zondag 27 augustus 2017

Verse bouillon, parelhoen met pruimen, makreeltartaar, rijstschotel, appeltaartje uit de airfryer, spitskool uit de slowcooker, soep en lekker buiten de deur.

Knoflook-bieslook
Zondag geurde het huis urenlang naar verse bouillon. De dag na een groot diner is altijd "opruimen" geblazen. Kip- en parelhoenresten zoals botten, vellen, stukjes vet, samen met 1 wortel, 1 ui, paar takken tijm, rozemarijn en oregano en een paar groene peperbolletjes 3 uur laten trekken op een plaatje op het gas. Na afkoelen het vet eraf geschept en grotendeels ingevroren.


Als lunch een kom visbouillon met garnalen en mosselen. 's Avonds de overgebleven drumsticks opgebakken en een beetje aardappelpuree en gestoofde komkommer uit de koelkast. Met een stukje brood. Prima na een diner-dag.

Dan de rest van het hoen. Bij dit recept iets geleerd en hier iets anders geleerd. De resten parelhoen opgewarmd in eigen jus met 3 in stukjes gesneden pruimen. Omdat er een potje foie gras de canard open stond heb ik na het opwarmen kleine stukjes hiervan op de borden over de parelhoen verdeeld. Een appel (van de boom van schoonzus, zuur maar onbespoten zei ze; ja natuurlijk :-)) in stukken in de saus van de ananas opgewarmd. Aardappels raspen is niet handig voor mij, maar in heel kleine blokjes gebakken in de bakpan in de airfryer (15 min. op 180°), was ook erg lekker. Bijzonder maandageten mag ik wel zeggen. (Er staat wel een tomatensalade op de foto, maar bleek bij nader inzien toch niet echt goed te passen bij de smaakjes van de rest).

De tomatensalade die klaar stond (tomaten, groene olijven, feta en een beetje dressing), heb ik dinsdag met een restje saus van de paddenstoelen-riblap van vorige week en een flinke aardappel in de soepmachine gedaan. Met bouillon van zondag. Op de pureerstand. Heerlijk lunch-soepje.


Voor 's avonds verse pasta gemaakt in de pastamachine. De bedoeling was penne, maar per vergissing werd het spaghetti. Deze keer met een scheutje olie, een ei en aangevuld met water. Ik maak voor samen altijd 250g meel, want ik vind het na invriezen minder lekker en drogen teveel werk. Pasta met 4 kazen genomen als uitgangspunt. Het werd een kaassaus met 100cc volle melk, 50g epoisses, 50g cheddar, 40g parmezaan en 40g mascarpone. Walnoten en bieslook naar behoefte op tafel.
Met een salade van Chinese kool met olijven, gekaramelisseerde uien en hamblokjes.
Als je van kaas houdt een heerlijke pasta. Met lekkere bijpassende salade.

Op woensdag net voor het middaguur werden er 2 eetgasten aangekondigd. Snel stoofvlees met bier en pulled porc uit de vriezer gehaald en ontdooid.

Het voorgerecht gemaakt vanuit dit recept makreeltartaar met avocado. Met 200g gerookte makreelfilet, 2 avocado's, 1 tomaat in blokjes, wat scherpe saus die er nog was, korianderzaadjes geplet met sesamolie, een scheut limoensap, peper en zout. Echt heel lekker.

Met dit recept voor een rijstschotel in het achterhoofd het hoofdgerecht samengesteld. Vlees uit de saus gehaald, was 500g. Zilvervliesrijst gekookt in de rijstkoker. Een rode, groene en gele paprika met 5 gerookte knoflooktenen gebakken in de saus van het vlees. Rijst en vlees er bij in de pan. Met een salade van Chinese kool.

Ook nog een appeltaartje gebakken. Voor de vulling 3 zurige appels, 50g dadels in stukjes, 2 eetlepels stroop van het ananastoetje, paar druppels vanille-extract, een handje walnoten in stukjes en 60 g fijne rietsuiker. Voor het deeg 125g zelfrijzend bakmeel, 65g roomboter, 55g zelfde suiker en een scheutje citroensap. Afgedekt met een plakje bladerdeeg tegen het verbranden van de appelstukjes en 30 minuten op 160° in de airfryer.

Donderdag uit eten met zwager en schoonzus bij Bistrot du Bac in Rotterdam. Heerlijk eten, beetje veel lawaai van drukte en keukengeluiden. Dessert: canache met aardbeien en pistachenootjes. Mmmm.

De volgende dag kool uit de slowcooker. In plaats van rode, heb ik spitskool gebruikt. Aangepast recept: ½ spitskool in dunne reepjes, 1 kleine rode ui, 1 flinke appel, 2 tenen knoflook, 1 eetlepel rietsuiker, ¼ theelepel komijn, ¼ theelepel gemalen kardemom, ½ duimpje verse gember, heel klein stukje kaneelpijp, 1 kleine steranijs, 1 vers laurierblaadje, 150cc bouillon. Een rest van de rijstschotel van woensdag met wat extra hamblokjes erin was lekker er bij. Van wat over was, heel klein beetje rijst, iets meer kool en nog een erg klein beetje koolsalade, een soep gemaakt in de soepmachine. Gemengd met een rest van de rode soep. Deels ingevroren, deels lunchhapje voor zondag. Altijd blij met die machine om snel resten weg te werken.
Menu Kaai Culinair
Op de laatste dag een bijzondere belevenis. Met 76 gasten aan tafel bij Kaai culinair in Ooltgensplaat. Een geweldige prestatie wat er voor heerlijks geserveerd werd. Leuke, gezellige mensen aan tafel, een trio met fijne muziek, prachtig weer om buiten te eten, wat een feestje. Heerlijke vissoep, mozzarella met meloen, garnalen, eendeborst, warme geitenkaas en merengue. Koffie met een sappig cakeje toe. Voortreffelijk.

En vandaag, zondag, moet zeker de broccoli op. Ik denk met de Hollandse garnalen.










2 opmerkingen:

  1. Dag Sia
    Dank je wel weer voor je prettig geschreven en altijd inspirerend week-eet-overzicht. Ik lees ze trouw, moet vaak zomaar even glimlachen en even zo vaak glimlachen en/of doorklikken naar het originele recept. Altijd je eigen draai eraan geven, daar houd ik erg van.
    Je hebt deze week de pastamachine weer gebruikt. Zoals je weet heb ik er ook een. Ik gebruik hem iedere week minstens een keer. Maar ik heb gewoon dan een ervaringsvraag aan je. Mij lukt spaghetti, de sliertjes, perfect. Maar de penne wil maar niet goed eruit komen, letterlijk en figuurlijk. Ik houd me keurig aan de hoeveelheden, ik weet hoe belangrijk dat is om een niet te vochtig of droog basisdeeg te krijgen. Maar de penne komt er niet goed uit: te korrelig (vochtiger deeg werkt ook niet, want dan te vochtig) en ook de streepjes staan er niet mooi in. Wat zou de reden kunnen zijn? Koken van de te droge stukjes is ook niet goed: het duurt veel te lang. Vaak zijn ze dan nog niet gaar. Mijn vraag aan jou: als jij penne maakt, gebruik je dan de aanbevolen hoeveelheden? Ik gebruik het liefst de ei-variant overigens.
    Als je zin en tijd hebt mag je antwoorden. Zoniet, dan begrijp ik dat ook.
    Ik wens je voor nu een goede zondag en maak iets lekkers/moois van je broccoli en garnalen ;)
    Groetjes, Florina.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ha Florina,
    Penne doe ik met iets meer vloeistof dan voorgeschreven en altijd met ei. De eerste uitdraai is dan vaak nog wat droog, daarna gaat het beter. De streepjes doen het wel gewoon. De laatste keer spaghetti heb ik wat olie bij gedaan. Dat maakte wel nog mooiere sliertjes dan eerder. Dat ga ik bij de penne volgende keer ook maar eens
    proberen. In deze blogpost ( http://siaweblog.blogspot.nl/2017/06/gestoofde-komkommer-blokjes-aardappel.html ) staat een foto met penne. Wel nadat het in een ovenschoteltje is verwerkt. Volgend voorstel kwam ik tegen om het recept iets aan te passen, weet niet meer bij wie. De eerste uitdraai terug gooien want korrelig zegt die persoon ook daar. Recept beetje anders: 2 eieren, 15 - 20 cc olijfolie en aanvullen met water, tot 235 cc in totaal. Dit op 500 gram semolameel.
    groetjes
    Sia

    BeantwoordenVerwijderen