Privacyverklaring

zondag 14 november 2021

Uit de airfryer(s): omelet-groentetaart, varkenshaas, knoflookchampignons; uit de slowcooker: groentebouillon, aardappelpuree met bloemkoolrijst; uit de oven: tarbot, gevulde appel; verder een wokschotel met noedels en ook nog jackfruitragout. En heerlijk gegeten bij Restaurant Gewoon.

Omelet-taart met rijst en groente, maandag.

Geen Chinese kool maar rode sla, varkenshaas met fetasaus, rijst. Ik heb een oud recept uit een Grieks kookboek voor varkenshaas met fetasaus. Niets bijzonders. Voor de varkenshaas heb ik gezocht op bakken in de airfryer. Nou, smullen hoor. Variërend van 14 minuten op 200°, 8 minuten op 200°, 15 minuten op 185°, 20 minuten op 150° tot 17 minuten op 180°, van alles kwam voorbij. Ik had een schone varkenshaas van ongeveer 300g alleen ingesmeerd met wat zonnebloemolie en witte peper. Gekozen voor bakken in het mandje van de airfryerXL. Gestart met 160°, 7 minuten, haasje omgedraaid en daarna nog 9 minuten op 180°. Naar onze smaak perfect. De saus heb ik gemaakt door eerst 85g boter te laten smelten, 150g feta daar doorheen verkruimeld en laten smelten, daarna ongeveer 85ml room erdoor en even laten inkoken. We aten er 'schone' rode sla en komkommer bij en witte rijst uit de rijstkoker. Een puur zondagsmaal.


Een omelet van 4 eieren geklutst met een rest gekookte rijst, een rest van de even gesmolten fetasaus, klein gesneden Chinese kool en zwarte peper. Eigenlijk meer een groenten-eitaart dan een omelet. In het bakaccessoire van de airfryerXXL ingesmeerd met wat oude jus, 10 minuten op 190°. Een paar casino-boterhammen uit de diepvries ontdooid op de kachel. Ja, er staat een gaskachel hier. 


Apart gebakken knoflookchampignons. Er was een site in Nederlands waar de temperatuur en baktijd niet duidelijk waren, vandaar het origineel. Gemaakt met 250g kastanjechampignons, 2 lepels olijfolie, 1 theelepel Worcestershire, zwarte peper en 4 tenen fijngesneden knoflook. Vanwege dat laatste een stukje bbq-mat in het mandje van de airfryerXL gelegd omdat de stukjes knoflook anders door de mand zouden vallen. Ook deze gezet op 10 minuten op 190°. Heerlijk hapje. 


Ik had ooit een proefpakket gekocht bij Vers aan tafel. Daar lagen nog steeds 2 maaltijden van in de diepvries, zuurkoolstamppot en zalm met dillesaus. De laatste was voor mij, de ander at zuurkool. Goede kwaliteit maar zelf koken is leuker.

Hoewel dat niet gold voor de volgende dag. Ik had het de hele dag koud en voelde me niet erg fijn. Dus weer niet de keuken in maar een pizza besteld. 

Op donderdag maakte ik noedels met prei en Chinese kool in de wok. Met spekjes in plaats van kip. Ik had ½ krop kool, 1 prei, 2 tenen knoflook, 2 gedroogde pepertjes, 1 sjalot. Eerst 200g spekjes gebakken met peper, knoflook, gembersiroop en sojasaus. Daarna de kool, prei en sjalot gebakken. Spekjes erbij, gekookte noedels, 130g, erbij, even op hoog vuur. Geen extra zout en peper. Door de spekjes eigenlijk iets te zout, maar verder wel erg lekker met wat kroepoek. 


De volgende dag een groot deel van de dag gewerkt aan het eten voor zaterdag. En na de aankondiging van de corona-maatregelen maar besloten te gaan eten in ons plaatselijk Restaurant Gewoon.


Voor mij een echt overheerlijke carpaccio met een bijzonder lekkere smaak eronder in de salade. Het visbordje van partner staat niet op de foto net als de hoofdgerechten, voor mij een prima kip Gordon bleu, voor partner een echt heerlijke fazantenbiefstuk als Chefs Keuze. Met een goed glas wijn.


Daarna Irish coffee en dame blanche. Het was weer als vanouds gezellig en het lijkt erop dat de keuken steeds bijzonderder wordt. We hebben genoten. 



Op de laatste dag van deze blogweek gasten aan tafel. Glutenvrij, vleesloos en zonder ui en knoflook was de vraag. Omdat in mijn bouillonblokjes mogelijk gluten zaten heb ik in de slowcooker bouillon  gemaakt van een zakje soepgroenten

Bij de hapjes vooraf had ik ook weer kaas, deze keer met blauwe druiven.

Voor het gevuld eitje heb ik voor het vullen van 4 halve witten de dooiers gebruikt uit totaal 4 eieren want de vorige keer vond ik de vulling wat mager en te dun. 


Gravad lax kant en klaar van dezelfde viswinkel Aan de Kant als de tarbot. En ook nog haring in stukjes.

Als voorgerecht jackfruitragout met ingekochte glutenvrije ragoutbakjes en in de ragout de zelfgemaakte bouillon gebruikt en in plaats van de tarwebloem gebruikte ik met de Onionchef met het zwarte mes gemalen maïsvlokken. Maar...., al doende ontdekken dat de sjalotten natuurlijk ook niet mochten dus 2 varianten gemaakt. Ik had nog een chayote liggen. Deze geschild, in stukjes gesneden en 10 minuten gekookt. Vervolgens toegepast als in het recept dus eerst gebakken in wat boter, daarna ¼ deel van het uit elkaar gehaalde jackfruit erbij, verder alle ingrediënten door 4 gedeeld. Geen maggi want deze pan was voor de glutenvrije gast. Voor de andere 3 aanwezigen de rest verwerkt volgens recept en aan het eind wel een scheutje maggi erin.


Voor de tarbot en papillotte 2 kleine stelen bleekselderij, 1 grote prei, een groot stuk van een erg grote winterwortel en 2 coeur de boeuf tomaten fijngesneden. De bleekselderij, prei en wortel heb ik voorgestoomd want ik wilde de groenten graag echt gaar. Dat was een goed idee want zeker de wortels was anders nog erg hard geweest. 

Pakketje voor het sluiten en bakken.

Aardappelpuree uit de slowcooker met even aangebakken bloemkoolrijst erdoor. Op 450g aardappelschijfjes en 400g bloemkoolrijst 50g boter en 50ml water in de pot en 7 uur op laag.

Als dessert gevulde appel met stroopwafel, met ook hier speciaal ingekochte glutenvrije wafels. De wafels heb ik verkruimeld met de Onionchef met het zwarte mes. Al met al een heel gedoe om ze ovenklaar te krijgen. Ik vond de appels achteraf ook wel erg groot, maar andere had ik niet. En het was wel erg lekker.

Vóór het bakken.

Het was erg laat voor we naar bed gingen, maar het was weer een fijne en lekkere avond.

En vandaag, zondag, ligt er nog wel een en ander om zonder veel moeite een maaltijd samen te stellen. Daarover volgende week. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten