Privacyverklaring

zondag 25 september 2022

Uit de airfryer: pastaschotel met witlof en kaassaus; uit de slowcooker(s): zuurkool, aardappelpuree en bloemkool uit de ecostoof; verschillende salades; 2 x soepmachine; de onionchef uit de kast en ook nog een maaltijd van buiten.

Pastaschotel met witlof en kaassaus. 

Niet veel inspiratie deze zondag, beetje kil in huis. Een schaal romanasla met een beetje dressing. Ik had op internet gezocht op de combinatie komkommer-vijg en vond o.a. dit recept salade met geitenkaas en vijgen. Ik maakte het met alleen maar ½ komkommer in stukjes, 3 gedroogde vijgen in stukjes en 70g feta. Biefstuk gebakken in een beetje oude jus (klein reepje voor mij). Couscous laten wellen in kokend water en een klontje zoute boter en wat gebakken uitjes erdoor. Lekker maaltje.


Maandag pastaschotel met witlof en kaassaus. Twee stronkjes witlof, 1 flinke sjalot en 2 tenen knoflook fijngesneden. De laatste twee aangebakken in een klontje boter. Daarbij 1 eetlepel bloem even laten garen, dan 150ml melk erbij en laten pruttelen tot het dikker werd. Dan 70g geraspte oude kaas, wat peterselie, 100g rauwe ham (even gebakken) en de witlof in de pan bij de kaassaus. Als laatste de 150g gekookte penne erdoor en in de ovenschaal. Deze op de bakpan van de airfryerXL geplaatst. Vanaf koud, eerst gekozen voor 20 minuten op 160° maar dat ging voor bovenop te hard dus temperatuur verlaagd naar 150° en nog 15 minuten verder heet laten worden. Overigens na 10 minuten nog wat kaas bovenop gestrooid. Heerlijk smeuïge hap en helemaal op.


Eerst dinsdag soep gemaakt in de soepmachine van rauwe sla, spitskool en komkommer met water tot net onder laagste streepje. Direct daarna een ¼ rest van de broodtaart met spitskool erbij gedaan en dit handmatig 2 x gemixt. Gelijk een heerlijke kom soep in de middag en goed idee om het zo te doen want 'gare' dingen met kaas branden vrijwel altijd aan op de bodem van de soepmaker en nu geen probleem. Het nat van de boterbonen na het eten bij de soep gedaan. 


We aten verder een rest couscous in jus van zondag opgewarmd in de magnetron. Een blikje sardines en een blik opgewarmde boterbonen. Met tomaatjes en augurken een leuke maaltijd.


Woensdag aten we bloemkool met eiersaus. Een hele bloemkool in roosjes gesneden. Dat was 450g en dat met 450ml water aan de kook gebracht en 1 minuut doorgekookt. Daarna in de ecostoof voor 40 minuten. Dat bespaart maar een minuut of 8 gas, maar ja, ook kleine beetjes moeten helpen de komende tijd. Intussen de saus gemaakt met een potje bevroren room, langzaam in een klein pannetje opgewarmd, 2 in de magnetron hard gekookte eieren, 5 minuten op 800w, een beetje bouillonpoeder en wat peper. Een paar aardappeltjes geschrapt met de nieuwe (elektrische, dat dan weer wel) schilmachine (heerlijk) en zo'n 6 minuten gekookt in de magnetron in een voor de magnetron geschikt doosje. Twee verse worsten met truffel even geweld in heet water en deze keer in licht gezouten boter 12 minuten gebakken op het gasfornuis i.v.m. het maken van lekkere jus. Heerlijke gewone maaltijd. Omdat ik een heel potje room van 200ml had, was de saus wel erg dun met maar 2 eieren. Wel prima gelukt ondanks dat de room uit de diepvries kwam.

En ik weet nog steeds niet wat beter is, besparen op gas of op elektrisch. Natuurlijk beiden, maar ja, er moet toch gegeten worden. 

Ik was donderdagochtend naar de bakker geweest en bracht o.a. dit mee. In jaren niet geproefd. Lekker opgepeuzeld in de zon. 

Dan donderdagmiddag weer een kom soep, pannetje leeg, en 's avonds salade als maaltijd, met een ciabatta-broodje van de warme bakker. Er lag nog een struikje romana-sla. Verder noten, pitten, witlof, de rest gekookte bloemkool en een blikje rillettes van wilde gans. De eiersaus als vinaigrette gebruikt. Los op tafel nog tomaatjes en radijsjes. Van 3 wortels in de Onionchef met het zwarte mes apart een wortelsalade gemaakt met een handje rozijnen en een dressing van mayonaise en crème fraîche met een lepeltje peper. Zonder appel want geen zin in. Van teveel appels in de voorraad 'schone' moes gemaakt (dus geschikt voor de kleintjes t.z.t.) voor de diepvries. In een grote pan want het was veel. 


De groene salade was erg veel. Van de rest maar gelijk weer een licht drinksoepje gemaakt in de soepmachine samen met een paar stukjes brood, wat bouillonpoeder en water tot het onderste streepje. Romige soep.

Vrijdag-oppasdag. Na thuiskomst een lekker drankje samen en dan geen zin meer in koken. Bestelling gedaan bij Portofino. Voor mij een schotel met shoarma en sucuk, voor de ander een vispizza. En voor bij de koffie baklava besteld. Mmmmm. 

Op de laatste dag van deze blogweek in de middag de helft van de soep van donderdag verdeeld over 2 kommen met de rest van de shoarma mee opgewarmd. 
We aten zuurkool uit de slowcooker. Een pakje zuurkool van 500g, ½ grote rode paprika, 1 appeltje, 1 flinke sjalot, 3 tenen knoflook, een lepeltje garam masala en een lepeltje gerookte paprikapoeder. Met een glaasje witte wijn en een klontje boter. Tegelijkertijd in de andere pot van de duo 500g aardappel met 30ml water en 30g licht gezouten boter opgezet voor een puree. Beiden 6 uur op laag. 
De al ontdooide schnitzels voor vrijdag, moesten nu wel worden gegeten. Heel kort gebakken in de jus van de worsten. Paste prima bij de heerlijke zuurkool en ik hou van een beetje grof gestampte aardappelen uit de slowcooker. Daar gaat verder geen melk meer bij. De boter in het recept vind ik genoeg.


En vandaag, zondag, de rest van de friet van vrijdag opbakken en verder maar eens zien. 




zondag 18 september 2022

Uit de airfryer(s): verse worst, broodtaart met spitskool, spinazie-omelet; broodje zuurkool en stamppot zuurkool; ratatouille uit de slowcooker; lunch buiten de deur; NIEUW: aardappelschilmachine.

Broodtaart met spitskool.

Jongste zoon was jarig deze zondag en dat kwam hij met het gezin op de elektrische fietsen bij ons vieren. Stom, stom, stom, foto vergeten. En de tafel zag er zo leuk uit. We aten heerlijke hotdogs met stokbrood, worsten van Brandt en Levie, van alles eromheen zoals salade, uitjes, zuurkool, sausen allemaal geregeld en klaargemaakt door schoondochter. En voor de kindjes duo-penotto-ijs toe. En dat allemaal heerlijk aan de buitentafel. Leuke verjaardag zei de jarige :).

Maandag in de middag een lekkere kom soep met wat geraspte kaas buiten.

's Avonds maar eerst een deel van de zuurkool en worsten die over waren opgegeten. De groente heel kort even verwarmd in de magnetron. De worsten waren nog in de verpakking dus in heet water verwarmd. Een groot stuk stokbrood in tweeën en heerlijk broodje zuurkool/hotdog gegeten met gebakken uitjes, mosterd, ketchup en mayonaise. 

Dinsdag lunch met partner, schoonzus en een vriendin bij Proeflokaal de Kleine Schorre. Een plank vol heerlijks met veel fruits de mer voor de andere drie en garnalenkroketten voor mij. Een heerlijk glas wijn uit de eigen wijnhoeve erbij. Lekker en gezellig.


Voor 's avonds een paar crackertjes met comté en een kommetje ijs.

