Spruitjesstamppot met oesterzwammen. |
De etentjes zijn tegenwoordig meestal vanaf ongeveer 16.00 uur. Dan wordt het niet zo heel laat zodat je niet met een volle maag naar bed hoeft :). Bijna altijd eerst de hapjes vooraf. Een soort van 'borreltijd'. Deze keer met o.a. paté, zwarte olijven, peppersweets, crackertjes, heerlijk vers in de airfryer afgebakken brood van De Verleiding. Maar ook met een potje Rillettes de Canard wat nog in de kast stond. Altijd een plezierig begin van een lange avond. Met een drankje naar smaak, kan ook gewoon een glaasje wijn zijn.
Nog maar eens een keer de gemarineerde tomaatjes met burrata. Met verse oregano en geperste knoflook. En het werd weer zeer op prijs gesteld.
Als hoofdgerecht Boeuf Bourguignon. Ik had 670g rundvlees. Heb 200g spekjes gebakken. Daarna het vlees in de pan. Dan 400g sjalotten en 3 tenen knoflook in de jus. Vervolgens 4 koffielepels tomatenpuree en paar minuten en dan met 250ml rode wijn en 250ml water verwarmd, want nooit koude vloeistof op warm vlees. Alles verdeeld over 2 potten van de duo-slowcooker. Wortel, bouillonpoeder, bloem en verse laurier erbij. In iedere pot een flinke tak verse tijm en voor 8 uur op laag gezet. Geen champignons gebruikt aan het eind. Beide potten bij elkaar gedaan dus de heerlijke smaken waren goed gemengd.
Ik maakte er spruitjesstamppot bij. Met 700g aardappel, 350g spruitjes (beiden al 'schoon') en 150g oesterzwammen. Melk en boter verwarmd, 200ml + 40g. Aardappelen gestampt en melk en boter erdoor met peper, zout en nootmuskaat. Dan voorzichtig de gekookte spruitjes en de gebakken zwammen erdoor. Afgedekt met 3 verkruimelde beschuiten, 50g boter in stukjes en 170g oude geraspte kaas. In de ochtend klaargezet, dus iets langer in de grote oven want vanaf koud gestart. Een kleinere hoeveelheid kan natuurlijk ook in de airfryer. Echt een aanrader dit recept.
Een beetje informatie over de voor mij nieuwe kaas, wel gewoon bij onze eigen prachtige kaaswinkel gekocht. Ook de Brebis meegebracht uit ons eigen dorp. Beiden heerlijke kazen.
Het Turks toetje is gemaakt met alles volgens recept maar met andere koekjes. Deze zijn wel wat dik, dus heb ik een kleiner schaaltje gekozen zodat het toch nog een paar laagjes werd. Heerlijke chocola geraspt voor bovenop. Leuke zoete afsluiting vóór de koffie.
Maandag moes gemaakt in een pan van 3 gerimpelde appeltjes, 3 overrijpe peren, 2 minder rijpe peren, 2 kiwi's, een rest ananas van de maaltijd van zaterdag, een banaan uit de diepvries en een flinke scheut witte wijn. Teveel voor de soepmachine. Ik was geïnspireerd door dit recept want zag dat de kabeljauw nodig op moest. Maar de appel, peer, banaan en kiwi waren zacht en de ananas nog stevig dus met de staafmixer voor moes gekozen. Wat ik uiteindelijk heb gedaan is de 2 stukken kabeljauw apart ingepakt in folie, bestrooid met peper en met in ieder pakketje 3 eetlepels moes. De pakketjes in de mand van de airfryerXL en inclusief voorverwarmen 17 minuten op 170°. Pan met inmiddels lauwe moes op tafel en licht volkorenbrood erbij. Na het diner van de dag ervoor een prima maaltijd met Turks toetje toe.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten