zondag 30 april 2023

Uit de airfryer(s): hartige taart met ijsbergsla, drumsticks, spinazie-frittata; uit de slowcooker: bloemkool met rookworst, uienchutney; themamaaltijd Vorstelijk; pindakaas-schotel; garnalencocktail met komkommer; rode bietjes met makreel; soep uit de machine.

Hartige taart met ijsbergsla en feta.

Ananas, bamboescheuten, pindakaas en kokosolie. Met die ingrediënten wilde ik een maaltijd maken. Gemaakt met het recept voor de pindakaas-schotel als uitgangspunt. Geen kip maar wel 120g haloemie. Nooit eerder gehad en er stond op even heel kort bakken dus dat vooraf gedaan. Verder 1 ui, 1 flinke teen knoflook, 60g rozijnen, half blik ananas-schijven in stukjes, ongeveer 200g, een blikje bamboescheuten, 120g, en de steeltjes van de 2 bosjes raapstelen. Ui, knoflook, bamboe en steeltjes gebakken in kokosolie. Daar de rozijnen, ananas, 2 lepels pindakaas en 2 lepels ketjap doorgeroerd. Aan het eind de gebakken haloemie erbij en goed doorgewarmd. Die bleek trouwens te smelten waar ik niet zo aan had gedacht. Geen zin in rijst. We aten het met pitabroodjes, na natmaken 2 minuten in de broodrooster. Wat een bijzondere, maar vooral ook erg lekkere maaltijd. Met een goed glas stevige rode wijn.

Het lijkt een rommeltje maar was erg lekker.

Maandag een witlofsalade. Maar uiteindelijk niet veel overgenomen van het recept. Ik had 2 struikjes witlof fijngesneden. Eieren gekookt. Een sausje gemaakt van mayonaise en mosterd. De rest van de raapstelenstamppot opgebakken. En 2 drumsticks gebakken in de airfryerXXL met het smart sensing programma. Ook nog een stuk brebis en een klein stukje roquefort in stukjes apart opgediend. Leuke maaltijd met lekkere smaakjes om te combineren. 

De maaltijd van maandag met drumsticks uit de airfryer.

De volgende dag een hartige taart gebakken met ijsbergsla. Zo'n krop is altijd teveel om als salade op te eten. Ik gebruikte ¾ krop in flinke stukken gesneden. Gebakken in een klein beetje olie, daarna een flinke klont boter erop. Eerst 5 plakjes bladerdeeg even gebakken in de airfryerXXL in het bakaccessoire, daar de sla ingelegd, daar gebakken uitjes uit een potje en flink wat feta over gestrooid. Met 1 ei en ongeveer 100ml kookroom met peper en zout overgoten. Nog een restje bladerdeeg in reepjes erop en 20 minuten in de airfryer gezet op 160°.  Echt lekker!

Dan weer de maandelijkse themamaaltijd van de zorgorganisatie. Deze keer op woensdag met vanwege koningsdag een koninklijk menu.

De koninginnensoep was weer erg lekker. De salade even overgeslagen want de warme maaltijd gaat altijd voor bij mij. Prima klassieke aspergemaaltijd en ook nog een heerlijk oranje-toetje. 

Op donderdag bloemkool uit de slowcooker. Niet zo'n heel grote bloemkool. Wel 2 flinke tenen knoflook, peterselie en rozemarijn uit de kruidentuin, flinke koffielepel basilicum uit de diepvries, flinke lepel parmezaan en zwarte peper in 3 lepels olie gehusseld. Het insmeren van een bloemkool vind ik altijd weer gedoe, maar uiteindelijk zat hij in de pot met een aardig laagje. Met een lepeltje bouillonpoeder in heet water onderin. Erbij gekookte aardappels uit de ecostoof en een rookworst, het laatste halfuur mee gewarmd in de pot. Een rode saus met o.a. een beetje tomatenpuree, een beetje boter en een rest afgegoten nat van een en ander wat ik altijd even bewaar. De bloemkool was erg stevig, had voor ons nog wel iets gaarder gemogen terwijl hij 4 uur op laag in de pot had gezeten. Maar al met al wel erg smakelijk.


Vrijdag soep gemaakt in de soepmachine van een rest van zondag en flinke rest van donderdag. Met wat extra peper en een lepeltje bouillonpoeder afgemaakt. 


We aten verse grove spinazie. Ik zocht op spinazie-frittata en vond o.a. dit recept. Iets meer spinazie was het, dus 4 eieren en een scheutje kookroom gebruikt. En geen tomaten in huis maar wel 4 zongedroogde tomaatjes. Het geheel met de Italiaanse kruiden en zwarte peper in het bakaccessoire van de airfryerXXL gedaan, geraspte kaas erover en 20 minuten op 160°, toen nog een paar gaatjes in de bovenkant gemaakt en nog 5 minuten laten stomen. Perfect. Ik dacht ik geef het iets meer tijd om nog wat vocht te verdampen. Wel gestart met een vlamverdeler erop om het dwarrelen van de kaas tegen te gaan.

Ik maakte voor één van de komende dagen vast rode uienchutney. Ik had maar 280g ui, daar de hoeveelheden op aangepast en waar rode Wein staat is vast rode wijnazijn bedoeld want dat zag ik in een ander recept. Omdat het zo weinig was na 6 uur in de slowcooker op laag eens gekeken, prima. 

"""Op de laatste dag van deze blogweek een gast uit Frankrijk. Dit was het menu voor zaterdag:

Hapje om 16.00 uur
Haring, stokbrood
Champagne
Voorgerecht
Garnalencocktail met komkommer
Hoofdgerecht
Rode biet met gerookte makreel en vermicelli-rijst
Sauvignon Blanc
Kaas
Saint-Émilion
Dessert
Vruchtentaartje Uljee

Haring met vers stokbrood als welkomsthapje. Als maaltijd eerst een garnalencocktail met komkommer. Ik had op vrijdag al alles klaargezet, komkommer, sinaasappel, verse dille en apart het yoghurtsausje, zodat het alleen nog in de glazen gedaan moest worden. Er was tuinkers, ook lekker. En een rest van de Hollandse garnalen nog even meegenomen naar de volgende dag. Heerlijke hap nog net in de zon.

Als hoofdgerecht aten we rode biet met makreel en rijst. Ik gebruikte bietjes uit een pakje samen met 1 ui in de ene pan. Ik had een pot vermicelli-rijst uit de diepvries gehaald. Deze in de andere pan opgebakken met de makreel, net als de garnalen, op vrijdag meegekomen met de bestelling van de viswinkel. Een goede combinatie van smaken. Ietsje pittiger had gemogen. In de rijst een extra klontje boter gedaan. 

Lekker stukje kaas van onze geweldige kaaswinkel. Een gekocht taartje toe, al dan niet met koffie of nog een drankje."""

Het was allemaal zo mooi bedacht, maar uiteindelijk moesten we het samen opeten want de vriend was ziek en kwam niet. Ik koos ervoor om het toch zo in het blog te laten staan, want ik vond het zo'n mooi plan en we moesten toch eten nietwaar. Het vruchtentaartje aten we vroeg in de middag bij de koffie. Wel de haring maar de champagne hebben we maar niet open gemaakt. En ook de kaas hebben we uitgesteld tot de volgende dag. Ik dronk in plaats van de champagne een bijzonder glas bier. Ben al langere tijd deelnemer bij een organisatie Land van Ons. Sinds kort maken ze daar bier van boekweit wat dus op eigen land wordt geteeld. Ben geen bierkenner, maar best wel lekker.

En vandaag, zondag. Eens kijken hoe ik het menu wat voor de 2e dag was bedacht zal aanpassen voor samen. Daarover volgende week.



2 opmerkingen:

  1. vreemd dat de haloumi smelt, is een stevige kaas om te bakken of grillen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik was ook verbaasd maar het gebeurde echt. Misschien omdat ik het eerst al had gebakken en toen in stukjes door de rest heb gedaan. Had het nooit eerder gebruikt.

      Verwijderen