zondag 19 juni 2016

Schoteltjes uit de airfryer, gehaktbrood, vlees en puree uit de slowcookers, dinertje en heerlijke restsoepjes.


Na het gezellige etentje buiten de deur op zaterdag, heb ik zondag gekozen voor eenvoudig. Een bakje aspergesoep ontdooid, ieder een flinke kop. Daarna voor beiden een halve gevulde aardappel. Tenminste, dat was de bedoeling. Maar niet alles gaat zoals het zou moeten, ook niet bij mij in de keuken :-). De aardappel viel uit elkaar. De schil verwijderd, in blokjes gesneden en even meegebakken met 100g gerookte spekjes en een flinke sjalot. Toen gemengd met ongeveer 50ml zure room, 25g geraspte pecorino, ½ theelepeltje mosterd en fijngeknipte knoflookbieslook uit de kruidentuin. In een schaaltje in de airfryer 10 minuten gebakken op 160°. Klein beetje sla van ijsbergsla er bij met wat zwarte olijven. En nog een crackertje met wat blauwe kaas toe. Mooi zondagsmaal.

Weer een beetje opruimen in de vriezer. Linzen die hier waren klaargemaakt en ook nog een klein restje linzen met maïs. Op zoek naar een receptje voor linzen die eigenlijk al klaar zijn maar waar ik toch nog iets extra's mee wilde kwam ik dit tegen, linzen met ei gratin.
In de voorraad het allerlaatste zakje saus, ja hoor, te gebruiken tot oktober 2014. Veel te zout, maar verder gewoon in orde. En omdat in de linzen destijds geen zout is gebruikt, was het goed doenbaar.


Wat heb ik verder gedaan; de saus gemaakt, pecorinokaas geraspt, 2 eieren hard gekookt. Schaaltje klein beetje ingesmeerd met boter, linzen en kaassaus gemengd (saus niet helemaal opgemaakt, beetje op gevoel), in de schaal gedaan, eieren doorgesneden en in de linzen gestopt, pecorino erover. Vanaf koud 7 minuten in voorverwarmde airfryer op 180° en daarna nog 13 minuten op 140° en toen toch nog 7 minuten op 160°. Iets wat eigenlijk al klaar is goed verwarmen bleef een beetje zoeken voor mij maar nu door en door heet van boven tot onder. En heel erg lekker. Het laatste restje van de ijsbergsla er bij opgemaakt. En even klaar met de airfryer-hapjes :-).

Op dinsdag een gehaktbrood uit de slowcooker. Met 500g rundergehakt, alle andere ingrediënten gehalveerd en in plaats van bleekselderij en wortel een gele paprika in stukjes. Eekhoorntjesbrood, room met water (de melk was op), rode dessertwijn, rodewijnazijn, cranberry's, salie en lavas uit de kruidentuin, pecorino, peper en toegedekt met Ardennerham. Oh, en de pijnboompitten waren ook op. In de kleine cooker op laag. Na 5¼ uur prachtig gelukt, stevig en echt heerlijk. Wat puree van bataat en romanesco uit de vriezer.
Vervolgens een beetje vocht van het gehakt, een restje linzen, blaadje sla en wat kaassaus van maandag en een restje van de bataatpuree in de soepmachine gedaan. Pannetjes en schaaltjes schoongespoeld en dat water er bij gedaan tot het laagste streepje, stand pureren. Lekker soepje.

Woensdag warme soep en koud gehaktbrood met stukjes desembrood. Donderdag noedels met vijfkruidenpoeder. Die poeder moest natuurlijk wel nog even gemaakt worden. In de Magic Bullet die ik echt al jaren en jaren in huis heb, met het vlakke mes zo gebeurd. Gekozen voor 2 steranijs, ¾ theelepel al gemalen kaneel, ¾ tl venkelzaad, ½ tl zwarte peper (jaaa, de witte was op) en 2 kruidnagels. Heerlijke geur en niet teveel op voorraad in een afgesloten potje. Ik heb maar 100g noedels gebruikt en de rest naar verhouding verminderd want er is nog een restje van het gehaktbrood doorheen gedaan. En vervolgens gegeten met een flinke kiploempia van de poelier, 10 minuten gebakken in de airfryer op 190°. Al met al, heel lekker maar toch nog teveel.
En dan weer een etentje met gasten. Na wat hapjes met champagne een heerlijke al eens eerder gemaakte tomaten-kokossoep uit de soepmaker.

Daarna stoofvlees uit de slowcooker (zonder frietjes). Gemaakt van 750g heerlijk stoofvlees van de limousin-koeien van onze vleesleverancier en alle hoeveelheden daaraan aangepast. Dan toch weer wel erg veel saus over. Wel met een heerlijke smaak, dus vast later te gebruiken in een soepje of zo. In de kleine slowcooker weer lekkere puree gemaakt van 750g rode aardappelen.

De boontjes kort gekookt en à la crème opgediend. Vielen zeer in de smaak op deze manier.

Na de kaas een dessert wat ik ook wel al eerder heb gemaakt, espressowafels. Wel eerst de wafels zelf gebakken in de wafelbakmachine. Voor de espressocrème heb ik maar ¼ van de hoeveelheden genomen en gekozen voor crème fraîche. Eerder bleef er te lang teveel in de koelkast staan. Ook de wafels klein gehouden. Na zo'n uitgebreid diner moet het toetje niet te imposant zijn. Geen extra room geserveerd.

Ik moest wel nadenken over en zoeken naar een passende wijn bij het vlees, als je bier gebruikt in de stoof. De Col de l'Estrada was een uitstekende keuze.

Op de laatste dag van deze blogweek wat gerommeld met restjes. Een soepje gemaakt van wat kookvocht van de boontjes, een extra scheut kokosmelk, een restje soep van dinsdag en van vrijdag, een paar boontjes en wat saus zonder vlees van het stoofvlees. Heerlijk, die soepmachine. Warm soepje om een uur of 15.00 u op een koude middag tijdens België - Ierland :-).
Om 18.00 uur een glas champagne bij het vuur (fles was niet helemaal leeg gegaan vrijdag).


's Avonds later nog wat puree opgebakken met stoofvleessaus en een paar minitomaatjes. Glas wijn er bij. Crackertje met blauwe kaas toe.

En vandaag, zondag, in ieder geval geen vlees. Misschien iets met eieren. Of aardappeltjes met kaas. Dat is voor het volgende blogpostje.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten