Privacyverklaring

zondag 23 februari 2020

Met de Smarttechnologie kabeljauwfilet en verder champignons en een witlofschoteltje uit de airfryer, magnetron en rijstkoker ook weer fijn om te hebben, pindasoep bij zwager, soepje in de soepmaker en hamlappen in de slowcooker.



Zondag de Smart technologie van de XXL airfryer ingezet om 290g kabeljauwfilet te garen. Opnieuw perfect gelukt. Alleen maar bestrooid met peper, geen olie, ietsje vastgeplakt aan het mandje, maar nauwelijks. En precies gaar en nog sappig zoals we het lekker vinden. De cranberrycompote die nog in de koelkast stond gemengd met een in oude jus even aangebakken fijngesneden sjalot en een scheutje balsamicocrème met rode sinaasappel en verdund met een scheutje water. De aardappels van de dag ervoor opgebakken in jus tot het bijna chips waren. Opnieuw wat sla en tomaatjes er bij. En als dessert en heerlijk taartje gebakken door een oud-buurmeisje, zo mooi en lekker kan ik het niet.

Maandag eerst de rest van de soep als late lunch opgemaakt. Voor de avond het stuk vlees wat over was van de short rib uit de Römertopf, in kleine stukjes gesneden en in de saus opgewarmd in de magnetron (10 minuten). Pasta gekookt (7 minuten). Een rest kastanjechampignons en 1 kleine portobello in stukjes gesneden en met wat zwarte peper, olie, paar druppels worcestershiresaus en 3 tenen knoflook in schijfjes gebakken in de airfryer in het bakpannetje in het mandje. Na 4 minuten op 180° even gehusseld en na 8 minuten klaar. Bij het aangehaalde recept stonden geen tijden en graden, dus zelf maar bedacht. Een lekkere komkommer-eisalade smaakte er goed bij. Met 1 ei hardgekookt in de magnetron op 400W, 10 minuten in een speciaal eihoudertje. In plaats van een sjalotje, niet aanwezig wat zelden gebeurt, een flinke bos knoflookbieslook geknipt in de kruidentuin.
Ik snij een biologische komkommer met schil 2 x in tot ongeveer de helft en snij er dan plakjes van. Per plakje dus 4 stukjes.

Partner wil liever geen tonijn meer eten, maar er lag nog een blikje wat op moest. Ook avocado's die wel rijp waren, dus deze salade gemaakt voor de volgende dag. Omdat het onze hoofdmaaltijd was heb ik 1 rode ui ingelegd in een flinke scheut limoensap uit een flesje, 1 avocado in stukjes gesneden, ½ groene peper uit de diepvries in flintertjes gesneden, 4 eetlepels black beans uit een blikje er bij gedaan en daar wat verse koriander, peper, korreltje zout en wat olie doorgeroerd. In het blikje zat 112g tonijn. Dit apart geserveerd. Witte basmatirijst er bij gekookt in de rijstkoker. Heerlijk die ingelegde rode ui. Een lekkere combinatie.

We eten overigens vrijwel altijd volkorenbrood, volkoren beschuit, volkoren crackers, maar zowel pasta als rijst vind ik echt niet lekker volkoren, dus eten we meestal witte pasta en witte rijst. Alles biologisch, dat dan weer wel :-).

Woensdag aten we bij een jarige (81) zwager. Hapjes natuurlijk en een heerlijke pindasoep met stokbrood en in een apart kommetje gemengd vers fruit er bij. Als dessert een door hem zelfgemaakte taart. Mooi en lekker.

De dag daarna een ovenschoteltje witlof met gehakt. Met 2 struikjes witlof, 2 grote aardappelen, 300g gemengd gehakt, 2 tenen knoflook, 125ml crème fraîche, peper, zout en tijm naar smaak en bovenop geraspte kaas. Alles in de aangegeven volgorde in de kleine bakpan. Airfryer op 200° en na een paar minuten op 180°, na 15 minuten even gekeken, nog 2 minuten terug gezet op 160°. Goed warm en erg lekker hapje.

Vrijdag ging ik oppassen bij de kleinzoontjes, maar dan vanaf ongeveer 17.30 omdat zoon en schoondochter graag uit eten wilden met vrienden. Er werden een kopje soep, stukjes afgebakken stokbrood en boterhammen met gebakken eieren gegeten.

En zaterdag, de laatste dag van deze blogweek aten we hamlappen uit de slowcooker. Maar dan gemaakt volgens dit recept van parelhoen en met bladeren van savooiekool. Het waren 3 stukken hamlap, samen ruim 500g. Onderin heerlijk gerookt spek van de Amsterdamse worstmakers, dan 2 kleinere stukken hamlap met peper, daarop een flinke tak verse tijm, dan de grotere hamlap met peper en daar op weer een tak tijm. Dan 5 bladeren van de savooiekool er helemaal omheen gewikkeld, 80g boter in kleine stukjes en een glaasje water er in. Voor hamlap moest net als voor parelhoen, 6 uur op laag genoeg zijn. Het was heerlijk. Met een paar in de magnetron gepofte aardappelen. En kaas toe.

Soepje gemaakt in de soepmaker met een rest zwarte bonen, een klein beetje rode ui in het zuur, een  rest rijst en een drupje nat van de tonijn. Een struikje little gem en een ½ komkommer er bij en water tot het onderste streepje. Op de pureerstand.

En vandaag, zondag, in ieder geval de witlof opmaken. Maar daarover volgende week.

zondag 16 februari 2020

De airfryer pizzaset is binnen!! In de airfryer: gehaktbrood, bloemkool, portobello's en aardappelschijfjes; magnetron en rijstkoker ook altijd blij mee; de Römertopf gebruikt voor slowcooking.

Het jonge gezin kwam vroeg in de middag een hapje mee-eten. Ik maakte gehaktbrood in de airfryer. Met 500g gemengd gehakt en 50g andere harde worst dan in het recept staat. Daar 3 hardgekookte eieren in gestopt in plaats van champignons. Begonnen met 25 minuten op 180°, na verloop van tijd leek het me te hard gaan, toen even terug naar 160, maar de laatste 5 minuten toch weer naar 180°. Ik maakte het in de bij de airfryer XL ooit aangeschafte diepe bakpan.
Verder (veel te veel) rijst gekookt in de rijstkoker, een schaaltje tzatziki gemaakt en uit blik en pot bonen en appelmoes.
Vooraf lekkere hapjes. Na het hoofdgerecht zachte kazen, Brie en Saint Aubin, en als dessert de rest van de yoghurttaart van zaterdag met een schepje Griekse yoghurt. Voor de storm echt losbrak ging men weer op huis aan, dus geen koffie en snoepjes zoals meestal.

De volgende dag de koelkast 'opgeruimd'.
Soep. Een fijne oplossing als er van verschillende maaltijden resten zijn. Dan is de soepmaker ideaal. Rest risotto, de afgegoten bouillon van de risotto, binnenste van de komkommer en restje tzatziki, rest bonen met nat, nat van de mozzarella, beetje eiwit even gebakken en er bij gedaan. Op de pureerstand.
Gelijk een kom gegeten als lunch met een kloddertje Griekse yoghurt er in. Heerlijk.


Pindasaus, rijst, gehakt en wat vet van uitgebakken spekjes, de resten die nog over waren. Een nasi goreng gemaakt. Eerst weer 100g spekjes gebakken, daarbij 1 rode ui en 1 sjalot. Dan de rijst en het gehakt er bij en goed door gebakken. Dan een scheut sojasaus, beetje zeer spicy curry, een paar teentjes ingemaakte knoflook en een handje zilveruitjes er door geroerd. Met op tafel 2 geklutste gebakken eitjes, gebakken uitjes, seroendeng, soja saus, de curry en atjar. En apart opgewarmd het pannetje pindasaus.

Dan dinsdag een bloemkool ovenschotel, 450g bloemkool en 400g aardappel gekookt. Veel eerder ingevroren kaassaus ontdooit. Omdat we er verse worst met pompoen en hazelnoot bij aten, maar 100g hamblokjes in de ovenschotel gedaan samen met wat uienpoeder. Paneermeel, paprikapoeder en een beetje geraspte kaas gemengd en bovenop. In verband met het paneermeel afgedekt met het spatdekseltje van blokker en 15 minuten op 160° gebakken in een ovenschaal in het mandje van de nieuwe XXL airfryer. Een aardige rest over voor een andere keer. De worst gebakken in een pannetje met een klontje boter waarvan de jus niet nodig was want de ovenschotel was aardig vochtig. Wel erg lekker samen.

Op woensdag een mailtje ontvangen dat ik de airfryer XXL met Smart Chef Progamma's mag houden... Geweldig! En ook echt erg leuk, 10 van de 40 'testers' zouden ook nog een pizzameesterset kunnen winnen op grond van originaliteit van de inzendingen en jaaaaaaa, ik hoor bij de 10. 

Een goede reden om deze dag geen gebruik te maken van mijn keuken, maar een hapje buiten de deur te eten. Dat werd zoals wel vaker Restaurant Gewoon. Erg gezellig en heerlijk gegeten en gedronken. Voor mij een kleintje gebakken camembert, kalfsoester en een heerlijk chocolademoussetaart-toetje.


Partner vroeg om een kolonel als dessert. Die werd ter plekke als een afgeleide daarvan gemaakt met sorbetijs met in plaats van tonic of zoiets een flinke scheut wodka. Helemaal tevreden na nog een koffie met calvados weer op huis aan.

De dag daarna nog een kalm-aan-dagje in de keuken. De rest van de bloemkool-ovenschotel met extra kaas er op opgewarmd in de magnetron. De jus van dinsdag met stukjes worst opgewarmd in een pannetje. En ook nog de pot appelmoes leeggemaakt :-).

In de app NutriU van Philips (meer dan 200 recepten, op mijn iPad en iPhone) en de receptensite van Philips, stond een recept voor gevulde portobello's. Ik had 2 kleine paddestoelen. In plaats van maisbrood heb ik gekookte rijst gebruikt. Verder cottage cheese, peterselie, tomatenketchup, beetje kruidenzout alles naar smaak en wat nodig was om de 2 portobello's mee te vullen. De paddestoelen eerst 4 minuten gebakken in de nieuwe airfryer op 200°, daarna gevuld en dan nog 4 minuten op 180°. Omdat ze intussen waren afgekoeld, had dat wel iets langer gemogen. De tijd voor voorbakken en afbakken staat niet bij het recept, maar vond ik elders (bij grotere portobello's 5 minuten voorbakken). In 1 x bakken kan ook, dan is het ongeveer 10 minuten op 180°. Ik heb de paddestoelen wel ingesmeerd met een beetje olie. Ze waren heerlijk.

De rest van de gekookte rijst met de rest van de cottage cheese gemengd en gewarmd in de magnetron. Een schaaltje tomaatjes, wat fijngesneden blad van de bloemkool gemengd met olie en peper en voor partner een ansjovisje los er bij. Leuke maaltijd met een lekker glas rode wijn.


En feest, mijn nieuwe pizzameesterset kwam deze dag al binnen. Geweldig om dat verdiend te hebben met mijn deelname aan de test van de nieuwste airfryer XXL met Smart Chef Progamma's, wat dan ook nog eens erg leuk was om te doen. 

De laatste dag van deze blogweek short ribs  in de Römertopf. Ik heb geen grote slowcooker meer, anders had dat ook gekund met een ander recept. Maar in mijn dubbele kleinen paste het stuk rib niet. De oven aangezet op 190°. Het was 1 kilo rib en ik heb het hele recept aangehouden. Prima gelukt, goed vlees en heerlijke saus. We aten er aardappelschijfjes bij gebakken met het Smart programma voor friet in de nieuwe airfryer. Als groente een schaaltje little gem.

En vandaag, zondag, ik denk een maaltijd van verschillende resten. We zullen zien.


zondag 9 februari 2020

De laatste testweek van de nieuwe airfryer; scholfilet en kipdrumsticks met de nieuwe technologie; ook zalmrolletjes, chipolatieworstjes, aardappelschijfjes en yoghurttaart; risotto uit de slowcooker.

Even een keuken met twee airfryers.

We aten zondag bij vrienden in België. Lekkere hapjes vooraf. Een heerlijke pastinaaksoep, gebakken aardappeltjes, gestoofde varkenswangetjes en witlofsalade met o.a. mandarijn en dan ook nog een heerlijke plak glutenvrije cake bij de koffie. Zij heeft coeliakie en bewijst dat je heerlijke cake kan bakken zonder gluten. Verder foto's vergeten... We waren er om 13.15 en vertrokken weer om 19.30u. Erg fijn en lekker.

Na die heerlijke maaltijd aten we in de middag een kom soep die ik aangevuld had met het nat wat er nog in de schaal stond van de kip uit de Römertopf van vorige week. Heerlijk soepje.

Maandagavond de andere helft van de vorige week gebakken tarte tatin met pompoen. Nu natuurlijk geen omgekeerde taart meer. Het is het lekkerst om zo'n rest met bladerdeeg opnieuw in de airfryer te doen. Maar bij de nieuwe heb ik nog geen bakplaat of zoiets en in een ovenschaal vind ik minder lekker voor opbakken. Ik heb dan ook even de airfryer XL op het aanrecht gezet, de taart extra ingepakt met een rest bladerdeeg en op de bakpan "gebakken" eerst 10 minuten op 180° een dan nog 5 minuten 160°. Een heerlijke hap en goed warm.


Als de nieuwe XXL met Smart Sensing Technologie na het testen mag blijven (wat ik wel verwacht hoor) ga ik er wel accessoires bij aanschaffen.

Dinsdag weer even op de kleine jongetjes gepast. Thuis een scholfilet van 260g met het Smart progamma gegrild in de mand van de test-airfryer. De filet ingesmeerd met versgemalen zwarte peper, dubbel gevouwen en een schijfje citroen en takje rozemarijn ertussen gedaan. Vastgezet met een houten prikker die ik even in het water heb gelegd.
We aten er gebakken spruiten met snijbiet bij maar zonder pastinaak. Spruitjes gehalveerd, van één grote 'tak' snijbiet de stronk in stukjes gesneden, eerst de spruitjes, later de snijbiet er bij gebakken in olie en boter met vers gemalen peper en tomatenketchup. Een stokbrood afgebakken in de airfryer. En ja, dat veroorzaakte een probleem. Omdat ik de visfilet op de Smart-stand wilde bakken, mislukte dat in het begin. Gaf na 1 minuut de juiste temperatuur aan en stopte het programma. Ook wel logisch want de machine moet de temperatuur bepalen en die was door het brood bakken al veel te hoog toen ik startte. Na wachten en afkoelen, geen probleem. Een heerlijk stukje vis. Precies goed gedaan door deze handige airfryer. Weer wat geleerd dus. Bij de Smart-programma's beginnen vanaf koud. 
Een lekkere maaltijd al met al. Een klein restje van de spruiten bij de rest van de soep gedaan en de volgende middag opgemaakt.

De volgende dag het Smart programma van de XXL gebruikt om kipdrumsticks te bakken. Drie stukjes kip ingesmeerd met een papje van 1 teen knoflook, beetje mosterd beetje peper, beetje zout, beetje chilipoeder en wat olie en even laten intrekken. In de mand, knop op juiste stand en hopla... Na knipperen koos de machine voor 19 minuten op 180°. En 7 minuten voor het einde een belletje om ze te draaien. Ze waren echt prima.

Ik maakte er een pindasaus bij. In plaats van sambal ½ rood pepertje van eigen oogst uit de diepvries en ook een klein teentje knoflook. Limoensap uit een flesje.
We aten verder witte basmatirijst uit de rijstkoker en groene sla. Natuurlijk kroepoek, gebakken uitjes, seroendeng, ketjap, atjar en sambal op tafel. Lekker hoor.

Donderdag de zuurkool uit de slowcooker opgebakken in een pan met een klontje boter.
In de airfryer een stokbroodje afgebakken en 5 chipolatieworstjes gebakken, eerst 5 minuten op 180 en daarna nog 5 minuten op 150°. Dacht ik, want had ik opgezocht in mijn eigen blog. Maar na 5 minuten 180, bleek nog 2 minuten op 150° genoeg. Deze airfryer gaat dus sneller dan mijn oude XL blijkbaar. En opgebakken zuurkool is zó lekker. Ook op of met een broodje dus...


Vrijdag aten we aardappelschijfjes rauw gebakken in de airfryer, eerst ½ uur in water, afgedroogd, beetje olie, beetje kruidenzout en beetje rookpaprikapoeder er door gehusseld. Daarna 15 minuten op 100° en dan nog 20 minuten op 180°. De laatste minuten 2 worstjes voor de ander mee gewarmd. Na stoppen 4 plakjes van die "smeltcheddar' op de aardappeltjes gelegd en laten smelten. Een heerlijke tomatensalade met buffelmozzarella, zwarte olijven, peper en verse basilicum smaakte er prima bij. Omdat het 'maar' 400g aardappel was heb ik niet gekozen voor het Smart programma omdat daarbij gesteld wordt dat het programma werkt met 500 tot 1400 gram. Ik had een doosje eitje-preitje van de kaasboer meegekregen en heb dat gebruikt als mayonaise.


De laatste dag van deze blogweek gasten voor een lange late lunch.
Op vrijdag maakte ik vast de yoghurttaart. Een recept uit dit Griekse kookboek. Met de helft van de hoeveelheden van de ingrediënten, want een kleine springvorm, 18cm. In de airfryer op 150°, na 40 minuten controle. Dat was geen juiste keuze. Met nog 20 minuten er bij op 160° wel in orde. Ik had natuurlijk eerst in mijn eigen blog moeten zoeken :-). De taart is gebakken met oersuiker en is behoorlijk donker. Lekker met een schepje Griekse yoghurt. Eigenlijk vond ik het meer yoghurtcake dan taart, maar wel erg lekker.

Voor de zalmrolletjes hetzelfde recept gebruikt als vorige week. Alleen deze keer met 3 plakjes deeg, alleen dille en meer zalm. Bij het oprollen bleek er teveel in te zitten, dus een extra plakje deeg in drieën gesneden en de rol mee dichtgeplakt. Bewaard in de koelkast. Na 10 minuten in de airfryer op 180° heerlijk hapje. Nog wat plakjes droge worst en olijfjes extra, met een lekker glas witte wijn.

Een risotto in de slowcooker is gemaakt met de andere helft van de pompoen, 235g, samen met een prei, 125g, 1 ui en 3 tenen knoflook. Het is lastig je voor te stellen hoeveel een zakje pompoen en een zakje champignons is. De ui en knoflook gefruit, de prei even gestoomd (was bang dat die anders niet gaar zou worden in 3 uur op laag), alles in de slowcooker behalve de champignons. Ik vind die niet zo lekker als ze slow gecooked zijn. Die heb ik net als de spekjes apart gebakken (150g champignons en 300g gerookte spekjes) en toegevoegd 15 minuten voor het einde wat ruim na 3 uur was. Toen bleek de rijst nog te hard en er was veel te veel vloeistof in de pot. Afgegoten en in een pan even gekookt want er moest wel gegeten worden en in de slowcooker zou het echt te lang gaan duren. Het was daarna heerlijk, maar ik weet niet waar het is fout gegaan.


Een schaal kluitsla, kropsla en basilicumblaadjes gemengd met wat kleine tomaatjes en een rest eitje-preitje was een leuke aanvulling.

Na de Blauwe Korenbloem en de taart, nog een kop koffie met een snoepje en iedereen heel tevreden. Een mooie zaterdag al met al.

Officieel weet ik nog niet dat ik de Airfryer XXL met Smart Chef Programma's mag houden, maar ik heb voldaan aan alle opdrachten, dus ik weet dat het goed zit. Spannend of mijn inzendingen origineel genoeg waren om de pizzameesterset te verdienen. Ik meld het als het bekend is :-).

En vandaag, zondag, als de storm het toestaat eten met jongste zoon en gezin. Daarover volgende week. 

zondag 2 februari 2020

Uit de nieuwe test-airfryer: zalmrolletjes, gehaktballen, verse friet en een eigen recept voor een tarte tatin met pompoen; restensoep uit de soepmaker; zuurkool uit de slowcooker en eten in een restaurant.

Door de dagen met gasten vorige week, waren er aardig wat verschillende resten in de koelkast terecht gekomen.

Op zondag als hapje vooraf voor samen nog 3 plakjes gerookte zalm opgemaakt in 2 velletjes bladerdeeg. Besmeerd met smeerkaas en bestrooid met verse knoflookbieslook en dille uit de kruidentuin. Direct in de nieuwe test airfryer 9 minuten op 180°. Heerlijk met een glas witte wijn.

Een heerlijke gemakkelijke en mooie machine die wel iets meer lawaai maakt dan mijn oudje van ongeveer 5 jaar, een XL. Voorverwarmen hoeft niet, is zeer snel op temperatuur en bakt uitstekend. Nog niet in de winkel te koop, de airfryer premium XXL met Smart Chef Programma's. 

We aten de rest van de rode kool, gemengd met een paar aardappeltjes en een rest puree en 100g hamblokjes. Opgebakken in de jus van de verse worstjes van vrijdag vorige week.

Soep in de soepmachine: wat gebakken tomaatjes, stukje vis, rest wortelsalade, rest rijst, beetje sinaasappelsaus, sla en wat water. Op de pureerstand. Mooi groen en lekker soepje. Voor later.


Maandag de pasta van vorige week zaterdag opgewarmd in een pannetje. We aten er een komkommersalade bij van ¾ kleine komkommer, 1 ei, 1 sjalot, 1 eetlepel mayonaise en 1 flinke eetlepel crème fraîche, verse krulpeterselie en dille en een snufje kerrie, kruidenzout en peper. Een heerlijk recept.
En ook nog een bal gehakt, 250g rundergehakt bereid met 1 ei, 1 lepel sojasaus, 1 teen knoflook, uitloper van een grote ui en paneermeel zoveel als nodig. Daar heb ik 3 ballen van gemaakt. Gebakken in de nieuwe airfryer, dus zonder voorverwarmen, eerst 6 minuten op 200°, daarna nog 7 minuten op 150°. Een heerlijke krokante bal.

Ik had niet al eerder een airfryer XXL dus wist niet of er verschil is met die variant voor de gewone dingen zoals de vetverminderaar en niet voorverwarmen, maar ik geniet er van bij deze test airfryer. En zo heerlijk gemakkelijk schoon te maken vergeleken met mijn XL. 

Dinsdag een paar uur oppassen dus gemakkelijk eten in de slowcooker. Een lekker zuurkoolrecept. Gemaakt met 500g zuurkool uit een pak, niet gesneden en niet uitgelekt, 1 kleine sjalot en 1 kleine rode ui, 2 tenen knoflook, 100g gerookte spekjes en een theelepel zelfgemaakte garam masala. Een glas alcoholvrije witte wijn er bij. Nooit eerder gedronken, dus was benieuwd.
Na een uur later een slokje van die 'wijn' te hebben geproefd maar besloten er nog een klein schepje suiker en 5 gedroogde pruimen bij te doen, want anders misschien wel erg zuur.
Het laatste uur een rookworst en het balletje gehakt van de dag ervoor bovenop gelegd. We aten er gekookte aardappelen bij.  Na 7 uur op laag een heerlijke hap. Die alcoholvrije wijn was leuk geprobeerd, geen negatieve invloed op de zuurkool denk ik, maar niet bepaald lekker om te drinken, zo zuuuuuuur. Een heerlijke Pinot Grigio uit de kast getoverd dus.

De volgende dag aten we als lunch een kop soep en 's avonds de kip uit de Römertopf opgewarmd in de magnetron met een olijvenbroodje afgebakken in de luxe airfryer. Heerlijk brood.


Donderdag met dochter en schoonzoon in het Hudson in Rotterdam waar grote kleinzoon werkt. Voor mij viskoekjes als voorgerecht en Churros als nagerecht. Tussendoor een heerlijk burger met blauwe kaas. Erg leuk om kleinzoon zo aan het werk te zien. En heel smakelijk eten.

Boodschappen binnen van de biologische webwinkel dus de kans om één van de programma's van de nieuwe airfryer uit te proberen.

Ik maakte verse friet van kruimige aardappels met het Smart Chef Programma voor handgesneden frieten. Het werkt vanaf 500g, dus die hoeveelheid gemaakt. Eerst de aardappels met schil in friet gesneden met de Magimix blokjes- en staafjeskit. Volgens het bijgeleverde receptenboekje moesten de frieten 3 minuten in warm water van 40° gedompeld worden en dan afgedroogd. Een eetlepel olie er doorgeroerd, in het mandje en dan programma ingesteld. Na ongeveer 2 minuten al aardig gesteld, 160° en 15 minuten, na 5 minuten bel om te schudden, na 10 minuten weer de bel om te schudden en inmiddels naar 180° gegaan. Eindresultaat, gare mooie goudgele friet maar wel wat zacht van binnen. Afhankelijk van je smaak kun je er dan nog handmatig een paar minuten bij doen, dat heb ik niet gedaan. Ze waren erg lekker.

Omdat we toevallig de dag ervoor friet met vlees hadden gegeten, deze maaltijd een wortelsalade met feta geserveerd. Vanwege een eerdere keuze die niet doorging lag er nog een zakje met 150g peenjulienne, lekker gemakkelijk dus. Wel 150g feta gebruikt omdat we geen vlees aten. verder ingrediënten gehalveerd en een sjalot in plaats van bosui gebruikt. Beetje krulpeterselie erover geknipt. Een heerlijke salade.

Voor het testen van de nieuwe airfryer werd gevraagd een filmpje te maken van het maken van een recept. Dit gedaan op de laatste dag van deze blogweek. Ik heb vanuit verschillende bronnen en vanuit wat er in huis was, de ingrediëntenlijst samengesteld voor een tarte tatin met pompoen, eigen recept dus!

Ingrediënten:
- 340g Kabochapompoen
- 130g rode ui
- 115g knolselderij
- 165g rode paprika
- 2 tenen knoflook

- 35g blauwe kaas
- 55g Grana Padano
- 100g smeltkaas met 50% cheddar

- 100g gerookte spekjes
- Handvol verse walnoten

- Salie
- Rozemarijn
- Zwarte peper
- Kruidenzout

- 2 eieren
- 75g Griekse yoghurt
- 50ml melk

- Rol bladerdeeg

Roosteren allemaal na elkaar in de airfryer.
Pompoen geroosterd met een lepel olie, fijngemaakte rozemarijn en kruidenzout, 10 minuten op 200°.
De andere groenten geroosterd met een lepel olie en fijngesneden salie, 7 minuten 200°. Walnoten geroosterd op 180°, 4 minuten. Grana Padano gemalen in de onionchef met het zwarte mes. De blauwe kaas geprakt met een vork. Rozemarijn fijn gemaakt in een handmatig apparaat.

Spekjes gebakken in de magnetron, lage schaal afgedekt met keukenpapier (beetje onder de schaal duwen), 4 minuten op 600 watt (kan ook in de airfryer, maar vond ik lastig i.v.m. schoonmaken tussendoor).
Eieren geklopt met yoghurt, melk, padano en peper

Alle groenten gemengd met de noten, spekjes, blauwe kaas en de uitgeperste knoflook.
De zijkanten van de ovenschaal bekleed met repen bladerdeeg
De bodem bedekt met bakpapier en hier op een paar reepjes bladerdeeg
Groentemengsel er op, plakjes smeltkaas er op, eimengsel er over gegoten.
Het geheel afgedekt met een passend deksel bladerdeeg.

Pas 's avonds echt afgebakken in de inmiddels afgekoelde en schoongemaakte airfryer, 15 minuten op 180°. Alles zonder voorverwarmen. Best handig want dat kan de ovenschaal er vast instaan.

Wat een werk was dat. Maar ook met veel plezier gedaan. En het filmpje, partner als cineast, werd na oefenen en oefenen toch nog iets te lang, maar dat hebben we maar geaccepteerd en het toch verstuurd. En dan is het spannend of het in orde bevonden wordt. Ik ben namelijk niet thuis in knippen en plakken in filmpjes dus moest het er in één keer goed opstaan. En ik mag het hier (nog) niet plaatsen natuurlijk :-). Maar de test-airfryer goed gebruikt voor vooraf roosteren van groenten en noten. En natuurlijk voor de hartige taart zelf. Het gaat allemaal goed en gemakkelijk. Ik moet wel opletten dat ik de juiste volgorde aanhoud met temperatuur en tijd instellen en dan pas ga starten. 

Boven- dus onderkant
Onder- dus bovenkant

Voor een quiche stond 15 minuten op 180° in het boekje. Dat was niet genoeg. Ook wel logisch want alles was koud intussen en de taart was dikker dan de meeste quiches zijn. Heerlijk van smaak, maar net niet heet genoeg. En de reepjes bladerdeeg die er leuk bovenop moesten komen hadden geen enkele zin, want niet echt lekker gebakken. Maar het deksel van bladerdeeg was heerlijk krokant als onderkant. Een paar extra foto's omdat het een bijzonder project was voor mij.

Binnenkant
En vandaag, zondag, gaan we lunchen bij vrienden in België. Warm eten 's avonds thuis zal niet nodig zijn verwacht ik.