Privacyverklaring

zondag 6 januari 2019

Heerlijke bloemkoolpuree, lunch van schoondochter, eten van de Chinees, bruine bonensoep uit de slowcooker en atjar ikan kuning deels uit de airfryer.

Ik ga maar gewoon door met dit blog in het nieuwe jaar :-). Voor zover nog gewenst: Gelukkig Nieuwjaar. Op zondag aten we bloemkoolpuree met salie en daarbij in een beetje boter en olie gebakken verse worstjes. De puree gemaakt met 250g bloemkool en 230g aardappel en 3 tenen knoflook. Daarna wat boter, room en crème fraîche en 3 blaadjes salie er door gemixt met de staafmixer. Op smaak gemaakt met wat peper. De worst volgens aanwijzing in 12 minuten rondom bruin en gaar gebraden in de koekenpan.
Heerlijke zachte puree, lekker worstje.


Op de laatste dag van het jaar leverden zoon en schoondochter hun leuke kleine zoontje in tot de eerste dag van het nieuwe jaar in verband met het bezoeken van een huwelijk. Ze brachten een late lunch/vroeg diner mee. Een hapje vooraf was in huis, een potje uit Frankrijk, Paté au Piment d'Espelette en een pot uit Italië van Fattoria La Vialla met heel kleine tomaatjes, olijven en kappertjes. Daarna soep van schorseneren met amandelschaafsel, een stuk quiche en een dessert, Eton mess. Heerlijk allemaal.

Inmiddels waren er oliebollen gebracht gebakken door een vriendin die oorspronkelijk uit Kameroen komt. Dat doet ze al een paar jaar en kan ze heel goed. Grappig. En lekker.

Op de eerste dag van het nieuwe jaar aten we geen restjes maar een volledige maaltijd van de afhaalchinees. Samen met de kinderen die hun kleine jongetje kwamen ophalen.

Woensdag wel wat restjes, stukje gehakttaart en een paar stukjes meegebrachte quiche, verse salade, rest uit de Franse potjes, stokbrood. Nog een stukje kaas en restje Eton mess toe. Tevreden.

Op donderdag maakte ik bruine bonensoep in de slowcooker om vrijdag op te eten. Met geweekte droge bruine bonen. Ik had 300g hamlap, rauw onderin gelegd, dan 100g gerookte spekjes, 250g bonen, 1 prei, 2 stengels bleekselderij, 130g knolselderij, 130g winterwortel, beetje blad van de bleekselderij, beetje gerookte paprika, kerrie en peper en 500cc bouillon van de gans van 1ste kerstdag, vol met ui. Eerst een uurtje op hoog, daarna nog 8 uur op laag.

We aten 'avonds de resten op van de Chinees van dinsdag. Lekker pruttelen in de pannen. En vrijdag dus de bruine bonensoep. De helft weggegeven, de rest bijna op. Eerst verdund met wat water. Met extra nog een flink stuk rookworst. En een in de airfryer afgebakken stokbroodje. Heerlijk.

En zaterdag, al weer de laatste dag van deze blogweek, atjar ikan kuning. Ik had 290g kabeljauw. Heb in de Onionchef met het zwarte mes een boemboe gemaakt van 2 grote sjalotten, 3 tenen knoflook, een stukje gember, een klein handje ongezouten pinda's en 2 theelepels kurkuma. De boemboe gefruit en gemengd met 75cc azijn en 75cc water, 1 theelepel tomatenpassata, beetje suiker en 1 theelepel gedroogd citroengras (voor 1 stengel citroengras ½ theelepel gedroogd of poeder gebruiken). Verder ½ komkommer, ½ rode paprika, ½ winterpeen, kleine rode ui en ½ rood pepertje uit de diepvries.


De kabeljauw voorzien van vers gemalen zwarte peper en een heel klein scheutje olie, in een met olie ingevet schaaltje gebakken in de voorverwarmde airfryer, 15 minuten op 180°. Intussen de boemboe met groenten gebakken in de wok. We aten er brood, gebakken uitjes, seroendeng en kroepoek bij.

Ook nog cranberrycompote gemaakt, deels voor de vriezer, deels voor komende week een keer met varkensoester. Met zest en sap van een sinaasappel en een limoen, een kaneelstokje, hele takjes tijm en 130g oersuiker. Tijm en kaneel verwijderd na afkoelen.

En vandaag, zondag, ik denk een hamburgertje. Maar, daarover volgende week.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten