vrijdag 25 september 2009

Een week later

http://halfanhour.blogspot.com/2009/09/operating-system-for-mind.html

Deze link verwijst naar het weblog van Stephen Downes. De mensen die mijn weblog wel eens lezen zullen zijn naam eerder zijn tegen gekomen denk ik. Hij is samen met George Siemens de ontwikkelaar en begeleider van de cursus Connectivism and Connectiv Knowledge 09, #cck09 http://ltc.umanitoba.ca/connectivism/ . Vorig jaar heb ik intensief deelgenomen aan CCK08. Ik had en heb niet het idee dat ik daarmee voldoende op de hoogte was van de theorie Connectivisme en heb me dit jaar opnieuw gemeld. In principe gaat het om dezelfde inhoud, hoewel geprobeerd wordt om de deelnemers meer te laten denken en werken in toepassingsmogelijkheden. Door mijn deelname aan de cursus vorig jaar ben ik de weblogs van beide heren en van vele andere theoretici op het gebied van Onderwijs en Education blijven lezen. Het bovenaan gelinkte stuk gaat over hoe mensen in deze tijd op een andere manier moeten leren dan we eerder gewend waren. Een boeiend en goed geschreven verhaal vind ik. Maar..., goed begrijpen in een toch nog steeds vreemde taal vind ik niet gemakkelijk. Ik heb daarom de vertaalfunctie van de Google toolbar gebruikt om de tekst om te zetten naar Nederlands. Ondanks dat die soort vertalingen behoorlijk mank gaan, moet ik zeggen dat het mij toch helpt om de tekst beter te doorgronden dan alleen lezen in het Engels. Bovendien schiet je dan ook nog in de lach zo nu en dan, wat het bezig zijn met zulke serieuze zaken als onderwijs en leren voor mij extra plezierig maakt.

Voor de cursus moet veel gelezen worden. Tot nu toe heb ik daar niet aan voldaan. Wel heb ik sessies gevolgd in Elluminate, praten en chatten, boeiend om te luisteren en een enkele keer voorzichtig iets in te brengen, lees ik via verschillende wegen, feedreader, twitter, mail, alle discussiebijdragen die deelnemers plaatsen in het forum in een Moodle-omgeving. Ook daar een enkele keer een kleine bijdrage van mezelf, maar vooral lezend wat anderen inbrengen.

De afgelopen week heb ik me verder vooral bezig gehouden met "beter worden". Dinsdag voor controle naar de orthopedisch chirurg, hij was tevreden, ik ook. Daarna een uurtje zonder collega's, iedereen al weg, doorgebracht op mijn nieuwe werkplek achter de computer. In mijn afwezigheid van in totaal bijna 3 maanden, is de hele boel verhuisd, verplaatst, veranderd enzovoort, maar mijn bijzondere stoel stond netjes achter een tafel met computer en een mooie digitale, eigen, telefoon er op. Prima dus. Mijn dag werd besloten met een startdinertje met alle docenten en studenten van de Master Leren & Innoveren waar ik voor was uitgenodigd als docent die wat trainingen zal verzorgen in het kader van Homo Zappiens, web 2.0. Dit vond plaats in het restaurant Viva Africa, http://www.vivaafrika.nl/ , erg lekker, erg betaalbaar, eten met de handen met een soort van pannenkoek en met meerderen uit een grote schaal, dus delen. Een geweldige start van een opleiding. Donderdag moest ik me nog even officieel melden bij de ARBOdienst hoewel ik natuurlijk zelf de beslissing had genomen weer aan het werk te gaan. Erg bureaucratisch naar mijn idee, maar, een goede gelegenheid om vele collega's op verschillende afdelingen gedag te gaan zeggen voor het eerst na de zomer.

Ik had de volledige tijd die ik afwezig was zowel werk- als andere sociale contacten via Twitter, Yammer, mail, weblogs, ik geniet zeer van de digitale mogelijkheden van deze tijd, maar ben toch blij weer "in het echie" deel te gaan nemen aan het werkleven. En vanavond om 22 uur onze tijd de Elluminate-sessie van #cck09. Live elluminate session: Friday, 3 pm CST (time zone conversions). We will be meeting here in elluminate .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten