Privacyverklaring

zondag 25 april 2021

De Onionchef, fijn apparaat; uit de airfryer(s): drumsticks, witlofschotel, brood afgebakken; thuisgebrachte bami rames; heerlijke snert uit blik; pastasaus uit de slowcooker.

We aten zondag spaghetti met bloemkool. Precies gemaakt volgens recept. Een stuk Parmigiano Reggiano fijngemaakt in de Onionchef met het zwarte mes. De hoeveelheden zijn bij zo'n recept wel van groot belang. De pasta was precies gaar toen alle vloeistof opgenomen was. Heerlijk.

De drumsticks, 3 stuks, die we er bij aten ingesmeerd met olie en zwarte peper en gebakken in de airfryerXXL met het speciale Smart Chef programma (16 minuten).


Soms zomaar ineens heb ik geen zin om iets te eten te maken. Net alsof niets me dan echt aantrekt van wat er in huis is. Dat gebeurde maandag. Daarom 2 x bami rames besteld bij Restaurant de Kul. Lekker ouwerwets van de Chinees thuisgebracht. Verschillende vleesjes, atjar en een bakje bami over. 

Dinsdag witlof - komkommer salade. Eén kleine stronk witlof, ½ komkommer, 1 sinaasappel in plakjes, 1 gesnipperde sjalot, wijnazijn, olie, zwarte peper en een paar zoutkorreltjes, bestrooid met iets gedroogde bieslook. De tzatziki was nog niet op dus die aten we er bij. In de airfryer afgebakken kaas-maïsbroodjes. Een schaaltje gehalveerde cocktail-trostomaatjes en plakjes Reade Jutter en boter ook op tafel. Prima lichte maaltijd na een bijna zomerse dag buiten met de kleinzoontjes en hun papa. 

Op woensdag de resten van de bami en de salade. Een hele bak bami met een klein beetje satésaus opgebakken in de juspan. De 2 soorten vlees ieder in apart bakje opgewarmd in de magnetron. Van 2 eieren plat gebakken ei gemaakt. Paar tomaatjes, beetje komkommersalade, kroepoek, sambal, atjar, gebakken uitjes, seroendeng, sojasaus, gewoon een prima maaltijd. 

De volgende dag witlof met mosterdpuree. Eerst 2 grote aardappelen gekookt en met een scheutje room, een flinke koffielepel mosterd en wat zwarte peper tot puree gestampt. Dit onderin het met wat olie ingesmeerde bakaccessoire van de airfryerXXL gedaan. Intussen 2 stronken witlof in z'n geheel gekookt (tevoren doorsnijden vind ik teveel verlies van losse blaadjes geven en de harde kern kan er uit aan tafel als iemand dat wil). Op de puree 2 plakken ham. Na het koken de witlof even laten uitlekken dan doorgesneden en op de ham gelegd. Vervolgens 3 soorten kaas, een paar kleine plakjes en geraspte, over de witlof. Daarop weer 3 plakken ham en weer wat geraspte kaas. In de middag gemaakt dus koud in de airfryer met een spatdeksel erover. Na 20 minuten op 180° gekeken en nog een paar minuten op 200° gezet. Een heerlijke maaltijd weer. En helemaal op gelukkig.

Vóór het bakken

Vrijdag hadden we de hele dag de twee kleinkindjes op bezoek. Ook om te eten. Dat werd lekker gemakkelijk heerlijke erwtensoep uit blik met Griekse yoghurt met honing als toetje. 

Op de laatste dag van deze blogweek verse spinazie, eieren en aardappels gekookt. Een biefstuk er bij gebakken in een pan in boter op het gas. Dat vinden we nu eenmaal lekkerder dan in de airfryer roosteren.
 

Ook maakte ik vast deze pastasaus met tomaat, rode ui, wortel en courgette in de slowcooker. Zonder kip dus. Eén courgette, 2 dikke wortels en 1 rode ui fijngemaakt met de onionchef met het roze mes. Met veel doorgesneden kleine tomaatjes, de kruiden en wat water in de pot en 5 uur op laag. Met de behulp van de  staafmixer werd het een heerlijk geurende en ook smakende dikke saus die we dus niet aten.

En vandaag, zondag, heel vroeg mijn 1e coronaprik gekregen. Zal vast een wat moeilijke dag worden want ik ben ook altijd goed beroerd van de griepprik. De pastasaus is vast klaar. Verder zien we het wel. 

zondag 18 april 2021

Auberginesoep uit de soepmachine en restensoep met de staafmixer; uit de airfryer(s): tartaartjes, feta, tomaatjes met mozzarella; rollade met groenten in de Römertopf; hartige pannenkoek, heerlijke spinazie en ook nog witte asperges.

Het ging deze zondag maar heel langzaam wat beter. Iets gemakkelijks en natuurlijk zonde om te lang te laten liggen. Gekookte groene asperges, rest gebakken aardappels weer opgebakken, 1 grote aardappel gekookt in de magnetron, gerookte zalmprosciutto en natuurlijk gekookte eieren. 

Maandag auberginesoep gemaakt in de soepmachine. Er lagen 2 aubergines die echt hoognodig verwerkt moesten worden. Samen 400g in kleine blokjes. Daarbij 2 in stukjes gesneden sjalotten en 2 knoflooktenen. Bouillonpoeder, zwarte peper en 600ml water toegevoegd en op de pureerstand. Iets minder peper had voor mij gemogen maar wat een heerlijke soep bestrooid met wat oude geraspte kaas. 

Alle snij- en sperzieboontjes gekookt. Spaghetti gekookt. Saus gemaakt op het vuur van rest mascarpone die op moest met tomatenketchup en hot sauce Hippo. In de airfryerXL 2 tartaartjes gebakken in het mandje 6 minuten op 180°. Lekker maaltje.

De pittige groentenstoof van zaterdag was deels ingevroren en deels aten we die deze dinsdag. Op een door partner gebakken grote dunne pannenkoek. Met gebakken feta. Een grote rode ui gehalveerd en in stukjes en een rest van een blokje gerookt spek in stukjes in de met wat olie ingesmeerde bakaccessoire van de airfryer XXL. Daarop een plak feta van 150g bestrooid met knoflookpoeder, gedroogde oregano en zwarte peper. Op 200°, 10 minuten gebakken. Een perfecte combinatie met de stoof op de pannenkoek. 

Woensdag eind van de middag maakte ik een voorgerechtje van een restje gerookte zalm met wat mascarponesaus. Heerlijk hapje.

We aten een kleine, al gekruide rollade van 375g uit de Römertopf. Gemaakt met 2 preien, 4 stengels bleekselderij, een rest worteltjes en ½ rode ui. De bleekselderij heb ik voorgestoofd in wat boter. Die moet echt heel erg zacht en gaar zijn voor ons. Ondanks de kruiden de rollade toch besmeerd met mosterd. Alles in de topf, peper en wijn erbij en na 1¼ uur op 220° even in het vlees geprikt. Perfect. Heerlijke smaakjes samen. We aten er een in de airfryer afgebakken stokbrood bij. 

De auberginesoep opgemaakt in de namiddag. 's Avonds geroosterde tomaten met mozzarella. Ik heb 8 tros-cocktailtomaatjes doormidden gesneden en met de open kant in het met een beetje olie ingevette bakaccessoire tegen elkaar aan gezet. Deze allemaal apart ingesmeerd met korianderpesto (had ik nog in de diepvries). Dan belegd met plakjes mozzarella, 2 bollen in totaal. Bestrooid met witte peper en een heel klein snufje zout. Beetje olie erover gedruppeld. In de airfryerXXL, ingesteld op 160°, 15 minuten. Een eenvoudige tzatziki er bij van 1 komkommer ontdaan van zaadlijsten, in de Onionchef met het roze mes fijngemaakt, 3 tenen knoflook uitgeperst, een kom Griekse yoghurt en zwarte peper. En een stokbrood afgebakken. Wat een heerlijke maaltijd en combinatie met de tomaten en de komkommer. Met een goed glas rode wijn uit Spanje deze keer. Tomatenhap helemaal op, beetje tzatziki over. Nog wat kaas met een cracker en zoute boter achteraf. 


Vrijdag met de staafmixer soep gemaakt van resten groentestoof, boontjes, groenten van de rollade, zaadlijsten van komkommer, vocht van de gebakken tomaatjes en het nat van de 2 bollen mozzarella. Lekker met een klontje mascarponesaus. 

Voor de avond spinazie (ongeveer 650g), eieren en aardappelen gekookt. Verse worsten met majoraan en knoflook van Brandt en Levie gebakken in boter en olie. Wat een heerlijk maaltje.

De laatste dag van deze blogweek hadden we witte asperges. Het waren 4 flinke, 250g bij elkaar. De gekookte aardappeltjes van de dag ervoor opgebakken in de jus van de worsten en de rest jus gelijk als boterjus gebruikt. Eieren gekookt. Ik had 3 soorten ham, achter-, schouder- en rauwe ham allemaal van de biologische webwinkel (net als de asperges, aardappelen, eieren, broodjes en boter trouwens). Verse bieslook uit de kruidentuin. Twee maaltijden achter elkaar met gekookt ei komt niet vaak voor, maar het kwam nu eenmaal zo uit. Nog een stukje kaas na de maaltijd bij het laatste stukje brood.


En vandaag, zondag, is de bloemkool aan de beurt, maar daarover volgende keer.

En wat ik echt wel even wil melden, de vorige blogpost is door meer dan 1500 mensen bezocht. Is dat omdat ik liet weten ziek te zijn of omdat 'koolhydraatarm' in de begintekst stond? Geen idee, maar mocht je dit lezen, zeer bedankt allemaal. En gelukkig ging het deze week langzaamaan weer beter met me.


zondag 11 april 2021

Een koolhydraatarm menu; een halve week uitgerangeerd; uit de airfryer(s): bloemkoolcake, geitenkaas-medaillons en naanbrood afgebakken; uit de grote oven: geroosterde wortel met camembert; uit de slowcooker pittige groentestoof.

Paaszondag was een gewone zondag. Wel wat extra keukenwerk omdat op paasmaandag een schoonzus kwam lunchen. Er waren vrijdag samen met de kleinzoon van 3jaar een paar eieren geverfd met waterverf. Daar een foto van gemaakt en ze vervolgens gebruikt in een maaltijd met paksoi met ei (de bovenste nog even bewaard). Als "voorgerechtje" aten we een beetje salade met stukjes ei en stukjes zeewierbal die over waren van vorige vrijdag. Voor de maaltijd gebruikte ik de hele struik paksoi van zo'n 400g. Geen tomaten in huis dus 1 hele rode paprika gesneden. Geen bosui, daarvoor in de plaats 1 flinke sjalot. Gedroogde kokos, 2 koffielepels, met wat water moest het doen i.p.v. kokosmelk. We aten er naanbrood bij afgebakken in de airfryer.  De combinatie met hard gekookt ei was heerlijk. Ik had bewust de eieren niet stuk gemaakt maar heel mee gewarmd omdat bij restjes het fijner is als er geen ei door zit. En in plaats van amandelschaafsel gekozen voor een beetje zoute pinda's. Een klein restje van de groenten in het soepje voor paasmaandag gedaan. Vleesloze maaltijd.

Dan het etentje van maandag. Eerst wat hapjes zoals droge worst, zeewierballetjes en olijven. 

Daarna een glaasje mascarpone met avocado. Ik heb voor 3 coupes 2 middelgrote avocado's gemengd met 190g mascarpone, sap van 1 limoen en witte peper. Onderin en bovenop 100g gerookte zalm verdeeld. Beetje verse bieslook als versiering. Geen idee wat bedoeld werd met 'bessen'. 

De bloemkoolcake is qua hoeveelheden volgens recept gemaakt maar ik gebruikte 135g ricotta, 45g labneh en 35g smeerkaas. Resten die op moesten. En in plaats van ui bakken heb ik een handje gebakken uitjes erdoor gedaan. In een cakevorm die ik deze keer eens bekleed heb met natgemaakt bakpapier, in de airfryerXXL op 195°. Na 25 minuten gecontroleerd. Toen nog 10 minuten op 180°. Over het gebruik van het bakpapier was ik niet helemaal tevreden. Als de vorm niet tot bovenaan vol is gaat het papier licht omkrullen waardoor de kanten minder goed bakken. Volgende keer maar weer gewoon goed invetten.

Mijn lieve schoonzusje eet koolhydraatarm. Ze doet er niet kinderachtig over, maar ik heb er toch maar wel rekening mee gehouden en een menu samengesteld wat redelijk klopte. Als hoofdgerecht maakte ik geroosterde wortel met camembert. Helemaal volgens recept en geroosterd in de grote oven. Overheerlijk recept waarbij natuurlijk de camembert wel wat plakte aan het papier. Zou dat gemakkelijker zijn dan aan de ovenplaat zelf? Hoe dan ook, het was heerlijk en een goede combinatie met de lichte bloemkoolcake en de gehaktballetjes die waren gekocht en even opgebakken in de airfryer, 6 minuten op 180°.  

Voor het yoghurt-mascarpone dessert zijn vele linkjes te vinden op het internet. Ik heb het gemaakt met vers fruit, 2 peren, 1 appel en 2 kiwi's. De verhouding yoghurt - mascarpone wordt steeds verschillend aangegeven. Gekozen voor 150g van ieder en dit door elkaar gehusseld met een beetje vanillesuiker. Glaasjes gevuld met fruit en daar het mengsel op. Versierd met een kumquat. Koffie met een paaschocolaatje en een puntje cognac of grappa waren een prima afsluiting. Bijna vleesloze maaltijd :-).

De volgende dag in de middag een kopje soep. Verder sla van little gem en een beetje witlof, champignons gebakken met plakjes salami, het 2e naanbrood uit het pakje afgebakken in de airfryer 6 minuten op 180° en daarna geitenkaas-medaillons er in voor 4 minuten. Als dessert een restje moes met vla gemengd met de rest fruit en yoghurt-mascarpone. Bijna vleesloze maaltijd :-).

Woensdag werd ik ziek. Partner at brood met gebakken ei met spek. Donderdag werd ik echt ziek. In de airfryer gebakken biefstukreepjes, op de bakplaat met een heel klein beetje olie 6 minuten op 180° want ze waren al gekruid dus niet gemarineerd, had gekund, maar ik bleef afwezig dus partner bakte ze gewoon in een pannetje op het vuur samen met wat gebakken aardappeltjes.

Ook vrijdag was de kok nog afwezig. Partner at roggebrood met ham geloof ik.

Dan zaterdag om de groenten te redden met 4 wortels, 2 pastinaken en een grote ui een pittige groentestoof  gemaakt in de slowcooker. Met hulp voor het snijden. Ik deed er 10 minitomaatjes bij, een flinke scheut tomatenketchup en verder olie en kruiden zoals in het recept staat. Eigenlijk moet je niet koken als je ziek bent want pas uren later schoot ik wakker en bedacht dat ik honing en abrikozen was vergeten. Deze alsnog toegevoegd. Na 8 uur op laag even geproefd, lekker, maar niet gegeten. 

Wat een week. Het lijkt iets beter te gaan, nog niet in orde. Vandaag wel auberginesoep maken voor later om weggooien te voorkomen. Maar afwachten hoe het gaat. Volgende week verder.



zondag 4 april 2021

Uit de airfryer(s): frietblokjes, ingepakte tartaar, gekruide kipfilet, rollini met spinazie, zeewier- en gehaktballetjes; uit de grote oven: flammkuchen en vanille-cakejes; procureur met groenten in de römertopf en puree in de slowcooker.


Pasen. Hapje voor kleinzoon op Goede Vrijdag.

Wat er allemaal in de koelkast stond moest zoveel mogelijk dienen zondag. Van de stamppot van Alerimus en de hutspot uit de slowcooker één maaltijd gemaakt en in de magnetron opgewarmd. De twee bakjes salade met nog een paar geroosterde tomaatjes erbij als voorgerechtje. Laat in de middag een flinke kom soep met alle stukjes vlees en kip die er nog in zaten. Van een restje van die soep samen met een rest van de witlofmaaltijd nieuwe soep gemaakt met de staafmixer in een pan. Dus weer een doos soep in de koelkast :-).

Maandag een witlofsalade met komkommer en ei. Met 1 grote stronk witlof, ½ geschilde komkommer en 2 eieren. De saus gemaakt met 4 in stukjes gesneden augurken, flinke lepel mayonaise, scheutje maggi-aroma, beetje peper en zout. Met in de airfryerXXL, heerlijk zittend in de zon vers gesneden aardappelblokjes, gebakken met de smartfunctie. Voor ieder een in de airfryerXL in 15 minuten op 180° op de bakplaat gebakken ingepakt tartaartje. Er lag nog een rest van een rol bladerdeeg. Het vlees gekruid met peper en Italiaanse kruiden en uiteindelijk bovenop een dun plakje jonge kaas. Beetje olie op de plaat. Misschien was droogbakken beter vanwege de krokantheid van de bodem. Heerlijke maaltijd.

Maandag, ingepakte tartaar en frietblokjes.

Na een dag kleine kleinzoontjes met hun papa in huis en tuin aten we dinsdag gebakken rijst met broccoli en wortel. Heerlijk. Ik had maandag de rijst gekookt en alles gesneden en klaar gezet. Een hele vrij kleine struik broccoli in roosjes en 1 flinke winterwortel in stukjes even geblancheerd want alleen roerbakken vinden we vaak te rauw. Peper en gember altijd in de vriezer. Geen bosuitjes dus een sjalot fijngemaakt. Uiteindelijk nog wat sojasaus er door geroerd. Erbij 's morgens ontdooide gekruide kipfilet uit de airfryerXL gebakken op de bakpan op 180°, zo'n 8 minuten maar toen nog even op 200° om wat bruiner te worden. Wel iets aan de droge kant daardoor denk ik. Het was gekruid met knoflookpoeder, zwarte peper en een mengsel van Hollandse kruiden wat ik ooit zelf had samengesteld en nog in een potje stond, 


Ik heb een paar roosjes broccoli en wat rijst achter gehouden want het werd teveel voor samen. Ook van de gebakken kip nog wat over. 

In de namiddag van woensdag eerst ieder 1½ rollini met spinazie, afgebakken op 180° in 5 minuten op de grillplaat van de airfryerXL. Overigens, de soep die ik zondag gemaakt had was zuur. Dat gebeurt eigenlijk nooit, maar ik denk dat het kwam doordat ik een rest oude soep gebruikt had bij de nieuwe resten. Moest dus worden weggedaan vandaar die rollini's :-).

's Avonds flammkuchen. De meest originele is met alleen ui en spek, maar mij leek met wat kaas wel erg lekker. Ik kocht kant en klaar deeg. Deze vellen besmeerd met een mengsel van mascarpone en crème fraîche met flink wat peper. In de magimix 2 rode uien heel dun gesneden en op het smeersel gelegd. Daarop 2 soorten spek, pancetta en ontbijtspek. Afgedekt met wat geraspte oude kaas. Op de verpakking stond besmeren met half crème fraîche half kwark. Verder beleggen met spek, rode ui en naar believen kaas. Dan een paar minuten in de oven op 250°. Ik heb dus niet volgens het recept spekjes eerst gebakken. Wel heb ik ze langer in de grote oven gedaan op 225°, maar op een rek in plaats van een bakplaat met bakpapier. Na 10 minuten waren de randjes een beetje bruin, maar voor de middendelen had die extra 5 minuten nog wel gemogen. Iets minder beleg was ook goed geweest. Vooral het smeersel had denk ik dunner gekund. Maar wat waren ze heerlijk. We aten er een salade van little gem en komkommer bij.  

Voor de oven
Na de oven

Op donderdag moes gemaakt van 3 peren, 3 appels, 3 kiwi's en een scheutje bessensap.


Grote pan soep gemaakt van rest pasta-pesto met boontjes, witlofsalade met klein stukje tartaar, gekookte broccoli en gekookte rijst, beetje sla met komkommer en water. Staafmixer erdoor en voilà.  

We aten dus een grote kom stevige soep met stukjes gebakken kipfilet en een lepeltje van het mascarpone-mengsel. En ieder de helft van de 3e flammkuchen. 

Omdat we vrijdag weer eters in huis hadden op donderdag vast een en ander voorbereid.

Gouache van Rien Kroon

Om te beginnen een paar hapjes zoals deze zeewierballetjes, afgebakken in de airfryer, 8 minuten op 180° en bij de Verleiding gekochte Indische gehaktballetjes even mee gewarmd. En de overheerlijke paté van Brandt en Levie met noten en gedroogde kers. 


De op donderdag 7 minuten gekookte eieren in gerookte zalm vrijdagochtend afgemaakt. Precies volgens recept in 4 kommetjes. Voor de kindjes een ei-haasje op een bordje gemaakt met ook wat gerookte zalm.


Het hoofdgerecht varkensvlees in de Römertopf is gemaakt met 500g procureur, 1 grote ui, 2 hele grote wortels, 5 tenen knoflook, 3 stengels bleekselderij en ½ rode paprika. Alles donderdag gesneden. Een en ander in de ochtend aangebakken en gefruit met de Italiaanse kruiden en peper en een slokje water met een puntje bouillonpoeder. Omdat de römertopf vooraf in het water moet kan het gerecht niet helemaal worden klaargezet, dat is wel wat lastig vergeleken met een slowcooker. Uiteindelijk een blikje tomatenstukjes er in, het vlees daarop, daarop een paar plakjes salami en dan de groenten eromheen. Dat voor 1¼ uur in de koude oven gezet op 200°. Ik vond het vlees wat tegenvallen, deels iets te stevig. Misschien toch nog langer in de slowcooker. Verder een heerlijk groenterecept en natuurlijk teveel. 

De puree was van 480g aardappel, ½ rode paprika en 1 stengel bleekselderij, 30g boter en en een scheutje water. In de slowcooker voor 7 uur op laag en daarna het nat afgegoten en alles gemengd. 

Met het recept van deze vanillecake heb ik 12 cupcakes gebakken in de grote oven. Iets langer dan 20 minuten want ik weet dat mijn oven dat nodig heeft. We aten ze met voor de volwassenen een glaasje advocaat met slagroom en de kindjes vanillevla met slagroom. 

Zaterdag, de laatste dag alweer van deze blogweek, restjes gecombineerd. Eerst een kom soep. Dan groenten uit de römertopf en puree; ruim genoeg voor een maaltijd samen. De stukjes Morbier en l'Amour rouge Zaterdag, de laatste dag alweer van deze blogweek, restjes gecombineerd. Eerst een kom soep. Dan groenten uit de römertopf en puree; ruim genoeg voor een maaltijd samen. De stukjes Morbier en l'Amour rouge ook opgemaakt. Van het kleine beetje wat nog over was en de doosjes met vloeistof uit de römertopf en de slowcooker plus wat water maakte ik nog een klein soepje alvast voor Paasmaandag voor een lunch met een schoonzusje.  

En vandaag, zondag, ik denk iets met paksoi, maar daarover volgende week.