zondag 5 februari 2017

Frans vlees uit een pot, chili con carne uit de slowcooker, wortel-bleekselderijpuree uit de airfryer en heerlijke soep. En sous vide.

Op de Franse markt in Lille gehaalde oesters en Vietnamese hapjes, warm en koud, kregen we als lunch in Lille. Ook nog koffie met taart toe. De dagen daarvoor ook uitgebreid gegeten en gedronken, zondagavond hadden we echt geen behoefte meer aan een echte maaltijd. Laat op de avond een paar crackertjes met kaas en een kop koffie volstond.

Geïnspireerd door paar dagen Frankrijk en nieuwe inkopen van die soort lekkernijen, op maandag een pot "Sauté de Joues de Porc au cider fermier" gegeten :-). Moest nodig op in verband met de houdbaarheid. We aten er verse pasta en salade van Chinese kool bij. Het vlees en de saus combineerde heerlijk met een scheut mango-azijn in de sla.


Chili in de pot
Chili op tafel
Dinsdag de kleine slowcooker gebruikt voor een mooie chili con carne. Er stond tomatensaus met gehakt in de vriezer. Het gehakt toen: "De andere helft van het pond gehakt vast geruld met een Marokkaans kruidenmengsel". En dat gemengd met de toen gemaakte tomatensaus. Wat daarna over was ingevroren en nu gebruikt. Toegevoegd: 125g hamblokjes, 1 grote ui, 1 st. bleekselderij, 1 flinke wortel, 2 tenen knoflook, 230g rode nierbonen zonder vocht, puntje cayennepeper en paprikapoeder, 7½  uur op laag. Lekker met een in de airfryer afgebakken kaiserbroodje en goed glas rode wijn.

Soms eten we als lunch een kopje soep, soms een cracker, maar deze dag een gerechtje met gerookte zalm. Door de paar dagen afwezigheid lag de zalm er nog en moest die nodig op. In iets te grote glazen 100g zalm, 100g kaas, een restje roomkaas aangevuld met ricotta, scheutje slagroom door de kaas met peper, verse krulpeterselie en bieslook en gedroogde kervel en dragon, nog een scheutje slagroom door de zalm en een half uurtje laten intrekken. Heerlijk lunchhapje voor een zomaar woensdagmiddag :-).


En 's avonds de voor mij nieuwe sous vide techniek weer geprobeerd. Deze keer met bieflapjes. Het was een flinke lap van bijna 5 ons in 3 stukken gesneden door de slager met een gemiddelde dikte van net geen cm. Ingesmeerd met ras el hanout en peper en een takje tijm en rozemarijn in het zakje gedaan. Water opgewarmd naar 54° en de zak met vlees er 30 minuten ingelaten. Nog even opgebakken in boter. Rood, erg stevig, maar wel smakelijk.

We aten er wortel-bleekselderijpuree bij. Ongeveer 300g wortel en halve struik bleekselderij en 1 grote sjalot ruim half uur gesmoord in boter in de pan. Daarna met de staafmixer gemengd met 1 ei en een paar theelepeltjes crème fraîche en mosterd. Kaas er over en 6 minuten in voorverwarmde airfryer op 180° en nog 4 minuten op 150°. Heerlijk in combinatie met het vlees en een klontje kruidenboter.

De rest van het vlees heb ik donderdag opnieuw in de sous vide gedaan met een ansjovisje in de zak. Nu gekozen voor nog een kwartier op 54° direct uit de koelkast. Deels een succes, het vlees was nu veel zachter en toch nog rood en sappig. maar...., ik hou al niet van ansjovis en die maakte het niet bepaald lekkerder, ook niet voor partner. Misschien was de ansjovis niet vers genoeg, misschien wil die niet een kwartier in een waterbak hangen op 54°. Nou ja, er mag ook wel eens iets niet goed gaan.
Een saus gemaakt van een restje vocht van de nierbonen, wat jus van de gebakken bieflappen en het vocht uit de pot Frans varkensvlees met wat gezeefd volkorenmeel, echt heerlijk. Gekookte aardappelen en gestoofde prei met kerrie er bij. Die preistoof was ook wel een succes gelukkig :-).

Deze boerenkool met deze gebakken aardappeltjes uit de airfryer en een biologische runderrookworst. Dat aten we vrijdag. De boerenkool moest voor ons langer dan de aangegeven 2-3 minuten. Na ongeveer 10 minuten gestoofd te hebben was het wel smakelijk, maar iets minder wijn had gemogen :-). De aardappeltjes waren biobaby's die ik eerst heb "gekookt" in de magnetron. Daarna in stukjes gebakken in heel klein beetje boter en in de bakpan van de airfryer afgebakken in eerst 8 minuten zonder en toen nog 8 minuten met de kruiden, knoflook, marjolein en rozemarijn, (zonder extra olie) op 190°. Heerlijk krokant. De rookworst? Nou gewoon, een heerlijke rookworst.

Daarna soep gemaakt in de soepmachine met de rest van de gestoofde boerenkool, zo'n 50g rauwe boerenkool, een klein beetje rauwe Chinese kool, 6 gekookte aardappeltjes en water tot aan laagste streepje. Lekker en heeeel erg groen :-).

Op de laatste dag van deze blogweek een flinke kop soep en wat crackers met beleg. Partner at elders.

En vandaag, zondag, kabeljauwfilet, dat is zeker...
Verder nog even zoeken :-).
Geen opmerkingen:

Een reactie posten