Privacyverklaring

zondag 30 oktober 2022

Lekkere groentesaus! Uit de airfryer(s): opgebakken pizza, slavinken, pastaschotel, visfrietjes en een kant-en-klaar visstoofpotje; spruitjes uit de grote oven; Indonesische snijbonen; groentesaus uit de slowcooker.

Heerlijke groentesaus (zie zaterdag).

Beroerd van het hoesten. Geen koorts maar wel snot. Na het publiceren van mijn wekelijkse stukje ging ik deze zondag weer naar bed. Uiteindelijk wel opgestaan om resten in de vriezer te doen en geen moed om eten te maken. Dus maar pizza's besteld. Een paar stukjes over van mijn pizza gorgonzola die me overigens wel goed beviel. De frutti di mare was op. 


We hadden bij de koffie baklava mee laten komen met de pizza's. Zowel zondag als maandag een stukje. Heerlijk.


Op maandag ietsje beter. Sla, tomaat, komkommer, wortel, allemaal van die groenten die goed te combineren zijn met een slavinkje en een paar in de magnetron gekookte aardappels. Er was nog jus dus de vinken zo'n 15 minuten op de bakpan op 180° in de airfryerXL. Eenvoudige doch lekkere maaltijd.


In de middag van dinsdag bakte ik als hapje vooraf de 2 stukken pizza die over waren in het mandje van de airfryerXL, 6 minuten op 160°. Heerlijk heet en krokant.

We aten 's avonds Indonesische snijbonen. Rijst maak ik altijd met het eetmaatje van het voedingscentrum. Voor ons is dat voor 1½ persoon basmatirijst en dubbel water in de rijstkoker. Verder 250g snijbonen in heel smalle reepjes gesneden, 2 gedroogde rode pepertjes fijngesneden en deels de pitjes verwijderd, 240g rookworst in stukjes. In de wok 1 flinke sjalot en 2 tenen knoflook, de saus van rode peper, ketjap manis, kurkuma, limoensap en een puntje suiker erbij. De snijbonen eerst en daarna de rookworst toegevoegd. In totaal zeker 10 minuten inclusief de pinda's. Op tafel kroepoek en gebakken uitjes. Ik had geen gehakt ontdooid en de rookworst moest op. Leek me wel een goed alternatief. Smaakte prima. 


De volgende dag pasta met witlof. Drie stronken witlof, 1 witte ui, 2 tenen knoflook. Verse walnoten gekraakt, 6 zongedroogde tomaten uit de olie fijngesneden. Iets minder dan 200ml slagroom vond ik genoeg. Voor ons is 150g penne altijd prima. Heerlijk die romige smaak. Ook de over het algemeen echte vleeseter vond dit heerlijk.

Onverwacht een extra eter op donderdag. Ik maakte spruitjes in de oven. Met 500g spruiten, 1 heel grote rode ui, 3 tenen knoflook en verse rozemarijn. Ik had maar 2 worsten, peterselie-parmezaan, maar dat was ook goed. Deze even geweld in heet water om barsten te voorkomen. Met de Onionchef 2 sneden desem meegranen brood fijngemaakt. Alles verder gedaan volgens recept en in de grote oven afgebakken. We aten er met de aardappelschilmachine schoongemaakte gekookte krielaardappelen bij die ik na het koken nog even heb gebakken. 

In de namiddag van vrijdag hadden we crackers met een heerlijke paté gegeten.


De resten van de Indonesische snijbonen en de pasta met witlof werden beiden opgewarmd als maaltijd. De snijbonen in de magnetron, de pasta met extra geraspte kaas in de airfryerXXL, dun laagje dus 8 minuten op 180°. 

En toen was er nog steeds een klein beetje over van de snijbonen en van de spruitjes met 2 kleine aardappeltjes. Die heb ik op de laatste dag van deze blogweek samen met ruim 550g tomaat en 1 klein struikje witlof in de slowcooker gedaan. Takjes tijm, rozemarijn, peterselie en oregano er in en een vers blaadje laurier. Klein beetje water en na 7 uur op laag de kruiden eruit en de staafmixer erdoor. Vanwege de stukjes worst in de snijbonen niet vegetarisch dus, wel erg lekker! In porties in te vriezen voor pasta of soep.

Er kwam een bestelling binnen van de viswinkel met o.a. haringen voor meneer in de middag. Verder als hapje vooraf echt heel lekkere visfrietjes die ik even heb opgebakken in de airfryerXL en als maaltijd een schaaltje met een visstoofpotje wat ongeveer 12 minuten in de airfryerXXL stond. 


Was een heerlijk gerechtje maar wel wat weinig dus kaas met crackers en een glas rode wijn toe.


En vandaag, zondag, nog steeds aan het hoesten waardoor het een 'langzame' week werd in de keuken. Weinig creatief, maar toch wel goed gegeten. Nog wat vishapjes in de koelkast en misschien iets met de groentesaus maar daarover volgende week. 












zondag 23 oktober 2022

Mooi vegetarisch glutenvrij diner; een lunch-diner met o.a. bloemkool-broccoliterrine; uit de airfryer(s): schouderkarbonade, verse worst en frietblokjes; uit de römertopf en slowcooker: Jackfruit-ovenschotel, entrecote en groentestoof. De magnetron, de soepmachine en de Onionchef kwamen ook te pas.

Een zondags diner met vrienden. Vegetarisch en glutenvrij. Dat laatste is altijd spannend want natuurlijk geen speciale glutenvrije keuken. En gelukkig weer helemaal 100% glutenvrij bleek de volgende dag.

De bietentartaar heb ik gemaakt met gekookte bietjes. Daarom het opgevangen bietensap ingekookt met balsamico-azijn en 2 verse takjes rozemarijn. Dit sausje door de bietjes gehusseld. Kappertjes gefrituurd in zonnebloemolie en zonder erg alvast door de bietjes gedaan. Beetje vers gevijzelde zwarte peper en een snufje zout. De kappertjes kwamen voor de zekerheid van de glutenvrije webshop. Opgediend met een takje dille, takje peterselie en Egmondse bollen

Soep gemaakt met 'schone' ratatouille en aspergebouillon uit de diepvries en bewerkt met de staafmixer. Met een soepstengel erbij.

Voor de jackfruit ovenschotel ½ groene pompoen en ½ knolselderij in stukjes gesneden. De inhoud van een blik jackfruit afgespoeld. Een hele grote en een kleine sjalot in stukken gesneden. Dit in een scheutje olie gebakken met een paar verse takjes tijm en wat Provençaalse kruiden. Alles in de natte Römertopf, kidneybonen erbij. Omdat er geen wildfond in mocht gebruikte ik veggie paté verdund met water. Voor 2 uur in de koude oven op 160°. Goed op smaak.

Als salade sperziebonen in tomaten-knoflooksaus. Met 400g verse bonen, gekookt met 2 tenen knoflook en na 2 minuten 40 minuten in de ecostoof gezet. Daarna gemengd met de tomaten-groentesaus uit de diepvries om af te koelen. Met een speciaal broodje van dezelfde site als de kappertjes, soepstengels en crackers.

Ik maakte aardappel-knolselderijpuree in de slowcooker. Ongeveer 700g aardappel en 100g knolselderij, 50g zoute boter en 50ml water. Dan 7 uur op laag. Even licht gestampt met wat room.

Bij De Kaashoeve in ons dorp kocht ik cabrales, heerlijk met verse dadels. Natuurlijk met een crackertje en wat zoute boter. 

Voor de taart van witte chocola met sinaasappelroom kocht ik deze chocola. Dan denk je toch dat er wit tevoorschijn komt. Maar nee hoor, heel licht bruin was het. Natuurlijk toch maar gebruikt. Voor de maizena kocht ik Kuzu. Volgens recept gewerkt verder. Ik had de taart vast op zaterdag gebakken in de grote oven. Voor de room twee grote sinaasappelen geperst, waarvan van 1 de schil geraspt. Het was veel sap dus iets meer kardemom en kaneel in het pannetje gedaan. Duurde lang voor het goed was ingekookt. De room was behoorlijk dik geworden en ik heb gekozen om het uit te smeren over de taart en niet meer verder te bewerken met de mixer. En het geheel was echt heerlijk. Ook het hele menu trouwens en het gezelschap

De volgende dag al weer voorbereidingen voor een lunch met een vriendin op dinsdag. Nieuwe pan soep gemaakt van een restje soep van zondag, de rest van de jackfruit ovenschotel, een paar gebakken tomaatjes, het nat van de gekookte boontjes, een restje aspergebouillon en wat tomatensaus. Staafmixer erdoor en weer een heerlijk soepje. 

Ook op maandag maakte ik een bloemkool-broccoliterrine. Ik verwijs hier naar april 2016 toen gebruik maken van een foto van een heel recept nog niet bezwaarlijk was (of leek). Het gaat om laagjes, kaaspuree van 100g feta en 1 ei, een laagje broccilipuree van 250g met 1 ei en 50ml slagroom en een laagje bloemkoolpuree van 250g met 1 ei en 50ml slagroom. Naar smaak zout, peper en nootmuskaat. De groenten apart 5 minuten afgedekt in de magnetron met 2 eetlepels water en daarna pureren. Dan als geheel nog 6 minuten op 700W. Rustig laten nagaren met een keukenpapier tussen terrine en deksel om vocht op te vangen. Storten of vanuit de schaal scheppen. 

We aten 's avonds soep met brood en koude omelet want soep genoeg voor de lunch op dinsdag. 

Dan dinsdag een lunch met vriendin. Door omstandigheden moest het eten allemaal 'zacht' zijn.

Eerst koffietijd met taart die gekocht was. Yoghurt-aardbeienschnit. Met marsepein. Heerlijk

Dan voor de lunch een lekkere kom soep, zie boven, met een soepstengel die gedoopt kon worden in de warme soep.

Naast de terrine, koud opgediend, maakte ik een gerecht met 250g geruld gehakt, een doosje met aardappel-knolselderijpuree en 2 in de Onionchef met het zwarte mes fijngemaakte bietjes.

Als kaas had ik chevre crottin en nog een stukje cabrales. Met wat zoute boter en een heel licht crackertje. Het mascarpone-ijs stond nog in de vriezer en de sinaasappelroom die over was, paste er goed bij. Leuke maaltijd die eigenlijk lunch-diner genoemd kan worden. En weer fijn gezelschap.

Er moest veel groenten worden weggewerkt daarom woensdag vast in het vooruit een vega-stoofschotel gemaakt in de slowcooker. Met ½ groene pompoen, ¼ stuk knolselderij, ½ meat radijs, een paar stengels bleekselderij, 1 prei, 1 ui, 1 teen knoflook, verse takjes tijm, rozemarijn, oregano en peterselie. Verder een theelepel gerookt paprikapoeder, een theelepel zwarte peper en 250ml water met daarin opgelost bouillonpoeder. Dat 5 uur op laag gezet. Na 4½ uur was het al goed. Niet te ver doorgekookt want het moest opnieuw opgewarmd worden later. 

Ook op woensdag om 16.30u de laatste soep opgemaakt. We zaten ons af te vragen wat doordat ik samengestelde soepen maak, precies de ingrediënten waren in deze laatste 2 kommen :-). 

(aubergine, tomaten, rode paprika's, ui, knoflook, tomatenpuree, basilicum, oregano, tijm, rozemarijn, aspergebouillon, jackfruit, pompoen, knolselderij, sjalot, Provinciale kruiden, veggie paté, tomatensaus)

Na een paar dagen zonder een stuk vlees was het voor partner wel fijn om weer eens wel vlees te krijgen. Ik bakte voor het avondeten schouderkarbonades in de airfryerXL op de grillplaat. Dat is eigenlijk 1 teveel maar ze zijn per 2 verpakt dus toch maar. Ik eet daar zelf dan een klein stukje van. Heerlijk mals na 2 x 4 minuten op 180°. De terrine was nog niet op en een klein beetje puree met bietjes en gehakt was er ook nog. Het laatste even opgewarmd in de magnetron. En ook nog een rest boontje in tomatensaus.

Donderdag de ½ bloemkool en ¾ broccoli samen in roosjes 1 minuut doorgekookt en daarna in de ecostoof voor 35 minuten. Apart 2 grote aardappelen gegaard in de magnetron, 8 minuten op 700W met een speciaal apparaatje met een paar druppels water aan iedere kant. Twee verse worsten gebakken 10 minuten op 180° gebakken op de grillplaat in de airfryerXL want er was genoeg jus over van eerder. Deze laatste even verwarmd in een pannetje met de stukjes karbonade die over waren. Heerlijk zo'n aardappel-groente-vlees-maaltijd met lekkere jus. 

Vrijdag eters. De hele dag de jongetjes en bij het avondeten ook de ouders in huis. Bij de lunch wit desembrood met speculaasjes als bijzondere uitzondering.

Altijd rozijntjes en gedroogde mango en deze keer ook blauwe bessen in de middag. 

Voor de volwassenen maakte ik entrecote op Duitse wijze in de römertopf. Ben op zoek geweest naar het oorspronkelijke recept, maar dat heb ik niet gevonden. Dan deze keer toch maar een verwijzing naar deze site. Ik had 2 entrecotes van ieder 280g. Omdat ik zelf nauwelijks vlees eet en er bier in zat (dus niet geschikt voor de kindjes) leek me dat genoeg. Verder natuurlijk 3 grote uien, verse laurier, peperkorrels, een flesje Gulpener IJsbock en een klein scheutje water met wat bouillonpoeder. We aten het met de opgewarmde groentestoof uit de slowcooker. 

Op tafel verder tomaatjes, stukjes komkommer, stukjes rode paprika, snackworteltjes en kleine worstjes uit een pot. Verder in de airfryerXXL met het smart sensing programma gemaakte frietblokjes. Bijna 800g, duurt ongeveer 15 minuten. En verse appel/perenmoes van 2 grote en 2 kleine appels en 2 peren, klein scheutje limoensap en klein scheutje water. Vergeten op tafel te zetten. De ouders waren heel laat door verkeersproblemen, de kindjes aten vast een stukje wit desembrood, wat kaas en wat er verder op tafel stond. De volwassenen hadden gemeld hoe laat ze er ongeveer zouden zijn. Voor de frietblokjes was het nog te regelen, de entrecote bleef te lang in de pan, beetje droog. Chaotische maaltijd dus, heel gezellig en met lekkere wijn en goede appelsap en na afloop meegebrachte oliebollen als dessert! 


Ik was al 2 dagen flink aan het hoesten, dus de laatste dag van deze blogweek kalm aan en er kwam niet veel uit mijn handen. In de soepmachine soep gemixt maar niet gekookt vanwege aanbranden. Er zat in: resten bloemkool en broccoli, een schaaltje terrine, een paar frietblokjes en aardig wat rode paprika. Aangevuld met water tot de bovenste streep en 2 X handmatig laten mixen. In de pan overgedaan en 15 minuten doorgekookt i.v.m. de rauwe paprika.  Zelf niet (van) gegeten. Verder stond er nog een pannetje met een verse worst. Een paar stukjes vlees uit de römertopf hier bij gedaan en heeft partner opgewarmd en gegeten met wat brood en worteltjes en tomaat. Even opgestaan om naar zoon bij Matthijs gaat door te kijken. 

En vandaag, zondag, weet ik echt nog niet. Soep in de middag is wel waarschijnlijk.

zondag 16 oktober 2022

Uit de airfryer(s): forellen, aardappelschijfjes en tomaten; uit de slowcooker: stoofvlees met bier; een soort paella; uit eten bij Restaurant Gewoon; verse worsten; heerlijke soep en ook nog een groenten-omelet.

Zaterdag gebakken tomaten met Italiaanse kruiden.

Er is teveel sla. Alweer sla? Tja, het moet toch echt ook worden gegeten. Maar best wel lekker met forel met kruiden, beetje tijm, rozemarijn en oregano uit de kruidentuin, gebakken in de airfryerXXL met het smart sensing programma, ongeveer 20 minuten. In de rijstkoker wat witte basmatirijst gekookt die er vrijwel even lang over doet. Op 9 september 2020 heb ik avocadomousse gemaakt en ingevroren. Kwam het tegen in de vriezer en heb het nu als sausje bij de rijst en vis gebruikt. Ondanks zo lang bewaard toch gewoon heel lekker. Ook nog een beetje zoute boter laten bruisen om over de rijst en de vis te doen. Met een bijzonder glas witte wijn. Erg lekker allemaal.

Prachtige forellen, heerlijk van smaak.

Ik maakte met behulp van dit recept een soort paella. Er stond een doosje met een restje vis, een doosje rijst, een flinke rest avocado-mousse. Ik had 250g nog te bakken krielaardappeltjes, saffraan, sterk gerookt paprikapoeder, 2 tomaatjes, 100g gerookte spekjes, bouillonpoeder en een pot lupine. Eerst de spekjes gebakken in een scheutje olie en een heel klein beetje boter van de dag ervoor in een grote ijzeren pan. Die even uit de pan en de in plakjes gesneden aardappeltje daarin gebakken. Vervolgens de spekjes, de rijst, de vis, de tomaatjes, de kruiden en de lupine in de pan en lekker even laten stoven. Daar de avocado-mousse doorgeroerd. Allemaal wel iets teveel, maar echt erg lekker. Improviseren met wat er is, blijft leuk.

Dinsdag stoofvlees uit de slowcooker. Met 340g riblap, 1 heel erg grote ui, 2 aardappelen, 3 stengeltjes bleekselderij, 2 wortels, 1 kleine rode paprika, 1 klein tomaatje, 1 teen knoflook, 1 klein groen pepertje. De uien aangezweten in boter, hop in de pot. Dan het vlees zonder kruiden en bloem bruin gebakken in wat extra boter, zoute deze keer, gemengd met 1 flinke theelepel 5 kruiden poeder. Op de uien gelegd. Een klein tomaatje in de hete pan, hup in de pot. De rest van de groenten even aangefruit. In de pot met 3 kleine verse laurierblaadjes. Met het lichte bier, er was geen donker, de bakresten van de pan los geweekt waarmee dan gelijk het bier verwarmd werd (nooit koude vloeistof op warm vlees). Het tomaatje, de knoflook, de paprika, het pepertje en laurier heb ik extra gedaan omdat dat verwerkt zit in de Zwolse stoof die ik dus niet heb gebruikt. Wel bier zei het de verkeerde soort, maar geen chocola. Hadden we ooit gegeten, mar vonden we nu niet aantrekkelijk. Na 7 uur op laag gegeten met een vers b'rustiekbrood


Soms heb je gewoon een leuk excuus nodig om niet te koken. We waren beiden gestrikt om voor te lezen in het nieuwe dorpshuis vanwege Kinderboekenweek. Erg leuk om te doen. Tevoren niet zo nagedacht over een maaltijd, achteraf niet zo'n zin in om nog na te denken. Dus...., een lekkere, gezellige maaltijd in ons onvolprezen Restaurant Gewoon
Voor mij rundercarpaccio, een schnitzel en Irish coffee, voor de ander visbordje, biefburger en koffie met armagnac. Allemaal weer prima.

Donderdag heb ik van de resten stoofpot en paella met water en een bouillonblokje soep gemaakt in een pan met de staafmixer. De oudste zoon kwam een klus doen in de tuin en bleef natuurlijk eten. Lekker buiten onder het afdak een kom soep met een paar soepstengels laat in de middag. Voor 's avonds verse worsten ontdooid, bbq venkelzaad en eekhoorntjesbrood / rozemarijn. Bij de wekelijkse bestelling zat een red meat radijs. Had ik nog nooit van gehoord. In dunne plakjes gesneden. Verder een schaaltje sla van little gem en wat pruimtomaatjes. Een rode paprika een tijdje laten sudderen in wat jus uit de worsten-pan. Krielaardappeltjes geschild met de schilmachine, in plakjes gesneden en als friet gebakken in de airfryerXXL met het smart sensing programma. De heerlijke worsten deze keer weer gebakken in boter en olie in een grote pan.

Vrijdag was weer oppasdag in de stad. Ik maakte een groenten-omelet met 2 wortels, 1 stengel bleekselderij, 1 ten knoflook, 4 plakjes meat radijs en 1 sjalot. Dit alles fijngesneden en gebakken in wat olie. Daarna 4 eieren geklopt met peper en geraspte kaas en dit erover gedaan. Zo'n 10 minuten zachtjes laten verder garen. Opnieuw een klein beetje sla en een tomaatje en een stuk worst en een afgebakken kaas - maïsbroodje. Vóór de maaltijd een paar crackertjes met paté en kaas, dus bij elkaar weer prima.


De volgende dag, zaterdag, flink wat voorbereidingen voor een diner met vrienden op zondag. Maar er moest wel ook worden gegeten. Eerst laat in de middag de laatste kom stevige soep met nog een paar stukjes stoofvlees. Er lagen soeptomaten die echt op moesten. Die heb ik voor 'a avonds gegaard met een beetje olie en Italiaanse kruiden in het bakaccessoire van de airfryerXXL, 30 minuten op 120°. De 4 overige kaas-maïsbroodjes afgebakken in de airfryerXL. Boter, een beetje paté en (franse) kaas erbij. En balsamico-crème heerlijk op de warme tomaten. 


En vandaag, zondag, diner met vrienden. Vegetarisch en glutenvrij. Leuk en altijd een beetje spannend in verband met het laatste. Daarover volgende week dan weer. 


zondag 9 oktober 2022

Uit de airfryer: karbonade, omelet, witlof en pastaschoteltje; een diner; uit de slowcooker: aardappeltjes, kip met appel en room, maïs en de ecostoof voor een aspergebouillon en witlof; lekker soepje uit de soepmachine; en het mascarpone-ijs was ook weer erg lekker.

Gehakt in heerlijke saus.

Een rustige zondag na de toch wel hectische dagen met de kleinzoontjes, maar eten ging natuurlijk weer gewoon door. En in de hele week veel 'eten in de herkansing'. We gooien niets weg :).

Ik maakte vast voor dinsdag waterkerssoep. De waterkers moest op tijd verwerkt want kwam vorige donderdag al binnen. Het recept een beetje aangepast. Eén grote zoete aardappel, 2 sjalotten en 2 tenen knoflook in olie aangezet. Dan bijna 1 liter bouillon van blokjes erbij en even laten koken. Vervolgens 200g waterkers in de hete soep gedaan en dat na 10 minuten met de staafmixer bewerkt. De steeltjes apart vond ik teveel werk en het leek me ook echt niet nodig om die eerst mee te laten koken want de soep moest toch later opnieuw opgewarmd. 

De ecostoof was al bezet met een aspergebouillon in de maak. Er lagen een paar pakjes aspergeschillen in de diepvries. Aan de kook gebracht met alleen water, een minuut laten doorkoken en ¾ uur in de ecostoof gezet. Bouillon voor een glutenvrije soep later in de maand maar de ruimte in de vriezer was nodig.

We aten ijsbergsla met de beide sausjes van de dag ervoor gemengd. Een klein beetje saus van het stoofvlees van de themamaaltijd mee opgewarmd met de laatste gehaktbal van zaterdag samen met wat fijngesneden rode paprika. De 2 bollen groentestamppot van de themamaaltijd verwarmd in de magnetron 8 minuten op 600W. Al met al weer prima gegeten. Met een glas rood uit een open fles.


Het zal voor de meeste mensen niet nodig zijn maar ik vind dit zo'n leuk filmpje voor de stamppot rauwe andijvie. Dat aten we maandag. Met spekjes maar ook met een karbonade. Eerst 500g aardappel in de ecostoof. Intussen 300g andijvie gesneden. Dan 100g spekjes gebakken. Aardappelen afgegoten, spekjes met vet erdoor en dan de andijvie toegevoegd. Intussen de airfryerXL met de grillplaat opgewarmd op 180°, 2 karbonades erop en eerst 8, uiteindelijk 10 minuten gebakken. Nog 1 minuut erbij had ook gekund maar goed sappig in ieder geval.


Gasten op dinsdag, kleindochter met man en kindje van ruim 4 maanden op bezoek, bij de overgrootouders dus :).

De gemarineerde tomaatjes op maandag klaargezet in de koelkast. Met 300g tomaatjes gehalveerd, verse oregano en knoflook. De basilicum en burrata erop vlak voor het serveren.


De waterkerssoep was al gemaakt op zondag om te voorkomen dat de waterkers zou verleppen.

De kip met appel en room helemaal klaar gezet in de ochtend omdat het pas in de Römertopf kan na dat deze in het water heeft gestaan. Ik was vergeten prei te kopen dus met 7 bosuitjes gedaan. Verder 4 blaadjes verse laurier van de struik, verse tijm, 5 tenen knoflook, 250g kastanjechampignons, 2 kleine appels en 9 drumsticks. Nadat alles in de topf zat de slagroom erover en in de oven. De saus zag er een beetje geschift uit, maar smaakte prima.


Voor de sperziebonensalade had ik 400g bonen op maandag gekookt. De bosui was inmiddels op dus een grote en kleine sjalot fijngesneden. Olie en citroensap in de schaal op de sjalot, sperziebonen erbij, lekker.


Ik had 750g rode krielaardappeltjes. Deze met de schilmachine bewerkt, gehalveerd  en in de slowcooker gedaan met 45ml water en 45g boter. Na 7 uur op laag geserveerd zoals ze uit de pot kwamen dus geen puree van gemaakt. 
Bij het schaaltje sla maakte ik een sausje van crème fraîche, mayonaise en balsamico-crème. 
Het mascarpone-ijs gemaakt in de ijsmachine, de warme kersen kwamen uit een potje.
Leuk om weer eens zo'n baby op schoot te hebben. Lekker eten en goed gezelschap, wat wil een mens nog meer.

De volgende dag de heerlijke soep opgemaakt met een flinke scheut room die op moest. 


Verder de kip, nog 2 drumsticks, in saus opgewarmd in de magnetron. De rest aardappeltjes uit de slowcooker opgebakken in de eigen aanhangende boter. Een beetje ijsbergsla gemengd met de sla en het sausje van dinsdag.

Voor donderdag stond er nog een doos schone penne van zaterdag en een schaal sperziebonensalade met feta. In de gemengde saus van de gehaktballen 2 ontdooide verse worsten met chorizo leeg geknepen en gebakken. Daar de fijner gesneden bonen, de penne en een ⅓ doosje mascarpone door geroerd. Eenvoudige maar heerlijke pastamaaltijd. 


Op vrijdag was ik weer in de stad om voor de kleinste kleinzoon te zorgen van 3 jaar. Daarom donderdagavond vast een maïskolf doorgesneden en ingepakt voor de slowcooker. Aan thuisblijvende partner gevraagd de cooker op tijd aan te zetten. Deze keer ingesmeerd met boter en Marokkaanse kruiden, gekregen dus geen idee wat daar allemaal in zit, maar rook heerlijk en smaakte prima na 4 uur op laag.

Daarbij een beetje kropsla met het sausje van de sla van dinsdag, de champignons uit de saus van de drumsticks opgebakken met wat boter en veel verse knoflook, een beetje andijviestamppot opgewarmd in de magnetron en een omelet gebakken van 3 eieren met veel bladselderij en wat zwarte peper en een lepeltje Griekse yoghurt op de bakplaat van de airfryerXL. Na 8 minuten op 180° prima. De sla was teveel van het goede dus terug in de koelkast.  Verder een leuke maaltijd met lekker verschillende smaakjes.

Op de laatste dag van deze blogweek soep gemaakt in de soepmachine van kropsla, selderij, een paar in knoflook gebakken champignons, een heel klein beetje van de andijviestamppot, een stuk rode paprika en een tomaat. En de saus van de kip van dinsdag. Eerst de sla en selderij met de saus handmatig gemixt om het volume wat kleiner te maken. Daarna de rest erin en op de pureerstand gezet. Zowaar zonder aanbranden gelukt. Sla en selderij maken het een beetje bitter en niet volledig glad, maar dat is voor ons geen probleem. Lekker met een scheutje room.

Na een kom soep in de namiddag aten we 's avonds witlof met rauwe ham en kaas uit de airfryerXL. De witlof gekookt in de ecostoof, 1 minuut hoog na aan de kook brengen, daarna 40 minuten in de stoof. Ingerold met rauwe ham, plakken kaas erover en nog wat extra geraspte kaas na een paar minuten zodat die direct smelt en niet gaat dwarrelen. Vanaf koud dus 8 minuten op 180°. In de andere airfryerXXL de rest van de pasta van donderdag  opgebakken in het bakaccessoire, bestrooid met geraspte kaas en 25 minuten op 160°. Beiden afgedekt met een vlamverdeler als spatscherm, beiden heerlijk. Volgens mijn energieleverancier kan ik beter besparen op gas dan op elektriciteit (als er al bespaard kan worden) dus vandaag weer maar 2 minuten gas en verder de elektrische mogelijkheden in de keuken gebruikt.


En vandaag, zondag, een visje denk ik. Maar daarover later.