zondag 14 mei 2017

Een etentje, kwarktaart in de slowcooker, warme bietensoep, hartige broodpudding uit de airfryer, ribeye met chocolade-wijnsaus.Zo, de week begonnen met het 's morgens vroeg maken van een kwarktaart met chocolade in de slowcooker. Denk erom, het gaat in een springvorm in de slowcooker, dus je hebt een grote cooker nodig. Ik heb in plaats van kwark Griekse yoghurt gebruikt en voor de zure room crème fraîche gekozen. Gewone plakken zeer pure chocolade want die waren in huis. Verder het recept gevolgd. Een wel lekker maar zwaar dessert toch.

We hadden een etentje met dochter en zoon en hun partners dus een beetje uitsloven mag wel.

De paté van het hapje vooraf heb ik gekocht bij onze vleesleverancier Freek die vlees levert aan restaurant Dertien in Rotterdam.

Voor de bietensoep 400g gekookte bietjes, 65g ui en 650cc gevogeltebouillon in de soepmaker gedaan en op de stand pureren. Een lepeltje olie en azijn en wat peper en zout doorgeroerd toen het klaar was en een dotje crème fraîche in de glazen.

Bij de in de sous vide bereidde biefstukken aten we bloemkoolpuree met salie. In plaats van kwark zure room gebruikt. Kwark heb ik nooit in huis. Wel heerlijk verse salie van de saliestruik buiten. De puree heb ik eerder op de dag vast bereid en in de magnetron opgewarmd. Omdat ik geen kaas wilde gebruiken niet in de oven of airfryer gedaan, maar zachtjes warm gemaakt. Ik had iets meer bloemkool en iets meer aardappel. Een schaal sla met komkommer er extra bij.

Even over de biefstukken. Eerst met een beetje olijfolie, peper, rozemarijn en tijm gevacumeerd per 2. Dan het water in de sous vide waterbak opgewarmd tot 56°. De zakjes er in gelaten en ze er 35 minuten in gelaten. Daarna twee minuutjes op de grillpan en direct op tafel. Het blijft nog zoeken naar de juiste tijd en het afbakken is toch lekkerder in een beetje boter. Of de grillpan was net niet heet genoeg.
Al met al, een heel gezellige en drukke maaltijd.

De volgende dag dus rustig aan. Een rest puree, een klein stukje biefstuk voor de een en een stukje brie voor de ander en een witlofsalade. Een stukje taart toe.

Nog een dag niet helemaal op stoom. Voor het eerst sinds lange tijd pizza's besteld. Natuurlijk te zout en te vet en veel te weinig groenten, maar ook wel erg lekker weer eens een keer. De volgende keer maak ik ze vast wel weer zelf :-). En groot, dat zijn ze ook altijd wel.

Op woensdag bloemkool met champignons met daarbij een gerookte makreel. De makreel, kant en klaar, netjes uit z'n vel gehaald en de graten zoveel mogelijk verwijderd. Champignons, 120g, gebakken en beetje crème fraîche toegevoegd, ½ bloemkool gekookt, in een schaal het champignonmengsel over de bloemkool gegoten en zo opgediend. Kaas zat al genoeg in de broodpudding.

Omdat er wat oud brood lag gekozen voor een soort strata, een hartige broodpudding als bijgerecht. Ook dit recept heb ik ter inspiratie gebruikt. Gemaakt met 4 volkoren boterhammen in blokjes, 4 eieren, 100cc melk, 50g oude geraspte kaas, peper, oregano en tijm. Ovenschaaltje ingevet met beetje boter. De airfryer voorverwarmd op 160° en de schaal zo'n 15 minuten er in gehad. Daarna nog een paar minuten op 200° lekker bruin gebakken.

Penne uit de diepvries aangevuld met de rest van de bloemkool met champignons en stukjes gebakken boerenmetworst. Eerst de worst gebakken, daarna alles er doorheen geroerd. Goed eten.

Dan al weer vrijdag. Een mooi stuk ribeye van 500g gegrild op een loeihete grillpan. Aan één kant 5 minuten en andere kant nog 3 minuten was perfect voor dit dikke stuk vlees. Rodewijn-chocoladesaus ontdooit, waarbij ik niet meer heb kunnen vinden waar ik het bij gemaakt had (datumstickertje van de doos afgevallen). Ik had voorbeelden gevonden, biefstuk met chocoladesaus, of zoals hier, chocoladebonbon voor steak, voor het combineren van chocola met rundvlees. Iets lichts er bij leek me het beste. Ik heb gekozen voor een stamppot gemaakt van aardappel met groene eikenbladsla zonder de spekjes. Wel een klontje boter en een lepeltje crème fraîche er door geroerd. De saus apart geserveerd want keuze voor de ander om die al dan niet aan het vlees toe te voegen leek me beter :-). Maar ook partner vond het een heerlijke combinatie.

Op de laatste dag van deze blogweek de rest van de ribeye opgewarmd. Methode 2, met 2 tenen knoflook, een sjalotje, beetje zout en wat verse tijm, zo'n 8 minuten in heet water gehangen. Niet meer rosé maar wel lekker zacht. Er was nog een rest broodpudding en een klein beetje stamppot. Beiden opgewarmd in de magnetron. Een restje sla met 2 tomaten extra als groente. Nog wat stukjes worst. Gemakkelijke maaltijd op zaterdag.

En vandaag, zondag, het moederdag-menu gereserveerd bij Restaurant Gewoon in ons eigen dorp :).


Geen opmerkingen:

Een reactie posten