zondag 7 januari 2024

Nieuwjaar werd het en covid19 kregen we. Prachtige kalkoen uit de grote oven; uit de airfryer: patatfriet en boerenkoolschotel; uit de slowcooker: kipfilet met groenten; uit de soepmaker een bijzondere soep en verder ook nog lekkere salades.

De maaltijd van donderdag.

De laatste dag van het jaar kwam de jongste zoon met gezin eten en slapen omdat in de grote stad het vuurwerk gedoe echt niet meer leuk is. Schoondochter maakte de maaltijd. Partner bleek corona te hebben dus afgezonderd in andere kamer en ziekies, jammer.

In de middag oliebollen, gekregen, gebakken door vriendin die oorspronkelijk uit Kameroen komt, en een paar gekocht. Die gekregen waren erg veel lekkerder!

We aten kalkoen in grote lijnen volgens dit recept gemaakt maar ook nog met ingelegde citroenen. Uren in de grote oven en wat was het heerlijk. Ik had ook nog een geweldige oude bourgogne in de kast die er prima bij smaakte. Verder een heerlijke cranberrysaus, salade met o.a. boerenkool en frietjes uit de airfryerXXL met het smart sensing programma. Voor ieder nog een ijsje toe. 




In de loop van de avond nog wat hapjes zoals makreelsalade en ei-truffelsalade met crackertjes, wat zeezoutboter en een ander, ook lekker, glas rode wijn. En natuurlijk tegen 12 uur een heerlijk glas meegebrachte champagne. 

De volgende dag weer zonder gezelschap aten we wat kalkoen verwarmd in de eigen jus.  De heerlijke saus opgewarmd, opgebakken aardappeltjes die nog in de koelkast stonden en salade van Faye.

Dan dinsdag beiden corona, dus eenvoudige maaltijd. Met opgebakken frietjes in de airfryerXXL, klein beetje olie, 5 minuten maar 4 zou genoeg geweest zijn, op 180°. Salade van ijsbergsla met stukjes worst en een rest ei-truffelsalade. Nog 4 extra gekookte eieren en appelmoes uit een open pot die er nog stond van het oudejaarsetentje. 

Woensdag tomatensoep uit de diepvries gehaald. Ook de jus van de pulled porc met daarin een Grieks worstje ontdooid. Beetje sla erbij. Paar boterhammen ontdooit. Nog steeds elke dag een warme hap.

Donderdag maakte ik gebruik van de makreel- en de garnalen-knoflook salades die in huis waren voor oudjaar. Grote bladen van de ijsbergsla om het in te scheppen. Ik weet trouwens niet hoe mensen die bladen zo mooi los krijgen, bij mij is het altijd een beetje een zootje. Opnieuw met een paar sneden brood, deze keer even geroosterd. Ook nog een stuk emmentaler en zeezoutboter. Erg lekker alles bij elkaar. 

De volgende dag maakte ik een bijzondere soep. De open potjes in de koelkast van de antipasti van la Vialla gecontroleerd want... zo weinig mogelijk weggooien. Met in het achterhoofd deze koninklijke artisjokkensoep waarvan ik leerde dat ook met gemarineerd spul een soep gemaakt kon worden. De potjes met artisjok in water, met pepertjes en kappertjes zonder olie en met olijvenpasta in de soepmachine gedaan met kokend heet water en een beetje bouillonpoeder. Dit zeker 5 x handmatig gepureerd. Voor het opdienen opgewarmd en toch ook nog door een fijne zeef. Aan tafel een scheut limoncello erdoor. Niet vies, bijzonder smaakje. Zwaar. Uiteindelijk toch minder lekker dan eerst leek. Voorlopig even ingevroren en nadenken over wat er nog mee zou kunnen. 

Deze dag ook iets meer werk gemaakt van de maaltijd. Macaroni met kip uit de slowcooker als inspiratiebron. Wel een volledig aangepast recept. Ik had 220g kipfilet in repen gesneden. Deze gemarineerd in een scheutje olie, wat nasikruiden en paprikapoeder. Verder 6 stengels bleekselderij en 2 wortels fijngesneden. Apart ook nog 2 tenen knoflook, ½ rood pepertje en een kleine rode ui. Omdat de kip ongeveer 3 uur nodig had maar deze groenten zo'n 5 Ć  6 uur, heb ik eerst de ui en knoflook even aangebakken. Dat in de pot met de rest van de groenten. Na 2 uur de gemarineerde kip erbij met een tomaat in stukjes. Na weer 3 uur scheutje gembersiroop, soja-en chilisaus erbij en nog even laten pruttelen. Macaroni apart geserveerd. Lekker eten hoewel ik de kip iets te droog vond, maar heerlijk in de groentesaus. Aardig wat over natuurlijk.

De laatste dag van deze blogweek een boerenkoolschotel met rookworst en spekjes. Ik kon niet uit het recept opmaken of het voorgekookte plakjes aardappel moesten zijn. Ik heb 450g rode krieltjes geschrapt  in de machine en 10 minuten gekookt, af laten koelen en in schijfjes gesneden. Verder maar 100g spekjes, wel een hele rookworst en 225g boerenkool gebruikt. Geen ui, zag ik niet bij de ingrediĆ«nten, maar had ik ook geen zin in. De 3 eieren met 200ml room geklopt met 3 kleine eetlepels mosterd en zwarte peper. Dat alles in het bakaccessoire van de airfryerXXL en 45 minuten gebakken op 150°. Heerlijk krokant aan de boven- en zijkant, lekker zacht en goed heet binnenin. 

Er is deze week iets meer naar de compost en groenbak gegaan dan ik gewend ben. Er was veel voorraad in verband met het kerstdiner en wat voor het oudejaarsdiner werd ingebracht. En mijn koken was deze week ook een beetje improviseren. Vanaf nu alles weer volgens de gewone gang van zaken en zuinig met voedsel!

En vandaag, zondag, moet ik nog even over nadenken. Er ligt nog genoeg groenten. Een vleesloze dag lijkt me niet gek want er zijn veel eieren. Daarover volgende week verder.

2 opmerkingen:

  1. koop je de ingelegde citroenen in een potje, of maak je die zelf?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Geen van beiden, was meegebracht door de schoondochter die kookte op oudejaarsavond en dus de kalkoen maakte. Volgens mij had zij ze gekocht, maar dat weet ik niet zeker.

      Verwijderen