zondag 21 januari 2024

Uit de airfryer(s): camembert met knoflook, opgebakken pizzapunten, kabeljauw, resten-bakschoteltje, schnitzels, gebakken aardappeltjes; uit de soepmaker: appelcompote; gebakken spruitjes; heerlijke salades; witte kool en prei uit de slowcooker; en ook nog een heerlijke saliejus bij een kalfoester.

In de airfryer gebakken camembert met knoflook.

Op zondag de stukken pizza van vrijdag opgebakken in de airfryerXXL op de pizzaplaat en in de airfryerXL op de grillpan. Beiden 6 minuten op 160°. Een schaaltje sla met wat tomaatjes erbij. 

We aten maandag spruiten met blauwe kaas.Van 700g bleef 450g heel erg kleine spruitjes over. Verder 100g spekjes uitgebakken en even apart gezet. In die pan een klont boter en de spruiten 6 minuten gebakken. Dan 3 tenen knoflook in stukjes erdoor. Daarna 125ml crème fraîche erbij en dit een paar minuten laten sudderen tot de spruitjes lekker gaar waren. Spekjes er weer door en warm laten worden met 100g blauwe bunker. Restje penne en vlindertjes gekookt. Heerlijk.

De volgende dag kruidige kabeljauw. Het gewone recept was niet meer te vinden, wel deze video. De samenstelling van de viskruiden. Op basis van deze vergelijkingen-pagina heb ik kwark gebruikt. De 300g kabeljauw ontdooid. Een kleine struik paksoi versneden. Erwten, 150g, 6 minuten gekookt, 3 minuten de harde stukjes paksoi en 1 minuut het blad meegekookt. In de rijstkoker 100g basmatirijst. De stukken vis alleen ingesmeerd met olie, verse peper en een beetje zout 9 minuten gebakken op bakplaat van de voorverwarmde airfryerXL op 160°.

Voor de kruiderij bleek er nog verse peterselie onder de sneeuw, prachtig takje dille en al weer nieuwe stengeltjes knoflookbieslook in de kruidenbak. Ik heb dit samen met een scheutje mooie olie, droge sereh, zwarte peper, verse citroenschil, een kleine sjalot, een snufje zout (alles op gevoel) en 100mg kwark met de staafmixer fijngemaakt. Het kwarkmengsel op tafel gezet bij de vis, rijst en groenten. En wat was dat bijzonder. Echt heerlijk en perfect passend bij een voortreffelijke maaltijd.


Woensdag van bijna 600g appel, zonder klokhuizen, maar met schil, compote gemaakt in de soepmaker. Met een puntje gevijzelde kruidnagel, een puntje kaneel, een scheutje limoen en 100ml water. Zonder suiker, want tamelijk zoete appels. Verder van crème fraîche met lemon curd een heerlijk dessert gemaakt. 


We aten een bakschoteltje van door elkaar gehusselde rest gebakken spruiten, restje pasta, rest paksoi met erwten en nog een flinke eetlepel kruidenkaas. Hierdoor 3 met een scheutje melk geklutste eieren geroerd. Dit in het met een druppeltje olie ingesmeerde bakpannetje van de airfryerXXL 30 minuten gebakken op 160°. Goed te eten maar beetje droog. Lekker appelmoes en dessert toe. 


Donderdag salade van perzik, komkommer en burrata. Perzik uit een potje, 190g, ½ komkommer in stukjes, burrata erop. Met alleen maar verse zwarte peper en in de vijzel geplet Himalaya zout bestrooid. Ook zonder avocado en alle specerijen een heerlijke combinatie. Geroosterd brood erbij. En heel erg dunne ongepaneerde schnitzels ingesmeerd met wat olie gebakken op de bakplaat in de voorverwarmde airfryerXL, 6 minuten op 180°. 


De rest van het lemoncurd dessert at ik met wat burrata en stukjes perzik. Genoten!


We aten koolsalade gemaakt van een flink stuk witte kool en ½ gele paprika. Gemengd met wat kwark, mayonaise en honing en zwarte peper en roze zout. Ik wilde er geen extra smaakjes bij. De in de airfryerXL 8 minuten op 180° gebakken camembert, met ingestoken schijfjes knoflook en een beetje olie, werd opgediend met kroosjesmoes. Krielaardappeltjes in de schrapmachine en daarna 5 minuten laten koken en afkoelen. Scheutje olie, puntje zout en in de airfryerXXL gebakken met het smart sensing programma. Dat duurde 18 minuten. Alles bij elkaar een bijzondere maaltijd. 


Dan op de laatste dag van deze blogweek de slowcooker gebruikt voor een kool en prei gerecht. De rest van het witte kooltje, ongeveer de helft, 2 preien, 3 tenen knoflook in de pot met 4 eetlepels witte wijn en 1 eetlepel boter. Dit 8 uur op laag. Voor het einde de roomsaus gemaakt met bloem, boter en slagroom en wat foelie, peper en zout, allemaal uit de vijzels. Alles gemengd en op tafel. Erbij 2 kalfsoesters met saliejus. Verse salie geknipt in een bevroren tuin. Geen marsala of droge sherry in huis, gekozen voor een beetje witte wijn met een scheutje whiskey. Fusilli gekookt. Voor het eerst sinds de start van januari weer eens een heerlijk glas rode wijn bij de maaltijd. Het was een helemaal te gekke maaltijd. De oesters  helemaal perfect, de saliejus echt heerlijk, de kool met roomsaus natuurlijk te veel maar voortreffelijk van smaak. En het glas wijn beviel prima. 


Nog even een extra stukje aandacht: als je wel kaas, melk, room, roomboter e.d. eet, dan is het niet onlogisch om kalfsvlees te eten zo nu en dan, want de kalfjes moeten geboren worden om die kaas etc. mogelijk te maken. Wij zijn dus niet vegetarisch maar eten wel alleen maar vlees van biologische en goed gehouden dieren. En ja, daar hoort dan zo nu en dan kalfsvlees ook bij.

En vandaag, zondag, er zijn wat resten en er zijn tomaten en nog wat komkommer en gele paprika. We zullen zien. Daarover volgende week weer. 

2 opmerkingen:

  1. spruitjes met blauwe kaas, goed idee

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. En lekker als je er van houdt. Recept was eigenlijk met gewone kaas :).

      Verwijderen