Omdat er nog van alles in de koelkast stond werd het op maandag restjesdag. Vlees, kip en boontjes van Le toko, bal gehakt, gele rijst, een naanbrood, wat geroosterde spruiten en een maïskoekje.
Op dinsdag maakte ik groenlof met pasta en roomkaas. Met iets meer dan 200g fusili, de zak leeg gemaakt, 200g groenlof, een klein restje kort gekookte spruitjes die ik apart had gezet, 1 ui, 100g kastanjechampignons, 100g roomkaas en 1 koffielepel Italiaanse kruiden. De ui gefruit, champignons er bij, dan de kaas, een scheutje melk en de kruiden samen lekker laten pruttelen in wat jus van het gehakt. De groenlof even apart gebakken in weer een klein klontje jus en toegevoegd aan de rest. Een halve komkommer in stukjes nog even meegebakken. Het was wel een vleesloze, maar door de jus geen vegetarische maaltijd. Voor de kaas had ik Philadelphia original die ik vorige week ook voor de cheesecake had gebruikt, maar dat op de ..... in het blog niet had vermeld. Gewoon door de drukte in huis vergeten.
De volgende dag worteltjes met prei en bosuitjes. Het recept heb ik alleen maar gebruikt als inspiratie. In een schaal die past in de airfryer 4 wortelen in de lengte gehalveerd, 5 bosuitjes eveneens en 1 prei eerst in tweeën daar na elk deel nog een keer in tweeën. Lepel olie er over. Dan 100g gerookte spekjes erover verdeeld, daarop 1 flinke tak verse tijm en nog een klontje boter in blokjes. De airfryer voorverwarmd op 200° en naar 160° gezet met de schaal er in. Na 20 minuten terug naar 140° en nog 20 minuten gebakken. Overheerlijk. Apart 2 grote aardappels gepoft in de magnetron en een rookworst verwarmd in een pan water.
Zondag gaat er een groot diner aankomen. Daarin past een spoom. Daar heb ik op deze donderdag vast de voorbereiding voor gedaan door het citroensorbetmengsel vast klaar te zetten in de koelkast. De citruspers uit de grote apparatenkast getoverd en 4 citroenen en 3 limoenen geperst. Omdat ik oersuiker heb gebruikt voor de suikerstroop is deze bruin van kleur. Wel ook dextrose gebruikt trouwens.
We aten donderdag Italiaanse stamppot. Met 400g gekookte aardappel, 100g uitgebakken gerookte spekblokjes, 1 courgette in stukjes en 1 teen knoflook geperst gebakken in de pan van de spekjes. Daarbij 4 in stukjes gesneden gedroogde tomaten uit de olie en een handvol walnoten en ook nog een klein restje van de sausen van de Toko. De aardappelen eerst gestampt met een lepel Griekse yoghurt en een klontje boter en flink wat verse zwarte peper. Daarna de rest er door. Heerlijke stamppot. Voor partner nog een biefstukje gebakken in een klontje boter.
Vóór het kleine jongetje werd gebracht vrijdagmorgen vast de citroensorbet in de ijsmachine gedaan en in de diepvries gezet. Ook deze dag de preisoep gemaakt voor zondag in de soepmachine.
Recept: 350g prei, 50g aardappel, 50g ui, 1 teen knoflook, 750ml bouillon, verse tijm, peper en zout. Dat alles in de soepmaker. Vinaigrette maken van 1 theelepel mosterd, 1 theelepel kappertjes, ½ eetlepel citroensap en 1 eetlepel olijfolie, verse peterselie. Die maak ik pas zondagmorgen.
Rest macaroni |
Op zaterdagmorgen vast het dessert gemaakt voor zondag, Turks toetje. In een iets kleinere schaal en met 2 soorten biscuitjes, Zaans huisje met chocola en Nizza met karamel en zeezout. De gevraagde Turkse chocoladebiscuitjes waren hier in mijn dorp natuurlijk niet voorhanden.
Op de laatste dag van deze blogweek een eenvoudige opwarmmaaltijd met wat eerder ontdooide saus, een rest pasta en een rest van de groenlofschotel. De avond werd gevuld met de jaarlijkse wijnroute in ons dorp en dat gaat gepaard met veel heerlijke hapjes, dus eenvoudig eten was prima.
En dan vandaag zondag, uitgebreid eten met vier vrienden van 15.00 tot..... Inclusief slapen en ontbijt. Drukke dag dus. Maar daarover volgende week.