Ingrediënten ovenschotel, nog zonder gehakt. |
Zondag een ovenschotel met Chinese kool. Andere samenstelling, maar wel ongeveer volgens recept. Ik gebruikte 250g Chinese kool en 120g oesterzwammen. Eén grote ui en 2 tenen knoflook. Verder 300g rundergehakt, 100g tomatenketchup en kerrie, peper en nootmuskaat. Natuurlijk wel wat geraspte kaas over de schotel gestrooid. Geen zout toegevoegd want de kaas maakt het voor ons zout genoeg. In een in de airfryerXL op de bakplaat passende ovenschaal, op 180° ongeveer 20 minuten er in want al wat afgekoeld omdat ik het in de middag had gemaakt. In de andere airfryer een stokbrood afgebakken.
De volgende dag spruitjes met blauwe kaassaus. Er waren maar weinig spruitjes, ongeveer 200g. Dus met 1 sjalot, een klontje zoute boter, ½ theelepeltje bloem, 80ml melk en 80g blauwe kaas saus gemaakt.
Ook nog een salade Chinese kool. Een handje kool afgesneden en dressing gemaakt met 1 lepel Griekse yoghurt, 1 mandarijn in stukjes, 1 teen knoflook en een scheutje olijfolie. En we aten er macaroni bij. Prima maaltijd zonder vlees maar weer eens.
Van resten uit de koelkast een heerlijke frisse fluwelen soep gemaakt. Rode kool, gekookte aardappel, afgegoten nat van de rode kool, afgegoten nat van de spruitjes, 2 stoofpeertjes met kooknat, heel klein beetje macaroni en koolsalade. Ik heb de soep in de soepmachine, ik heb die van Philips, zo'n 6 x achter elkaar handmatig gemixt. Dat gaat gladder dan met mijn staafmixer en zonder knoeien. Voor het opdienen een kwartiertje al roerend in de pan laten doorkoken. Niet in de machine, want die bakt dan onherroepelijk aan met zulke resten. We aten het met room en stokbrood en na de soep Franse kazen met een glaasje port. Een schaaltje minitomaatjes op tafel. Prima maaltijd zo bij elkaar.
Gebaseerd op dit recept maakte ik op woensdag zuurkool in de slowcooker. Onderin de pot 2 plakjes Zeeuws spek. Verder een pakje zuurkool van 500g, een blikje ananasstukjes inclusief sap 400g, 1 sjalotje, 2 tenen knoflook, een lepeltje garam masala, een glas witte wijn en bovenop een paar klontjes zoute boter. In de andere slowcookerpot een eenvoudige aardappelpuree met 500g aardappel (ongeschild), 60ml water, 60g boter, zwarte peper en een snufje zout, geen verdere toevoegingen en voorzichtig grof gestampt. Beiden 7 uur op laag. Het laatste half uur nog een rookworst op de zuurkool gelegd. Wij vinden zuurkool en puree heerlijk op deze langzame manier gegaard.Niet erg kleurrijk, wel erg lekkere combinatie. |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten