zondag 20 juli 2025

Uit de airfryer(s): groenteschoteltje, bbq worstjes, stokbrood afgebakken, witlof; heerlijke soep; hele romanesco met kaassaus; salades; themamaaltijd BBQ van de zorgorganisatie; pesto van wortelloof met gebruik van de Onionchef; groentesaus uit de slowcooker.

Maandag ovenschoteltje uit de airfryer. 

Uit of thuis? Het werd thuis op deze zondag. Ik maakte een lekkere soep van resten: 1½ eimuffin, klein beetje champignongerecht, iets meer pompoengerecht en aardig wat meiraappuree met een paar stukken ijsbergslablad. Gepureerd in de soepmaker maar daarna in een pan verdund en even doorgekookt. Restensoep ziet er vaak niet echt heel aantrekkelijk uit, maar met wat verse krulpeterselie gaat het best. De rest van de romanesco in kleine stukjes met afgietwater na de maaltijd in de soeppan gedaan. 


Voor de avond een hele romanesco gekookt, ongeveer tot de helft water en aan de kook nog zo'n 10 minuten. Fusilli gekookt. Tomaatjes gesneden en opgediend met mascarpone. En kaassaus gemaakt maar dan anders door een beetje crème fraîche, een scheut witte wijn, een klontje boter te verwarmen met mascarpone en roomkaas. Hoeveelheden een beetje naar smaak en dikte. Peper en heel fijne peterselie erin, heerlijk. 


Maandag worstjes, cheddar en jalapeño, gebakken op de grillplaat in de airfryerXL, 10 minuten op 180°.
Voor een ovenschoteltje ter inspiratie dit recept als uitgangspunt gebruikt. Eerst 1 gele paprika, 1 prei, 2 kleine rode uien en 2 tenen knoflook gebakken in wat boter. De rest aardappelblokjes hierdoor geroerd samen met de rest kaassaus aangevuld met extra crème fraîche en mascarpone. In het bakaccessoire van de airfryerXXL, 18 minuten op 160°, na een minuut of 10 nog wat geraspte kaas erover gestrooid. Extra nog een grote tomaat. 

De volgende dag witlofsalade met kaas en ei. Kleine stronkjes witlof fijngesneden. Eieren gekookt. Mayonaise gemengd met mascarpone en maggi aroma, erg lekker. Geen rozijnen en augurken maar zilveruitjes bij de witlof. Er lag nog een stukje Fryske belegen kaas en een stukje overjarige Kampereilander. Een flinke rest  fusilli van zondag met een klontje boter in een speciale pan opgewarmd in de magnetron. 

Woensdag in de middag nog een heerlijke kom soep en deze keer met een flinke klont kaassaus van zondag, lekker. 

Voor 's avonds een tomatensalade met mozzarellaparels, verse basilicum, peper, zout en olie. Komkommer met een sausje van crème fraîche, scheutje nat van de mozzarellabolletjes, 2 grote uitgeknepen tenen knoflook en zwarte peper. Afgebakken stokbrood uit de airfryerXL en een blik kalfsragout, ooit voor een maaltijd met glutenvrije visite gekocht denk ik. Met een lekker glas rode wijn. Mmmm.



En dan al weer de maandelijkse themamaaltijd van de zorgorganisatie in ons dorp, BBQ deze keer. 


Echt weer een geweldige keuze van de koks. Zowel de sticks, 3 stuks, zalm, kip en gehakt, als de salade, de paprika spread, aardappeltjes en geroosterde groenten, allemaal heerlijk van smaak. 


En dan als dessert nog een mooie ijscoupe met vanille roomijs en bevroren fruit. Mmm. Natuurlijk een goed glas wijn van het huis erbij. En koffie met een puntje whisky als afsluting. 


Op vrijdag witlof uit de airfryerXXL. Ook een beetje van dit recept. Ik had 6 kleine witlofstronkjes. Deze 10 minuten gekookt en in de met olijfolie ingesmeerde bakaccessoire. Verder een restje tomatensalade met een paar bolletjes mozzarella klein gesneden, gemengd met een rest couscous en een beetje knoflooksaus van woensdag. Dit verspreid over de witlof en afgedekt met plakken jonge kaas. Zo'n 8 minuten op 160° gebakken. Echt erg lekker. Ongeveer ½ komkommer in kleine stukjes gesneden en gemengd met een scheutje lekkere olie, zwarte peper en verkruimelde feta. Klein broodje erbij. 



Op de laatste dag van deze blogweek een bolognese-achtige groentesaus gemaakt in de slowcooker. Zonder kip want die kan veel korter en niets vantevoren gebakken. Ik had 3 grote tomaten, 4 wortels, 3 stengels bleekselderij met loof, 1 rode paprika, 4 tenen knoflook, 2 gele uitjes en 1 rode en een restje van de komkommer met feta. Daarbij een pakketje met verse takjes rozemarijn, kerriekruid, tijm, oregano, bonenkruid en peterselie. Dan een beetje zwarte peper en himalayazout, 100ml nat van de mozzarellaparels en 200ml witte wijn zonder alcohol. Goed gehusseld en 8 uur op laag gezet. Overgedaan in een pan en met de staafmixer bewerkt. 


Aparte pesto gemaakt van het loof van de wortels, 80g, 50g oudere walnoten van de boom, 3 tenen knoflook, 2 fkinke eetlepels heerlijke pecorino en 100m olijfolie. Misschien iets teveel steeltjes of het loof was niet vers genoeg hoewel pas vrijdag binnen gekomen. De noten en kaas eerst fijngemaakt met de onionchef met het zwarte mes, het loof in stukjes geknipt, alles erbij en 3 x lang bewerkt met de staafmixer maar toch nog heel erg fijne draadjes. Wel heerlijk van smaak. 
Pasta gekookt, worstjes gebakken, piment 'd espelette / sinaasappel, paar tomaten extra, bakje met gemalen pecorino, lekker gegeten. 

 

En vandaag, zondag, nog geen echt idee wat het moet worden. De saus is grotendeels ingevroren dus niet echt een restjes maaltijd. Maar goed, daarover volgende keer dan weer. 


zondag 13 juli 2025

Uit de airfryer(s): pompoenblokjes, eimuffins, aardappelblokjes, drumsticks; paar dagen geen keukenwerk; een dag genieten van kookkunst van vrienden; uit de slowcooker: meiraappuree met aardappel.

Pompoenblokjes en muffins uit de airfryer. 

Opmaak-zondag. Nog 2 laatste haringen die zaterdag waren meegebracht voor partner. De visschotel van vrijdag opgebakken gemengd met een heel klein beetje forel- en zalmsalade van de viswinkel. Avocado's, schaal sla en 1 tomaat en wat crackers erbij. 


Maandag niet in orde, paar uur naar bed en daarna boterhammen gemaakt en weer naar bed.


De volgende dag was de kok nog steeds niet in staat om een maaltijd te maken. We bestelden eten bij Pizzeria Bellano, voor de een een pizza met ansjovis, voor de ander een pasta met 4 kazen. De groenten zijn er bij ingeschoten.

Gelukkig woensdag weer de keuken in. Ik maakte een champignongerecht. Met 1 prei, 1 ui, 2 tenen knoflook, 250g kastanjechampignons en 100g spekjes. Spekjes eerst gebakken, dan de knoflook, ui, prei en 80g lichtgezouten boter in de pan. Dan de champignons en een heel klein scheutje melk. Zeker 15 minuten lekker laten sudderen en afgemaakt met een klein beetje mosterd en wat peper. Erbij in de airfryerXXL met het smart sensing programma gebakken aardappelblokjes. Heerlijke maaltijd. 


De volgende dag aten we bij vrienden. Een heel uitgebreid menu en tot aan de koffie lekker buiten. Prachtige en erg lekkere soep, pie met kalkoen, Engelse kazen en een heerlijke triffle. Als tussengerecht nog extra meloen met kaas en port en aan het eind koffie met een cognacje en bonbon. Heerlijk onthaald. 



Dan vrijdag een pompoengerecht met couscous en eimuffins. De butternutpompoen leverde 650g in stukjes zonder schil. Deze allemaal gebakken in de airfryerXXL. Gehusseld met olie, paprikapoeder en wat Italiaanse kruiden, in het mandje in de op 200° voorverwarmde airfryer, ongeveer 15 minuten bij elkaar. De 60g prei, 40g rode ui en 10g knoflook gebakken in olijfolie met een handje salieblaadjes en lekker laten garen. Een deel van de geroosterde blokjes hier aan toegevoegd. Apart couscous gemaakt. Eimuffins gemaakt van 4 eieren geklutst met gebakken uitjes, geraspte kaas, 2 grote gedroogde tomaten in olie en wat verse basilicum. Het speciale airfryer-muffinding op de bakplaat gezet en alle 7 vakjes gevuld. In de voorverwarmde airfryerXL, 20 minuten op 180°. Leuke en lekkere maaltijd. 


Op de laatste dag van deze blogweek in de namiddag 2 punten pizza opgebakken in de airfryerXXL, 5 minuten op 190°. Heerlijk. We aten meiraap. Deze had eigenlijk te lang gelegen. Ik maakte er daarom samen met aardappelen meiraappuree van in de slowcooker. De meirapen geschild, bij elkaar 340g, de aardappelen geboend, 330g, in de pot met 35g lichtzoute boter en 30ml water. Na 7 uur op laag door elkaar gewerkt met wat zwarte peper. In de airfryerXXL met het smart sensing programma 2 met wat olie en peper ingesmeerde drumsticks gebakken, ongeveer 15 minuten. Verder een schaaltje met ijsbergsla, een koud hapje champignongerecht en een paar eitorentjes. 



En vandaag, zondag, misschien wat restjes, misschien romanesco of misschien 'op restaurant' zoals de Vlamingen zeggen. Daarover later. 


zondag 6 juli 2025

In de airfryer(s): Italiaanse bollen, spinazie-frittata; bruchetta met sardientjes, salsa en basilicumolie; uit de grote oven: flammkuchen, kabeljauwschotel met bloemkool; gemixte soep uit de soepmachine; rodekool met hachee uit de slowcooker.


Het flamkuchendeeg moest echt op deze zondag. Moeizaam uitgerold (duidelijk over de datum, plakte dus), besmeerd met ongeveer 130ml crème fraîche, belegd met 100g repen ontbijtspek en schijfjes van 3 kleine rode uien. Grote oven voorverwarmd op 230°,  na 12 minuten zag het er goed uit. Een rommeltje dus, maar het smaakte prima. Zowel de radicchiosla als de stukjes rode paprika waren lekker met de sausjes van La Stancia. 


Dan denk je, het is heet, doe iets gemakkelijks. Bruchetta met sardientjes. Maar eenmaal bezig toch nog wel even wat werk. Een grote tomaat en een kleine rode ui in snippers met een beetje citroensap en olijfolie. Een flinke eetlepel basilicum uit de diepvries gemengd met heerlijke olijfolie, niet gefilterd want heel erg fijn. Zeekraal een minuutje geblancheerd en koud afgespoeld. Italiaanse bollen afgebakken in de airfryerXLSardientjes uit een blikje. Alles apart in schaaltjes en kommetjes op tafel. Ook nog van vorige week wat appelmoes met sinaasappelsap en in de schaal radicchiosla de harten van de tomaat verwerkt en gemengd met cocktailsaus. Heerlijke maaltijd. 


Ook het maken van een eenvoudige frittata vraagt nog aardig wat inspanning bij 35° buiten op dinsdag. Met 400g spinazie (moesten echt beiden op), 1 grote ui, 1 grote tomaat, 1 teen knoflook. Ui eerst en dan knoflook gefruit, spinazie erbij en dan tomaat en Italiaanse kruiden. Dan 4 kleine eieren geklopt met een flinke eetlepel kwark, geraspte kaas en zwarte peper. Spinaziemengsel in ingesmeerd bakpannetje van de airfryerXXL, eimengsel erover, nog wat geraspte kaas erop en 20 minuten op 160° laten bakken. Intussen de laatste bol brood even afgebakken en de rest van de friet van vrijdag in een paar minuten opgebakken in de airfryerXL

Woensdag soep gemaakt door wat resten te mixen in de soepmachine zoals sla, zeekraal, stukje frittata, paar frietjes. 

Voor 's avonds nog een beetje geïmproviseerd. De rode kool van zaterdag in de magnetron en de spaghettisaus met gehakt van donderdag in een pan goed doorgewarmd. Aardappels gekookt. 


De volgende dag een bestelling van de viswinkel deels voor de komende dag, deels voor de diepvries en deels voor deze avond. Voor de ander een paar haringen, voor mezelf een broodje Hollandse garnalen
Losse broodjes erbij uit de diepvries. Een salade van radicchiosla, tomaat, kappertjes, zilveruitjes en augurk. Een sausje gemaakt voor bij het garnaalbroodje van mayonaise en tomatenketchup. De haringen mochten niet op de foto, ha, ha.


Op vrijdag oudste zoon aan tafel. In de middag eerst ook nog haring met witte broodjes voor de heren en een broodje met forel-champagnesalade voor mezelf. 
Voor 's avonds een ovenschotel kabeljauw. Een bloemkool in plakken gesneden en met de eerder gemaakte basilicumolie, peper en zout besprenkeld, 600g aardappel geschrapt in de machine en gekookt. Een grote bos verse basilicum fijngehakt en gemengd met de aardappels met melk en boter. Dan 650g kabeljauw met olijfolie besprenkeld en onderin de ovenschaal gelegd. De basilicumpuree erop en de schijven bloemkool daar weer op die moeilijk schijven wilden blijven. Beetje kaneel erover en omdat het eerder was klaargezet dus afgekoeld, 40 minuten in de op 180° voorverwarmde oven laten garen. Heerlijke combinatie van zacht en bloemkool met een bite. De best nog fris ogende salade van de dag ervoor op tafel met een kommetje zalmsalade. Lekker buiten gegeten, goed geslaagd recept. IJsje toe.


Op de laatste dag van deze blogweek rode kool uit de slowcooker. Ik had een halve rode kool liggen, 375g, 400g runderpoulet ontdooid. Verder 1 peer, 1 grote ui, laurier, kruidnagel, rode alcoholvrije wijn, bouillon, beetje zout, beetje suiker, beetje kaneel, beetje azijn, beetje boter. Alles in reepjes, stukjes en blokjes in de pan. Dat geheel 7½  uur op laag gezet. Lekker voor de volwassenen. 


Intussen bleek het gezin met de kleinzoons mee te willen eten en was het natuurlijk niet genoeg. Eerst in de middag haring en de salades van de dag ervoor met lekkere crackers. Daarna heerlijke meegebrachte zoetjes bij de koffie. 

Aan tafel een gecombineerde maaltijd gemaakt, de pot met hachee, tomaten, sla, rode paprika, worstjes, verschillende soorten grote en kleine crackers waaronder deze echt heerlijke spelt Emmentaler. Alles bij elkaar een leuke, lekkere rommelige maaltijd met allemaal tevreden grote en kleine mensen. Geen foto's van de tafel natuurlijk, te druk.... 

En vandaag, zondag, uitrusten van twee heerlijke dagen visite, ha, ha. En koelkastcontrole zal het wel worden. Daarover volgende week dan weer.