Privacyverklaring

zondag 25 februari 2024

Uit de airfryer(s): olijvenbroodjes afgebakken, pizzapunten opgebakken, pasta-ovenschotel; heerlijke colcannon; pasta met veel rauwkost; uit de slowcooker: vegetarische chili.

Pastaschotel met broccoli.

Geen idee had ik deze zondag. Ook niets ontdooit. De rookworst bleek aan de beurt en het werd colcannon, Ierse stamppot. Ik had 400g witte kool en 130g prei. Twee kleine uitjes en 2 cuisse de poulet sjalotten gesnipperd. Ui, sjalot, kool en prei aangebakken en daarna laten stoven. Er stond nog 225g pastinaakpuree. Dit gemengd met 300g gekookte aardappeltjes. Alles gemengd met een lepeltje crème fraîche, veel geknipte bieslook, zout en peper. Al met al voor 2 x eten dus een deel ingevroren. Rookworst geweld in heet water. Klontje zoute boter gesmolten. Een schepje mosterd. Met een goed glas rode wijn een lekkere zondagsmaaltijd. 

Bij de middagkoffie een versierd cakeje met het laatste restje van de slagroom. Met gekonfijte sinaasappel.

Maandag olijvenbroodjes afgebakken in de airfryerXXL, 20 minuten op 160°. Daarbij droge worst met zwijn en wijnZwitserse bergkaas, Fourme d' Ambert, een blauwe kaas uit Frankrijk, beetje ijsbergsla met komkommer en zilveruitjes, olijven en smeerkaas. De broodjes waren net over de datum, dus was een leuke en logische keuze. 

Op dinsdag de kleinzoons opgehaald. We aten sla, tomaat, komkommer, paprika, wortel, zilveruitjes, augurkjes, olijven, stukjes worst en stukjes omelet. Allemaal apart geserveerd, vinden ze leuk, zelf kiezen. Pasta gekookt. Gehaktballetjes gemaakt. Tomatensaus en appelmoes ontdooid. Oh ja en het 2e broodje van de dag ervoor weer even opgewarmd. En na de appelmoes nog een heerlijk ijsje.


De volgende dag, voorafgaand aan bestelde pizza's, aten de jongens, tomaat, komkommer, paprika, wortel, olijven. Natuurlijk eerder op de dag fruit, boterhammen, rozijnen en gedroogde mango etc. en na het avondeten nog appelmoes en kwark met honing. Leek me ondanks de bestelde pizza weer gezond genoeg.

En op donderdag aten we weer samen, stukken pizza, opgebakken in de airfryers, 6 minuten op 160°, en crackers met kaas.

Op vrijdag maakte ik een pasta ovenschotel. De al gekookte pasta van dinsdag, 250g. Een in mei '23 geblancheerde ingevroren broccoli in stukjes gesneden, 150g. In plaats van gedroogde tomaatjes heb ik de tomatensaus van dinsdag gebruikt. Een doosje roomkaas. Italiaanse kruiden. Alles in het airfryerXXL bakaccessoire, beetje geraspte kaas erover, 25 minuten op 160°. Apart nog een gehaktballetje opgewarmd voor de vleeseter. 

Op de laatste dag van deze blogweek vegetarische chili uit de slowcooker. Nou ja, dit recept was het uitgangspunt. En alles wat op de foto staat, werd onderweg weer bijgesteld, ha, ha. Wat er wel in zit: 1 courgette, 1 grote paarse wortel, 1 ui, 2 stengels bleekselderij, 1 blikje uitgelekte adukibonen, 2 koffielepels tomatenpuree, 5 gedroogde tomaatjes, 2 koffielepels knoflookkorrels, 5 koffielepels zoete chilisaus, 1 koffielepel vers gevijzelde komijn, verse oregano uit de kruidentuin en wat extra vocht van de boontjes. De pot groenten vond ik achteraf teveel azijn bevatten, dus niet gedaan. De knoflookkorrels waren natuurlijk niet nodig want genoeg gedroogde knoflook in huis, maar ja, ooit gekocht en dan moet het toch ook wel worden gebruikt zo nu en dan. We aten er wit brood bij en opgebakken plakjes droge worst met parmezaan en rozemarijn.


Het was echt heerlijk. Leuk dat de niet zo vegetarisch ingestelde partner dat ook vond hoewel de gebakken stukjes worst wel ook erg lekker erbij waren :-).
Toch een foto van het resultaat hoewel de meeste slowcooker gerechten niet echt erg fotogeniek zijn.


En vandaag, zondag, zeker iets met het zakje postelein wat mee kwam met de boodschappen zaterdag. Daarover volgende week dan maar weer. 






zondag 18 februari 2024

Uit de airfryer(s): mini saucijzen, verse worsten, ovenschotel met prei en vis, boerenomelet; uit de slowcooker: witlof, pastinaak-aardappelpuree; voor het eerst peasmaker-stukjes gebruikt in de nasi.

Heerlijke maaltijd van vrijdag met pasta, prei en vis uit de airfryer.

                            Bij de zondagmiddag-koffie heerlijke fudge die nog in de koelkast stond. 

We aten samen van een ossenhaas-biefstuk van 165g even gebakken in hete boter, 2 minuten aan de ene kant en 1 minuut aan de andere kant en 8 minuten laten rusten. Helemaal perfect. Patatjes gesneden en in de airfryerXXL gebakken met het smart sensing programma, ongeveer 20 minuten. Heerlijk van smaak, goed zacht van binnen maar te weinig krokant van buiten. Lag het aan de aardappels? Salade gemaakt van kleingesneden ijsbergsla met daarin kleine stukjes rode paprika, zilveruitjes, augurkjes en uit een gekregen potje gesneden jalapeno. Wat piccalilly en mayonaise als dressing. Een heerlijk zondagsmaal.

Maandag witlof uit de slowcooker. Er lagen nog 4 kleine stronkjes witlof. Alleen het kontje eraf gehaald en zo in de pot. Een doosje naturel smeerkaas, 100g gerookte spekjes, een appel in stukjes, een beetje Italiaanse kruiden, een snufje bouillonpoeder en wat zelf geraspte kaas (comté en emmentaler) erbij. Een paar klontjes boter bovenop en 4 uur op laag gezet. Fusilli gekookt, 150g is genoeg voor samen. Gerechten uit de slowcooker zien er meestal niet geweldig uit, maar wat was dit heerlijk zeg. Alles op!


In de diepvries lagen al te lang een aantal borrelsaucijzen. Omdat ik de beide resten van de zuurkool- en de ijsbergsla-stamppot wilde opmaken, leek me dat een leuke aanvulling. De saucijsjes ontdooid en opgebakken in de airfryerXL, 10 minuten op 160°, de stamppotjes in pannen met wat extra jus die er nog stond. Niet groots, wel leuk en lekker.


Ik had na lang aarzelen want ik ben niet zo van vervangende dingen voor vlees, toch besloten een bestelling te doen bij Peas Maker. Op deze woensdag maakte ik nasi. Ik gebruikte daar 2 recepten voor n.l. die van peasmaker en die van Landzicht groenteabonnement. Vroeg in de middag 150g witte basmatirijst gekookt in de rijstkoker. Verder 200g witte kool, 1 groen pepertje zonder zaad en zaadlijsten uit de diepvries, 1 cm gember uit de diepvries, 3 kleine uien, klein reepje rode paprika en 3 tenen knoflook gesneden. Dan 60g peasmaker stukjes geweld in kokend water en daarna gezeefd en gemengd met 1 eetlepel sojasaus en 1 eetlepel ketjap. Eerst ui, knoflook en gember gefruit, dan pepertje en grove gevijzelde theelepel koriander, komijn en kurkuma toegevoegd. Na een minuut de kool erbij. Tegen het eind van de baktijd van de kool de peas-stukjes erbij voor 2 minuten. Vervolgens de rijst met nog wat extra ketjap lekker laten bakken en doorwarmen. Op tafel gebakken uitjes, seroendeng, kroepoek, gebakken ei, sambal, ketjap en sojasaus. Een heerlijke maaltijd waarbij vlees echt niet gemist werd.


Donderdag pastinaakpuree in de slowcooker met 470g pastinaak en 230g aardappel, 40ml water, 40g boter en wat peper en zout. Na 6½  uur op laag verse tijm toegevoegd en lichtjes gestampt. Verse worsten met citroen en tijm na even wellen, gebakken in de airfryerXL, 8 minuten op 180° op de grillpan. Salade gemaakt met ijsbergsla, mayonaise, kappertjes, zilveruitjes en stukjes jalapeno in het zuur. Lekkere combinatie van het zoetige van de puree, het zurige van de salade en het pittige van de worsten. 


De volgende dag een ovenschotel met prei en vis. Een grote prei en en 3 tenen knoflook fijngesneden. Gewone macaroni, 150g, gekookt. Voor de vis had ik 200g roodbaarsfilet in blokjes. Het was wel jammer dat het toevallig vis met huid was, want dat moet je dan echt apart op de huid bakken denk ik. Ik heb de huid er dus maar voorzichtig afgehaald. Saus gemaakt met de helft van de hoeveelheden boter, bloem en melk. Daar crème fraîche, kaas, mosterd, peper en platte peterselie uit de kruidentuin doorgeroerd. Alles door elkaar gehusseld en in het met een scheutje olie ingevette bakaccessoire van de airfryerXXL geschept. Beetje paneermeel erover gestrooid en wat klontjes boter en op 160° ongeveer 25 minuten laten bakken want vanaf koud gestart. Een heerlijk vismaaltje.


Op de laatste dag van deze blogweek maakte ik een soort van boerenomelet. Ik heb eerst een stuk kool, ½ paprika, 1 ui en 2 tenen knoflook in stukjes aangebakken in de bakpan van de airfryerXXL op 180° met een beetje jus. Na 10 minuten 4 eieren geklutst met room, zout en peper erbij. Nog zo'n 10 minuten op 160°. Apart even in een pan de rest van de nasi opgebakken. 


Omdat de room verder wel gebruikt moest worden maakten we een lekkere Irish coffee na het eten. 

En vandaag, zondag, nog geen echt idee. Veel groenten in huis, een paar resten in de koelkast. We zullen zien. Daarover volgende week maar weer dan. 








zondag 11 februari 2024

Uit de slowcooker: gehaktbrood; uit de airfryer(s): oude naturel oliebollen, geroosterde rode paprika, kip drumsticks; gebakken hutspot met gember; een heerlijk hapje met champignons en ook nog stamppot met ijsbergsla.

Gehaktbrood uit de slowcooker.

De ouders van de jongetjes kwamen ze zondag ophalen en aten mee. Ik maakte op terwijl de jongens lekker aan het spelen waren een gehaktbroodje voor de slowcooker. Met 500g rundgehakt, 1 ui, ½ gele paprika en 5 teentjes knoflook fijngemaakt in de Onionchef met het roze mes. Verder geraspte kaas, 1 ei, scheutje ketjap, beetje paprikapoeder, beetje zout, beetje peper, Italiaanse kruiden en paneermeel. Onderin de pot 1 ui in plakjes. De bal in de pot ingepakt met 8 plakjes ontbijtspek. Na 6 uur op laag even gekeken. Na nog ½ uur perfect.

Erbij kinderpasta gekookt. Leuk maar de diertjes waren veel te klein vond ik. De jongens vonden het toch wel leuk en erg lekker. Gemengde rucola-salade, pastasaus uit de diepvries, stukjes rode paprika, snackworteltjes en tomaatjes in aparte schaaltjes. 

De zoon en schoondochter brachten een bijzonder taartje mee. Van een erg goede patisserie met een pipet met rum om zelf in je taartje te verdelen. Leuk en vooral ook heerlijk. 


De volgende dag dezelfde maaltijd door omstandigheden nog en keer. Maar wel een ander lekker zoetje, deze keer bij de koffie, meegebracht door onze hulp in de huishouding door haar zelf gebakken. 


Dinsdag gesneden hutspotgroenten, 400g. Geboend en in stukjes 450g aardappel. Ik vond vele alternatieve recepten voor hutspot, waaronder vegetarisch met geitenkaas, gewoon met gebakken vis, met oosters tintje met gember en sambal, met chorizo en paprikapoeder, met noten en feta. Ik heb gekozen voor het koken van de aardappelen, 1 minuut doorkoken, dan 50 minuten in de ecostoof. Een droge worst met peper, zout en een snipper lavendel in kleine stukjes gesneden en gebakken in een klein beetje boter. Even apart gezet. Het ui- en wortelmengsel samen met 4 tenen knoflook gebakken in het vet van de worst. Daarna een scheutje water en gembersiroop erbij en al omscheppend ongeveer 10 minuten laten garen. Worst er weer bij. Aardappelen gestampt, groenten met worst erdoor gehusseld met een klontje boter, extra boter gesmolten voor een beetje jus en heerlijk gegeten. 


Woensdag witlofsla met citroensap en mayonaise. Gerookte makreelhaasjes. Ik had met oudjaar 4 minder lekkere gekochte naturel oliebollen ingevroren. Ze waren een beetje broodachtig. Nu ontdooid en met een beetje olie ingesmeerd in de airfryerXL een soort opnieuw gebakken. Een restje pastasaus met een klein beetje jus opgewarmd om de bollen in te dopen.  En dat was echt erg lekker.


Donderdag oppassen op een ziek jongetje. Als maaltijd een grote rode paprika 14 minuten geroosterd in de airfryerXL in het mandje. Daarna nog 15 minuten in een schaal en vervolgens ontveld en versneden. Met olie, zout, peper en deze keer veel uitgeperste knoflook besprenkeld. Verder een restje hutspot opgewarmd. En, heel apart, een Duits vruchtenbrood wat we hadden gekregen erbij gegeten. Dat was echt een bijzonder lekkere combinatie. 

De volgende dag weer een middag opgepast op een beetje ziek kleinzoontje. Thuis toch een maaltijd gemaakt. Ik had s'morgens 2 drumsticks ontdooit. Deze gebakken in de airfryerXXL met het smart sensing programma. Intussen voor een Oosters hapje 250g kastanjechampignons, 1 groene paprika, 3 tenen knoflook, 2 gekonfijte gemberbolletjes en 1 sjalot in stukken gesneden. Deze gemengd met peper, zout, olie, ketchup, honing, limoen en vissaus. Olie in de pan en alles direct, dus zonder marineren, gebakken. De 2 oliebollen die nog over waren opnieuw opgewarmd in de andere airfryer, 8 minuten op 150°. Opnieuw heerlijk gegeten. 


Op de laatste dag van deze blogweek gekozen voor een vleesloze maaltijd, stamppot met ijsbergsla. Eerst 400g aardappel even gekookt en daarna 50 minuten in de ecostoof. Ongeveer ½ krop ijsbergsla fijngesneden. Zo ook 10 gedroogde tomaatjes in olie. Verder kappertjes, zilveruitjes en 150g feta door de met 2 eetlepels crème fraîche gestampte aardappels geroerd. Beetje extra boter en wat extra peper... Een heerlijk recept voor een keer eten zonder vlees. Iets minder zilveruitjes had gemogen van mij, maar het frisse van de uitjes en de creme fraîche was wel erg lekker.


En vandaag, zondag, een maaltijd met een stukje vlees. Maar daarover volgende week dan weer. 



zondag 4 februari 2024

Uit de airfryer(s): ragoutbakjes, rijst-ovenschotel; uit de slowcooker: zuurkoolstamppot met een Marokkaans tintje; heerlijk uit eten; een dag ragout uit blik, een dag andijviestamppot, een dag soep uit eigen keuken uit de diepvries en ook nog een dag pannenkoeken.

Rijst ovenschotel vóór het bakken.

Op zondag aten we buiten de deur bij ons plaatselijk Restaurant Gewoon. De ander had als voorgerecht met kaas gegratineerde mosselen en ik had gekozen voor duo van zalm en Hollandse garnalen. Daarna beiden de Hoeksche schnitzel met champignons, spek en ui. Allemaal erg lekker. En zoals gewoonlijk, heel gezellig. Als nagerecht voor mij nog een Irish coffee en voor de ander citroenijs met wodka. 


Maandag een blikje kipragout opgewarmd. Ooit gekocht bij de glutenvrije winkel. Opgediend in ragoutbakjes die ik in de airfryerXL heb opgewarmd, 6 minuten op 160°. Sla erbij van little gem met kappertjes. 

Dinsdag werd het stamppot. Deze keer met 150g andijvie en een klein stronkje little gem. Gewoon klassiek. Apart rookworst gewarmd. Spekjes gebakken en door de stamppot gedaan.  Licht-zoute boter gesmolten voor de jus. Lekker.

Boodschappen-leverdag veranderd, weinig meer in huis, tot laat de kapster in huis, dus..., lekker gemakkelijk op woensdag een heerlijke groentesoep uit de diepvries gehaald. Een paar zachte witte bolletjes erbij en tevreden. 

De volgende dag maakte ik Marokkaanse zuurkoolstamppot maar dan in de slowcooker. Ik deed 500g zuurkool en 500g aardappel en 1 eetlepel ras el hanout. Uit een ander recept haalde ik ui en knoflook, van ieder 2. Dit met een klein scheutje water 6 uur op laag gezet. Bij het ruw mengen met een houten pollepel er 1 eetlepel crème fraîche door geroerd. Er was nog wat jus met kleingesneden stukjes rookworst. 
Ik heb veel machines in de kast staan. Daarvan is de aardappelschrapmachine misschien wel de fijnste die ik ooit gekocht heb. En het fijne van een slowcookermaaltijd is dat je in de ochtend eigenlijk al klaar bent met koken. Het was een heerlijke manier om zuurkool klaar te maken. Nog wat peper toegevoegd en een toch een klein beetje gestampt. Paar stukjes worst eigenlijk vooral voor de foto, de rest at mijn partner.
 

Op vrijdag een rijst ovenschotel. In de middag basmatirijst gekookt in de rijstkoker. Ik gebruikte 2 preien, 2 kleine uien en 3 tenen knoflook fijngesneden. Verder verse worsten met walnoot en salie ontdooid en uitgeknepen (ruim 200g). De 100ml slagroom geklopt met 1 ei. Worstvlees gebakken, prei, ui en knoflook erbij. Na een minuut of 10 de rijst erbij. Het ei-room mengsel erdoor en in het bakaccessoire van de airfryerXXL gedaan. Dat op 160° 20 minuten gebakken. Zonder geraspte kaas en zonder feta. Heerlijk. Met een lekker glas rode wijn. 


Op de laatste dag van deze blogweek de jongetjes van 4 en 6 in huis om te eten en slapen. In de middag een cakeje met wat jam en slagroom. Ze kregen rauwe paprika en tomaatjes, vinden ze lekker. Opa bakte pannenkoeken. Met lekkere biologische bietenstroop, lichtbruine basterdsuiker en geraspte kaas van comté en emmentaler. Kom kwark met slagroom, honing en hagelslag als toetje. 


En vandaag, zondag, komen de ouders de jongens ophalen en eten dan mee. Ik denk een pasta-gerecht. Maar daarover volgende week weer.