zondag 22 november 2015

Zwijn in de slowcooker, kool in de soepmachine, taart in de airfryer. Maar ook pompoen, boerenkool, spitskool.


Airfryer appeltaart zaterdag 21/11/15
Zondag was een fijne dag. Wel veel gesproken over "Parijs" maar ook met elkaar genoten van het leven. De boekpresentatie zeer geslaagd. Heel veel vrienden en bekenden gedag gezegd. En daarna gegeten met wat mensen in restaurant Dertien in Rotterdam. Wat kunnen ze daar heerlijk en ook heel bijzonder koken. We waren met 5 mensen. Er werden na onze toestemming, 7 voorgerechten en daarna 4 hoofdgerechten geserveerd, met bordjes en bestek en zo konden we van alles proeven. Geweldig hoor. Ook nog 2 desserts met 5 lepels. Wat leuk.

Deze week geen gasten. Op maandag de butternutpompoen klaargemaakt. Een eenvoudig recept in de oven. Die pompoen woog schoongemaakt 1300 gram, niks een kleine dus. Maar heb alles in de grote braadslede gedaan met 5 tenen knoflook, lekkere olijfolie, beetje zout en flink wat rozemarijn. Na een half uur heerlijk zacht en smakelijk. We aten het met gebakken schijfjes Italiaanse salami en de nasi kuning van vorige week uit de diepvries. Veel pompoen en weinig rijst over. En nog veel soepjes in de vriezer. Daarom de volgende dag pompoenpannenkoeken gebakken.

Nou, dat was erg leuk. Dit recept, alleen de pompoen was natuurlijk al met olie, knoflook en rozemarijn gebakken in de oven. Maar het was een mooie dikke prut. Eerst een grote pan met twee beetje uitgewreven hoopjes, olie ging verbranden. Toen een klein pannetje met een heel klein beetje boter. Eindeloos wachten of zwarte onderkant. Daarna met scheutje olie en heel langzaam. Het viel dus niet mee. Het meel in het beslag moet nou eenmaal gaar worden, dus dan maar op een laag pitje en er lang over doen. Gelukkig is in dit huis pannenkoeken bakken per definitie werk van de partner :-). Met een tomatensalade met alleen peper en zout en een hoeveelheid verschillende soorten kaas op tafel en een goed glas rode wijn, een leuk en lekker maal.

Gebakken boerenkool. Een rest rijst met de spekjes meegebakken en dat de laatste 15 minuten weer meegebakken met het boerenkoolmengsel. Veel langer dan wordt gesuggereerd in het recept, maar wij houden niet zo van bijna rauwe boerenkool, dus moest het langer garen. De gecombineerde smaken waren best lekker, maar volgende keer eten we boerenkool toch maar weer liever gewoon als stamppot denk ik.

De volgende dag op reis naar Middelburg, maar voor het avondeten weer thuis. Een slowcooker biedt dan uitkomst. Het werd een stoofpotje van wild zwijn. Geen wortel in huis, maar altijd wel uien en knoflook. en nog een glaasje tequila. Vers laurierblad en takje tijm en de jeneverbessen en kruidnagels erbij. EEerst het vlees even aangebraden in eendevet, daarna de uien met knoflook en een scheut tequila en pomodoresaus in die zelfde pan. De bouillon van de eend er over. En toch, ondanks dat je weet dat het kan, een beetje bezorgd van huis. Maar, alles goed gegaan en het was echt heerlijk. Het heeft uiteindelijk 7 uur op laag gestaan. Gegeten met bio baby aardappeltjes uit de magnetron en avocado-pasta van 2 avocado's, sap van 1 limoen, knoflook, uienpoeder en flink wat cayennepeper opgeschept in Romaine slabladeren.


Vrijdag hutspot. Gesneden wortel en ui van de bio webwinkel, dus gemakkelijk. Met de jus en nog een stuk vlees van het zwijn en een biologische rookworst. Moest even zoeken naar de verhoudingen, gekozen voor 400 gram gemengde groenten en 600 gram aardappel (met nieuw en van de dag ervoor later toegevoegd) samen ongeveer 25 minuten gekookt. De worst laten wellen in de bouillonjus van het zwijn in plaats van in water, heerlijk...

Dan lag er nog een hele spitskool. Ik heb gekozen voor het recept spitskool met ketjap maar er geen stamppot van gemaakt. We aten het met couscous met noten. Omdat de couscous uit de diepvries kwam, kon ik niet precies het recept volgen want al gaar dus. Helemaal niet erg. Eerst de halve kool gesneden en opgezet met ui om lekker te stoven met een flinke scheut ketjap. Daarna 5 bosuitjes en 1 dikke teen knoflook gesneden en aangefruit, 1 lepel raz-el-hanout en daarna 2 handen fijngeknepen walnoten er bij, 2 mandarijnen en 1 limoen er boven uitgeperst en daarna 100 gr al gare couscous er in gedaan. Even laten inkoken. Toen was het iets te zuur en dus nog een scheutje agavesiroop toegevoegd. Op het laatst een restje groene olijven met knoflook er door gesneden. Geen mooie kleuren op het bord, maar wel echt erg lekker.

De halve gesneden kool was iets teveel om te bakken. De gesneden rauwe met een restje al wel gebakken kool samen met nog wat bouillonjus van het wild zwijn en het opgevangen kooknat van de hutspot en een handvol cherrytomaatjes die nodig op moesten in de soepmachine gedaan. Op de pureerstand, een heerlijke soep voor de volgende dag. Of voor later?

De appels in de fruitschaal moesten op. Zaterdagavond nog een appeltaartje gebakken in de airfryer want de volgende dag studiowerk van zoon, dus stukje taart welkom. In de 18 cm springvorm met halve hoeveelheden voor het deeg en voor de vulling 600 gr goudrenet in stukjes, 60 gr rozijnen, 3 eetlepels dadelstroop, mespuntje kaneel en 50 gr rietsuiker.

Op Hebban Culinair is intussen mijn Vintage Vrijdag column over een ouder kookboek uit mijn kookboekenkast gepubliceerd: Cajun kookboek. Met natuurlijk een recept er in. Maar wel een beetje bijzonder, Eenderijst, omdat ik toevallig een restje eend, eendenbouillon en eendevet in huis had. Ook nog een recensie geschreven over een nieuw kookboek, Thuis in de keuken van Ans Withagen. Daarin een recept voor Dukkah. Ik had er nooit van gehoord, maar het is erg lekker om te hebben.
Kijk maar daar :-).

En vandaag zondag: koken uit een kookboek wat er nog ligt om te recenseren. Bloemkoolrisotto, maar daarover later.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten