zondag 25 augustus 2024

Uit de airfryer(s): verse worst, geroosterde paprika, geroosterde prei, gebakken aardappeltjes, hele dorade, witlof in bladerdeeg, aardappel-groentepuree met kaas; uit de slowcooker: grove puree van knolselderij, koolrabi en aardappel; spitskool met knoflook en ook nog visbouillon gemaakt.

Ingepakte witlof en puree met dekseltje van kaas en ei.

We begonnen de week met een hele romanesco gekookt in ongeveer 10 minuten. Van een pot knapperige groenten met de staafmixer een saus gemaakt met een potje slagroom uit de diepvries langzaam opgewarmd met wat verse gemalen peper en bouillonpoeder. Pasta gekookt. Verse worsten met knoflook en peterselie gebakken op de grillplaat in de airfryerXL, 6 minuten op 180°. Altijd eerst even geweld in kokend water om barsten te voorkomen. Een bijzondere saus die wel goed paste bij de maaltijd.


Van de rest van de saus met het kookwater van de romanesco, het nat uit de pot met groente en een beetje van afgegoten olijven eerder, samen met een restje parelgort (zonder vlees) en een fijngesneden stukje romanesco een heerlijke niet gepureerde soep gemaakt. 


Maandag aten we geroosterde prei met paprikasaus. Vooraf één grote rode paprika ingesmeerd met knoflookolie 15 minuten geroosterd op de grillplaat in de airfryerXL op 180°. Daarna met 2 tenen knoflook, 25g amandelen, ½ eetlepel rode wijnazijn en ½ theelepel komijn gepureerd met de staafmixer. De saus zachtjes weer opgewarmd. Twee kleine preien in stukken gesneden, overgoten met knoflookolie 15 minuten op 160° geroosterd op de bakplaat in de airfryerXL. Diepvries aardappeltjes gebakken met het smart sensing programma in de airfryerXXL. De prei was iets te ver door geroosterd, beetje bitter daardoor. Toch smakelijk met de dikke paprikasaus.

De volgende dag rauwe witlof met apart geserveerd een fruitsalade van 1 appel, 1 peer, 1 banaan, 1 sinaasappel en aardig wat blauwe bessen. Dressing gemaakt van een scheutje heerlijke olijfolie, citroensap en gembersiroop. Paar uur laten intrekken. Verse walnoten gekraakt en erover gestrooid voor het opdienen. De witlof aangemaakt met een beetje mayonaise, een scheutje citroensap en een klein scheutje maggi en wat gebakken uitjes er overheen. Een rest penne opgewarmd. Heerlijke maaltijd. 


Woensdag de slowcooker aan het werk gezet voor een puree van 280g knolselderij, 270g koolrabi en 200g aardappel. Daarin 50g boter en 45ml water met een snufje bouillonpoeder. Na 8 uur op laag afgegoten en goed door elkaar gehusseld. De afgegoten jus bleek nodig bij het stampen. Heerlijk!
Met het smart sensing programma een hele dorade gebakken in de airfryerXXL. Volgestopt met verse tuinkruiden zoals citroenmelisse, maggiplant, knoflookbieslook, oregano, tijm, rozemarijn en salie en bestrooid met zwarte peper uit de vijzel. Het duurde 20 minuten. Sperziebonen een minuut doorgekookt en daarna 40 minuten in de ecostoof. Wat een leuke en lekkere doordeweekse maaltijd.


Met het afgegoten water van de bonen en wat extra, met alle resten, vellen, kop, staart, graten samen met verse tijm, rozemarijn, oregano en dragon met 3 tenen knoflook en een rest witlof in 30 minuten een bouillon getrokken. 

Dan donderdag spitskool met knoflook. Een heel spitskooltje, bijna 500g, 1 ui en 3 tenen knoflook fijngesneden. Eerst de ui, daarna de kool en paprikapoeder en 75g rijst erbij en 2 heel erg fijn gesneden gedroogde rode pepertjes en na 5 minuten 2 dl water toegevoegd. Na 10 minuten de knoflook, na weer 10 minuten witte wijn erbij en nog even laten sudderen. Met witte bolletjes. Smaakte goed maar een beetje saai. Partner is niet zo'n fan van groentegerechten zonder iets extra's dus wat kroepoek op tafel. En het was naar verhouding wat weinig rijst. 

Witlof in bladerdeeg werd het op vrijdag. Twee stronken ongeveer 12 minuten gekookt en lang laten uitlekken en afkoelen. Ingerold in schouderham en jonge kaas. Dan vlak voor het bakken beiden in ontdooide plakjes bladerdeeg gerold en deze ingesmeerd met ei. In het mandje van de airfryerXL, 10 minuten op 180°. De rest van de knolselderijpuree en nog wat sperziebonen en gebakken aardappeltjes met de staafmixer bewerkt. In het met olie ingewreven bakpannetje van de airfryerXXL gedaan. Klontjes zoute boter erop, de rest van het ei en bestrooid met geraspte kaas. Zo'n 20 minuten gebakken op 160°. Beiden erg lekker. 

Op de laatste dag van deze blogweek in de namiddag een kom visbouillon gevuld met wat stukjes vis en kleingesneden penne. Voor de avond een biefstukje gebakken in zoute boter. Een kropje little gem gesneden. Dragon dressing gemaakt met eigen keuze hoeveelheden en ook nog wat honing erin. Twee tomaten in plakjes met verse basilicumblaadjes, ½ komkommer in schijfjes. Een kruidige cottage cheese dip gemaakt met de staafmixer met 1 potje cheese, verse knoflookbieslook, verse peterselie, gebakken uitjes (zacht geworden dus een prima bestemming), knoflookkorrels, citroensap en peper. Gekookte aardappeltjes eerst geschrapt in de machine, na 1 minuut koken 50 minuten in de ecostoof.  Zowel de dip als de dressing erg lekker. De biefstuk weer eens perfect en deze aardappels zijn echt heerlijk. 


En vandaag, zondag, een poging om een bijzondere pizza te maken. Daarover volgende week verder. 





zondag 18 augustus 2024

Uit de airfryer(s): bloemkoolschotel, aardappeltaart, gemengde groente-aardappelschotel; mooie lunch bij vrienden; uit de slowcooker: runderstoof met parelgort en koolrabi; met het jonge gezin gegeten buiten de deur.

Aardappeltaart in de maak.

Koffie en lunch buiten de deur deze zondag. Op bezoek bij vrienden op een terrein met door de bewoners zelf gebouwde tiny houses. Heel bijzonder. Prachtig begroeid stuk grond wat ooit een grasland met raaigras was. Trots op die mensen. Lekkertjes bij de koffie en een heerlijke lunch. 

Ondanks de warmte maakte ik maandag een bloemkoolschotel. Een halve bloemkool in roosjes, 400g en 450g aardappel in plakjes even gekookt. Eerste laag onderin het bakaccessoire van de airfryerXXL. Daarop geraspte kaas, peper en Provençaalse kruiden. Dan nog een laag met kaas en kruiden. Daarop de saus van 125ml crème fraîche, 3 grote tenen knoflook en 2 eieren. In de airfryer, 35 minuten op 160°. Was lekker, maar wel aardig wat over. 

Dinsdag was de moed even op. In de namiddag meloen met ham. Altijd zomers-lekker. 

'sAvonds sla, tomaat, serranoham, jonge kaas, volkorenbrood. Met een beetje mayonaise op de boterham. 


Redelijk onverwacht op woensdag jongste zoon met gezin op bezoek. Heerlijke meegebrachte Franse hapjes in de middag. Uiteindelijk gekozen voor avondeten in ons plaatselijk restaurant Gewoon. Heerlijk op de binnenplaats onder de plataan. Natuurlijk verschillende keuzes waaronder voorgerechten zalm en Hollandse garnalen, gebakken mosselen en speciaal voor de jongens een schaal met rauwkost. Als hoofdgerechten mosselen, vlees, sliptong, gebakken camembert en voor de jongens gebakken kibbeling met friet en appelmoes. Een echt heerlijke rode wijn bij het hoofdgerecht. Desserts: ijs, drankjes, koffie, Irish coffee, taart, een verrassingsei, allemaal leuk en lekker. Erg tevreden kinderen en kleinkinderen. 




Op donderdag weer echt de keuken in. Ik maakte deze aardappeltaart. Met 175g prei, 290g courgette, 180g rode paprika en 80g ui gebakken in olijfolie met zwarte peper, Italiaanse kruiden en een snufje zout. En 400g aardappel in blokjes gekookt en 100g spekjes even apart gebakken. Alles door elkaar geschept in het bakaccessoire van de airfryerXXL. Dan 100g volle kwark gemengd met 3 eieren en een handje geraspte kaas erover en 25 minuten gebakken op 160°. 


De andere helft van de meloen met de meegebrachte rillettes van konijn, het kleine beetje, en van rund als een hapje in de namiddag.

Een vleesgerecht in de slowcooker op vrijdag. Runderstoofpotje van 250
g rundvlees
. Dit even gebakken. Daarna een ui in grove stukken gebakken. Zonder bloem, hou ik niet zo van. Dan 500ml boekweitbier mee verwarmd met een paar takjes tijm en een lepeltje bouillonpoeder. Dit in de pan op het vlees. Uiteindelijk 320g koolrabi en 80g parelgort erbij. Geen wortel in huis. Dit alles 8 uur op laag. Qua vocht precies goed. Het vlees echt draadjes. Ietsje plakkerig de gort maar wel precies goed gaar. Goed van smaak. Met een scheutje Sweet chilisaus erg lekker. Blaadje sla als versiering.


Op de laatste dag van deze blogweek een gemakkelijke maaltijd. De rest van de bloemkoolschotel gemengd met de rest van de aardappeltaart. Daarin 100g runderrillettes en een flinke scheut chilisaus. Goed door elkaar gesneden en gehusseld. Flinke laag geraspte kaas erop. Zo'n 30 minuten gebakken in de airfryerXXL op 160°. Tomaatjes en paar blaadjes sla erbij. Buiten en best wel lekker ook nog. 


En vandaag, zondag, een 'echte' maaltijd met romanesco. Daarover volgende week weer. 

zondag 11 augustus 2024

Uit de airfryer(s): stukje pizza opgebakken, pitabroodjes, traybake met bloemkool en bbqworst, wortel-ui-aard. ovenschotel; wortelstamp uit de slowcooker; pasta met snijbiet; roerei/olijven-maaltijd; courgettesoep uit de soepmaker.

Ingrediënten maaltijd woensdag.

We waren wat moe van de drukke zaterdag. In de namiddag crackertjes met de resten van de tapenade en de spinazie-pesto. Wat heerlijke olijven erbij. Voor 's avonds een stuk pizza en wat patat opgebakken in de airfryerXL

Maandag pasta met snijbiet. Een ui en 3 tenen knoflook gesnipperd. De ongeveer 450g snijbiet grof gesneden. Spekjes, ui, knoflook en de steeltjes van de snijbiet gebakken daarna het blad erin laten slinken. Pasta gekookt. De heerlijke rest saus van de kip met venkel mee gewarmd. Pasta en saus apart opgediend. Geraspte kaas op tafel. Lekker maaltje buiten. 


De volgende dag wortelstamp uit de slowcooker. Ongeveer 200g ui, 400g wortel en 2 tenen knoflook versneden. Eerst 500g aardappelen in de schrapmachine, dan in stukken onderin de pot. De groenten erop. Kruidnagel, verse laurier, 200ml water en ½ bouillonblokje erbij. Zonder kaas en walnoten. Het laatste van de 4 uur een rookworst mee gewarmd. De worteltjes zeker niet gaar na 4 uur. Nog ½ uur op hoog gezet. Nog wel stevig, maar wel lekker met een beet. Alles grofweg door elkaar gehusseld. 
 

Woensdag een ei-maaltijd samengesteld. Een rode paprika, kleine rode ui, 2 tenen knoflook, klein tomaatje, groene en zwarte olijven in stukjes gesneden en gebakken in een beetje boter. Een rest penne en een restje knoflooksaus met een snuf nasikruiden erdoor en even mee gewarmd. Komkommer in stukjes en wat kruidenkaas erover verdeeld. Van 4 eieren met boter roerei gemaakt. Een heerlijke methode! Pitabroodjes natgemaakt en 2 minuten gebakken in de airfryerXL. Lekker zo bij elkaar.


Een traybake met 280g bloemkool, 320g aardappel, een paar lepels gedroogde uitjes (geen ui meer in huis) en 3 bbq worstjes met cheddar en jalepiño werd het donderdag. Alles goed gemengd met olie, peper en Italiaanse kruiden. Op de bakplaat in de airfryerXL, 25 minuten op 160°. Paar keer even doorgeroerd. Bestrooid met verse peterselie. Ietsje minder olie had gekund maar het was echt heel erg lekker en helemaal op. 

Vrijdag de wortelstamp uit de slowcooker bedekt met kaas en een heel klein beetje olijven/paprika-rest opgebakken in de airfryerXXL in het bakpannetje. Komkommer erbij. Een prima keuze en de resten weer op. 

Als dessert een Irish coffee. 

Op de laatste dag van deze blogweek romige courgettesoep uit de soupmaker. Ik had extra courgettes meegekregen met de vrijdagse bestelling. En ook weer verse uien in huis. Volgens recept gemaakt in mijn Philips soepmaker met het gladde soep programma. Met een extra teentje knoflook en een heel bouillonblokje. Een lekker broodje erbij. Voor in de soep en op brood heerlijke blauwe kaas


Als toetje een kom met kwark en blauwe bessen. Een klein scheutje ahornsiroop erbij. Lekker buiten.


En vandaag, zondag, vroeg op pad voor koffie en lunch met en bij vrienden. Later meer daarover. 


zondag 4 augustus 2024

Uit de airfryer(s): ovenschotel, aardappelblokjes; lekker buiten de deur; rijst met champignonragout; kip met venkel uit de slowcooker; verjaardag van kleinzoon.

Ovenschotel vóór het bakken.

Wat zullen we eten? Buiten op het prachtige terras van Restaurant Gewoon werd het deze zondag. Zalm en Hollandse garnalen voor mij en garnalenspiezen met knoflooksaus voor de ander als voorgerecht. 


Daarna schnitzel op z'n Italiaans met tomaten en mozzarella voor mij en sliptongetjes voor de ander.

Tenslotte samen een Dame Blanche gegeten en koffie met... gedronken. Een heerlijke maaltijd in een warme en vriendelijke omgeving. 

Maandag 1 prei, 4 bosuitjes, 1 kleine rode paprika en 1 flinke tomaat gebakken in een rest jus. Dit gemengd met 3 eerder gekookte aardappeltjes, ½ gare afgesneden maïskolf en 1 in stukjes gesneden venkelworstje. In het bakpannetje van de airfryerXXL. Overgoten door een mengsel van 2 eieren, een handje geraspte kaas, beetje peper, een scheut melk en 3 kleine lepels mosterd-dille dip, een gekregen potje wat al even open stond en op moest. Op 160° 20 minuten gebakken vanaf koud. Sla met restje dille-dip erbij. Lekker buiten. 

De volgende dag watermeloen met schouderham als voorafje. 


Daarna sperziebonen 1 minuut gekookt en dan 50 minuten in de ecostoof. Witte basmatirijst in de rijstkokerChampignonragout gemaakt van 250g kastanjechampignons. Met ui, paddenstoelen-bouillonblokje, verse tijm, zoute boter, bloem, peper en slagroom. Heerlijke ragout. De boontjes en rijst perfect. Lekker buiten gegeten. 

Aardappelen geschrapt in de machine (waar ik nog steeds heel erg blij mee ben), in blokjes gesneden, in water gezet, daarna gedroogd en met wat olie en Provençaalse kruiden gebakken met het smart sensing programma in de airfryerXXL. Een biefstukje gebakken in een klont zoute boter en een scheutje olie. IJsbergsla en tomaat met kappertjes en een scheutje balsamico crème als groenten. Dat was het op woensdag. 

Donderdag de rest ragout opgewarmd als voorgerecht met een stukje brood. Een lekker hapje gemaakt in de heerlijke jus van de biefstuk met rijst, een rest van de ovenschotel en een paar boontjes. Schaal sla op tafel. Ook de restjes moeten op nietwaar. 


En op vrijdag kip met venkel in de slowcooker. Ik had 2 flinke drumsticks. Deze gebakken met peper in extra zoute boter en met scheut wijn afgeblust. In de pan. Bovenop 1 venkel, 1 kleine verse rode ui, 2 tenen knoflook, 2 tomaten (alles klein gesneden), handje groene olijven met amandel, handje rozijnen, kleine eetlepel kappertjes, takje tijm. Gekozen voor 4 uur op laag. Perfect. En wat een geweldig recept. Partner houdt niet van venkel, maar vond dit een heerlijke maaltijd. Met brood om te soppen. 


Op de laatste dag van deze blogweek werd in het vooruit de verjaardag van de kleinzoon die 5 wordt vast gevierd. Taart, paté's, zoutjes, crackers, grillworst, spinazie-pesto, olijven-tapenade, olijven, aardbeien, blauwe bessen, tomaatjes. Beertjes en chips. Pannenkoeken gebakken door schoondochter. Kapsalon, Turkse pizza, vispizza en shoarma besteld. Heerlijke middag en begin avond buiten. 


En vandaag, zondag, nog niet vastgesteld wat het wordt. Volgende week daarover dan maar.