Op woensdag waren we samen naar een zwembad in Rotterdam om de oudste van de kleine kleinzoons op zwemles te zien. Aan de late kant thuis. Er stond nog flink wat van de zuurkool die schoondochter zondag had meegebracht. En het was een mooie gelegenheid om mijn nieuwe keukenaankoop uit te proberen, de aardappelschilmachine. Met 500g aardappel erin, een minuut of 3 later prachtig geschrapte aardappels. Even gekookt, zuurkool erdoor gestampt, beetje boter gesmolten voor een kuiltje jus. Een runderrookworst geweld in een pannetje heet water. Mosterd op tafel. Een perfecte maaltijd. 


Donderdag ratatouille uit de slowcooker. Met 1 aubergine, 2 grote en 4 pruimtomaten, 2 rode paprika's, 2 wortels, 1 grote ui even gebakken met 3 koffielepels tomatenpuree, 4 tenen knoflook, takjes basilicum, oregano, tijm en rozemarijn en een snufje zout. Na 6 uur op laag heerlijk. Erbij een verse worst met parmezaan en peterselie, even geweld in heet water en dan 7 minuten op 180° op de grillpan in de airfryerXL. Verder wat stukken brood en soepstengels. De rest van de ratatouille ingevroren.


Ook zette ik op donderdag vast een hartige broodtaart klaar om vrijdag na het oppassen af te bakken in de airfryer. Ik had genoeg oud witbrood bewaard om het bakaccessoire van de airfryer XXL mee te bekleden na wat bakpapier ingesmeerd met boter erin te hebben gelegd. Een kleine spitskool voor ¾ fijn gesneden. In plaats van ui 1 prei, 3 bosuitjes en 2 tenen knoflook even gebakken en de kool erbij gedaan en verder laten garen. Dan 2 eieren, 3 lepels groentepasta uit de diepvries, 1 eetlepel Italiaanse kruiden, 50g belegen geraspte kaas, beetje peper en zout erdoor gehusseld en in de pan gedaan. Beetje kaas boven op en in de koelkast. Vrijdag in 25 minuten gebakken op 180°. Smakelijk maar ook weer niet echt een groot succes. Een beetje droog en behoorlijk 'zwaar'. 

Op de laatste dag van deze blogweek nog een keer verse spinazie. Deze keer maakte ik er een spinazie-omelet mee. Het was 500g spinazie, dit een paar minuten laten slinken met aanhangend water en laten afkoelen in een vergiet. Nog wat vocht eruit gedrukt en toen fijngesneden. Gemengd met ongeveer 50g geraspte kaas. Dan 3 eieren geklopt met 50g crème fraîche. Het bakaccessoire van de airfryerXXL  voorverwarmd op 200°, eimengsel erin en daarna 10 minuten op 180°, bleek niet genoeg dus nog 3 minuten erbij. Een paar aardappeltjes in 7 minuten gepoft in de magnetron. Rolletje salieboter erbij. Voor partner nog een stukje verse worst opgewarmd in een pannetje met jus. Heerlijk.

En vandaag, zondag, koelkast-controle. Restje hier, restje daar, wordt vast wel weer wat. 

zondag 11 september 2022

Uit de airfryer(s): frietblokjes, zeeduivel in pancetta, romanesco, snijbiet-taart; uit de slowcooker: Italiaans stoofvlees en maïs; tomaten-groentesoep uit de soepmaker; aardappelsalade; en ook nog soep van resten.

Zeeduivel met pancetta uit de airfryer.

Gasten aan tafel deze zondag waarvan één volledig glutenvrij. Het menu is natuurlijk weer van partner.

De link van de burrata met gemarineerde cherrytomaatjes en basilicum doet het bij mij niet meer.

  • Voor de salade:
  • 1 bol burrata (150 gram)
  • Een handje verse basilicum blaadjes
  • Een handje sla melange
  • Voor de gemarineerde tomaatjes:
  • 1 bakje cherrytomaatjes (250 gram)
  • 2 eetlepels extra vierge olijfolie (van goede kwaliteit!)
  • 2 eetlepels balsamico azijn
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • Een halve theelepel knoflookpoeder
  • Een snufje peper

Marinade gemaakt met verse knoflook en verse oregano. De tomaatjes hier een dag tevoren in laten marineren. Ik maakte iets meer dan in het recept staat voor 4 personen en serveerde hierbij glutenvrije crackers.

De soep was gemaakt van een rest van de aubergine-stoofpot uit de diepvries. Met de staafmixer gemengd met water, bouillonpoeder en de rest van de paprikadip van woensdag vorige week. Op tijd ontdekte ik dat de bouillonpoeder niet gegarandeerd glutenvrij was, dus jammer, geen soep voor mevrouw. 

Maar dat kon ik natuurlijk niet op me laten zitten dus: nieuwe soep gemaakt in de soepmachine van 350g tomaat, 6 sperziebonen, 1 aardappel, lepeltje tomatenpuree, 1 teen knoflook, 1 lepel Italiaanse kruiden, ½ lepel olijfolie, ½ lepel witte balsamico-azijn, snufje zout en peper en water tot het bovenste streepje. Op de pureerstand. Een beetje dun maar heel pittig. Met een kannetje room erbij. En voorlopig weer genoeg soep in de diepvries, ha, ha.

Ik had een eenvoudig recept voor Italiaans stoofvlees in de slowcooker, maar de pagina bestaat niet meer, dus geen linkje. In mijn duo-cooker gemaakt van 700g riblap in stukken gesneden van 2.5 bij 2.5 cm. Met zout en peper bestrooid en in wat olie gebakken. Tijdens het bakken bestrooid met 2 eetlepels gedroogde Italiaanse kruiden. Voor iedere pot 1 grote ui en 1 paprika in stukken gesneden. Onderin de pot. Zo'n 200ml rode wijn even verwarmd en bij het vlees gedaan in de pan (nooit koude vloeistof op warm vlees want dan wordt het taai). Dit nog even laten opkoken dan verdampt de alcohol. Verdeeld over de 2 potten en 8 uur op laag gezet. Na 4 uur de beide inhouden in 1 pot gedaan voor de volgende 4 uur. Dag tevoren gemaakt dus zachtjes opgewarmd in een pan voor het eten. Het was echt heerlijk (en teveel).

Voor de sperziebonensalade 300g boontjes ook een dag van tevoren gekookt. Op de zondag de dressing gemaakt van 1 grote sjalot, 1 teen knoflook en wat olie en azijn. 

Verder nog een kom sla met apart een kruidenolie met verse basilicum, vervene, peterselie, knoflookbieslook en bosui. Zo'n uren eerder gemaakte kruidenolie in plaats van een 'gewone' sladressing is echt een heel goed idee. 

De frietblokjes waren met het hulpmiddel van de magimix gemaakt van een kilo ongeschilde rode Alouette aardappels met het smart sensing programma in de airfryerXXL.

Als kaas was er blauwe korenbloem met dadels en omdat deze gasten geen alcohol gebruiken had ik een paar flesjes kombucha met gember gekocht wat daar misschien wel erg lekker bij zou zijn. Geen groot succes, men dronk liever lekker koud water.

Het hazelnoot-ijs maakte ik al eerder, maar werd uiteindelijk niet van gegeten want het was tijd om terug te gaan naar België.

Een paar maanden geleden kocht ik een bruiswatermaker. Dat komt zeker erg goed uit met veel visite waaronder ook kinderen en een heel warme zomer en nu dus ook met mensen die geen alcohol gebruiken. Nooit meer flessen met bruis hoeven kopen en gewoon water uit de kraan tot bruiswater maken, ik vind het geweldig.

Bij de soep en kaas had ik glutenvrij stokbrood gekocht wat wel even afgebakken moest worden in de airfryerXL, 8 minuten op 200°. Deze dus echt heel erg goed ontdaan van welke andere kruimel dan ook. 

Een heel geslaagde visite, mooi weer, lekker buiten en geen gluten-fouten gemaakt want gelukkig vriendin niet ziek geworden.

De volgende dag wat vermoeid, maar genoeg in huis om te eten. Laat in de middag een kom soep van de originele soep gemaakt voor het diner, met room, gemalen kaas en een cracker. Daarna eigenlijk alleen maar brood, crackers, kaas, vleeswaren, dadels. Ook goed voor een keer. En een heerlijk kommetje hazelnoot-ijs toe.

Dinsdag voor een ochtend oppassen naar Rotterdam. Deze dag aten we opnieuw wat soep, die van vorige week maandag gemengd met de niet gegeten soep van het diner. De rest daarvan overigens in de diepvries. Verder een paar boontjes, wat sla, het stoofvlees en de frietblokjes, met een druppeltje olie 6 minuten opgebakken in de airfryerXXL.  

Woensdag in de middag eerst de rest van de tomatensoep van zondag. 

's Avonds aten we  zeeduivel  ingepakt in plakjes pancetta en 8 minuten gebakken op de grillpan op 160° in de airfryerXL (origineel recept voor ingepakte zeeduivel). Daarbij een doosje tomatensaus uit de diepvries gehaald en zachtjes opgewarmd. 

Heerlijke salieboter gemaakt van 125g zachte roomboter, 8 g gehakte verse salieblaadjes, 1 teen knoflook en een beetje peper.

In de grotere airfryerXXL romanesco geroosterd in het bakaccessoire en vanwege de hoogte het rooster uit het mandje gehaald zodat het bakje op de dubbele bodem stond (en dat ging prima). Tevoren 10 minuten gekookt. Beetje olie erover, verse tijmblaadjes uitgestrooid en een beetje citroensap uit een flesje.  Dan 15 minuten op 170°. Perfect gaar en heerlijke smaak. Een klein beetje farfalle erbij gekookt. Mooie combinatie van smaken. 

Er was weer eens snijbiet in de groententas. Ik maakte er een hartige taart met geitenkaas mee. Het was 225g groente even geslonken in klein scheutje olie. Met 3 eieren, 80g Griekse yoghurt, peper, zout en nootmuskaat en 150g feta de vulling gemaakt. Alles door elkaar geroerd en in de licht ingevette bakaccessoire van de airfryerXXL gedaan. Want...., ik maakte er een omgekeerde taart van met een deksel van bladerdeeg bovenop. Zo'n 25 minuten op 190° vanaf koud. Deksel krokant, taart heerlijk gaar.

Op deze manier heb je een heerlijk krokant stukje bladerdeeg bij je hartige taart en geen drassige kledder onderin zoals bij mij vaak gebeurt als ik niet tevoren blind heb gebakken.

Vrijdag nog een keer heerlijke verse maïs uit de slowcooker, 4 uur op laag. Partner die thuis was gevraagd de pan aan te zetten want ik kan de duo niet programmeren. Deze keer in elk pakje een beetje salieboter. En omdat ik misschien wat laat thuis zou zijn van het oppassen maakte ik op donderdag vast een eenvoudige aardappelsalade. De aardappels, 400g, ongeschild gekookt in de magnetron, 8 minuten op 800W. Na afkoelen de schil verwijderd. Een handje boontjes ook gekookt in de magnetron, 7 minuten. Bosuitjes fijngesneden. Wat vervene, knoflookbieslook, peterselie en basilicum uit de kruidentuin fijngesneden. Met 3 lepels mayonaise en 3 lepels Griekse yoghurt afgemaakt en in de koelkast gezet. Apart nog wat pruimtomaatjes in een schaaltje en natuurlijk het rolletje salieboter.

Wat zat er in de soep die we 's middags aten op de laatste dag van deze blogweek? Van alles resten en restjes: tomatensaus, stoofvlees, romanesco, stukje vis, stukje hartige taart en water. Met de staafmixer want als alles al gekookt is is de kans op aanbranden erg groot met de soepmaker. Een rest farfalle in de rest van de tomatensaus in een pannetje opgewarmd. De rest van de aardappelsalade gegeten. Een biefstuk gebakken in wat boter met name voor de vleeseter in huis. Als dessert Griekse yoghurt met frambozen, heerlijk.

En vandaag, zondag, een dag met gasten in huis. Daarover volgende week.

zondag 4 september 2022

Uit de airfryer(s): verse worst, entrecote, rode paprika; soep uit de soepmachine; uit de slowcooker: bloemkoolpuree; salades; spaghetti met kerriesaus en ei; gestoofde snijbonen; uit eten en ook nog brood met gebakken ei.

Het drama van zaterdagavond een eindje verderop op ons eiland, bleef hangen. Maar, het dagelijks leven ging toch ook gewoon door deze zondag. Ik maakte een salade met ijsbergsla, komkommer, stukjes gekookte aardappel, een beetje koude spinazie-rijst, blokjes emmenthaler en flink wat mosterdsaus. Apart nog tomaatjes met witte balsamico-azijn en reepjes verse basilicum. Een verse worst erbij gebakken op de grillpan in de airfryerXL, 180°, 7 minuten. Lekker eenvoudig gegeten.

Maandagochtend soep gemaakt in de soepmachine van de salade van de dag ervoor, 1 stronkje witlof, 1 aardappel en de rest van de spinazie-rijst. Op de pureerstand. Nog niet gegeten door omstandigheden. 

Voor 's avonds maakte ik bloemkoolpuree in de slowcooker. Volgens recept met iets meer knoflook en met een lepel Provençaalse kruiden en water in plaats van bouillon. De bouillon hiervan bij de pan soep gedaan. Flink wat peper en een lepel boter erdoor geroerd. Heerlijk. Een entrecote ontdooit. Deze keer weer gebakken op de grillplaat in de airfryerXL omdat er geen jus nodig was, 2 x 2 minuten op 200°. In de airfryerXXL een rode paprika geroosterd in het mandje, 15 minuten en na een beetje afkoelen ontveld. Leuke combinatie van smaken.

Niet veel groenten meer in huis dinsdag, geen zin in weer een stuk vlees. Ineens dacht ik aan een recept wat ik vroeger wel eens maakte. Op zoek naar een heel oud kookboekje in een grote kast vol kookboeken en ook nog 2 planken en 3 stapels op andere plaatsen. Gevonden maar geen jaartal erin. Maar, google vindt vrijwel alles en ja hoor, dit boekje dus. En wat ik ineens weer 'proefde' was 'spaghetti met kerriesaus'. Mijn boekje valt echt uit elkaar. Het is van Honig dus voor de saus moet je een pakje kopen :).

Ik kookte 200g spaghetti. Maakte met flink wat kerriepoeder (2 eetlepels en dat had wel iets minder gemogen) van de rest van de bloemkoolpuree en een paar lepels Griekse yoghurt een warme kerriesaus. Een half worstje van zondag en een stuk kookworst door de pasta. Geen tomaten maar wel hard gekookte eieren. Beetje ijsbergsla erbij. Ik kan erg genieten van zulke improvisatie-maaltijden. Een beetje olie door de saus was achteraf wel lekker geweest, het voelde een beetje droog in de mond. 

De volgende dag de soep van maandag met erbij rustiekbrood, opgebakken in de airfryerXL, en paprikadip uit de diepvries en smeerkaas. We vonden een klontje van de smeerkaas in de soep erg lekker. 

Donderdag gestoofde snijbonen. Er was 230g bonen, daarbij 1 ui, 3 tenen knoflook, een flink stuk van een grote vleestomaat, piment, peper, bouillonpoeder en tomatenpuree naar smaak. Extra had ik een droge runderworst van wagyu-vlees, de enige runderworst die gemaakt wordt door Brandt en Levie. Deze stukjes eerst even apart gebakken in een droge pan en toen bij de ui en knoflook gedaan. We aten er de andere helft van het gebakken rustiekbrood bij. Geslaagd recept met de toegevoegde worst.


De volgende dag was ik oppassen in Rotterdam. Tevoren al besloten om dan maar weer eens 'op restaurant' te gaan zoals men in Vlaanderen zegt. Ons stekkie in eigen dorp, Restaurant Gewoon. Voor mij zalm en Hollandse garnalen vooraf, dan varkenshaas met brie en daarna een klassieke Irish coffee. Partner at een visbordje, varkenshaas met pindasaus en een glas armagnac bij de koffie. Buiten op het terras, lekker en gezellig. 



Op de laatste dag van deze blogweek veel voor te bereiden voor visite op zondag. En omdat we uitgebreid hadden gegeten de dag ervoor, maar gekozen voor een volkoren boterham met gebakken ei en een paar tomaatjes erbij. Vier eieren geklutst en in de pan met wat peper, zout en gemalen kaas. Ook lekker hoor.


En vandaag, zondag, visite met een uitgebreid diner. Daarover vertel ik volgende week.