zondag 6 oktober 2024

Uit de airfryer(s): zoete aardappelschotel met spinazie, drumsticks, gemarineerde courgette rondjes; uit de slowcooker: maïs, gevulde paprika's; soep van verse groenten; stamppot ijsbergsla; en lekker uit eten bij ons plaatselijk restaurant.

Zoete aardappelschotel met spinazie.

De kleinzoons werden aan het begin van de zondagmiddag weer opgehaald. Eten was dus weer samen op deze dag. De soep van dinsdag opgemaakt. Stamppot van Alerimus en stamppot rauwe andijvie samen opgewarmd met spekjes en stukjes worst uit de groentesaus, op te eten uit een kom bij Podium Klassiek. Na twee uitgebreide maaltijden en vermoeiende dagen een prima maaltijd uit de koelkast. Wat later op de avond nog crackertjes met lekkere peperpaté en Franse kaas met een goed glas rode wijn. 


Maandag soep gemaakt in de soepmachine van resten ijsbergsla, tomaat, rode ui en paprika en de rest van de spruitjestaart inclusief stukjes bladerdeeg. Heerlijk met een flinke scheut room. 


Voor de avond zoete aardappelschotel met spinazie. Ik heb een prima keukenmachine maar bij koken voor samen toch gekozen voor een ding wat al jaren en jaren in de kast staat, de oude slicer dicer. Hiermee de 3 bataten, ongeveer 420g, in plakjes gesneden. Ongeveer 200g spinazie laten slinken, vocht eruit geduwd in een zeef en fijngesneden. Iets meer room met iets meer knoflook en een tak verse tijm die ik er gelijk met de knoflook heb uitgehaald. De spinazie was genoeg voor 1 laag, of dat de bedoeling was weet ik niet. Hoe je ricotta netjes moet verdelen over losse plakjes bataat is me een raadsel maar met klontjes hier en daar ging het ook. In het bakpannetje van de airfryerXXL, 25 minuten op 180° en nog 20 op 160°. Heerlijk gaar en aan de kantjes knapperig. Ik denk dat ik het met blauwe kaas lekkerder vind. Ricotta en bataat zijn beiden een beetje droog en licht flauw.  


De volgende dag maïs uit de slowcooker. Een grote kolf in 2 stukken gesneden. Beide delen ingesmeerd met een laag ricotta en bestrooid met gerookte paprika. Ingerold in aluminiumfolie en 5 uur op laag gezet. In de airfryerXXL 2 drumsticks gebakken met het smart sensing programma, ongeveer 18 minuten. Ingesmeerd met een beetje olie en wat peper en zout. Krielaardappels een minuut gekookt en daarna 50 minuten in de ecostoof. Een beetje licht-zoute boter gesmolten voor over de aardappeltjes. Wat een lekker maaltje. 

Woensdag de andere helft van de soep gegeten met een klont volle kwark erin. De eerder gemaakte puree met rode ui opgewarmd en er stamppot met ijsbergsla van gemaakt. Puree verwarmd met een beetje boterjus. Een lepeltje crème fraîche en wat peper en vers geknipte bieslook erdoor. Ongeveer 200g ijsbergsla in reepjes gesneden. De sla door de puree maar de 100g in de jus gebakken spekjes en 2 gekookte eieren apart op tafel gezet. Smakelijk hapje. 


De volgende dag grote bestelling van IKEA met natuurlijk gedoe in huis met bedframe, matrassen etc. In de ochtend daarom de slowcooker klaargezet met gevulde paprika's. Ik had 2 flinke rode paprika's. Ongeveer 240g rundgehakt, 1 ui, 3 tenen knoflook, 2 lepeltjes Italiaanse kruiden, 1 lepeltje pikante gerookte paprika poeder en 1 tomaat samen gebakken. Een pakje tomatenblokjes onderin de pot. De open paprika's erop en gevuld met het gehakt. Wat over was in de saus laten vallen, komt altijd goed. Kapjes erop en 5 uur op laag laten garen. Een beetje knapperige ijsbergsla en een lekker broodje erbij. Ik vond dit nog lekkerder dan paprika's uit de airfryer. Een beetje heerlijke saus over. 


Op vrijdag aten we heerlijke tomatensoep uit blik. Daarna als een soort dessert: zoete courgette rondjes ingesmeerd met een look/gembermengsel en gebakken in de airfryerXXL, 15 minuten op 170°. Ik heb gekonfijte gemberballetjes door de knoflookpers geduwd. Het geheel met een kleine handmixer fijngemaakt. Om niet de hele airfryer onder te spetteren heb ik de schijven op een rekje gezet in het bakpannetje en daarover een spatdeksel. Na het bakken gevuld met de blauwe kaas. Heerlijk!


Op de laatste dag van deze blogweek aten we bij ons plaatselijk Restaurant Gewoon. Voorgerechten met kip en vis.

Hoofdgerechten met rund- en varkensvlees.


En een prima fles wijn! Dessert met koffie met armagnac en een Irish coffee voor mij. Met kruidnoten wat natuurlijk eigenlijk helemaal nog niet mag.... Heel gezellig en lekker allemaal.


En vandaag, zondag, weinig resten maar wel genoeg groenten in huis dus... Daarover volgende week weer.