Privacyverklaring

zondag 18 juli 2021

In de airfryer(s): drumsticks en worstenbroodjes; uit de slowcooker: speklapjes met bloemkool in savooiekool, duiveltjesvlees; lekkere soep van resten; omelet met tuinboontoppen.

Lekker met buren en oudste zoon wijn gedronken in de tuin zondag. Nog wat moe van het koken van zaterdag voor de gasten. En dus een eenvoudige maaltijd toen iedereen weer was vertrokken. De tomaten met burrata opgegeten. Een rest bloemkoolpuree opgewarmd in de magnetron. De fazantenpaté, rillettes en droge worst met crackers en brood op tafel. En later op de avond nog ijs met fruit. 


Er lag er een bosje biologische tuinboontoppen. Deze verwerkt in een omelet. Gebakken in een pan deze keer. Nieuwe aardappelen gekookt. Een sausje gemaakt van mayonaise, tomatenketchup en hotsauce. Goede idee als je geen echte jus hebt. Eenvoudig doch smakelijk. 


Dinsdag maakte ik met als inspiratiebron dit recept een heel eigen versie in de slowcooker. Ik had 240g varkens-speklapjes. Daarvan 2 lapjes rauw onderin de pot gelegd. Dan 4 bladeren van de savooie kool gewassen. Eerst ½ bloemkool op het spek gelegd. Hierop wat kruiderij zoals in dit recept staat, 3 tenen geperste knoflook, zwarte peper uit de vijzel, takjes rozemarijn, takjes tijm en wat groentebouillonpoeder. Dan ingepakt met de koolbladeren. Klein scheutje water en een paar klontjes boter en 5 uur op laag. Het derde plakje spek even aangebakken en op de groenten gelegd. De kool is vooral lekker voor de smaak maar bleef wel wat stug. Verder echt een heerlijke combinatie van smaken hoewel door het spek onderin wel wat 'zwaar'. We aten er een beetje couscous bij.


Van de rest van de bladeren spitskool en bloemkool samen met wat frietblokjes, saus van gemarineerde tomaten en een beetje dressing van een of ander en altijd het nat van spoelen van pannen en doosjes een soep gemaakt in de soepmachine

Woensdag duiveltjesvlees ook uit de slowcooker. Op dinsdag 470g hamlap in de marinade gezet. Voor de nasikruiden had ik dit mengsel nog staan zonder laos en uienvlokken. Voor de sambal gekozen voor badjak en een snufje hottie gele pepers. Verder volgens recept maar zonder boemboe saté en met iets meer knoflook, azijn, ketchup en ketjap. Op tijd gemaakt dus ruim 24 uur in de koelkast gestaan en zo nu en dan tussendoor even gehusseld. Een prei klein gesneden en samen met een beetje water bij het vlees gedaan in de pot en 5½ uur op laag gezet (het water bleek niet nodig, vocht genoeg). We aten er sla en de rest van de couscous bij want ik maak altijd teveel ondanks afwegen voor 1½ persoon. De couscous met een scheutje sojasaus opgewarmd in de magnetron. Alles bij elkaar echt een heerlijke maaltijd. 


Van donderdag tot zondag kwamen de twee kleinzoontjes van 3½ en bijna 2 logeren. De eerste dag knakworst, macaroni, tomatensaus met veel groenten, tomaatjes en komkommer. De kleinste vond het allemaal lekker, de grootste at met smaak de knakworst maar vond de saus wel erg pittig dus at vooral pasta zonder... Jammer van de groenten in de saus maar genoeg komkommer, tomaat en fruit gegeten. En lekker yoghurt toe met een beetje honing.

Vrijdag in de airfryerXXL met smart technologie drumsticks gebakken. Pilaf uit de diepvries in de magnetron opgewarmd. Snijbonen gekookt. Maïs erbij uit een blikje. Op de kip werd enigszins wisselend gereageerd. Harde stukjes zijn toch wat moeilijk. Wij vonden ze heerlijk, de kindjes een paar zachte stukjes. Snijbonen zijn eigenlijk alleen maar lekker als je de witte boontjes eruit haalt en niet de groene buitenkant hoeft weg te werken :). De pilaf en maïs werden gewoon volkomen gewaardeerd. Stukjes komkommer en tomaat werden al gegeten voor de rest op tafel stond dus toch tevreden kindjes. En ook deze dag weer Griekse yoghurt toe met een beetje honing én een klein beetje hagelslag, ha, ha.

Op de laatste dag van deze blogweek worstenbroodjes ontdooid en opgewarmd in de airfryerXL, 7 minuten op 160°, heerlijk met wat tomatenketchup en/of mayonaise. Uit de diepvries rabarber met kiwi en appel. De maïs nog even opgewarmd. En yoghurt met een klein scheutje rode limonade werd erg mooi en lekker gevonden. 

Als tussendoortjes zijn er altijd rozijntjes, appels, tomaatjes en er waren kiwi's, aardbeien en roze- en blauwe bessen. En een supergezonde watermeloen. En natuurlijk zo nu en dan een koekje. 

Foto's maken zat er niet met de twee kleine gasten aan tafel. Bovendien een erg warme dag, deze zaterdag dus extra opletten met fruit en drinken.
Een drankje naast of bij de koffie na bedtijd vonden we verantwoord.


En vandaag, zondag, komen de ouders de kleintjes weer ophalen. Hoe en wat, daarover later. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten