zondag 4 februari 2024

Uit de airfryer(s): ragoutbakjes, rijst-ovenschotel; uit de slowcooker: zuurkoolstamppot met een Marokkaans tintje; heerlijk uit eten; een dag ragout uit blik, een dag andijviestamppot, een dag soep uit eigen keuken uit de diepvries en ook nog een dag pannenkoeken.

Rijst ovenschotel vóór het bakken.

Op zondag aten we buiten de deur bij ons plaatselijk Restaurant Gewoon. De ander had als voorgerecht met kaas gegratineerde mosselen en ik had gekozen voor duo van zalm en Hollandse garnalen. Daarna beiden de Hoeksche schnitzel met champignons, spek en ui. Allemaal erg lekker. En zoals gewoonlijk, heel gezellig. Als nagerecht voor mij nog een Irish coffee en voor de ander citroenijs met wodka. 


Maandag een blikje kipragout opgewarmd. Ooit gekocht bij de glutenvrije winkel. Opgediend in ragoutbakjes die ik in de airfryerXL heb opgewarmd, 6 minuten op 160°. Sla erbij van little gem met kappertjes. 

Dinsdag werd het stamppot. Deze keer met 150g andijvie en een klein stronkje little gem. Gewoon klassiek. Apart rookworst gewarmd. Spekjes gebakken en door de stamppot gedaan.  Licht-zoute boter gesmolten voor de jus. Lekker.

Boodschappen-leverdag veranderd, weinig meer in huis, tot laat de kapster in huis, dus..., lekker gemakkelijk op woensdag een heerlijke groentesoep uit de diepvries gehaald. Een paar zachte witte bolletjes erbij en tevreden. 

De volgende dag maakte ik Marokkaanse zuurkoolstamppot maar dan in de slowcooker. Ik deed 500g zuurkool en 500g aardappel en 1 eetlepel ras el hanout. Uit een ander recept haalde ik ui en knoflook, van ieder 2. Dit met een klein scheutje water 6 uur op laag gezet. Bij het ruw mengen met een houten pollepel er 1 eetlepel crème fraîche door geroerd. Er was nog wat jus met kleingesneden stukjes rookworst. 
Ik heb veel machines in de kast staan. Daarvan is de aardappelschrapmachine misschien wel de fijnste die ik ooit gekocht heb. En het fijne van een slowcookermaaltijd is dat je in de ochtend eigenlijk al klaar bent met koken. Het was een heerlijke manier om zuurkool klaar te maken. Nog wat peper toegevoegd en een toch een klein beetje gestampt. Paar stukjes worst eigenlijk vooral voor de foto, de rest at mijn partner.
 

Op vrijdag een rijst ovenschotel. In de middag basmatirijst gekookt in de rijstkoker. Ik gebruikte 2 preien, 2 kleine uien en 3 tenen knoflook fijngesneden. Verder verse worsten met walnoot en salie ontdooid en uitgeknepen (ruim 200g). De 100ml slagroom geklopt met 1 ei. Worstvlees gebakken, prei, ui en knoflook erbij. Na een minuut of 10 de rijst erbij. Het ei-room mengsel erdoor en in het bakaccessoire van de airfryerXXL gedaan. Dat op 160° 20 minuten gebakken. Zonder geraspte kaas en zonder feta. Heerlijk. Met een lekker glas rode wijn. 


Op de laatste dag van deze blogweek de jongetjes van 4 en 6 in huis om te eten en slapen. In de middag een cakeje met wat jam en slagroom. Ze kregen rauwe paprika en tomaatjes, vinden ze lekker. Opa bakte pannenkoeken. Met lekkere biologische bietenstroop, lichtbruine basterdsuiker en geraspte kaas van comté en emmentaler. Kom kwark met slagroom, honing en hagelslag als toetje. 


En vandaag, zondag, komen de ouders de jongens ophalen en eten dan mee. Ik denk een pasta-gerecht. Maar daarover volgende week weer. 



2 opmerkingen:

  1. wanneer je piepers met zuurkool in 1 pan kookt worden de piepers niet gaar, of het duurt zo lang dat ik er het geduld niet voor heb. in de slowcooker dus geen probleem?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik doe kleine stukjes. Geen probleem dan al het er 6 uur inzit.

      Verwijderen