Privacyverklaring

zondag 20 januari 2019

Winterse nasi, paddestoelentaart en appelmoescake uit de airfryer, zuurkool uit de slowcooker, heerlijk toetje met yoghurt, ricotta en fruitsoep en lekker gegeten bij schoonzus..



Ik gebruik niet graag recepten van smulweb, maar bij deze wordt keurig aangegeven waar het recept vandaan komt. Winterse nasi goreng. Dat aten we zondag. Uit de diepvries 350g roerbakreepjes (veel dus geen spekreepjes). Verder 170g savooiekool en 80g rode paprika. Geen prei in huis. Verder ingrediënten volgens recept. Het vlees na marineren in de wok gedaan, dan de knoflook en sjalot en vervolgens de kool en paprika. Basmatirijst gekookt in de rijstkoker en apart opgediend. Op tafel sambal, ketjap, seroendeng, cocktailaugurkjes, reepjes omelet en gebakken uitjes. Moet eens op zoek naar thuis te bakken kroepoek voor de voorraad.


Maandag 250g kastanjechampignons en 100g eryngii verwerkt in een paddestoelentaart. Met een grote sjalot (geen prei in huis), 1 flinke teen knoflook, verse tijm, 3 eieren in 130cc room met 20cc water, 40g gewone geraspte kaas, versgemalen peper en bovenop 80g verkruimelde feta. Voor mijn vorm (20cm) waren 4 plakjes bladerdeeg genoeg. Ik maak wel wat gaatjes in het deeg en bestrooi het met een beetje paneermeel om de bodem iets krokanter te maken. In de airfryer 10 minuten op 180° en nog 12 minuten op 160°, afgedekt met de vlamverdeler om verwaaien van de feta te voorkomen. Heerlijk volle smaak. Beetje onbewerkte Romaanse sla er bij. Wel weer teveel voor samen.

De volgende dag een maaltijd met een zak Van Hak die ik gekregen had en een rest winterse nasi er in. Bij elkaar smaakte het prima met een in de airfryer afgebakken stokbrood. En een heerlijke wijn en een stukje kaas.

Woensdag rommel-dag. Eerst een kom soep. Haring meegebracht voor partner (lust ik niet), een flinke rest paddestoelentaart, beetje komkommer, voor ieder een broodje en wat kaas toe. De rest van de wijn er bij opgedronken.

Donderdag zuurkool in de slowcooker. Met verse worsten, boudin blanc van de Amsterdamse worstmakers, in plaats van rookworst. En een blikje halve perziken op sap want geen ananas in huis. De worsten eerst even aangebakken in heerlijke oude jus. De aardappelen, ongeveer 700g, grote rode (Alouette), alleen gewassen en in plakjes gesneden. Eerst een laag zuurkool, pakje van 500g, dan 3 halve perziken, dan plakjes aardappel, dan weer zuurkool en 3 perziken, dan de gebakken worsten en daar op de rest van de aardappelplakjes. Zowel het vocht van de zuurkool, als het sap van de perziken als de jus in de pot gedaan. Iets te veel nat, maar erg lekker.

Vrijdag maakte ik wat te eten klaar om mee te nemen naar een vriend in een zorgcentrum.
Eerst een eiersalade met asperges. Ik had 330g onbewerkte groene asperges in de diepvries. Ik had gelezen dat die niet ontdooid moeten worden en direct zo'n 7 minuten in kokend water gaan. Verder met 5 eieren, 100g hamblokjes, 1 flinke rode ui, een lepeltje peterselie en 3 eetlepels mayonaise salade gemaakt. Lekker met een broodje.

 Dan een stukje biologische l'amour rouge. Erg lekkere kaas.

Voor het dessert geïnspireerd door dit recept, yoghurt-ricottatoetje, maar het werd Ricotta, Griekse yoghurt, vanille en honing gemengd om mee te nemen. Apart mee een doos fruitsoep uit de vriezer. En een doos koekjes. Ter plekke in glaasjes gedaan.

Dan nog een cake met appelmoes voor bij de koffie. Eerst een beetje appelmoes gemaakt van een grote appel en laten afkoelen. Dan alles gemengd en 45 minuten op 160° gebakken in de airfryer in het met boter ingesmeerde bakblikje.

Zaterdag, al weer de laatste dag van deze blogweek, aten we bij schoonzus. Na lekkers vooraf een kabeljauwschotel en overheerlijke Pasteis de nata.

En vandaag, zondag, in ieder geval biefstuk. Verder nog maar even kijken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten