De Kerstweek brak aan. Maar eerst op zondag een tamelijk gewone maaltijd: sperziebonen, gehaktbal, gekookt aardappeltje. Voor de 250g boontjes kon ik even zoeken naar iets aparts natuurlijk niet op me laten zitten. Wat een heerlijke combinatie die bonen met blauwe kaas en amandeltjes. Met aangepaste hoeveelheden natuurlijk.
Door de corona-toestanden dit jaar geen kerstdiner met alle kinderen tegelijk. Maar omdat we ze allemaal graag zien 3 x een kerstetentje. Deze week twee keer en de volgende week de derde keer.
Eerst op dinsdag dochter en schoonzoon die in Duitsland wonen, maar voor een weekje terug waren in het vaderland. De datum voor dit bezoek was het laatste bekend en omdat ik vrijwel alle boodschappen doe bij Hofweb, de lijst op zondag moet worden ingeleverd en de bestelling dan op donderdag binnenkomt, was dit diner iets meer improviseren.
Ben benieuwd of dit te lezen zal zijn. |
Maar... Allemaal wel gelukt. Bestelling, 2-maandelijks worstabonnement, van Brandt en Levie kwam maandag binnen met o.a. een heerlijke droge worst voor het hapje vooraf. Daar had ik ook zalmrolletjes in bladerdeeg bij gemaakt. Met 3 plakjes taartdeeg (het bladerdeeg was op), aan elkaar gekleefd in de lengte, besmeerd met roomkaas, dan zalm erover verdeeld, verse dille, zwarte peper en een heel klein beetje gedroogde Italiaanse kruiden erover gestrooid en dan opgerold en in 4 stukken gesneden. Ingekwast met koffiemelk wat ik altijd gebruik voor kleine hoeveelheden want een heel ei er aan opmaken vind ik zonde. Ongeveer 10 minuten gebakken op de bakplaat in de airfryerXL. Deze was belegd met een afgeknipt stukje barbequemat tegen het vastplakken maar dat hielp toch weer niet genoeg. Nou ja, wel heel lekker hapje naast de andere voorafjes.
Soep gemaakt met een rest saus van stoofvlees. De stoofsaus verdund met kookwater van verschillende groenten. Een scheutje room in de kom. Lekker pittig soepje. Een kaasragout als voorgerecht. Helemaal volgens recept gemaakt, maar dan met belegen kaas. Opgediend in een pasteibakje.
Als hoofdgerecht lekkere verse worsten van de goed gehouden varkens via Grutto. Gebakken in het mandje van de airfryerXL, 10 minuten op 180°. Daarbij aardappelgratin. Deze heb ik klaargezet in het bakaccessoire van de airfryerXXL en dan zo'n 15 minuten op 200° gezet. Een hele romanesco gegaard in de ecostoof, eerst aan de kook brengen en dan de pan een uur in stoof. Perfect op smaak alles en mooi klein gerecht na alles ervoor en erna.
Heerlijke kazen van onze geweldige kaaswinkel zoals Epoisses en Crémier de Chaumes. En als afsluiting een Bosche bol van de Bakkende Brabander, vers thuisbezorgd. Jammer genoeg geen tijd meer gehad om een foto te maken want ze waren in no time opgegeten begeleid door een heerlijk glas dessertwijn. Koffie met nog een klein koekje, klein drankje en dan lekker naar huis en naar bed. Heerlijke maaltijd met heerlijk gezelschap.
Woensdag maakten we deels gebruik van de resten: kaasragout met een stuk witbrood voor beiden, salade gemaakt van romanesco, gratin en mayonaise op een donkerbruine boterham voor mij. Voor partner 's morgen binnengekomen verse haringen met brood. De volgende dag was het namelijk weer feest aan tafel.
Op kerstavond aten we een diner besteld bij en geserveerd door ons plaatselijk zorgcentrum. Warm thuis gebracht. Wat een luxe. En het was weer heerlijk. Uitstekende koks daar.
Voor de wijn zorgden we zelf. |