Privacyverklaring

zondag 24 april 2022

De week begonnen met 2 prachtige paasdagen; uit de airfryer(s): pasta-pesto ovenschotel, forellen, braadworsten; hapjes, salades, garnalen, zoetjes; 2 x soep gemaakt; bloemkool en aardappels uit de slowcooker en een bijzondere maaltijd buiten de deur.

Restverwerking van de paasdagen.

We zijn de week begonnen op 1e paasdag met een heerlijke tuindag met het gezin van jongste zoon. Ik had gekozen voor een 'van alles wat dag' wat betreft eten en drinken. Eerst koffie met een prachtige paastaart van onze plaatselijke bakker Uljee en heerlijke zoetjes van Serifoglu

Er waren haringen en gevulde eitjes besteld bij de viswinkel. Met lekker brood en heerlijke boerenboter. Dan later in de middag een klassieke garnalencocktail met waterkers en voor de kindjes natuurlijk zonder drank. 

Voor het zogenaamde echte avondeten had ik pastasalade met eerder gemaakte en ingevroren rucola-pesto gemaakt. Maar zonder verdere toevoegingen, dat mocht op tafel, mascarpone, aïoli, roomkaas, tomaatjes en ook nog wortels. Broodjes en boter erbij. En een goed glas wijn natuurlijk.

Dan als dessert mijn heerlijke aardbeienijs. Kindjes naar bed, ouders nog een koffie met een drankje en die naar huis om de volgende dag te kunnen uitslapen.

Op 2e paasdag kwamen vroeg in de middag de ouders weer en ook oudste zoon met vriendin. Alweer zo'n bijzondere buitendag. Koffie met rest taart en met een andere doos met heerlijk Turks zoet, Fistik Sarmasi. Daarna potjes met varkensgrillworst en varkensrilettes uit het brunchpakket van Grutto, truffelpaté met rode wijn van Brandt en Levie en paté Campagnard aux Cèpes (zie foto). 

Een paar heerlijke rustiek flutes afgebakken voor zowel bij de vleeswaren als de salades.

Dan tegen 16.30 uur hartige snacks van Bakkerij Uljee, 3 kaasbroodjes en 3 saucijzenbroodjes te verdelen,  een paar minuten opgewarmd in de airfryer XXL

Daarna de twee salades die ik had gemaakt. Makreelsalade vrijwel volgens recept. De andere salade naar eigen recept: ijsbergsla in kleine stukjes, paar tomaatjes, taggiasche olijven, rode ui, gedroogde kappertjes, zwarte knoflook en burrata bovenop. Beiden met enthousiasme van gegeten. De waterkers bovenop was vooral versiering :-).

Opnieuw natuurlijk lekkere wijnen erbij te beginnen met een meegebrachte heerlijke rosé cava van Neleman. Wit en rood zijn altijd in huis waaronder een bijzondere jonge witte van Fattoria la Vialla.

Koffie met chocolade eitjes toe deze keer. Het waren geweldige dagen waar het weer zeer aan heeft meegewerkt. En nog een en ander te eten voor de komende dagen :-).

Dinsdag vooraf een beetje makreelsalade. Smaakte ook de tweede dag nog heerlijk, maar liever niet langer bewaren toch.

De pasta met pesto was ruimschoots over van zondag. Eerst 6 kleine tomaatjes, flinke rest mascarpone en half potje varkensrillette even verwarmd in wat oude jus. Dit gemengd met de pasta. Hierop hier en daar een klontje roomkaas. In het bakaccessoire van de airfryerXXL op 180° ongeveer 15 minuten gebakken. 

Bij het brunch-pakket van Grutto zat ook een fles vanille vla. De kleinste kleinzoon had er aardig van gegeten, de andere wat minder maar een liter vla is wel wat veel. Als toetje aten we deze vla met een flinke lepel overheerlijke advocaat. Tja....

Woensdag van de rest van de ijsbergsalade met een stukje witlof uit de slowcooker, een klein restje van de pasta-pesto ovenschotel en water een soep gemaakt met de staafmixer. Veel kaas erin dus voorzichtig opgewarmd en om die reden niet in de soepmachine gedaan vanwege aanbranden. In de namiddag gegeten. Wel lekker maar ook wel erg apart. Dat heb je zo met soep maken van resten. Voor de volgende dag de flinke rest van de waterkers erdoor gedaan en met de soepmachine fijn(er) gemaakt. Die doet dat beter dan de staafmixer.

Van de voor pasen gekookte eieren een eiersalade gemaakt van 3 eieren, mayonaise, mosterd en zoute ketjap aangepaste hoeveelheden en een paar flinke lepels fijngesneden waterkers erdoor. Zonder de uitjes dus. Met een groot blad van de ijsbergsla op tafel. 

De al voor 2e paasdag ontdooide maar niet opgegeten knakworsten 15 minuten verwarmd in water van 90°. Witte bolletjes ontdooid. Mosterd, mayonaise, ketchup, gebakken uitjes en augurken op tafel om te versieren. En daarna lekker de vla opgemaakt met nog een beetje advocaat. Leuke maaltijd hoor.

Bij de boodschappen donderdag nog een keer verse grove spinazie. Omdat ik iets anders wilde dan de vorige keren 2 forellen van ieder 280g ontdooid. Deze met alleen een paar plakjes citroen, een takje dille en een takje rozemarijn erin en wat grof zout op de huid gebakken in de airfryerXXL met het speciale smart sensing programma. Dat duurde 22 minuten. 

De spinazie heb ik samen met een klein bosje raapstelen gekookt zoals ik altijd doe, laten slinken met aanhangend water en afgegoten. Erbij een koude vissaus gemaakt met 2 kleine eetlepels crème fraîche, evenveel mayonaise, puntje mosterd, veel verse dille en de 2 gekookte eieren die er nog lagen. Beetje peper en zout. Een paar boterhammen erbij geroosterd.

Van de koppen, staarten, graten en vellen van de forellen vrijdag een bouillon gemaakt, na het aan de kook brengen ongeveer 30 minuten laten trekken op een plaatje op het gas. Rest spinazie, stukjes van de halve vis die over was en een rest van de koude vissaus bij de bouillon gedaan en als vissoep ingevroren want nog even niet aan de beurt.

We aten bloemkool uit de duo-slowcooker. Het mengsel gemaakt volgens recept. Eerst een paar stukken kaas, waaronder parmezaan, gemalen met de Onionchef met het roze mes. Verse peterselie en rozemarijn uit de kruidentuin, beetje peper en een tipje bouillonpoeder bij de 75ml water. Deze pot 4½ uur op laag maar 3¾ uur was genoeg. In de andere pot 400g aardappel, 25g boter en 25 ml water en wat zwarte peper en snufje bouillonpoeder. Die 7 uur op laag maar 6 uur was genoeg voor deze hoeveelheid. In de airfryerXL op de grillpan 2 braadworsten met truffel gebakken. Eerst even geweld in heet water, dan 8 minuten op 180°. Zowel de bloemkool als de aardappelen waren eerder klaar dus wat vroeger gegeten. Beiden heerlijk maar ik wil extra nog wel even melden dat aardappeltjes op deze manier echt overheerlijk zijn.


Op de laatste dag van deze blogweek uit eten met vooraf een bijzonder concert. Een eenvoudige maar smakelijke maaltijd was het. En heel gezellig samen met een schoonzus.


En vandaag, zondag, weer mooi tuinweer dus de ouders met kleine kindjes komen genieten. Daarover volgende week weer verder.
 

zondag 17 april 2022

Uit de airfryer(s): spinazie-ovenschotel, entrecote; quiche met kabeljauw uit de grote oven; wortelsalade met geitenkaas; noodles met paksoi; heerlijk soepje; witlof uit de slowcooker.

Spinazie-ovenschotel nog zonder de 2e keer puree en de kaas.

We begonnen de week met gasten aan tafel. Het was een bijzondere dag omdat we veel meer dan we verwacht hadden de hele middag heerlijk in de zon in de tuin konden zitten en de kleinkindjes lekker buiten konden spelen. Ik maakte een quiche met o.a. kabeljauw. De rol bladerdeeg 's morgens blind gebakken. Een dikke prei, inclusief groen, fijngesneden plus 2 uien en 2 rode wortels. Er was 490g kabeljauwfilet. De vis was iets te ver na 30 minuten in de voorverwarmde oven op 200°, maar de groenten waren nog iets te rauw. Wel een lekkere smaak maar toch.. Terwijl de ondergrond na het blindbakken er zo goed uitzag.

Blind gebakken quiche.

Voor de kinderen had ik wat verschillende hapjes gemaakt voor we met de volwassenen aan tafel gingen, beetje aardappel met mayonaise, beetje macaroni, beetje erwten, stukjes worst, een cracker en verse appelmoes. Na een middag met worst en crackers in de tuin was er niet heel veel trek. Wel nog Griekse yoghurt en daarna nog aardbeienijs. Heerlijke dag. 

Soms komt iets wat in de vriezer is 'blijven hangen' toch nog van pas. Omdat de groenten van de quiche niet echt goed gaar waren wilde ik van de rest soep maken. Met een rest erwtjes. Door het lijstje voorraad in de vriezer na te lopen kwam ik deze wortelmoes tegen. Op het etiket stond 'met kabeljauwjus', dat leek me nou een perfecte gelegenheid om die moes op te maken. Klein beetje water erbij en zo'n 15 minuten laten koken. Het kon niet met de soepmachine, want te veel en te grote kans op aanbranden vooral door het stuk deeg, dus in een pan en de staafmixer erdoor. We aten het als dikke maaltijdsoep met in de airfryer afgebakken brood en geraspte pecorino.

Ik was een dagje aan het oppassen in Rotterdam, maar had 's morgens al 2 braadworsten uit de diepvries gehaald en een paar wortels fijngesneden en bedekt met heerlijke geitenkaas. Er waren wel recepten van wortel met geitenkaas maar niet met rauwe wortel. Kort voor het eten een vinaigrette van olie, citroensap en peper erover gedruppeld. Verder een kom ijsbergsla gemaakt met een vinaigrette van olie met citroensap en een klontje mayonaise. De worsten even geweld in heet water en daarna 12 minuten gebakken in een pan met licht-gezouten boter, zo heerlijk voor de jus. Een paar aardappels gekookt. Een heerlijk eenvoudige maaltijd met veel smaak. 

Woensdag noodles met paksoi. Een hele struik paksoi gebakken in de jus van de worsten, eerst het wit, daarna het blad erbij. Hier 3 stukjes gekookte aardappel en een zakje noten doorgeroerd. Roerei gemaakt van 2 eieren in een andere pan. Ik had noodles die na overgieten met kokend water 9 minuten moesten rusten. Deze vervolgens ook in de pan met groenten, eieren en noten gedaan. Teriyaki erbij naar smaak. Kroepoek en gebakken uitjes op tafel. Heerlijk. Wel vleesloos maar niet vegetarisch.

We gingen de volgende dag naar de laatste voorstelling van Het Groot Niet te Vermijden in het Oude Luxortheater in Rotterdam. Er is geen restaurant meer in het theater dus gingen we maar even wat eten aan de overkant bij Café de Beurs. Ik heb er geen foto's van want dat was bij het licht waar wij zaten niet goed mogelijk. Ik at de vegetarische truffelpasta, partner de burger. Niet echt een omgeving waar we blij van werden. Wel vriendelijke mensen, maar lang wachten en veel geluiden door drukte en muziek. Nou ja, de avond in het theater was verder heel bijzonder en daar werden we wel blij van. 

