Privacyverklaring

zondag 27 oktober 2019

Tosti uit een gewoon tosti-apparaat, zoete aardappel-bloemkoolpuree uit de slowcooker, een wokschotel uit de airfryer, eten in een restaurant en bij vrienden, kruidenzout met de Onionchef en pasta met kaassaus.

Er lagen nog 4 oude witte casino-boterhammen. Om 16.00 daar tosti's mee gemaakt, gewoon in het tostiapparaat wat ook nog steeds in de kast staat. Verder eerst maar eens de witlof opgemaakt in een salade deze zondag. Met een beetje vulling van de eitjes en een rest van de carpaccio van zaterdag, een gekookt eitje en een paar aardappels gepoft in de magnetron.
Tosti uit een gewoon tostiapparaat.
Maandag aten we de rest van het vispotje van vorige zaterdag. Eigenlijk was het nu meer goed gevulde vissoep, vooral gevuld met groenten. Heerlijk met in de airfryer afgebakken stokbrood. Een stukje Franse kaas toe.

De volgende dag puree van zoete aardappel en bloemkool. Een kleine hele bloemkool, 2 bataten, 2 kleine gewone aardappels en 2 tenen knoflook samen met een beetje peper, een ½ theelepeltje bouillonpoeder en een half kopje water in de slowcooker gedaan. Na 4½ uur op laag, (hier even gekeken) was het prima. Na het stampen afgemaakt met verse kruidenkaas van de kaasboer. Zoetig natuurlijk, maar erg lekker. Groenten en aardappelen ineen, helemaal op. We aten er merguez-worstjes bij van Brandt en Levie in de pan met wat oude jus en olie gebakken.



Woensdag aten we voor het eerst bij een plaatselijk restaurant, Lust. Als voorgerecht had ik geitenkaasloempia's met frambozenchutney. Een erg leuke en lekker combinatie van smaken. Had zelf niet zo gedacht aan de combinatie van geitenkaas en frambozen. Partner genoot van gamba's. 
We aten beiden als hoofdgerecht saltimbocca. Op vraag van de bediening wat frietjes er bij, op vraag van ons een broodje want zo'n heerlijke saus moet je natuurlijk iets meer mee kunnen dan alleen de stukjes vlees indopen. Het vlees was heel smakelijk, maar had iets zachter en meer rosé van binnen kunnen zijn. De saus was verrukkelijk.
Als dessert Lekkers bij de koffie. Met onder andere een schaaltje room met een bolletje ijs en verschillende koek- en snoephapjes. Net lekker en net niet teveel. Een glas calvados en/of cognac er bij was een prima afsluiting.

Donderdag lunch/diner bij vrienden. Dat is zo'n etentje tussen 14.00 en 19.30 uur. Voorgerecht met mango, avocado en natuurlijk nog veel meer, heerlijke pompoensoep, een mooi stoofpeertje, in jus gebakken moot zalm met groenten en een gebakken aardappeltje en ijs toe. Ook stond er nog heerlijke zelfgemaakte appelmoes op tafel en wat salade met peer.


Een heerlijke middag overlopend in de avond. Als starter vroeg in de middag nog kleine sandwiches met zalm en paling met een lekker glas witte wijn. Meneer en mevrouw koken beiden. Goed gedaan. Gezellig en erg lekker gegeten.
Door te eten in een restaurant of bij vrienden deze dagen geen linkjes naar recepten dus.

De volgende dag een bleekselderij-paprika wokschotel gemaakt, maar dan in de airfryer. Eerst even gekeken bij Luciana. De bleekselderij, 250g, wel eerst gekookt. Airfryer verwarmd op 180°. Daarna in de bakinzet een klein beetje olie gedaan, de ui en een stuk prei 4 minuten gebakken en vervolgens 2 kleine rode paprika's en 4 pruimtomaatjes meegebakken. Allemaal iets langer dan in het recept. Een restje rijst uit de koelkast er gelijk met de bleekselderij door gedaan en goed opgewarmd, nog 5 minuten op 180°. Dan nog een paar lepels van de geraspte komijnenkaas erover maakte het tot een bijzonder smakelijk gerecht. De merguezworstjes (één voor partner, voor mij vleesloze maaltijd) die er nog waren en een vooraf in de airfryer afgebakken stokbrood smaakte er goed bij.

Twee weken geleden zette ik een pot zout met kruiden weg. Daar heb ik in de Onionchef met het zwarte mes kruidenzout van gemaakt. Een lekkere geur heeft het gekregen. Wel iets vochtig. Ben benieuwd hoe lang ik het kan gebruiken. Wij doen niet heel veel met zout.

En dan, alweer de laatste dag van deze blogweek, kleinzoon van 2 in huis om mee te eten. Een doosje veel-kazensaus uit de vriezer gehaald. Macaroni gekookt. In een restje jus 8 bosuitjes gebakken en hamblokjes en het laatste merguezworstje in stukjes er bij gedaan. Macaroni en kaassaus er door en een handvol kleine pruimtomaatjes er bij.
De meest eenvoudige macaroni, maar lekker en werd gewaardeerd.

En vandaag, zondag, zijn de al gekookte bietjes aan de beurt. Maar daarover volgende week.






zondag 20 oktober 2019

Maïs en vispotje in de slowcooker, moes in de soepmachine, scholfilet, zalmhapje en aardperengratin uit de airfryer en taart uit de blender.

Sjeffies van de Plus
De mayo was een beetje uitgeschoten :)
Zondag nogmaals maïs in de slowcooker. Deze keer met boter, kruiden en honing. Weer een grote kolf in 2 helften gesneden en ingepakt. Beetje water in de pot en 5 uur op laag. We aten er gebakken aardappels en kroketten bij. De kroketten kwamen van Kwekkeboom. Natuurlijk gebakken in de airfryer. Erg lekker krokant. De aardappels eerst even kort gekookt en later in schijfjes gesneden en gebakken in wat boter. En dat alles vóór de voetbalwedstrijd van het Nederlands elftal want dat kan echt niet worden gemist door partner, ha, ha. We vonden de maïs met boter en kruiden lekkerder dan die van vorige week met kaas.

Een dagje brood met gebakken eieren is best ook wel lekker.


Dinsdag een grote biefstuk gebakken in de jus waar de gehaktballen van zaterdag in waren opgewarmd. Klein stukje voor mij, de rest voor de ander. Omdat er uit een potje Sjeffie van de Plus flink wat radijskruid was gegroeid, een witlofsalade gemaakt met appel, ui en radijs. In plaats van de ui gebruikte ik 3 bosuitjes, in plaats van appel deed ik het met peer en dus geen radijs, maar radijskruid. En dan als dressing alleen maar een scheutje tamari. Een echt heerlijke salade. We aten er een puree bij van aardappel en aardpeer of topinamboer. Wat meer aardappel dan aardpeer. De volgende keer eens andersom proberen. Was wel erg lekker.


De volgende dag maakte ik Vietnamese pannenkoekjes. Bij de webwinkel-levering was een doosje kiemen. En ook een recept om daar iets mee te doen. Eerst van 115g rijstvlokken in de Onionchef met het zwarte mes, rijstmeel gemaakt. Dat gemengd met 1 ei, ½ theelepel kurkuma, 160ml water en een snufje zout. Weggezet in de koelkast en vlak voor het bakken wat fijngesneden Chinese bieslook (knoflookbieslook) er door geroerd en wat extra water.

Ik had 1 komkommer, 100g champignons en de kiemen. In een ander recept voor Vietnamese pannenkoekjes werd gewerkt met garnalen en spek. Daarom nog 100g gerookte spekjes en de champignons, gelijk met de pannenkoeken, gebakken in kokosolie.

Alles op tafel gezet in kommen zodat ieder de eigen stukjes pannenkoek kon beleggen. Extra nog een kom met eenvoudige kroepoek.
Het heerlijke dipsausje maakte ik uit het 2e recept maar dan weer net een beetje anders, 1 eetlepel vissaus, 1 el limoensap, 1 el water, 1 el suiker, 2 theelepels sambal badjak, 2 fijngesneden bolletjes gember en 1 theelepel gembersiroop.
De pannenkoeken mislukten volledig, wel goed gaar gelukkig. Ik bak nooit pannenkoeken, ik had het aan partner over moeten laten :). Maar het geheel was wel erg smakelijk...

Voor donderdag gekozen voor de scholfilet die op moest. Maar omdat de kiemen toch ook echt op moesten en het sausje voor bij de pannenkoeken zo heerlijk was, heb ik bij de schol geen kaas gebruikt. Een filet van 200g, 1 ui, 1 grote en wat kleine tomaatjes, 2 tenen knoflook en wat stukjes bokworst in een ovenschaaltje passend in de airfryer. Wat vissaus gemengd met limoensap in plaats van witte wijn en ook nog een paar klontjes boter bovenop gelegd. Op 160° 20 minuten laten garen. Het dipsausje opnieuw gemaakt omdat het ook zo lekker is bij de kiemen en de rijst. Witte basmatirijst gekookt in de rijstkoker. Een heerlijke maaltijd weer.

Stamppot rauwe andijvie werd het vrijdag. Ik vind kaas bij de andijviestamppot wel lekker, maar de andere eter in huis niet zo, dus los op tafel samen met de mosterd en nootmuskaat. Wel spekjes gebakken en de verse boerewors van de Amsterdamse worstmakers. Dat is een worst met varkens- en rundvlees, knoflook, zout, peper, koriander, kruidnagel, piment en nootmuskaat.


Zaterdag, de laatste dag van deze blogweek, hadden we visite. Ik maakte een etentje met een paar gangen.

Eerst een gevuld eitje naast een glaasje wodka. Dan een zalmhapje uit de airfryer zoals hier beschreven bij het vorige etentje en nog een klassieke carpaccio.

Als hoofdgerecht het visstoofpotje zoals ik ook eerder maakte, gemakkelijk in de slowcooker en erg lekker. Deze keer met 1 ui, ¾ dikke prei, 1 stengel bleekselderij, 2 bosuitjes en ½ courgette. En een paar verse takjes dille.

Ik had wat zelf-gekweekte aardperen gekregen. Daarvan een ovenschotel met aardperen (het 9e recept) gemaakt als bijgerecht. Zo'n klutje aardperen ziet er dan zo uit als op de foto. Dat is om te schillen natuurlijk wel een opgave. Maar hier leerde ik dat eerst koken en dan schillen handig was. Dat dus gedaan. Na afkoelen geschild en in plakjes/stukjes gesneden. Nog steeds wel een karwei en meer prut dan plakjes. Dat maakt voor de gratin niet echt veel uit.
Ik had 700g, 110ml slagroom, 40g oude geraspte kaas, peper en 6 fijngesneden blaadjes salie erover. Dan plakjes jonge kaas bovenop en wat paneermeel. Op 180°, 20 minuten in de airfryer. Heerlijk!

De kaas kwam weer van onze geweldige kaasboer.

Als dessert een taart uit het onderstaande boek. Ik ben niet bepaald een groot talent als het op bakken aankomt. Dit leek me wel een handige manier om iets lekkers te toveren.


Maar het ging natuurlijk niet helemaal vanzelf. De blender deed raar, ik gebruik dat apparaat zelden en weet niet wat ik fout deed. Uiteindelijk wel een deeg wat leek te kloppen. Toen pas ontdekt dat ik niet genoeg kokos in huis had. Uit een blikje kokosmelk het droge deel gehaald en dat samen met de rest uit het potje met vlokken door het deeg gemixt. Verder amandelmeel gebruikt in plaats van amandelpoeder en geraspte grapefruitschil in plaats van sinaasappel. En de suiker was druivensuiker. Op advies van de gelinkte recensie, de melk en boter verwarmd in een pannetje. Na 25 minuten was de taart niet klaar. Na nog 10 minuten het er op gewaagd en prima. Dat het langer moest komt waarschijnlijk door de vorm die ik heb gekozen. Versieren was ook niet echt nodig. Een beetje slagroom en een glaasje Malibu-kokos er bij was genoeg. En we vonden het wel smakelijk, maar niet erg taart-achtig, meer spekkoek-achtig.

Recept: 60g boter, 50cl melk samen 5 minuten verwarmen in de magnetron; 130g suiker, rasp van ½ sinaasappel, 90g volkorenmeel, 150g amandelpoeder en 4 eieren in die volgorde in de blender. Dan het boter-melkmengsel er bij en draaien maar. Aan het eind 150g kokosvlokken toevoegen min een beetje om te garneren. Het beslag na in de vorm te hebben gedaan 10 minuten laten rusten en dan 25 minuten bakken op 180°. Kort voor het opdienen garneren met de rest van de kokosvlokken en sinaasappelrasp van de andere helft van de sinaasappel.

Tussendoor nog even een moes gemaakt in de soepmachine van 4 appels en 2 peren. Lekker voor de kleine jongen.

En vandaag, zondag, nog niet echt een idee wat het zal worden. Daarover later dus.

zondag 13 oktober 2019

Die Onionchef, fijn apparaat; een soepje; in de airfryer deze week: gebakken aardappeltjes, gehaktballen, hartige taart; in de slowcooker: maïs. En een leuke maaltijd bij ons plaatselijk restaurant Gewoon.

Vorige zaterdag gebruikte ik de Onionchef met het zwarte mes om ijs te maken van banaan. Je snijdt bananen in stukjes en vriest ze in. Doe ze bevroren in een keukenmachine, blender of zoiets en dan wordt het een beetje korrelig, maar toch echt ijs. Onze kleinzoon van bijna 2 vind het heerlijk. Het is dus echt gewoon alleen maar banaan. Zo leuk. Deze week een aantal keren blij met dat apparaat.


Zondag werd restjesdag. Eerst een kom donkergroene soep met room. In een ovenschaaltje de grote gepofte aardappel van vrijdag in schijfjes gesneden op de bodem, daarop een restje snijbietstamppot en wat klontjes boter. Dit op 150° langzaam in 14 minuten opgebakken in de airfryer. In de magnetron een rest hamlap uit de slowcooker opgewarmd. Een stokbrood afgebakken in de airfryer.  Een paar stukjes Franse kaas nog na het eten opgemaakt.

Van de rest van de ontdooide vegetarische saus, nat met maïs en tomaat van de hamlap, wat verlepte sla en een aardappel aangevuld met water een soep gemaakt in de soepmachine.

Maandag komkommer-ei-salade maar dan anders. Een hele, niet erg grote komkommer in blokjes gesneden en gemengd met flink wat roomkaas met kruiden van de kaasboer en 3 hardgekookte eieren en een beetje zout en peper. In de airfryer blokjes rauwe aardappel gebakken. Ik had maar 250g. Eerst ½ uur in het water, dan droog in het airfryermandje 7 minuten op 120°, daarna met een scheutje olijfolie en wat za'atar nog 15 minuten op 180°.
Een blikje "schone" sardientjes in water en de 3 soorten olijven die nog in huis waren, ook op tafel. Echt leuke en lekkere maaltijd.

Dinsdag bleekselderij en prei met kerriesaus. Er lag nog ⅔ struik bleekselderij en 1 grote prei. Genoeg voor samen. De kerriesaus werd niet heel dik met kookroom, maar wel erg lekker. Ik vind het een goed idee op deze manier. We aten er in de airfryer gebakken gehaktballen bij. De knoflook, 2 tenen, en ui heb ik met het zwarte mes in de Onionchef fijn gemaakt. Ondanks afschermen met een vlamverdeler, toch aardig wat stoom in de keuken. Ik heb de tijden omgekeerd, eerst 7 minuten op 200° en daarna nog 8 minuten op 150°. Met basmatirijst uit de rijstkoker en kroepoek, gebakken uitjes en seroendeng.

Voor de volgende dag heb ik vegetarische cottage pie uit de diepvries gehaald. Een rol bladerdeeg moest op. Ik wilde geen eieren en room gebruiken, maar ook geen tofu of kikkererwtenmeel wat in de meeste recepten zonder ei werd gebruikt. Ik vond dit recept en het leek er dus op dat het zonder iets met alleen maar bladerdeeg, groenten en kaas zou kunnen lukken. Ik had een groot stuk boerenkomijnenkaas 'geraspt' met de Onionchef met het roze mes omdat het steeds niet op gegeten werd. Mijn hartige taart heeft dus verder niets met het recept te maken behalve dan dat ik geen ei of room heb gebruikt. Ik heb de groenten ontdaan van zoveel mogelijk nat, de bodem van de bakvorm bekleed met een rol deeg, gaatjes er in geprikt, daarop wat paneermeel gestrooid om vocht op te nemen, de groenten er in, bedekt met een laag geraspte komijnenkaas en daarover repen van de rest van het deeg. De repen heb ik ingesmeerd met koffiemelk voor een lekker kleurtje.


Gebakken: 40 minuten in de airfryer op 150°. En ja, dat blijkt prima te kunnen. Heerlijk krokant, niet te nat, goed gevuld. Goed idee dus.

Verse maïskolven die donderdag waren binnengekomen moeten zo snel mogelijk worden gegeten. Ik heb er één (opnieuw) in de slowcooker gedaan. Op deze pagina (wel in het Engels) staat heel veel informatie over wat te doen. Hier ook nog iets in Nederlands. Ik heb de heel grote kolf doorgesneden, met roomkaas met Italiaanse kruiden besmeerd en ingepakt in aluminiumfolie. Een klein beetje water onder in de pot en de halve kolven 5 uur laten staan op laag. En nee, ik ben niet bang om zo nu en dan aluminiumfolie te gebruiken voor iets eetbaars.

Daarbij een curry van bietjes en champignons. Jaren geleden kwam er in verband met een gezondheidsprobleem een doos met latex handschoenen in huis. Nog steeds maak ik daar dankbaar gebruik van als het bijvoorbeeld gaat om bietjes schillen. Erg handig dus.

De curry is gemaakt met 250g rauwe bietjes en 125g kastanjechampignons. In de Onionchef met het zwarte mes heb ik 3 tenen knoflook, ¾ rode peper, 2 bosuitjes, een blokje verse gember en 2 tomaten fijngemaakt. Eerst de mosterdzaadjes en komijn even laten ploffen in een scheutje olie, dan de champignons er bij, daarna het mengsel uit de chef en vervolgens de bietjes en een scheutje water. Dat 40 minuten zachtjes laten borrelen op het gas. Bij de maïs en curry ieder nog een kaas-maïsbroodje.

Ik las vrijdag bij Koken met Karin over het zelf maken van kruidenzout. Wat een leuk idee. Uit de tuin bij elkaar 10g bieslook, knoflookbieslook, oregano, salie, laurier, peterselie, rozemarijn en tijm. In een jampot met 200g ooit gekregen gros sel de 'Ile de Ré. Ben benieuwd over twee weken hoor.

Na een bezoek aan het Oogziekenhuis voor partner met een redelijk positief bericht, aten we bij Restaurant Gewoon in ons eigen dorp. Mijn voorgerecht: garnalenkroketjes, zijn hoofdgerecht: kipreepjes met geitenkaas. Lekker, heel druk, heel gezellig.

Zaterdag een beetje tapasachtige maaltijd met restjes: ballen gehakt, een pannetje met wat rijst, kerriesaus en groenten, wat bietjescurry en een stukje hartige taart.


En vandaag, zondag, gaat de andere maïskolf in de slowcooker. Verder nog even nadenken.







zondag 6 oktober 2019

Groot diner met vrienden, zalmhapje - knolselderij - knoflookbrood en macaroni-kaaskoekjes uit de airfryer, spruitjes uit de oven, snijbietstamppot met gebakken tomaat, soep van groenloof, maïs en aardappel en ook nog hamlap uit de slowcooker.


Zondag vier gasten voor een groot diner. Welkom met drie soorten olijven en een zalmhapje. Voor het zalmhapje had ik kant-en-klare kruidenkaasdip gekocht bij onze geweldige kaasboer. Dit op 3 ontdooide aan elkaar geplakte plakken bladerdeeg gesmeerd, daar 100g gerookte zalm over verdeeld en opgerold en een paar uur in de koelkast gelegd. Ingesmeerd met koffiemelk (gaat net zo goed als met ei) en in 6 stukken gesneden. In de airfryer op 180° 9 minuten gebakken op de bakpan. Echt een heerlijk hapje.

Als amuse een gevuld eitje op glaasje wodka. Drie hardgekookte eieren geprakt met 50ml crème fraîche en 25ml mayonaise (door een kleine misrekening was de crème fraîche op). Flink wat verse dille en witte peper en een korreltje zout er door gedaan. Uiteindelijk bleek de opening van het glaasje toch iets te groot waardoor een paar van de eitjes in de wodka zonken, lekker was het wel.

Voor de avocado-doperwtencrème heb ik ruim 1½ avocado, 150g diepvrieserwten en 2 tenen knoflook gebruikt, de laatste 2 in 20g boter gefruit. Een mespuntje bouillonpoeder er bij en met de staafmixer tot puree gemaakt. Deze keer geen coquilles maar alleen Hollandse garnaaltjes. Leuk recept.

Voor de preisoep zie de blogpost van vorige week. Opgediend met brood en zoute boter op tafel.

De spruitjes voor het tussengerecht, geroosterde spruitjes, heb ik schoongemaakt gekocht. In de vroege ochtend even geblancheerd en de ui, spekjes en knoflook gebakken. Alles weggezet in een schaal in de koelkast en later verdeeld op een flink bakblik en ruim 30 minuten in de voorverwarmde oven op 200° gezet. Dit gerecht kan natuurlijk ook in de airfryer als het voor 2 personen is.

Een heerlijke verfrissing tussendoor, de limoncello spoom  met citroensorbet. Het ijs was al eerder gemaakt en het samenstellen was natuurlijk geen probleem. Ik had nog een fles Martini prosecco liggen die er goed voor gebruikt kon worden.

Voor het visstoofpotje heb ik de groenten, 1 dikke prei, 1 grote ui en 3 flinke sjalotten, 3 tamelijk kleine stengels bleekselderij, 2 lente-uitjes en 1 courgette over de 2 potten van de duo-slowcooker verdeeld met ieder een ½ liter visbouillon, 2 theelepeltjes kurkuma, een klein theelepeltje dille en peper. Na 5 ½ uur de stukken vis en de kookroom over de potten verdeeld en een half uur op hoog gezet. Echt heel erg lekker. Gegeten met alleen maar mooi brood.

De kaas bestond uit Saint Albrey, Boerenbrie en Chevre cabrifin.

Als laatste gang voor de koffie het Turks toetje. Stond al een dag in de koelkast en was echt overheerlijk met de keuze van de biscuitjes. Dat er geen Turkse biscuitjes waren, was dus geen probleem.

Van 3 uur 's middags tot 11 uur 's avonds. Tijd genoeg om tussendoor pauzes te houden dus. De wijnen waren lekker en goed gekozen bij de verschillende gerechten.

De volgende dag uitgebreid ontbijt met de gasten en daarna een heerlijk stuk appeltaart gemaakt en meegebracht door één van hen.


We aten 's avonds de rest van de visstoofpot met brood. Een klein beetje bouillon met wat groenten over en dat heb ik voor de volgende dag bij de rest van de preisoep gedaan. Voor ieder een kom.

 Dinsdag snijbietstamppot met hamblokjes. Ik vond 400g aardappel en 200g snijbiet wel genoeg. Zoveel eten we nou ook weer niet. Wel 200g hamblokjes meegebakken met een flinke ui en de stukjes steel. In dezelfde wok het in reepjes gesneden blad laten slinken en alles door de gestampte aardappelen geroerd met een houten lepel.
Apart heb ik 2 flinke trostomaten 'gebakken' in een scheutje oude jus. Dat was erg lekker er bij. Door de hamblokjes vond ik het iets te zout dus minder was beter geweest.


Dan de woensdag. Dat werd slowcooker werk. Hamlap met venkel, bonen en tomaat. Maar in plaats van bonen had ik maïs uit een blikje. De 300g hamlap in stukjes even gebakken in oude jus, 1 sjalot en 1 koffielepel Provençaalse kruiden meegebakken. Apart 2 grote tomaten, ½ blikje maïs, 150g, en 1 venkel in stukjes even opgewarmd in de pan van het vlees. Het juspannetje omgespoeld met heet water en in de pot gedaan. Gekozen voor 7 uur op laag. Dus geen spekjes deze keer en ook geen witte bonen. En ook geen wijn die ik niet tegenkwam in de Ingrediëntenlijst maar wel bij Bereiden, tja. Het smaakte prima. Ik had resten wit- en speltbrood geroosterd in de airfryer. De kleine stukjes zonder iets zo'n 3 minuten op 180° en de grotere ingesmeerd met olie met 2 geperste tenen knoflook 4 minuten op 180°. Was heerlijk bij de stoofschotel. Al weer lang geleden kreeg ik een elektrisch mes van schoonzoon. Ik gebruik het zelden, maar het was nu wel erg fijn om heel dunne boterhammetjes te snijden die pasten in het rekje.

In de middag soep gemaakt in de soepmachine van heel veel loof van groenselderij en de uitlopers van de venkel, ¼ blikje maïs en 1 aardappel. Echt teveel vezels dus door een zeef gehaald. "Gezond bitter", op te lossen met wat extra bouillonpoeder en kookroom bij het opwarmen.

De dag daarna at oudste zoon mee voorafgaand aan voetbal kijken met z'n vader. Een ovenschotel met knolselderij, appel en geitenkaas. De knol was schoongemaakt 265g. Verder 2 appels, 1 grote ui, een beetje boter, een beetje citroensap, een beetje kurkuma, geitenkaas van een rol dus in plakjes, een flinke kneep honing, 150ml slagroom en 2 kleine eieren. Die laatste waren vergeten bij de ingrediënten maar stonden wel in het vrijwel gelijke recept hier. Eerst 30 minuten in de airfryer op 160°, toen om verbranden tegen te gaan nog 15 minuten op 140° om de schijfjes knol lekker beetgaar te krijgen. Het was echt heerlijk romig. Van wie het originele recept is, weet ik dus niet. Ik had stoofvlees in bier meegekregen van schoondochter. Een stokbrood afgebakken en een glas rode wijn. Mooie maaltijd.


Vrijdag was de kleinzoon-dreumes in huis om mee te eten. Van de ingevroren en nu ontdooide rest van de macaroni met melk en kaas van vorige week, heb ik koekjes gemaakt en deze in de airfryer gebakken in het mandje. Plat gedrukt, ingesmeerd met een beetje koffiemelk en 10 minuten op 160° laten bakken. Zo waren ze erg lekker. Nog iets platter was nog beter, want krokanter geweest. Verder op tafel: schaaltje Hollandse garnalen, schaaltje maïs uit blik, ontdooide vegetarische pastasaus, in de magnetron gepofte aardappelen en een stukje stoofvlees met saus van de dag ervoor. Dreumes was vooral erg gek op de maïs en de garnalen, maar at ook een stukje kaaskoek, een hapje aardappel met saus en een heel klein stukje vlees. Oma en opa waren tevreden :).

En zaterdag, de laatste dag alweer van deze blogweek, aten we bij jongste zoon en schoondochter. Nou ja, we aten dus aan de overkant bij Westerkaatje Noord. Erg lekker en inderdaad ook erg aardig voor kindjes. Velerlei hapjes van de herfstkaart.


En vandaag, zondag, ik  denk op zoek naar de restjes uit de koelkast. Daarover volgende week dan weer.