar met zo'n groot diner ook prima geschikt voor 5.

Daarna een paddenstoelen-tompouce. Eenvoudig en altijd lekker na de koude soep die eigenlijk meer voor de zomer is.

En dan het hoofdgerecht, konijn uit de slowcooker. Een heel konijn met de kop er nog aan kleineren is nog een aardige klus. Eerst 2 dagen ontdooid in de koelkast. Met hulp van partner voor het snijden en knippen met de wildschaar in een schaal met 4 flesjes donker bier, 10 verse laurierblaadjes, 8 lepels balsamico-azijn en veel versgemalen peper een nacht gemarineerd. De kop even weggelegd voor het later maken van wildbouillon. Uien, 3 stuks, en 3 sjalotjes gesneden, onderin de pan, daarop 400 g gerookte spekjes, dan de aangebakken stukken konijn en de pot tot ⅔ gevuld met de rest van de marinade. Erg vol! Gekozen voor 7 uur op laag. Heerlijk gaar en erg lekker. maar de wijn werd toch vervangen door een andere want een deel van de tafelgenoten vond hem niet geweldig, wat - ie natuurlik wel had moeten zijn.

Kaas kwam deze keer van een biologische kaasmakerij in de Hoeksche Waard, 3 soorten: jong, belegen en oud.

En dan het dessert, gevulde appel uit de slowcooker. Van 3 grote appels de klokhuizen verwijderd. Beetje citroensap in de holten. Dan 3 eetlepels rozijnen, 25 g suiker en ½ theelepel kaneel door elkaar geroerd en de appels mee gevuld. De appels rechtop in de slowcooker, nog ½ theelepel kaneel, 3 dl zoete witte wijn en 25 g bruine suiker er bij en 4 uur op laag. Weliswaar aten we met 5 personen, dus voor het serveren gehalveerd. Het oorspronkelijke recept komt uit het boekje 500 slowcookergerechten. Wij aten het met wat biologische Griekse yoghurt.
Het was een mooi diner met lekkere wijnen en lieve mensen.

Op vrijdag op bezoek bij zwager in Middelburg. Wel 's middags nog een paar wafels gebakken voor schoonzusje die mee reed. Erg leuk vind ik dat wafelbakapparaat.

Dan op de laatste blogweekdag rode kool en puree van het diner met een stukje gerookte forelfilet. Heb er een bieslooksausje bij gemaakt. Leuke en lekkere combinatie.


En vandaag, zondag, eten we bij een broer en schoonzus. Misschien nog iets maken om mee te nemen, maar geen avondeten thuis dus.