Voor de spinazie ovenschotel van vrijdag een stuk kaas van ongeveer 200g wat op moest geraspt in de Onionchef. Eerst aardappelpuree gemaakt van 400g aardappel met scheut melk, klont boter en vers gemalen peper. Eén ui en teen knoflook fijngesneden. De 500g verse grove spinazie die ik had 2 x gewassen en na uitdruipen een beetje fijner gesneden dan ik gewend ben. Na het fruiten van de ui en knoflook stap voor stap de spinazie laten 'smelten' en zoveel mogelijk vocht laten verdampen. Dan 2 eieren en 65ml crème fraîche en ongeveer 90g kaas met wat peper en nootmuskaat geklopt en door de spinazie geroerd. Puree onderin het ingesmeerde bakaccessoire van de airfryerXXL, daarop het mengsel van spinazie en ei, dan de rest puree en vervolgens veel extra kaas bovenop. Op 180° ongeveer 20 minuten. Het was echt heerlijk.

Vóór de kaas en rest puree erover ging.

Voor de laatste dag van deze blogweek het meest eenvoudige recept wat er maar is voor witlof met ham en kaas uit de slowcooker. Er lagen 1 grote en 1 kleine stronk. De grote doorgesneden in de lengte. Met rauwe ham en jonge kaas omwikkeld. Ook nog 2 kleine stukken ijsbergsla omwikkeld met alleen kaas. Ook dat was een prima idee, erg lekker. Een half bekertje crème fraîche gemengd met mosterd eroverheen gegoten. Een beetje penne erbij gekookt en een entrecote gebakken in de airfryerXL op de bakpan. Voorverwarmd op 200° daarna 5 minuten op 180°. Klein stukje witlof over maar verder een heerlijke maaltijd.

En vandaag, paaszondag, gasten en veel losse kleine hapjes. Daarover volgende week.


zondag 10 april 2022

Uit de airfryer(s): aardappelblokjes, samengestelde maaltijd met kaas, ovenpasta met postelein; zowel biefstuk als gehaktballen gebakken in de boter; flammkuchen uit de oven; aardbeienijs uit de ijsmachine; zuurkool en aardappelpuree uit de duo-slowcooker.

Maaltijd van oud naar nieuw maandag.

IJsbergsla en komkommer. Dat was wat zeker gegeten moest worden deze zondag. Van een hele komkommer, een sjalotje en een appel een salade gemaakt met Griekse yoghurt gemengd met slagroom als dressing en met peper, peterselie en dille als kruiderij. Ook nog sla erbij was echt teveel voor één maaltijd samen dus moest wachten. 


Een biefstuk van 150g ontdooid en gebakken in licht gezouten boter in een pan, verdeeld in ⅔ - ⅓ :) In de airfryerXXL met het smart sensing programma verse aardappelblokjes gebakken. Eerst gesneden met het speciale hulpapparaat van de Magimix, daarna een uur in het water. Afgedroogd en gehusseld met een beetje olie en Italiaanse kruiden. Ik maak graag kleine blokjes omdat die langer knapperig blijven. Een heerlijke zondagse maaltijd.

Maandag maakte ik een nieuwe maaltijd uit oud. Onderin het bakaccessoire van de airfryerXXL 7 reepjes ontbijtspek. Daarop een rest samengestelde puree gemengd met een rest kool en prei, nog een lepel hummus die echt op moest en een heel klein beetje boter van de biefstuk. Daarop een laagje in de Onionchef gemalen Kamper Terp jonge kaas. De laatste helft van een chorizoworstje in stukjes gesneden en uitgebakken. Dit in de de laag kaas geduwd. Op 160° zo'n 25 minuten laten bakken.

Ee tijdje geleden maakte ik kaassaus waar spruitjespuree doorheen was geroerd. Dit voor de maaltijd van dinsdag ontdooid. Er lag nog 1 plak flammkuchen. De plak eerst vroeg in de middag ingesmeerd met crème fraîche om iets zachter te maken. Dan de saus-puree er dik opgesmeerd en belegd met plakjes pancetta. De grote oven op 250° gezet en na 15 minuten gekeken. Erbij een salade van ijsbergsla met een rest komkommersalade van zondag. 

Voor dinsdag had ik uit de diepvries koolraap uit de slowcooker met wat puree erdoor gehaald. En ook  jambalaya omdat ik twijfelde aan of het genoeg was. Beiden heerlijk.

Rechts jambalaya, links koolraap.

Van 250g half om half gehaktballen gemaakt en deze gebraden in boter en verder laten garen in bouillon. Met aanhangend water 500g grove spinazie laten slinken. Aardappels gekookt. Partner spiegeleieren gebakken. Wat een heerlijke maaltijd. 


Een beetje postelein bij de geleverde groenten moest natuurlijk snel op. Ik maakte er vrijdag een ovenpasta mee. Ik kwam het recept tegen in een oude blogpost waar ik het dus ook met postelein had gemaakt. Ook deze keer met 200g macaroni, een grote rode ui door de helft, grote teen knoflook, 100g postelein in stukjes gesneden, ook de steeltjes, de 3e gehaktbal van de dag ervoor in stukjes, verse oregano uit de kruidentuin, 3 eetlepels mascarpone, peper en zout. Alles na koken en bakken in de bakaccessoire van de airfryerXXL. Dan de eieren in kuiltjes gebroken en de kaas erover. Airfryer op 165°, na ongeveer 6 minuten gekeken, toen nog 3 minuten erbij. De XXL hoeft niet voorverwarmd maar doet er soms wel iets langer over. Was een heerlijk hapje. 



Biologische aardbeien gekocht uit Spanje wat natuurlijk eigenlijk niet moet, maar ik wilde graag het overheerlijke aardbeienijs maken voor zondag. Dus toch maar gedaan. Ik heb een ijsmachine die zelf bevriest dus het werk valt wel mee. 

Op de laatste dag van deze blogweek zuurkool uit de slowcooker. In de pot: 500g zuurkool, ½ grote rode ui, 1 witte ui, 2 kruidnagels, klein laurierblad, 3 jeneverbessen, flinke theelepel karwijzaad, 200ml water met bouillonpoeder, 25g boter en 150g in blokjes gesneden rookspek. Deze 7½  uur op laag.


In de andere pot: 500g aardappel in blokjes, 30ml water, 30g boter, peper en snufje zout. Deze 6½ uur op laag. Het laatste uur een rookworst erop gelegd. Ik heb al langere tijd geen grote slowcooker meer. Dat is soms wel jammer, maar ik gebruik daardoor vaker de römertopfen. En voor zo'n maaltijd als dit voor samen is de duo-slowcooker (niet meer te koop geloof ik) wel heel erg fijn. Een heerlijke diepe smaak door de langdurige garing van zowel de zuurkool als de aardappels. Geen van beiden afgegoten en ook niet gestampt. Meer of minder nat op het bord was te kiezen. 


En vandaag, zondag, eters aan tafel. Daarover volgende week verder.

zondag 3 april 2022

De airfryer(s) gebruikt om pizza, kebab, sparerib en pie op te bakken; de eerste witte asperges vers uit Limburg; pittige soep uit de soepmachine; bloemkool met kipsaté; voorjaarsmaaltijd van Alerimus en ook nog een slowcookermaaltijd.

De eerste asperge-maaltijd van het seizoen.

We begonnen de eetweek met een bestelde maaltijd voor 4 volwassenen en 2 kinderen. Dingen als shoarma, sucuk, kipsaté, kebab, spareribs. En veel, heel veel friet, knoflooksaus en pitabroodjes. Natuurlijk allemaal teveel. Weggooien doe ik niet dus nadenken wat met wat over was te doen.

Maar..., ook de eerste verse witte asperges gekregen meegebracht uit Limburg. 

Maandag eerst soep gemaakt in de soepmachine van 2 grote dikke wortels, ¾ rode paprika, de gekookte snijboontjes en een kom salade van de zondagse maaltijd. Met wat extra peper. Heerlijk pittig.

Omdat er ook nog een halve pizza lag, hebben we die eerst maar opgegeten, opgebakken op de pizzapan in de airfryerXXL. Dat gaat echt uitstekend. Het was ongeveer de helft van een grote gekochte pizza, op 160°, 8 minuten. Heerlijk krokant, 'als nieuw'. 

De aspergemaaltijd werd dinsdag. Van de friet van zondag in de Magimix puree gemaakt met een scheut sojacuisine die op moest en een half bekertje slagroom. Het blijft wel wat droog, maar met de boterjus erbij, heerlijk. Opgewarmd in de magnetron.

Het was 500g witte asperges. Keurig gedaan zoals het moet volgens het aspergecentrum. Ze waren echt perfect. Zo vroeg in het seizoen zijn ze natuurlijk ook op z'n lekkerst. Ik had natuurlijk niet op asperges gerekend dus er waren alleen wat resten serrano- en ardennerham. De 2 stukken kebab van zondag opgebakken in de airfryerXL op de grillpan, 8 minuten op 160°. Vond partner een goed idee. Eieren gekookt en natuurlijk botersaus gemaakt van licht gezouten boter. En voor mezelf wat uitgeprobeerd met geitenkaas. Dat beviel me prima. Smaakt uitstekend bij asperges.


Ik hou er van als heerlijke wijn ook nog eens biologisch is en dat is de wijn van Neleman zeker beiden. Nu voor het eerst de iets lichtere qua alcohol geprobeerd. Het verschil is niet groot genoeg om te zeggen dat het aardig wat gezonder is maar de wijn is echt heerlijk en dus de moeite waard om iets minder alcohol binnen te krijgen. 

Voor de volgende dag moest ik iets verzinnen met bloemkool. Bovendien waren er 3 flinke stokjes kipsaté over van zondag met aardig wat saus erbij (niet gewogen). Dit recept hielp om een en ander te combineren. 

De bloemkool was teveel, van de ruim 500g die ik had gekookt, ongeveer 300g gebruikt. Eén ui en één teen knoflook gefruit. Daar de stukjes kip met saus aan toegevoegd en nog wat extra knoflooksaus en een beetje scherpe saus. Ik had geen zin in de komijnsmaak en champignons waren niet in huis. De bloemkool in de pan gedaan en alles goed opgewarmd. Dan nog 3 kleine bosuitjes gebruikt door en op het gerecht. Intussen witte basmatirijst gekookt. Seroendeng, gebakken uitjes en kroepoek op tafel. Lekker hoor!


Dan alweer eind van de maand. Op de laatste donderdag de af te halen themamaaltijd van ons plaatselijk zorgcentrum waar we trouw aan mee doen en steeds weer van genieten. 


Een inderdaad zijdezacht soepje.

Heerlijk stamppotje met kalkoen en tutti frutti. 

En een smakelijk toetje.

Het was weer mooi verzorgd en erg lekker. De bijgeleverde salade voor de volgende dag bewaard.

Vrijdag maakte ik van een rest friet-puree, een rest stamppot van Alerimus en de woensdag gekookte bloemkool een nieuwe puree. Eerst de bloemkool gepureerd met knoflooksaus wat er nog was, dan onderin de pan een rest jus van de kalkoen en een stuk boterjus van de asperges. De 3 soorten puree erin en goed door elkaar gehusseld. Op de grillpan van de airfryerXL een flinke sparerib opgebakken voor partner. De doosjes salade van de dag ervoor opgemaakt. 


Op de laatste dag van deze blogweek kool en prei uit de slowcooker. Met 3 preien en een wit kooltje van ruim 200g en witte wijn (iets meer dan in het recept), water en boter 8 uur op laag gezet. In plaats van de voorgeschreven saus heb ik het laatste doosje knoflooksaus van de zondagse maaltijd gebruikt met een beetje extra peper en foelie. Smaakte echt heerlijk. We aten er een pie met pompoen bij, opgebakken in de airfryerXL, 15 minuten op 160° en een paar kleine witte bolletjes uit de diepvries.


Zo zijn alle resten van de maaltijden van buiten toch weer goed terecht gekomen. En vandaag, zondag, gaan we in ieder geval komkommer en ijsbergsla eten. Maar daarover de volgende keer.