Privacyverklaring

zondag 8 maart 2020

Stoofpotje en witlof uit de slowcooker; lekkere avocado-mousse en komkommer-eisalade; gepofte aardappelen uit de magnetron; mini-quiches, gevulde paprika en aardappelgratin uit de airfryer; lekker gegeten bij Restaurant Gewoon.

Avocadomousse.
Gasten aan tafel. Een zondags stoofpotje in de slowcooker met 1 ui, 1 prei, ½ rode paprika, 3 grote gekleurde wortelen, 5 tenen knoflook, 520g mager rundvlees, 100ml water met een mespuntje bouillonpoeder, beetje bloem, beetje zwarte peper en 2 takjes rozemarijn uit de kruidentuin. Gekozen voor 7 uur op laag. Goed gaar, iets pittiger had gemogen.

Geïnspireerd op dit recept als voorgerecht een avocadomousse gemaakt. Wel heel anders dan in het recept staat. Ik had 1 avocado, 1 blikje sardines in olie (de olie eerst afgegoten), 250g mascarpone, 1 citroen, 2 takjes verse dille, een paar druppels worcestershiresaus, zwarte peper en een korreltje zout. Alles bij elkaar in een grote glazen kan gedaan en met de staafmixer glad gemaakt. Ik vond de smaak wat zwaar en heb er een rest hummes bij gemixt.

De komkommer-eisalade gemaakt met 1 hele komkommer, 1 sjalot, flink wat verse bieslook, een gebroken geroerbakt ei, 2 lepels Griekse yoghurt en 1 lepel mayonaise en 3 hardgekookte eieren bovenop omdat de 2 jarige kleinzoon ei zo lekker vindt.

Ik was niet voorbereid op een wat uitgebreider etentje, maar er lag wel een rolletje verse geitenkaas. Ik zocht of daar een slokje Ricard bij zou passen en vond deze site, weliswaar als aperitief, maar kan ook best na de maaltijd leek mij. Vonden de gasten ook. In de vriezer lagen wat zakjes met bevroren banaan. Daarvan bananenijs (zie 5) gemaakt.

En helemaal vooraf een heerlijke fazantenpaté en eerder gekregen cervelaatworst en Zeeuws spek, met een crackertje.
En voor het poffen van aardappels in de magnetron heb ik een apparaatje waar op iedere poot een klein beetje water gaat en dan 8 minuten op 700watt. Was weer een heerlijke middag met gezelligheid en eten en drinken.

Maandag een kalm-aan-dag. Een flinke hoeveelheid al gesneden savooiekool gaar gestoomd, eerst een uitje gebakken in een restje spekjesvet, dan de kool er bij en water en een een puntje bouillonpoeder. Echt heel lekker zo. De rest rijst met gewokte kool in de magnetron en 3 Surinaamse gehaktballen opgewarmd in een pannetje. Nog een klein beetje komkommer met ei opgemaakt. Na het eten dronken we koffie met slagroom want het potje moest echt nodig worden opgemaakt. Met een lepeltje whisky er in wel lekker.

De volgende dag de aardappelen die zondag niet waren opgegeten (er was lekker brood bij het stoofvlees) tot puree verwerkt. De rest stoofvlees opgewarmd. Wat kropsla met heftige blaadjes er bij. Een maaltijd op tafel.

Het brood was op woensdag en pas in de middag tijd voor boodschappen. Voor het ontbijt daarom mini-quiches gebakken. Gemaakt met 1 geklutst ei. In ieder bakje een plakje bladerdeeg, 1 lepeltje crème fraîche, een beetje geraspte kaas en wat hamblokjes en daarover de helft van het ei.
De rest van het bladerdeeg gekneed tot een balletje en toen opgemaakt in nog 2 bakjes maar dan alleen maar met wat kaas en ham. Met 4 tegelijk op de grillpan in de oude airfryer, 17 minuten op 160°.

We aten 's avonds witlof uit de slowcooker. Met 6 plakjes Zeeuws spek op de bodem, 4 stronkjes witlof even geroerbakt, 3 eieren gemengd met de rest van de crème fraîche van 's morgens, een flinke lepel mosterd, de rest van 100g hamblokjes, zie 's morgens, eerder fijngemaakte permigianokaas en zwarte peper en de witlof hier doorheen geroerd. Het geheel op de spekrepen gestort en 3 uur op laag gezet. Erg lekker, wel iets aan de zoute kant met kaas, spek en ham. Daarbij wat grote macaroni gekookt.

Gevulde paprika en dan de vegetarische versie. Dat werd het donderdag. Het recept gebruikt als basis. Gemaakt met 2 puntpaprika's en die gevuld met 1 prei, 1 ui, 2 bosuitjes, 2 tenen knoflook, 2 lepels pijnboompitten, 3 gedroogde tomaten uit de olie, flinke scheut tomatenketchup, 75g geraspte kaas, 2 lepels Taggiasche olijven, 100g couscous. Eerst een en ander gebakken in de olie van een potje waar de gedroogde tomaten van op waren, de couscous gegaard in heet water en de pitten geroosterd. Alles gemengd, ook de kaas, en de 4 helften gevuld op de bakplaat en in de airfryer XL 10 minuten op 180°. Iets lagere temperatuur en iets langer had ook gekund, maar het smaakte prima. In een beetje boter er een hamburgertje bij gebakken.

Nogal onverwacht aten we vrijdag in ons plaatselijk Restaurant Gewoon. Welkom, lekker en gezellig als altijd. Garnalenkroketjes voor mij, visbordje voor partner, daarna Schweine haxe voor de ander en een schnitzel voor mij. Koffie toe.

Zaterdag, al weer de laatste dag van deze blogweek, gebakken champignons met knoflook.  Heerlijk echt op heel hoog vuur gebakken met kleine stukjes knoflook. Een salade van kropsla en heftige blaadjes.
Aardappelgratin gemaakt in de airfryer.  De tijd was iets te kort, had nog 5 minuten langer gemoeten, maar was toch erg smakelijk. We dronken er een Irish Coffee achteraan omdat het open restje slagroom echt op moest :-).

En vandaag, zondag, bloemkool denk ik. Hoe en wat volgt volgende week.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten