Privacyverklaring

zondag 13 april 2025

Uit de airfryer: witlof ovenschotel, pitabroodjes afgebakken; in restaurant gegeten; gebakken raapsteeltjes met pasta; shakshuka; uit de slowcooker: pompoen gegaard en pompoencurry gemaakt; soep uit de soepmachine en verse prei gestoofd in boter.


Na het wegbrengen van de kleinzoons na hun late lunch besloten we om 's avonds te gaan eten in ons plaatselijk restaurant Gewoon. Voorgerechten: gegratineerde mosselen en gebakken camembert; 


Hoofdgerechten: kleine tournedos met friet en huisgemaakte appelmoes en klassieke asperges; 


Allemaal erg lekker. Geen dessert paste meer. Daarom alleen nog koffie met een heerlijke armagnac. Fijne afsluiting van een heerlijk en natuurlijk ook vermoeiend weekend :). 

Maandag raapsteeltjes gewassen, gesneden en klaar gemaakt zoals Harold Hamersma beschrijft, even gekookt en daarna gebakken in lekkere olijfolie met een gedroogd pepertje. Erg lekker. Pasta gekookt en de rest van de kipreepjes van zaterdag en een braadworstje in stukjes opgebakken. Als ik raapsteeltjes opnieuw op deze manier wil maken, moet ik 2 bosjes kopen want 1 is echt te weinig. Als het rauw in de stamppot gaat is 1 bosje prima. 

De volgende dag een soort van shakshuka waar heel veel verschillende recepten van zijn. Ik maakte het met 3 trostomaten en 2 kleine rode en 2 kleine witte uien want geen paprika in huis. Eerst de uien gefruit, dan de tomaten met een eetlepel cajunkruiden en wat cayennepeper erin, een paar lepels knoflooksaus van zaterdag en een paar lepels gare macaroni. Dat laten pruttelen tot saus. Beetje zout erin, geen extra peper. Dan 4 eieren per stuk in holletjes en laten garen. In de airfryerXL nog 3 pitabroodjes afgebakken. Paar blaadjes ijsbergsla extra. Beetje krulpeterselie in een kommetje naar believen. Heel smakelijk maar de eieren hadden nog ietsje langer gemogen. Pan bijna leeg. 

Woensdag witlof ovenschotel. Ongeveer 500g aardappeltjes geschrapt in de machine, paar minuten gekookt en een uur in de ecostoof. Drie stronken witlof heel zo'n 10 minuten gekookt in het kookwater van de aardappels. Van de aardappels met mosterd, boter en melk en beetje zout en peper puree gemaakt en dit op de bodem van de ovenschaal verdeeld. Van de witlof het kontje afgesneden en de stronkjes ingepakt in komijnekaas en ham en 25 minuten gebakken in de airfryerXXL deels op 160° en deels op 180°. Jammer genoeg was het iets te hoog opgetast dus de bovenste extra plak kaas zat een beetje aan de afdekkende vlamverdeler. Maar het was heerlijk en alleen een klein beetje puree over. 


De dag daarna een Hokkaido pompoen doormidden gesneden, zaden verwijderd en in de slowcooker gelegd met 2 eetlepels water. Het is niet mijn gewoonte om slow te koken op de hoogste stand, maar dat deze keer wel gedaan. Ik deed er gelijk wel 4 hele tenen knoflook en een stuk geschilde gember bij. Na 2 uur heerlijk gaar, na even afkoelen alles uit de schil gehaald, fijn gemaakt en in een kom bewaard. Het stukje gember heel fijn gesneden, de tenen geprakt. 


Er waren vervolgens 2 recepten die ik als inspiratie heb gebruikt, Indiase pompoencurry en Snelle pompoencurry. Al die opgesomde kruiden in de Indiase versie zaten in de pompoen kruidenpasta uit de maartbox: kerrie, knoflook, komijn, witte en rode peper, gember, kardemom, koriander en karwijzaad. En er lag een witte kool om te gebruiken. Daarvan 200g heel fijn gesneden en 1 ui. Geen idee hoeveel pompoenpuree is tegenover blokjes, maar heb gekozen voor 200g. Maar 2 theelepels van de sterk smakende pasta gebruikt. Dan nog 175 tomaatjes in stukjes. 
Dus: ui gefruit, geplette knoflook en gesneden gember erbij, kruidenpasta erbij, na 3 minuten kool in de pan, na 5 minuten de puree en tomaatjes en 150ml kokosmelk erbij en 20 minuten laten sudderen. 
Intussen basmati rijst gekookt in de rijstkoker en 2 ongepaneerde schnitzels van ieder 140g ingesmeerd met olie en garam massala gebakken op de bakpan in de airfryerXL, voorverwarmd en zo'n 3 + 4  minuten op 180°. Tussendoor omgedraaid. Dat was iets te lang. Voor mij was de kruidenpasta precies goed, de ander deed er nog 2 theelepels bij op het bord. 


Vrijdag  soep gemaakt in de soepmachine van stukken ijsbergsla, gesneden witte kool, rest shakshuka, rest pompoencurry en kookwater van eerder. Lekker met een klontje kwark in de namiddag buiten.


Het was een beetje een moeizame dag en ik koos ervoor om niet te koken na de soep. We bestelden voor partner een pizza en voor mezelf een schotel met sucuk en shoarma. Mag ook wel eens een keer. Beetje sla apart nog wel opgegeten :-). 

Op de laatste dag van deze blogweek verse prei, 280g, fijngesneden en 10 minuten gestoofd in zoute boter. Daarbij in de pan 210g gekookte rijst en 140g shoarma en sucuk van de dag ervoor. De sausjes van de shoarma-maaltijd, uiensaus en knoflooksaus gemengd en op tafel. We aten buiten, voor het eerst dit jaar. 


Dat kun je vooral heel goed zien bij het dessert, advocaat met slagroom :-). Lekker maaltje en heerlijk weer eens buiten kunnen eten. En snel het tafeltje voor twee afboenen. 


En vandaag, zondag, iets met spinazie. Daarover volgende week dan weer. 


  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten