Airfryer appeltaart zaterdag 21/11/15 |
Deze week geen gasten. Op maandag de butternutpompoen klaargemaakt. Een eenvoudig recept in de oven. Die pompoen woog schoongemaakt 1300 gram, niks een kleine dus. Maar heb alles in de grote braadslede gedaan met 5 tenen knoflook, lekkere olijfolie, beetje zout en flink wat rozemarijn. Na een half uur heerlijk zacht en smakelijk. We aten het met gebakken schijfjes Italiaanse salami en de nasi kuning van vorige week uit de diepvries. Veel pompoen en weinig rijst over. En nog veel soepjes in de vriezer. Daarom de volgende dag pompoenpannenkoeken gebakken.
De volgende dag op reis naar Middelburg, maar voor het avondeten weer thuis. Een slowcooker biedt dan uitkomst. Het werd een stoofpotje van wild zwijn. Geen wortel in huis, maar altijd wel uien en knoflook. en nog een glaasje tequila. Vers laurierblad en takje tijm en de jeneverbessen en kruidnagels erbij. EEerst het vlees even aangebraden in eendevet, daarna de uien met knoflook en een scheut tequila en pomodoresaus in die zelfde pan. De bouillon van de eend er over. En toch, ondanks dat je weet dat het kan, een beetje bezorgd van huis. Maar, alles goed gegaan en het was echt heerlijk. Het heeft uiteindelijk 7 uur op laag gestaan. Gegeten met bio baby aardappeltjes uit de magnetron en avocado-pasta van 2 avocado's, sap van 1 limoen, knoflook, uienpoeder en flink wat cayennepeper opgeschept in Romaine slabladeren.
Vrijdag hutspot. Gesneden wortel en ui van de bio webwinkel, dus gemakkelijk. Met de jus en nog een stuk vlees van het zwijn en een biologische rookworst. Moest even zoeken naar de verhoudingen, gekozen voor 400 gram gemengde groenten en 600 gram aardappel (met nieuw en van de dag ervoor later toegevoegd) samen ongeveer 25 minuten gekookt. De worst laten wellen in de bouillonjus van het zwijn in plaats van in water, heerlijk...
Dan lag er nog een hele spitskool. Ik heb gekozen voor het recept spitskool met ketjap maar er geen stamppot van gemaakt. We aten het met couscous met noten. Omdat de couscous uit de diepvries kwam, kon ik niet precies het recept volgen want al gaar dus. Helemaal niet erg. Eerst de halve kool gesneden en opgezet met ui om lekker te stoven met een flinke scheut ketjap. Daarna 5 bosuitjes en 1 dikke teen knoflook gesneden en aangefruit, 1 lepel raz-el-hanout en daarna 2 handen fijngeknepen walnoten er bij, 2 mandarijnen en 1 limoen er boven uitgeperst en daarna 100 gr al gare couscous er in gedaan. Even laten inkoken. Toen was het iets te zuur en dus nog een scheutje agavesiroop toegevoegd. Op het laatst een restje groene olijven met knoflook er door gesneden. Geen mooie kleuren op het bord, maar wel echt erg lekker.
De appels in de fruitschaal moesten op. Zaterdagavond nog een appeltaartje gebakken in de airfryer want de volgende dag studiowerk van zoon, dus stukje taart welkom. In de 18 cm springvorm met halve hoeveelheden voor het deeg en voor de vulling 600 gr goudrenet in stukjes, 60 gr rozijnen, 3 eetlepels dadelstroop, mespuntje kaneel en 50 gr rietsuiker.
Op Hebban Culinair is intussen mijn Vintage Vrijdag column over een ouder kookboek uit mijn kookboekenkast gepubliceerd: Cajun kookboek. Met natuurlijk een recept er in. Maar wel een beetje bijzonder, Eenderijst, omdat ik toevallig een restje eend, eendenbouillon en eendevet in huis had. Ook nog een recensie geschreven over een nieuw kookboek, Thuis in de keuken van Ans Withagen. Daarin een recept voor Dukkah. Ik had er nooit van gehoord, maar het is erg lekker om te hebben.
Kijk maar daar :-).
En vandaag zondag: koken uit een kookboek wat er nog ligt om te recenseren. Bloemkoolrisotto, maar daarover later.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten