Privacyverklaring

zondag 25 december 2022

Uit de airfryer: heel bijzonder, spaghetti-omelet; heerlijke kaassaus; mooie eiersaus; uit de ecostoof: spruiten, bloemkool en aardappeltjes, uit de slowcooker: draadjesvlees; soep uit de soepmaker; aardappelen uit de magnetron en 2 x eten van buiten.

Spaghetti-omelet op maandag.

Bloemkool of spruiten was waar ik de vorige blogpost mee eindigde. Het werd spruiten. Deze 1 minuut goed doorgekookt en daarna 35 minuten in de ecostoof. Daar heb ik er maar 1 van, dus een paar aardappels gewoon gekookt op het gas. En kaassaus gemaakt van 250g mascarpone, 100g Danish blue en nog 75g geraspte belegen kaas, na het smelten 200ml room en 60ml crème fraîche erdoor. Een beetje griezelig want zowel de mascarpone als de room waren over de datum. Een beetje dunne saus maar ik hou niet zo van maizena. Voor de vleeseter lag er nog een half braadworstje. Lekker met een weekend-glas rode wijn. De heerlijke saus verder ingevroren voor later.

Ik wist niet beter of de Fransen zouden verliezen en de wedstrijd was 'gewoon' klaar. Kom ik in de TV-kamer blijkt het toch een beetje anders gelopen, ha, ha. Spruitjes afgegoten en terug gezet in de stoof om warm te houden dan maar :-). Pas verder gaan koken toen het definitief klaar was dus.


Op maandag omelet met spaghetti. De 150g spaghetti 6 minuten gekookt. Ook 100g gerookte spekjes gebakken en in die zelfde pan een fijngesneden sjalot. Een stukje oude kaas van ongeveer 30g verkruimeld en in een kannetje 3 eieren geklopt met een scheut melk. Eerst de spekjes en sjalot onderin het bakaccessoire van de airfryerXXL gedaan omdat de bodem dan vast vettig was. Dan de een paar keer doorgesneden gekookte spaghetti, dan het ei-kaasmengsel erover en alles goed door elkaar gehusseld. Omdat het allemaal was afgekoeld heb ik het ongeveer 20 minuten gebakken op 180° en de laatste minuten op 160°. Eigenlijk meer een frittata dan een omelet op deze manier. Schaaltje sla met stukjes komkommer erbij. We vonden het echt erg lekker.

Vóór het bakken.

Ik was dinsdag in de stad om op te passen op het heerlijke jongste kleinkind. Ondanks dat ik niet echt laat thuis was, toch geen zin in koken en dus... maar weer eens pizza's besteld. Niet zo goed, wel heel lekker.

Maar de volgende dag wel weer er tegenaan. Ruim 300g aardappels in stukjes 7 minuten gekookt in de magnetron op 800W. Een hele bloemkool in veel water 2 minuten doorgekookt en daarna 35 minuten in de ecostoof, precies goed. Van 250g varkensgehakt 4 ballen gemaakt met 2 tarwe-desem boterhammen, flinke lepel mosterd en een flinke scheut sojasaus. Gebraden in wat zoute boter en olie. Ze vielen een beetje uit elkaar, wel heel lekker maar volgende keer weer anders. Verder een eiersaus gemaakt een beetje afwijkend. Ik heb de hele eieren geprakt en niet alleen de dooiers. Dan limoensap en mosterd erdoor en olie tot ik het genoeg vond. Meer een pasta dan een saus.

Dan de maandelijkse themamaaltijd van de plaatselijke zorgorganisatie. Een waarlijk kerstdiner. Was een week vroeger dan anders en door omstandigheden kwam ik er te laat achter. Maar een bevriende vrijwilligster daar heeft voor ons nog 2 maaltijden weten te regelen. 

Het was weer heel feestelijk en smakelijk. Heerlijke salade, echt voortreffelijk soepje, lekker hoofdgerecht en leuk en lekker dessert. Restjes in doosjes in de koelkast. 



Koffie van jezelf met een bonbon van de organisatie, leuk idee. En in ons geval was het ook een lekker glas rode wijn bij het eten en een klein cognacje bij de koffie van onszelf :-).

Op vrijdag een koelkast met veel, soms kleine restjes. Soep gemaakt van groentestoof, bloemkool, spruiten, sla, aardappel, eiersaus, water, peper en bouillonpoeder. Gemixt in de soepmachine, maar niet gekookt vanwege kans op aanbranden. Alles was al gekookt behalve een paar blaadjes sla. Heerlijk romige soep. We aten de gehaktballen van woensdag, restje puree van de zorgorganisatie, wit desembrood en wat sla met tomaatjes. Nou ja zeg, de sla met tomaatjes lijkt wel een kerstboompje. Toeval. 


De laatste dag van deze blogweek deed ik al wat werk voor het grote kerstdiner op 2e kerstdag. Voor onszelf maakte ik draadjesvlees van 450g sukadelapjes in de slowcooker, waar we ook op 1e kerstdag samen van konden eten. Ik heb het alleen gemaakt in een saus die nog in de diepvries stond namelijk uiensaus van destijds gemaakte entrecote op Duitse wijze. Vlees in grote stukken gesneden en gehusseld met zwarte peper even aangebakken in een scheutje olijfolie en de saus verwarmd want, nooit koude vloeistof op warm vlees. Het werd hachee-achtig op deze manier. Een paar aardappels gekookt in de ecostoof na 1 minuut doorkoken zo'n 35 minuten, postelein snel laten slinken in een heel klein beetje water gewoon op het gas. Ik had een klein restje spinazie van de basilicum-olie waarover later, dat even mee opgewarmd met de postelein vandaar de verschillende kleuren. Heerlijke maaltijd. 


En vandaag, zondag, veel voorbereidingen voor het kerstdiner wat dit jaar op 2e kerstdag is. Daarover dus volgende week als de kerst al weer lang voorbij is. Geniet allemaal voor zover dat maar mogelijk is. 



zondag 18 december 2022

Uit de airfryer(s): braadworsten 2 x, camembert, afbakbrood; uit de rijstkoker: witte basmatirijst; soep uit de soepmaker: eten besteld bij LeToko; uit de slowcooker: een heerlijke puree met pastinaak.

Voorbereiding maaltijd zaterdag (nog zonder puree).

We aten deze zondag weer samen nadat de twee kleine kleinzoons waren opgehaald door hun papa die dus niet bleven eten. Een eenvoudige maaltijd van pasta met tomatensaus uit de diepvries. Tomaatjes, komkommer en stukjes rode paprika en wortel even gebakken. Gehaktballetjes erbij, wel gemaakt volgens recept maar gebraden in boter en olie. Ik maakte 6 balletjes van 250g varkensgehakt deze keer. Er lagen nog een paar flessen bijzondere wijn: Saint-Emilion Grand Cru 2001. Om te testen voor de kerstmaaltijd met de hele familie, wilde ik nu een fles proeven. Dat beviel uitstekend :-). Zeker ook bij een crackertje met blauwe kaas na het eten.


Ik doe het eigenlijk nooit, maar deze keer heb ik de tomatensaus die over was toch opnieuw ingevroren. Omdat we maar samen aten zondag was het echt veel te veel en weggooien, nou nee, liever niet. We aten maandag de rest van de pasta met een paar lepels saus en de 2e maïskolf met kaas van vrijdag uit de verpakking en afgeschraapt. Ook de gehaktballetjes kwamen opnieuw op tafel. Een schaaltje sla, een paar stukjes komkommer en wat tomaatjes. Prima. 


De volgende morgen een soepje gemaakt in de soepmachine van de stronk van de broccoli, een klein beetje sla met een stukje komkommer, ½ rode paprika, 3 worteltjes, een paar stukjes gekookte aardappel, gedroogde salie, tijm en rozemarijn wat nog op het aanrecht lag en een beetje witte peper. Ik gebruikte water waarmee ik de pannen spoel ('s avonds vast gedaan natuurlijk), zowel de gehaktpan als de pastapan.
Lekker in de middag.

We aten witte basmatirijst uit de rijstkoker met curry-braadworsten na even wellen in heet water, 8 minuten gebakken in de airfryerXL op de bakplaat. Daar ging er maar 1 van op, want erg groot. Wel ook erg lekker. Van Italiaanse roerbakgroenten Aziatische gemaakt met komijn, koriander, kurkuma, gember. De geuren die vrijkomen als je de zaden fijnmaakt in de vijzel, heerlijk! Verder met scheuten sojasaus en ketjap bij het bakken. Uit een potje satésaus gemaakt met water. Zoute pinda's, gebakken uitjes, sambal, seroendeng en kroepoek op tafel.


Woensdag in de middag de rest van het soepje van de dag ervoor. Met kaas en maggi-aroma. Lekker!


's Avonds werd het een leuke maaltijd met camembert. Met heerlijk flute-brood van de Verleiding afgebakken in de airfryerXL. De camembert in het spanen doosje in de bakaccessoire van de airfryerXXL gezet en 20 minuten gebakken op 150°. Op tafel frambozenjam (niet gebruikt), gembersiroop, heerlijk!, crackers, peterselie en droge worst van wild zwijn. Verder komkommer met Griekse yoghurt en veel knoflook en een schaaltje gesneden little gem-sla. Een feestje zo midden in de week met een lekker glas rode wijn. De dekseltjes van de kaas vinden wij juist heerlijk. 


Op donderdag heb ik de 2e curryworst van dinsdag in stukjes gesneden en samen met een ui en 3 tenen knoflook gebakken in flink wat zoute boter zodat we jus hadden bij een paar gekookte aardappelen. Verder de sla van de dag ervoor aangevuld met een stronkje witlof en de komkommer verder opgemaakt.


Zin in even iets anders dus vrijdag eten besteld bij Le Toko. Lekker hoor. 


Op de laatste dag van deze blogweek maakte ik van 450g pastinaak en 500g aardappel een puree in de slowcooker. Met 60g licht gezouten boter, 60ml water en wat zwarte peper 7 uur op laag. Uit dit recept gebruikte ik het idee voor venkelzaad en salie. Zaad even gebakken, olie erbij en de salieblaadjes in de pan. Er stond nog een beetje rijst met roerbakgroenten. Dit samen met de rest boontjes van de toko opgebakken. Het restje saus van de saté apart even opgewarmd voor bij de worst. Ook nog een schaaltje met plakjes komkommer. De 2 braadworsten die klaarlagen voor vrijdag, toevallig met salie, nu gebakken in de airfryerXL op de bakplaat 7 minuten op 180°. De combinatie van de verschillende smaken was prima en de venkel en salie paste echt goed bij de pastinaak/aardappelpuree. Ik heb deze alleen wat gestampt en er verder niets door gedaan. De pastinaak duurt overigens toch iets langer om goed fijn te kunnen stampen, maar wij vinden kleine lekker zoetige stukjes geen bezwaar. En de rest is voor later. 


En vandaag, zondag, bloemkool of spruiten maar daarover volgende week.

zondag 11 december 2022

Uit de airfryer(s): oude friet opnieuw, vispakketje, boerenkool-ovenschotel, entrecote, kaasnuggets; uit de slowcooker: maïskolven; en verder gebakken droge worst, pasta met champignons, rauwe witlof met burrata en een tafel vol hapjes.

Penne-schotel van dinsdag.

Deze zondag kwam Sinterklaas langs bij het gezin met de kleine jongetjes en daar mochten opa en oma bij zijn. En natuurlijk kregen we ook cadeautjes. En we kregen ook hapjes, drankjes en pizza. Heerlijke middag en stukje avond. 

Op maandag wat resten weggewerkt. Witlof- en Portofinosalade met 2 extra tomaatjes. Friet van vorige vrijdag opnieuw opgebakken in het mandje van de airfryerXL, 3 minuten op 175°, schudden tussendoor en even kijken of het krokant is. Pitabroodjes opgewarmd in de broodrooster, sausjes op tafel. Ook nog een droge worst met walnoot in stukjes gesneden en gebakken in een droge koekenpan. Een lekkere maaltijd, met de sla (ook nog ernaast later), worst en saus in het broodje en de echt heerlijk krokante friet erbij.


Dinsdag pasta met champignons. Een doosje kastanjechampignons, 250g, 1 ui en 3 tenen knoflook lekker gebakken. Verder 180g witte penne gekookt en dit gemengd met het paddenstoelmengsel en een flinke hand verse peterselie. Op tafel crème fraîche en geraspte jong-belegen kaas. Apart een schaaltje met wat sla van little gem en stukjes komkommer. Die 180g had toch 150 mogen zijn :-). Klein beetje over.

De volgende dag, omdat ik die vis nu eenmaal al had ontdooid voor een ander plan, een vispakketje. In plaats van kabeljauw 180g scholfilet gebruikt. Verder een volledig aangepast recept. Eerst een struik broccoli in roosjes even gekookt, 5 minuutjes. Een flink stuk aluminiumfolie bedekt met een scheut olie, dan de filet, vers gekookte broccoli, 2 tenen uitgeknepen knoflook, een sjalotje in flintertjes, 2 takjes verse rozemarijn en 2 takjes verse tijm. Nog een scheutje olie en mooi dichtgemaakt. Dit pakket 15 minuten gebakken in het mandje in de airfryerXL op 180°. 

Daarbij bakte ik een flinke rest boerenkoolstamppot met stukjes worst en shoarma en de rest van de gekookte broccoli erdoor gestampt, als ovenschotel in de airfryer XXL in het bakaccessoire. Afgedekt met geraspte jong-belegen kaas, ook 15 minuten op 180°. Een wonderwel bij elkaar passende combinatie.

Van tijd tot tijd moet er natuurlijk wel weer een en ander uit de diepvriezer in plaats van er in. Voor donderdag een doos soep ontdooid met o.a. spek, boontjes en veel peterselie. Heerlijk hapje in de middag. 

Voor ‘s avonds van een restje pasta met champignons samen met crème fraîche en mayonaise een echt heerlijk sausje gemaakt met de staafmixer. Eén stronk witlof fijngesneden. Besprenkeld met een beetje citroensap.  Hierop een hele burrata gelegd. Erbij 2 grote aardappelen gepoft in de magnetron. Ook nog 2 eieren gekookt. De geur van net geknipte peterselie, nat van de regen, heerlijk! Een leuke maaltijd.

Op vrijdag opgepast in Rotterdam. In de slowcooker 2 maïskolven ingepakt in folie met Italiaanse kruiden en smeerkaas. Partner de cooker laten aanzetten en na 4½ uur op laag gegeten. In de airfryerXL op de grillplaat een entrecote van 280g gebakken, 6 minuten op 180° en 1 x omgedraaid, perfect. De rest van de witlof met burrata er nog bij. Weer een lekkere en complete maaltijd. Vooraf nog een kommetje soep. Uiteindelijk was één kolf genoeg voor samen dus de andere maar ingepakt gelaten en in de koelkast. 


Zaterdagochtend zijn de kleine kleinzoons gebracht die bleven logeren tot zondag. Ik had kaasnuggets gekocht. Op de verpakking stond voor de oven 4 minuten op 180°. Ik heb ze op de bakplaat gelegd van de airfryerXL en 4 minuten gebakken op 160°. Dat was iets te kort en bovendien vonden we ze niet echt lekker. Maar ja, wel opgegeten natuurlijk. Verder tomaatjes, stukjes komkommer, stukjes rode paprika, snackworteltjes, stukjes geroosterde pitabroodjes en chips. Flinke kom yoghurt met een beetje honing als toetje. 

En vandaag, zondag, komt de papa de jongetjes ophalen en eet dan gelijk mee. Daarover volgende week. 


zondag 4 december 2022

Uit de airfryer(s): groentepuree met kaas, garnalenkroketten, bataatblokjes, verse worsten; uit de slowcooker: wildzwijn-rollade, rode kool, nog meer rode kool en bloemkoolpuree; uit de ecostoof: spruiten; ook witlofsalade met fruit, boerenkoolstamppot en eten besteld.

Kruidentuin in december.

Zondag visite aan tafel. Omdat ik vooral zocht op rollade voor de slowcooker, werd het in 1e instantie dit recept. Maar..., ik had een rollade van 500g van wildzwijn. Echt van alles tegengekomen aan mogelijkheden en tijd in de cooker maar dit leek me toch het beste om te proberen. De rollade een nacht in de koelkast laten ontdooien ingesmeerd met mosterd, honing, dragon, peper, verse tijm en knoflook. Ook een groot deel van de volgende dag verder laten ontdooien. Ruim een uur voor het aanbraden uit de koelkast gehaald. Een halve rode ui die er nog lag en een sjalot even meegebakken. In plaats van alcohol heb ik 2 mandarijnen in stukken samen met de marinade en nog een scheutje water met bouillonpoeder en wat extra dragon in de pot gedaan bij het vlees en 2½ uur op laag laten sudderen. Ondanks de thermometer toch te lang laten gaan door de drukte in huis. Het was heerlijk, maar iets te droog geworden. Volgende keer beter opletten en misschien wel iets korten dan.

In de andere pot van de duo-slowcooker rode kool gemaakt. Deze pot heeft 6 uur aangestaan op laag. Dat was met ongeveer 600g kool, 2 rode appels met schil, 1 grote sjalot, 2 mandarijnen met schil, de rest cranberrysaus, een lepel dadelstroop, een lepel frambozenazijn, 1 laurierblaadje en 1 kaneelstok en een klein scheutje water. Heerlijk. De bataat of zoete aardappel gewassen en ongeschild met een paar gaatjes geprikt 7 minuten in de magnetron. Spruiten even aan de kook gebracht en een minuutje goed doorgekookt en daarna 40 minuten in de ecostoof. Uit de diepvries een bak appel-perenmoes. Voor de jongens cocktailworstjes en tomaatjes. Een mooie en gezellige maaltijd.

Op maandag warm eten overgeslagen. We waren moe. Lekker vers wit desembrood met o.a. paté van gans en heerlijke oude kaas.

Dinsdag van resten spruit, bataat en hutspot met de staafmixer een groentepuree gemaakt, gemengd met flink wat gemalen Parmezaanse kaas. Opgebakken in het bakaccessoire in de airfryerXXL, 12 minuten op 180°. Echt lekker. Eén gehaktbal in de zwijnensaus opgewarmd. Een beetje rijst opgebakken met wat olie en sojasaus. Een restje appelmoes verdeeld over 2 schaaltjes. Goed genoeg voor een gewone dinsdag.

Woensdag een witlofsalade met fruit. Met 1 grote stronk witlof, 1 appel, 1 peer, 2 mandarijnen, 2 eetlepeltjes crème fraîche en 2 eetlepeltjes mayonaise en een flinke theelepel kerriepoeder. Natuurlijk iets teveel voor samen, tja. 

Deze garnalenkroketten zijn bedoeld om gewoon te frituren. In de airfryerXL, met ietsje olie besprenkeld, worden ze niet bruin, maar wel erg lekker. Voor de frituur werd aangeraden ontdooien en 6 minuten op 180°. Ooit eerder gemaakt en niet ontdooid, deze keer maar wel. En vervolgens op de bakplaat eerst 6 minuten op 200°, toen omgedraaid en nog even extra op 180°. Wel krokant, hier en daar zelfs een beetje bruin maar niet echt heet van binnen, dus... De kroketten waren vooral met de witlofsla met fruit echt een perfecte combinatie. 

In de airfryerXXL met het smart sensing programma voor zelfgemaakte friet bataat blokjes gemaakt. Het was maar 175 gram, heb ze wel geschild want zagen er niet echt aantrekkelijk uit in de schil. Gemengd met een scheutje olie en wat zout. Na 16 minuten niet echt heel krokant eerlijk gezegd. Wel smakelijk.

De volgende dag maakte ik bloemkoolpuree in de slowcooker. Met een hele bloemkool, 3 tenen knoflook, 1 vers blaadje laurier van de struik in de tuin en 400ml bouillon.  Omdat ik pas om 13.00u was gestart eerst een uur op hoog gezet. Daarna was het na 3 uur op laag, om 17.00 uur dus, helemaal gaar. Bovendien was de hoeveelheid bouillon echt onzin. Na het afgieten en mixen met de staafmixer nog nat genoeg en lekker met een klontje boter. De bouillon maar direct opgedronken. Voor het recept geldt dus, 5 uur op laag is lang genoeg en 100 of 150ml bouillon erbij is echt zat. Ik moest voor het eten nu de puree dus weer even opwarmen en we aten verder in de magnetron opgewarmde rode kool van zondag. Een beetje zwijnenjus opgewarmd in een pannetje. Verse yorkshire banger worsten van Brandt en Levie, even laten wellen in heet water en daarna 7 minuten in het mandje in de airfryerXXL op 180°. Bij elkaar een lekkere maaltijd en inmiddels dus samen wel een hele bloemkool opgegeten. 


Vrijdag eten besteld bij Portofino Numansdorp, een pizza frutti di mare en een shoarma/sucukschotel. Gewoon lekker. Met veel te veel friet, iets teveel shoarma, veel te veel saus, iets teveel sla. Allemaal even in de koelekassie voor later.


In de middag van de laatste dag van deze blogweek heb ik de rest van de gigantisch grote rode kool verwerkt voor de diepvries. De twee potten van de duo-slowcooker behoorlijk vol. Met in iedere pot behalve de kool 1 peer, 1 mandarijn, ½ ui, een lepel dadelstroop, een lepel frambozenazijn, 1 kaneelstok, 1 laurierblad en 80ml water.  Na 6 op laag gecontroleerd, af laten koelen en ingevroren. Paste precies in 2 oude doosjes van toen ik nog wel eens ijs kocht i.p.v. het zelf te maken :-). Wie wat bewaart.... 


We aten boerenkoolstamppot. Voor het gemak deze keer 2 zakken gesneden boerenkool gekocht. Stampot gemaakt met ruim 400g aardappel, sjalot, peterselie en room. Alleen de sjalot even gebakken in wat olie. Colcannon is de Ierse naam voor deze variant. De rest shoarma verwarmd in de rest zwijnensaus, een rookworst verwarmd in een pan heet water.  Ik had er niet goed over nagedacht, maar heb uiteindelijk best veel gas gebruikt. De aardappels en boerenkool hadden best in de ecostoof gekund. Nou ja, volgende keer weer beter. Het was wel een heerlijke combinatie met die stukjes shoarma in de zwijnenjus. En niet eens heel veel over. In het pannetje saus met shoarma een restje stamppot en stukjes worst. Later opbakken.


En vandaag, zondag, Sinterklaasfeest bij zoon, schoondochter en de twee jongetjes van 3 en 5. Daarna eten we daar. Daarover later dan maar weer.