Privacyverklaring

zondag 31 mei 2020

Frittata, quiche, snoekbaars en omelet uit de airfryer; pizza, pasta, wraps en rabarbercrumble uit de oven; spitskool uit de slowcooker; een yoghurt-mascarponedessert en ook nog een aspergemousse.

Er lag een rol pizzadeeg. Eerst dacht ik die in tweeën te delen en dan twee pizza's te bakken op de pizzamaster van de airfryer XXL. Veel gedoe en waarom eigenlijk als je ook gewoon een grote oven hebt :-). Ooit had ik een lijst gemaakt van ingrediënten waar de visite uit mocht kiezen voor de eigen pizza. De keuken werd pizzeria. Dit lijstje heb ik er nu even bij gepakt want de ene kant mocht belegd naar wens van de een en de andere kant naar wens van de ander in huis (ook samen mag er verschil zijn nietwaar...). Ik heb op deze site nog eens goed rondgekeken. Erg leuk om te maken. Samen bepalen wat er op moet. Beetje tomatenketchup op de bodem, plakjes chorizo en ham, plakjes kaas, stukjes tomaat, ringetjes ui, plakjes knoflook, halve zwarte olijven en een bol mozzarella. En dan aan één kant een paar ansjovissen uit een potje. Wat olie erover gesprenkeld en aan tafel nog Parmezaan om te raspen. Heerlijk maar de bodem was iets te knapperig geworden.

Het nat van de mozzarella bij de soep van vorige vrijdag gedaan. In de loop van de week als late-lunch-hapje opgemaakt.

Maandag een frittata met groene asperges uit de airfryer. Een frittata is de Italiaanse variant van onze omelet maar dan flink gevuld met wat dan ook en langzaam gegaard op laag vuur of in de oven. Ik vond ook nog deze leuke site met vele voorbeelden van vullingen. Ik had 7 asperges, ½ ui, 1 teen knoflook, 90ml room, 4 eieren, 50g gewone geraspte kaas, basilicumblaadjes, peper en plakjes geitenkaas bovenop. Ik heb hem gebakken in het bak-accessoire wat ik bij de airfryer XL ooit had gekocht. Eerst 15 minuten op 180°, wel al aardig bruin, maar helemaal niet gaar. Toen op 160° gezet en weer 10 minuten. Hij was heerlijk, lekker fluffy ook, maar kwam niet uit het pannetje wat ik toch goed had ingesmeerd met boter. Volgende keer misschien met bakpapier proberen. En sommige wat dikkere stukjes asperge waren niet gaar genoeg. Kleinere stukjes of langer voorbakken dus. We aten er geroosterde desem-speltboterhammen bij.

De volgende dag een quiche met spekjes en prei. Omdat het mij vrijwel nooit goed lukt om de bodem krokant te laten worden, bak ik ook deze quiche weer omgekeerd. Een klein stukje deeg op de bodem, daarop het mengsel van 1 grote prei, 100g spekjes, 100g hamblokjes, 2 eieren, 125ml room, 40g geraspte kaas, zwarte peper en 5 plakjes geitenkaas van de rol er een beetje ingedrukt. Daar een deksel van bladerdeeg op. In een ovenschaal in het mandje van de airfryerXXL, 160°, na 20 minuten nog een paar minuten op 180° gezet. Was niet om te keren op een bord, dus maar uit de schaal opgeschept. Heerlijk en zeker krokant deeg.

Ik had diepgevroren vis van Schmidt zeevis. We aten snoekbaars op een groentebedje. Het was 260g vis. Ik heb 1 puntpaprika, 1 courgette, 1 ui en 1 rood pepertje gebakken in wat olie. Daarna knoflook en 7 lepels wijn met 3 theelepels mosterd er bij en weer aan de kook gebracht. Door de verpakking leek het me niet nodig om de vis af te spoelen. Wat limoensap en later nog wat peper er op. Met folie en het spatdeksel tegen opvliegen er van, in de airfryer XL 10 minute op 200°. Met gekookte nieuwe aardappels.
Lang niet altijd, maar soms komt er ineens een dessert op tafel. Ik mengde 125g mascarpone en 125g Griekse yoghurt met een beetje eigen vanillesuiker. Onderin de glazen ieder een kiwi, mengsel er op en daarop een verkruimeld chocolade koekje. Heb het recept niet zelf bedacht maar de pagina waar ik het vond bestaat niet meer.


Donderdag maakte ik een restjes-omelet in de airfryerXL op de met een beetje olie ingesmeerde bakplaat. Eerst 3 eieren geklutst met een klein beetje melk, daarbij een fijngemaakte rest van de quiche, een restje groenten van de snoekbaars en vooraf even gekookte stukjes van ongeveer ⅓ knolselderij. Alles door het eimengsel, wat extra peper en ongeveer 10 minuten in de voorverwarmde airfryer op 180°. De twee aardappeltjes van de dag ervoor die over waren in schijfjes gesneden en even opgebakken in een klontje boter met wat geraspte kaas. Ook nog een schaaltje komkommer op tafel. Prima maaltijd.

De resten van een losbandig leven.
Vrijdag spitskool uit de slowcooker. Eerst zelf slavinken gemaakt van 268g rundergehakt en verder volgens recept en gebakken in boter. Dan ½ spitskool in reepjes in de pot, 1 kleine lepel mosterd, 2 lepels ketjap, 2 tenen knoflook en 1 flinke theelepel sambal even verwarmd in de boter van de vinken. Zonder ui deze keer. Ik kies voor laag als het enigszins kan, dus slow 4 uur op laag. Beetje witte rijst er bij gekookt in de rijstkoker. Een heerlijke maaltijd.

En zaterdag, de laatste dag van deze blogweek eindelijk weer eens echt eters op visite. In de tuin en onder het afdak met afstand tot de volwassenen.

Op vrijdag dus al het een en ander voorbereid want de gasten kwamen aan het eind van de ochtend en moesten rond 19.00 uur weer vertrekken vanwege de kleintjes. We aten daarom vanaf ongeveer 15.30 uur.

Rabarber voor de crumble was iets meer, 620g, rasp en sap van de hele sinaasappel en een heel klein beetje water uit een omgespoeld jampotje er bij gedaan. Niet meer suiker dan in het recept, een schepje vanillesuiker uit eigen potje. Gekookt tot er geen stukjes meer in zaten.

De uiencompote gemaakt van 1 grote ui in halve ringen. Deze zo'n 5 minuten al roerend op laag vuur in een heel klein beetje olie laten zweten (wel een beetje garen, niet kleuren). Dan 100ml rode wijn er bij en weer een minuut of 5 laten pruttelen. Daarna op ietsje hoger vuur de wijn zachtjes laten inkoken.

Ook de hele pastaschotel met prei en ricotta klaar gezet op vrijdag en na afkoelen in de koelkast. Nog zonder de permigiano reggiano bovenop. Een flink stuk heb ik fijngemaakt met de Onionchef met het zwarte mes. Ik heb extra 200g gerookte spekjes uitgebakken en door de prei met ricottasaus gehusseld. Verder 1 hele grote prei en 1 hele grote ui en nog 2 bosuitjes gebruikt.

Voor de aspergemousse met Hollandse garnalen had ik de asperges vast gekookt. Ik doe dat op deze manier en dat bevalt me goed. Je hebt dan de schillen en kontjes gelijk meegekookt voor als je eventueel aspergesoep wil maken van het kookvocht. Afgekoeld in een grote doos in de koelkast.

Op zaterdagochtend de mousse gemaakt met iets meer room dan in het recept stond. Vlak voor opdienen de garnalen en bieslook er op gedaan.

De pastaschotel op tijd in de oven. Was lekker maar wel aardig wat teveel.

De wraps met rode wijn-uiencompote en camembert waren vorige week niet goed gegaan. Nu zag ik op deze site van Amaizin waar de wraps van zijn, dat het ook kan met vullen en in de oven leggen. Dat dus gedaan want ik vond de combinatie van die compote met camembert echt heerlijk. Op iedere wrap wat compote, daar op schijfjes camembert, voorzichtig dichtgevouwen en opgerold en in de ovenschaal 15 minuten op 180°. Was nu goed gelukt en erg smakelijk.

Ook de rabarbercrumble afgemaakt en de potjes in de ochtend in de oven gezet, want ik had besloten het dessert koud te eten. Deze keer in kleine potjes,  want ik wilde er zeker 5. Nu waren het er 8 en nog iets te veel rabarber in de potjes dus overgelopen. Erg lekker en een paar voor de buren....



Voor de lunch had ik nog een paar coquilles gebakken met wat zeekraal. Ook nog een paar haringen in stukjes gesneden. En voor de kindjes al dan niet geroosterde boterhammen met appelstroop en kleine stukjes van een en ander. Ook een schaal aardbeien ging er in als koek.

Was een bijzondere dag om zo met elkaar in de tuin en onder het afdak na zo lange corona-stilte te genieten.

En vandaag, zondag, kalm-aan-dag. Eens rustig naar de resten kijken en verder vertel ik er volgende week over.

zondag 24 mei 2020

Zalmpakketje, geroosterde rabarber, rabarbercrumble en slavinken uit de airfryer; andijviestamppot, heerlijke gehaktballen, gast aan tafel, tosti, soep uit de soepmaker en ook nog een aparte hutspot uit de slowcooker.


En weer asperges op zondag. Deze keer met zalm in honing-mosterdsaus. Ongeveer 250g asperges en een stuk zalm van bijna 200g. In plaats van oestersaus, niet meer in huis, heb ik worcestershiresaus gebruikt en alles gehalveerd. De zalm overgoten, bestrooid met stukjes walnoot en goed ingepakt. In het mandje van de XXL airfryer 12 minuten op 200°. De asperges eerst 20 minuten in koud water gelegd, daarna geschild, de schillen en kontjes onderin de pan, een schone doek er op, 3 minuten gekookt en 25 minuten afgedekt verder laten garen. We aten er broodjes bij afgebakken in de airfryer. Geen stokbrood in huis.

Een dessert geïnspireerd op dit rabarber-recept. Ik heb 220g rabarber in stukjes, sap van 1 sinaasappel, 35g oersuiker en 10g vanillesuiker en nog een beetje vanille extract in het kleine bakpannetje in de airfryer gedaan en 12 minuten op 160° geroosterd. Daarna in een coupe met alleen crème fraîche er op. Heerlijk.

Geen resten in de koelkast deze keer dus op maandag weer een gewone maaltijd, namelijk andijviestamppot. Met zelf gesneden andijvie, ongeveer 350g, en ongeveer 500g aardappel. Er bij nog 100g spekjes gebakken en met het vet in de stamppot gedaan. Geen melk toegevoegd want een lepeltje uit de gehaktballen-bouillon. Mosterd en geraspte kaas op tafel.
Met gehaktballen. Er was 250g rundergehakt. Dat heb ik aangemaakt met 1 ei, 40g paneermeel, 1 eetlepel mosterd en 1 eetlepel ketjap manis en wat zout en cayennepeper en er 3 ballen van gemaakt. Bruin gebraden en daarna in de bouillon verder gegaard. Een lekkere klassieke maaltijd.

We aten dinsdag een rommeltjesmaaltijd. Gebakken ei met ham en kaas, de laatste gehaktbal, komkommer, tomaat, beiden met tuinkers, avocado en brood. En toe nog een restje van de geroosterde rabarber.

Woensdag een gast aan tafel in de tuin. Omdat het mooi weer zou worden een schoonzusje uitgenodigd voor een maaltijd met in acht name van afstand houden. Heerlijk om weer eens een soort van dinertje samen te stellen voor een gast.


Voorgerecht: pastasalade met gerookte zalm. Omdat het een voorgerecht was heb ik 150g farfalle gekookt. Die heb ik gemengd met 125ml crème fraîche, 2 theelepels mierikswortelpasta, zeste van een limoen en flink wat dille uit de kruidentuin. Kort voor het opdienen een ½ komkommer en 100g zalm er door gedaan.

Hoofdgerecht: zuurkoolschotel met appel en witte bonen. Vrijwel helemaal volgens recept. Dat was natuurlijk teveel, maar halveren leek me te weinig. Ik heb witte- en borlottibonen gebruikt, want van ieder maar één blikje in huis. In de grote oven vanaf koud want in de ochtend klaar gezet, 35 minuten. Erg lekker en de rest ingevroren.

Kaas: Quesadilla met camembert en rode wijn-uiencompote. Een recept wat ik vond op https://ongewoonlekker.com maar die site wordt bij mij in Safari niet geopend. Overigens wel met gebruik van Firefox. Dus wie weet ook wel in Windows. Ik heb een heel grote ui in halve ringen even aangezweet in wat olijfolie en daarna met 100ml rode wijn 5 minuten laten sudderen. Daarna op hoger vuur de wijn ingekookt tot er geen vloeibaar meer in de pan was en de uien heerlijk wijnrood waren.
De camembert in dunne plakjes gesneden en op een tortillawrap gelegd, wat uiencompote er op, beetje grof zeezout en een tweede wrap er voorzichtig opgeduwd. Voorzichtig de wrap in een hete droge pan gelegd. De bedoeling was een minuut of 4 laten bakken, daarna omdraaien en de andere kant nog zo'n 4 minuten. Maar...., geen idee waarom, maar binnen no time was de wrap aangebakken en heb ik de bovenste wrap omgekeerd op een bord gelukkig met de vulling en dubbel gevouwen en in drie stukjes gesneden. De vulling smaakte gelukkig nog voortreffelijk. Is een wrap iets anders dan een vel? Zat daar het probleem? Ik heb de oplossing niet gevonden.

Dessert: rabarbercrumble. Uit eigen tuin 500g rabarber in stukjes opgezet met de geraspte schil van een sinaasappel, het sap daarvan 75g rietsuiker en een theelepel zelfgemaakte vanillesuiker (een gebruikte vanillepeul in een potje witte basterdsuiker en zo lang bewaren als je wil). Iets langer gekookt want ik wilde hierin geen stukjes. Het kruimeldeeg gemaakt en in 4 potjes die precies op de bakplaat van de pas gearriveerde nieuwe airfryer XL pasten, zo'n 20 minuten gebakken op 180°. Wat een heerlijk recept. En wat was het leuk om zo buiten met elkaar te eten tussen 16.00 en 20.30 uur. En ja, het waren 4 schaaltjes vanwege de hoeveelheden, dus één voor later.

De volgende dag wijn drinken in de tuin bij de buren en 28°, dat werd een heerlijke tosti van spelt desembrood uit het ouderwetse tosti-apparaat. Met lekkere tomaatjes.
Vrijdag gekookte spinazie, gekookte aardappelen en in de pan in oude jus gebakken chipolata-runderworstjes. Ook lekker hoor zo'n maaltijd zonder poespas.

's Avonds maakte ik nog een soep in de soepmachine. Een rest pastasalade met gerookte zalm, een wortel, een paar stukjes gekookte aardappel en het verzamelde nat van afgegoten spinazie, gehaktballen-bouillon en uitgelekte bonen.

Zaterdag, de laatste dag alweer van deze blogweek, hutspot-anders uit de slowcooker. Het originele recept is niet meer opvraagbaar want dat had ik van de site allrecipes.nl. In de pot: 290g knolselderij, 145g ui, 220g aardappel en 145g wortel, alles in kleine stukjes. Daarbij een laagje water, peper en een klein beetje bouillonpoeder. Na 8 uur gestampt met een klontje boter. In de airfryerXL 2 slavinken gebakken op de grillplaat, 5 minuten op 200 en nog 9 minuten op 160°. Een lekkere combinatie.

En vandaag, zondag, ik denk zelf een pizza maken. Daarover volgende week.


zondag 17 mei 2020

Geroosterde groene asperges, gegrilde puntpaprika's en bloemkool uit de airfryer; een bijzonder broccolirecept uit de slowcooker; een soepje; junk-food; heerlijke sjalottensaus bij een karbonade.



Voor zondagavond wat groene asperges geroosterd in de airfryer. Ongeveer 20 minuten deels op 180° en deels op 165°. Lang getwijfeld over wat er bij te eten. Het werd stokbrood, een kommetje balsamico-crème met dadels en vijgen, plakjes rauwe ham, schaaltje hamblokjes, schaaltje gebakken spekjes en hard gekookte eieren. Een bijzonder lekkere combinatie van smaakjes. En een lekker drankje bij de koffie.

De uiteinden van de asperges, ook die van eerder bewaard, met wat water ongeveer 30 minuten laten trekken. Daarna de kontjes er uit en een flinke lepel fijngeknipte knoflookbieslook, een lepeltje bouillonpoeder en een aardige rest fijngesneden sla even laten meekoken. Vóór het eten om 17.00 uur, als de trek groot wordt, opgediend met een lepel Griekse yoghurt. Net genoeg voor ieder een kommetje. Heerlijk en gezond denk ik zo.

Omdat er door bestelverwarring nog 3 flinke zoete aardappelen lagen en ook nog 3 verse bietjes, heb ik daar zaterdag deze stamppot van gemaakt. Om pas maandag op te eten, maar om te voorkomen dat de groente weggegooid moest worden. De bietjes na koken met 2 kleine appels fijn gemaakt in de Onionchf met het roze mes. De dressing gemaakt met olijfolie,  tomatenketchup, limoensap, gerookte paprika en gevijzelde korianderbolletjes met de staafmixer. Aardappelen eerst gestampt, daarna de bietenmassa er doorheen geschept. Bij het opwarmen in de magnetron een klontje boter en de rest van de hamblokjes er door gedaan.

Een soort van experiment met broccoli. Ik kwam het recept tegen bij Patrick Delhaye op Facebook. Aan hem gevraagd of het ook zou gaan in de slowcooker. We kwamen overeen dat het uitgeprobeerd zou moeten worden en dan op de lage stand. Ik heb ⅔ van alle ingrediënten gebruikt want had maar 600g broccoli en een kleine slowcooker. Wel 3 tenen knoflook en 2 gewone rode pepers met zaadjes. Ooit in een tabel gezien dat van 50 minuten tot 3 uur koken zo'n 8 tot 10 uur op laag in de slowcooker moet zijn. Proberen maar dus en eerst op 8 uur gezet en tussendoor gekeken zo nu en dan. Op de site kun je wel zo'n beetje zien hoe het er uit moet zien :). Ik was er laat mee begonnen en wilde het echt alle tijd geven, dus aten we iets anders. Na 7½ uur hebben we geproefd en waren we verbaasd. Iets korter had zeker ook gekund want het waren nu niet veel stukjes meer.

Omdat ik erg trek had in lekkere frietjes hebben we voor dinsdagavond spareribs en sucuk/kebab besteld bij Fresco. Ook wel weer eens lekker na weken en weken zelf de mooiste dingen koken. En natuurlijk met een geweldige salade er bij, ha, ha. Wel veel over dus volgende dag nog een keer gebruik van gemaakt.

Dinsdag de bijzondere broccoli af laten koelen en de volgende dag, woensdag, aten we het op kamertemperatuur als hapje vooraf met crackers, de één met een whisky en de ander met een glas frisse witte Chardonnay. Heerlijk, maar niet te veel in één keer. Na dat hapje vooraf aten we woensdag wat later de in de airfryerXL in de bakpan opgewarmde rest van de spareribs, ongeveer 15 minuten op 140°. Ook een lapje kebab opgewarmd, in een pan met wat boter. De overgebleven sla er bij opgediend met de twee pitabroodjes. Was goed.

Op donderdag een karbonade van chicks and pigs met snijbonen en puree. Dat laatste natuurlijk niet uit een pak, maar gewoon aardappelen gekookt en puree van gemaakt met wat room en boter. Een karbonade kan ook in de airfryer, maar deze keer heb ik gekozen voor bakken in boter omdat de sjalottensaus me erg lekker leek.
Ik heb voor 2 karbonades de saus gemaakt met 3 sjalotten, een beetje bouillonpoeder, peper en wat water en room naar smaak. Wat was het lekker...

De volgende dag de rest puree met nog wat amsoistamppot opgebakken in de pan van de sjalottensaus met wat extra boter. Daarbij gegrilde puntpaprika's met tomaatjes uit de airfryer. Twee paprika's en 3 doormidden gesneden tomaatjes, olie en verse oregano uit de kruidentuin. Op tafel feta en ricotta om op de paprika te doen. Een lekkere vleesloze maaltijd (zonder foto).

Op de laatste dag van deze blogweek een ovenschotel met bloemkool uit de airfryer. Een kleine bloemkool en 150g penne gewoon gekookt. De spekblokjes, 100g, bak ik graag uit in een kleine steelpan. In dat zelfde pannetje daarna een saus gemaakt van ricotta, ongeveer 125g denk ik, en zo'n 100 ml room, moesten beiden op, met peper. Alles is al gaar dus ongeveer zo'n 13 minuten op 180° moest genoeg zijn. Heerlijk.

Na bijna 6 jaar heeft mijn airfryer XL besloten er mee te stoppen. Gewoon van de een op de andere dag ging hij niet meer aan. Ik heb naast de prachtige XXL met smart sensing technologie toch ook weer een XL van Philips gekocht. Ik gebruik heel graag de bakplaat die daarin past en die niet te gebruiken is in de grote XXL. Komt waarschijnlijk in het begin van volgende week. Dan kan ik als straks de corona-crisis voorbij is weer friet bakken voor meer mensen tegelijk :).

En vandaag, zondag, witte asperges. Hoe? Daarover later.











zondag 10 mei 2020

Witte asperges klassiek, lekker soepje, pannenkoeken; uit de airfryer: perenflapje, boerenomelet, clafoutis met groene asperges, hartige taart met snijbiet; uit de slowcooker: goulash met zoete aardappelen.


We aten zondag witte asperges op klassieke wijze. Geen krieltjes maar gewoon gekookte aardappelen en geen beenham, maar plakjes schouder- en rauwe ham. Wel wat verse bieslook en peterselie door de botersaus gedaan. Van alles minder maar niet precies voor hoeveelheden gekozen :-). Een mooie zondagse maaltijd.

Een open pak melk zou het niet lang meer houden. Partner heeft daarom een stapeltje pannenkoeken gebakken.

Bij een drankje laat in de middag bakte ik een perenflapje. Een rest van een rol bladerdeeg, beetje honing, een peer en een rest sterke geitenkaas. Het deeg ingesmeerd met honing, plakjes peer en stukje kaas er op en 15 minuten op 160° in de airfryer.

De volgende morgen een ontbijtpannenkoek.

Soep gemaakt. Aspergekooknat met schillen en kontjes samen met een rest geroosterde groenten en aardappelpuree en wat couscous in de soepmaker gedaan op de pureerstand. Met verse taugé in de kom was het een lekkere late lunch.

's Avonds maakte ik amsoistamppot. Daar was de vorige zaterdag gemaakte Surinaamse jus voor bedoeld. Met 2 bosjes amsoi en 600g aardappel. Ik heb de stelen in heel kleine stukjes gesneden en vooraf gekookt omdat ik aan zag komen dat ze te hard zouden blijven door maar even mee te koken en we dat niet erg lekker vinden. Mijn aardappelen zijn met 15 minuten meestal klaar. Het blad wel even mee laten koken met de aardappelen en daarna alles door elkaar gestampt met een rest van de botersaus van de asperges. Geen extra zout en peper toegevoegd want de saus was zeer pittig. De rookworst die we er bij aten geweld in een heetwaterbad. Nou ja, gewoon in een pan natuurlijk. Die saus en de amsoi en grove worst pasten geweldig bij elkaar.

In de ochtend van bevrijdingsdag een pannenkoek met zoet bij het ontbijt, in de namiddag een kom soep en 's avonds een soort boerenomelet. Ik heb de airfryer XL gebruikt, want vind de bakplaat daarvan erg fijn voor zoiets als deze omelet. Voorverwarmd op 190° met de bakplaat er in. De omelet samengesteld uit 2 grote en 3 kleine eieren geklutst met een scheutje room, 2 tenen geperste knoflook en een lepel korianderpesto. Een rode puntpaprika, 1½ gekookte aardappel en rest worst allemaal in kleine stukjes en ⅓ bakje taugé door elkaar gehusseld en een minuutje op de hete bakplaat gedaan. Dan het eimengsel er bij en 7 gehalveerde baby-roma-tomaatjes er in gelegd en de temperatuur verlaagd naar 150°. Na 10 minuten gekeken en er in geprikt. Het werd 15 minuten, heerlijk, niet te nat en niet te droog. We aten de omelet met een pannenkoek naar smaak besmeerd met pruimenchutney of spicy currypasta beiden eerder gemaakt door vrienden.
(De pesto had ik overigens ingevroren door kleine hoopjes los van elkaar te bevriezen en die bij elkaar in een plastic zakje te bewaren. Steeds een los klontje ter beschikking dus).
Als dessert de laatste pannenkoekjes, voor de een met alleen stroop, voor de ander (mij) met smeerkaas en stroop.

Woensdag sla, tomaatjes en oerkomkommer met feta en peper. Met een rest penne, hamblokjes en smeerkaas een warme hap gemaakt opgebakken in oude jus. Naanbrood er bij  "afgebakken" in de magnetron. Piccalilly en mayonaise op tafel.
Als dessert nog een paar heerlijke stukjes blauwe kaas van Oudwijker. Eenvoudig maar prima maal met een heerlijke Italiaanse wijn er bij.

Dan een voor mij bijzonder recept met groene asperges namelijk een clafoutis. Met ruim 220g asperges maakte ik met vrijwel het geheel van het recept deze "taart". Geen geraspte kaas erover, wel een paar tomaatjes in het deeg gedrukt. Het kiezen voor de hoeveelheid bloem vraagt een beetje ervaring. Je merkt toch wel snel wat een lopend beslag is. Gekozen voor 18 minuten op 180° in de airfryer XXL. Wat een leuk en lekker recept. We aten er een in boter gebakken tartaartje bij, nou ja, de ander vooral :-).

Voor het eerst in ruim 8 weken de oudste twee kinderen in de tuin op bezoek. Ik maakte een hartige taart met snijbiet als lunch. Volgens recept maar met gedroogde munt en peterselie. Met een vochtige vulling wordt het deeg eigenlijk nooit echt knapperig onderin, zeker als je de taart van tevoren klaarzet. Ook niet als ik het bestrooi met paneermeel. Blind voorbakken zou wel helpen, maar dat vind ik dan weer veel moeite. Ik heb daarom deze keer gekozen voor een omgekeerde taart. Gebakken groenten met de feta, geraspte kaas, pijnboompitten, scheutje citroensap en wat witte peper onderin de met boter ingevette vorm gedaan. Daarop toch een beetje ricotta en wat amandelschaafsel, niet voor het mooi maar voor de smaak. Dan een vel bladerdeeg erover en dit goed ingestopt aan alle kanten. In de oven vanwege de maat van de vorm 30 minuten op 180°. Het deeg lekker krokant en het omkeren is goed gelukt.


Als voorgerechtje een glaasje gerookte zalm met appel. Met Griekse yoghurt in plaats van platte kaas en 100g zalm. Bij de koffie later een heerlijke meegebrachte appelflap als dessert.
Laat op de avond alleen nog maar wat brood met beleg. Heerlijke dag.

Op de laatste dag van deze blogweek goulash met zoete aardappelen uit de slowcooker. Alle hoeveelheden gehalveerd. Er lagen nog 2 kleine wortels, die heb ik er maar bij gedaan. Ik vind dat het vlees niet lekker bruin wordt als er al veel groente in de pan ligt, dus dit apart gebakken. Ik heb  groentebouillonpoeder gebruikt. Wel met heet water, want koud water op warm vlees geeft taaiheid.
Na 6 uur op laag een grote bataat in stukjes er bij gedaan. Een heerlijk recept.

Vandaag, zondag, nog wat groene asperges maar daarover volgende week weer verder.

zondag 3 mei 2020

In de airfryer: geroosterde groenten, prei met sinaasappel, drumsticks, rabarbertaart, garnalenkroketjes; in de slowcooker: aardappelpuree, Marokkaanse groentestoof; verder Indische eieren, korianderpesto en gemarineerde champignons.


Een restjesmaaltijd op zondag. Een stukje hartige taart met asperges aten we koud als hapje vooraf. Daarna een salade van komkommer, tomaatjes en witlof met een beetje tonijn en wat mayonaise en tomatenketchup gemengd als sausje. En wat later nog een kom met puree met groene groenten. En alles buiten gegeten.

Op koningsdag maakte ik geroosterde groenten van ½ venkel, ½ rode paprika, ½ courgette en 2 tomaten. De groenten gehusseld met een beetje olijfolie, de tomaten zonder sap bovenop gelegd en 20 minuten op 180° in de airfryer in het kleine bakpannetje geroosterd. Ik heb geen basilicumsaus gemaakt omdat we er een entrecote met blauwe kaas bij aten en mij leek dat die smaken niet zo bij elkaar zouden passen.

Een flink stuk vlees in tweeën gedeeld, omwikkeld met rauwe ham en bacon en dit in de pan in boter 3 minuten aan iedere kant gebakken. Daarna 130g gehalveerde sjalotjes gefruit en afgeblust met een scheutje Campari. Een scheutje water en wat bouillonpoeder er bij en even laten stoven. Dan wat verse rozemarijn en een lepel bosbessenjam er bij. De roquefort op tafel gezet zodat beiden een stukje naar smaak konden nemen. Heerlijke combinatie. En die sjalotjes, mmmmm.
In de slowcooker maakte ik in 6½ uur op laag nog wat aardappelpuree met ongeveer 350g aardappel, 25g boter, 25ml water en zwarte peper. Een koninklijk maal met een koninklijke wijn.

Dinsdag wel een bijzondere maaltijd. Prei met sinaasappel. Ik had nog 1 heel dikke prei liggen. In stukjes even gekookt en daarna in een ovenschaaltje. Een sinaasappel uitgeperst, daarvan ongeveer ⅔ gebruikt, samen met 3 lepels olie en ½ lepel witte wijnazijn en 2 uitgeperste tenen knoflook over de prei gedaan. In de airfryer op 180° 15 minuten gebakken. Beetje weinig maar erg lekker. Kaas-maïsbroodjes afgebakken in de airfryer om mee te soppen en om lekker op te eten met de Oudwijker kaasjes. Ik kwam een voor rosé veel te oude fles tegen in de kast. Leuk om even op te zoeken en ik vond deze vertaalde pagina. Raar maar echt waar, donkerder van kleur, wat zwaarder van smaak denk ik, maar nog steeds heel lekker.

Een hapje vooraf: kaas met de heerlijke chutney van een vriendin.

Van de andere helft van de venkel, paprika en courgette van koningsdag, woensdag een groentestoof gemaakt in de slowcooker. Een hele grote ui, 1 grote wortel, ½ venkel, ½ courgette, ½ rode paprika, 3 tenen knoflook, stukje gember, rasp van een sinaasappel (vergeten dinsdag op de prei te strooien), beetje citroensap, ½ blikje kikkererwten, 1 theelepel kaneel, ½ theelepel ras el hanout, peper, theelepel bouillonpoeder, 250ml water. Gebakken en aan de kook gebracht volgens recept en 5 uur op laag gezet. Daar aten we drumsticks bij uit de XXL airfryer met het Smart Chef-programma voor kipdrumsticks. Het waren 2 flinke en ik heb ze uren tevoren ingesmeerd met olie en speciale, van een andere vriendin gekregen, Marokkaanse kruiden. Op mijn blog opgezocht hoe lang het de vorige keer duurde, dat was 19 minuten. Nu bleek het na 17 minuten perfect. Nog wat couscous gemaakt en bestrooid met even geroosterd amandelschaafsel en een leuke lekkere maaltijd weer.


Donderdagmiddag heb ik van verse rabarber uit de tuin een taartje gebakken. Halve hoeveelheden gebruikt, rand bestreken met koffiemelk en 20 minuten gebakken in de airfryer op 180°. Van de rest van de rabarber, 50g, met een kiwi en een appel een beetje moes gemaakt in een pannetje.

We aten de rest van de tajine aangevuld met de andere helft van het blikje kikkererwten met het nat daarvan als een soepje met brood. Wat kaas bij de laatste stukjes brood. De taart als dessert. Met een glaasje licor43. Heerlijke combinatie met de rabarber.


Dan vrijdag Indische eieren. Halve hoeveelheden weer. Alles was in huis dus het recept gevolgd. Met een blikje sperziebonen, want geen echt passende verse groente in huis, en basmatirijst uit de rijstkoker.
Vooraf garnalenkroketjes uit de diepvries. In de airfryer op 180°. Met citroenmayonaise er bij. Op de site stond dat ze ontdooid en dan in de frituur moesten. Ik heb ze bevroren in de airfryer gedaan, beetje olie op gespraid en uiteindelijk 10 minuten gebakken. Niet bruin, wel lekker.

Op zaterdagmiddag maakte ik alvast voor volgende week Surinaamse jus. Er lagen namelijk 2 flinke tomaten die niet langer konden wachten. Ik heb daarom een dubbele hoeveelheid gemaakt. Met ketjap, want geen marinade zomaar voor handen. En met 1 lepel bouillonpoeder omdat ik het anders te zout vond worden. De gember en knoflook fijn gemaakt met de Onionchef met het zwarte mes. Een rode peper heb ik doormidden gesneden en mee laten koken. Na het koken een halve peper er in gelaten en het geheel met de staafmixer fijngemaakt omdat ik dat aantrekkelijker vond voor deze saus/jus. Heel pittig en een heerlijke geur! Na afkoelen vast een deel in de vriezer gedaan.

Op de laatste dag van deze blogweek gemarineerde champignons. Van een bos koriander die op moest had ik eerder deze pesto gemaakt in de Onionchef met het zwarte mes. Met extra wat bieslook en basilicum tot het genoemde gewicht. Verder volgens recept.

Eén doosje champignons aangebakken, dan 2 tenen knoflook, witte wijn en een paar lepeltjes pesto er bij en laten sudderen en op het laatst nog een klontje boter er bij. Het woord sauteren is hier mijns inziens fout gebruikt, want met de wijn er bij lijkt het mij geen sauteren meer. Wat was dat heerlijk zeg. Met wat penne en macaroni gemengd omdat beide zakjes bijna leeg waren.
En bijzondere knakworsten geweld in heet water.

En vandaag, zondag, in ieder geval de witte asperges die zaterdag binnen gekomen zijn. Daarover volgende week verder.