Privacyverklaring

zondag 25 maart 2018

Kroket, friet en een hartige taart met groenten en kaas uit de airfryer, bloemkool uit de oven, Indische hachee uit de slowcooker, heerlijk eten bij vrienden.


Bieslook en knoflookbieslook



En toen waren we weer terug van een bijzonder weekend in de Ardennen. Van eten, drinken en reizen wordt men moe, dus deze zondag volkorenbrood met een kroket uit de airfryer. Van Kwekkeboom, 9 minuten op 200°.


Er lag nog een halve bloemkool. Heerlijk met dadels, pijnboompitten, knoflook en rozemarijn. Vanwege de benodigde ruimte heb ik dit in de grote oven gezet. Ongeveer 40 minuten op 200°. Friet er bij gemaakt in de airfryer zoals toen, want dat was heel goed gelukt. Een uur in het water, beetje olie en kruiden na het drogen, 15 minuten op 100° en daarna nog 25 minuten op 185°. Ook nog een klein rookworstje van Brandt en Levie voor de andere eter geweld in heet water.

Dan dinsdag Indische hachee uit de slowcooker. Vroeg alles in de kleine pan gedaan, want weer een paar uur op de kleine baby passen. Een entrecote van 320g in stukjes, 3 uien, 2 tenen knoflook, 2 verse laurierblaadjes en 3 kruidnagels, 1 bouillonblokje, klein scheutje azijn, 1 lepel ketjap, snufje zout en wat peper en 80cc water. Apart een paar aardappelen gekookt en biologische rode kool met appel er bij gegeten.

Ik was twee dagen alleen thuis. Dat geeft dan gelijk ook wel zo'n gevoel van "zou ik nog zo uitgebreid en graag koken en er over schrijven als ik altijd alleen was". Nu werd het de ene dag een volkoren boterham met kaas en een grote bak Griekse yoghurt en de volgende dag een rest van de rode kool met wat hachee erdoor en een klein stukje rookworst wat over was. Opgewarmd in de magnetron. Smakelijk, dat wel.

Quenelles de poisson
Vrijdag aten we bij vrienden. Aan het bestek bij de salade is te zien welk instrument bespeeld wordt in huis. Als voorgerecht aten we een smakelijk bietentaartje. De quenelles de poisson als hoofdgerecht waren heerlijk. Het recept van Karin werd gevolgd uit het kookboek en online staan wel andere recepten die er verdacht veel op lijken, maar dat vinden de lezers dan wel zelf. Er bij ook nog een heerlijke paprikasalade.Vooraf een prachtige schaal vol hapjes en als dessert een bord met heerlijkheden.
En dan daarna ook nog een Irish Coffee. Wat een gezelligheid en plezier.


Zaterdag, de laatste dag al weer van deze blogweek, een hartige taart met bloemkool en broccoli. Ik had een rechthoekige lap vers bladerdeeg van 320g. Verder gebruik gemaakt van 150g broccoli en 200g bloemkool even gekookt. In plaats van geitenkaas 140g Gorgonzola daarover verdeeld. Dan 3 flinke eieren en 100g crème fraîche, wat versgemalen zwarte peper en Provençaalse kruiden geklopt en dit erover gegoten. Omdat het bladerdeeg te groot was voor de vorm (22cm doorsnee), heb ik de inhoud er mee afgedekt, een paar gaatjes er in geprikt en afgestreken met koffiemelk (zonder amandelschaafsel). In de middag klaargezet, dus koude start 's avonds daarom 25 minuten in de voorverwarmde airfryer op 155° en daarna nog 5 minuten op 200°. Wel heel lekker hoor, maar ik kan nog niet bedenken waardoor het deeg van de onderkant niet echt gaar was en het binnenste te nat is gebleven. Is eerder ook gebeurd met een hartige taart in de airfryer.

En vandaag, zondag, eerst vroeg naar Rotterdam naar het zondagochtendconcert van Smartlap tot Opera en daarna maar zien hoe de dag verder verloopt want kinderen en vrienden daar.


zondag 18 maart 2018

Bonensoepje, bloemkoolschotel en havermoutkoekjes uit de airfryer, puree uit de slowcooker, gastronomisch weekend in de Ardennen.

Een zondagse soep gemaakt in de soepmachine van een heel klein beetje saus van de beef Stroganoff, de rest adukibonen met nat, een beetje salade, het binnenste van 2 tomaten en ½ rode paprika. Allemaal restjes van de vorige week. Heerlijk soepje.


We aten verder een salade van komkommer en ei met een paar crackers. Iets meer dan ½ komkommer, 3 eieren en saus volgens recept met verse knoflookbieslook, bieslook, peterselie en dille. Alles al weer aan het groeien in de kruidentuin na de korte winter. Oh ja, met vadouvan (bijna een jaar geleden gemaakt, nog steeds vol geur en smaak) in plaats van kerrie. Eerst nog wat kaas, cheddar en cabrales, met een boekweitcracker en met daarna een schaaltje compote een goede maaltijd.

De volgende dag kwamen (stief)dochter en schoonzoon lunchen maar die brachten zelf broodjes en haring etc. mee.


's Avonds een bloemkoolschotel. Met 500g aardappel en ½ bloemkool en 50g geraspte kaas, maar wel 125cc crème fraîche, 2 eieren en 2 tenen knoflook omdat het mij te weinig leek om daar de helft van te nemen. Airfryer op 170° en vroeger in de middag vast klaargezet, dus afgekoeld, ongeveer 30 minuten. Daarna om verbranden te voorkomen maar goed heet te maken nog 10 minuten op 150°. Was wel goed om van het eimengsel meer te doen dan voorgeschreven.

Dinsdag in de middag oudste even op bezoek. Ik bakte wat havermout-appelkoekjes in de airfryer. Met maar 1 lepeltje kaneel, gewone bloem, 2 lepels agavesiroop en zonder verdere toevoegingen dan die ene appel. Op 140° 18 minuten gebakken.

Voor de maaltijd 's avonds maakte ik makreeltartaartjes. Van 200g gerookte makreel. Ik heb de tomaat, olie, kappertjes, peper, knoflookbieslook en citroensap allemaal direct door het vismengsel gedaan en er geen eieren bij geserveerd. We aten er de rest van de bloemkoolschotel (met wat extra kaas even opnieuw in de airfryer) en de rest vulling van de courgette (opgewarmd in de magnetron) bij op.

Woensdag spruitjesstamppot. Omdat ik een deel van de dag voor de kleinzoon zorgde had ik alvast de aardappels, 400g, voor een eenvoudige puree in de slowcooker gedaan. Met een scheutje water, wat gezouten boter, snufje peper en snufje za'atar zonder sumak. Na 5 uur op laag helemaal gaar. De gekookte spruitjes, 230g, 2 lepels vorige week gemaakte pesto, 3 rondjes zachte geitenkaas en 4 gedroogde tomaatjes in stukjes er door gestampt. Geen extra melk. Een smakelijke maaltijd. En vroeg gegeten.

De volgende dag aten we wegens mijn oppasdienstje ieder apart, de een brood met biefstuk, de ander met kaas, tomaat en komkommer. Geen probleem want van vrijdag tot vandaag, zondag waren we in Auberge du Notaire in de Ardennen. Dat betekende 2 x een 5-gangendiner in dit culinaire mini-hotel.

Een paar gerechten op de foto:
Seafood
Zeebaars
De eerste avond paté van eend en gerookte eendeborst, coquille, zeebaars met een oosterse bouillon, gestoofde varkenswang en een dessert van verschillende kleine hapjes. Met een geweldige witte en rode wijn, echt prima.








Vlees van Blauw-wit Belgisch rund
Gerookte zalm
De tweede avond huisgerookte zalm met een onvoorstelbaar lekkere mayonaise, iets van het rund met huisgemaakte pickles, buikspek met gerookte forel, Belgisch witblauw rund met o.a. zoete aardappel, een dessert met witte chocola en iets met citroen. Het was weer helemaal perfect. Wat een geweldige koks die 2 daar, zeer bedankt Mart en Monique.

En vandaag, zondag, weer naar huis. Nog geen idee wat daar te eten zal zijn :-).



zondag 11 maart 2018

Bananenbrood en zalm uit de airfryer, boerenkoolstamppot, maaltijdsalade, Beef Stroganoff uit de slowcooker, gevulde courgette uit de oven en compote uit de soepmachine.

Precies een jaar geleden op 4 maart stierf mijn jongste broer, net geen 60 geworden. We dachten extra aan hem deze zondag.

Elke morgen volkorenboterhammen maar op zondag soms extra een (biologisch) croissantje, natuurlijk afgebakken in de airfryer, en een zachtgekookt ei (doen wij nog steeds gewoon in een pannetje water).

Vanwege overrijpe bananen bakte ik een bananenbrood. In de kleine cakevorm die in de airfryer past, dus ongeveer alles ⅔. Met 2 bananen dus. En verder met crème fraîche in plaats van yoghurt, gewone biologische bloem, zonder noten en met maar 40g suiker omdat bananen erg zoet zijn. Op 160° 30 minuten.

De hooikoorts heeft dit jaar vroeg toegeslagen en ik had niet veel zin in koken verder. Maar weer eens een pizza besteld en thuis laten brengen. Wel van de zaak waar ze het minst vet en zout gebruiken. Best lekker eigenlijk.

Maandag vroeg in de middag naar Rotterdam naar kleinzoon. Daar gegeten met partner en de jonge ouders. Heerlijke gerechten uit India.

De volgende dag boerenkoolstamppot. Op vraag van partner uiteindelijk zonder ui en paprika. Gewoon 200g gesneden boerenkool gekookt met 500g geschilde aardappels. Spekjes gebakken, 125g, en door de stamppot gedaan, rookworst opgewarmd en oude jus gebruikt. Met aan tafel een flinke lik mosterd op de worst en voor mij wat geraspte kaas extra. Heerlijke maaltijd weer.

Woensdag de slowcooker aan het werk gezet. Beef Stroganoff gemaakt terwijl we voor partner een bezoek moesten brengen aan het Oogziekenhuis in Rotterdam. Met 300g entrecote dus de rest ook door de helft (behalve de knoflook) en met rijstvlokken in plaats van bloem. Na uiteindelijk 5½ uur op laag was het een heerlijk recept. Overigens geen yoghurt en peterselie gebruikt. Wij vonden het lekkerder op deze manier dan met meer paprikapoeder of rode paprika's er in. We aten er gekookte zilte aardappels en broccoli bij. Weetje: als je broccoli en sperziebonen kookt zonder deksel blijven ze lekker groen.
Na het eten nog een schaaltje compote. Was zonder suiker gemaakt, dus puur fruit.

Dan een dag zonder vlees. In het magazine van de 'Week zonder vlees' stond een 'van alles wat' salade. Ik heb er de volgende salade van gemaakt: eikenbladsla, restje rijst, paar kleine stukjes aardappel, 2 roosjes gekookte broccoli, 1 tomaat in stukjes, 1 avocado in stukjes, 1 kleine ui fijngesneden, 3 lepels adukibonen uit een blikje, 1 eetl. pompoen- en 1 eetl. pijnboompitten, beiden geroosterd in een droge pan. Natuurlijk een vinaigrette van olie en azijn en nog wat zachte geitenkaas erover gestrooid.

Toevallig ook deze vrijdag weer visdag. We aten zalm met pesto en crème fraîche. Voorzichtig ingesmeerd en ingepakt en 10 minuten op 180° gebakken in de airfryer. Heerlijke combinatie met die pesto en crème fraîche. Met opnieuw een salade, rest van de dag ervoor en extra rijst en avocado erdoor. En een kaas-maïsbroodje afgebakken ook in de airfryer.
Eerst even verse groene pesto gemaakt met de staafmixer. Iets meer knoflook gebruikt en ook een paar gerookte teentjes. Heerlijk.

Op zaterdag, alweer de laatste dag van deze blogweek, gevulde courgette. Uit de oven want te groot voor de airfryer. Met 10 champignons, 2 tomaten, ½ grote rode paprika, 1 ui en 3 tenen knoflook. De twee helften gevuld en een schaaltje met extra vulling. Erg lekker vegetarisch gerecht.


Ook weer wat appelcompote gemaakt in de soepmachine. Van 3 appels, 1 sinaasappel, scheut citroensap, beetje water en flinke scheut 'cranberry toetjeslikeur'. Een klein flesje wat er al heel erg lang stond, ooit open gemaakt en nooit gebruikt verder :-).

En vandaag, zondag? Waarschijnlijk iets met bloemkool of komkommer. Daarover later weer.

zondag 4 maart 2018

Taartje en beenham uit de airfryer, groene koolhapje en spruitjes uit de oven, puree uit de slowcooker, soep en compote uit de soepmaker, ijs uit de ijsmachine en verse pasta.




Omdat we maandag eters kregen, vast op zondag een walnotentaartje en notenijs gemaakt. Recept voor het ijs: 75g walnoten fijn malen in de keukenmachine met 125g suiker. Hier 1 ei aan toevoegen en dan 200g melk, 150g room en 2 eetlepels notenlikeur er bij. Dit in de ijsmachine en een half uurtje later klaar voor de vriezer. Omdat ik ook wat noten nodig had voor de beenham en de spruitjes, waren er niet genoeg walnoten meer ook voor het ijs, dus daar paranoten voor gebruikt. En er stond nog een kannetje kokosmelk, 175cc, dat aangevuld met room tot 350cc. En in plaats van noten- koffielikeur gebruikt.

Voor het taartje de halve hoeveelheden met palmsuiker. In een springvorm van 16cm in de airfryer 30 minuten op 170°.

Op zondag ook een soep gemaakt in de soepmaker van een klein beetje bietencouscous, een heel klein beetje tomatensalade, een rest broccoli en paksoi en een rest schol met vulling. Daarbij een verse tomaat en twee kleine rauwe aardappeltjes. De aardappeltjes en stukjes worst van vrijdag waren wat aangebakken en door de pan met heet water even weg te zetten, had ik een heerlijke bouillon bewaard in de koelkast. Deze soep gemengd met een soep uit de diepvries met veel tomaat.

We aten 's avonds eenvoudig, een salade van witlof en rucola zonder appel met geroosterde pijnboompitten en dressing uit het open potje mosterd-honing-tijmsaus, een puur natuur potje vlees in bouillon met stukjes kip, varken en konijn (gekregen van een Franse vriend) en stokbrood afgebakken in de airfryer.

Maandag visite.


Hapjes vooraf; Yaconballetje en hapje groene kool.
Ik heb een geheel eigen versie gemaakt van het groene koolhapje. Met 120g groene kool, 90g champignons, 1 ui en 180g gepaneerde kipburger (uit elkaar gehaald). De vulling klaar gezet. Vlak voor het opdienen voor ieder een plakje bladerdeeg gevuld en dichtgevouwen. Deze dan met een beetje koffiemelk ingesmeerd en 20 minuten in de voorverwarmde oven op 225° gezet. Erg lekker.

Die balletjes was nog een heel gedoe. Ik heb de yacon, appel en pinda's allemaal achter elkaar fijn gemaakt in de Onionchef met het zwarte mes. Hoeveelheden ongeveer want pindakaas eerst in een mok doen en dan er weer uit schrapen is niet handig toch? Speciaal voor dit recept had ik maïs- en rijstvlokken aangeschaft. Op gevoel een en ander bij elkaar gedaan tot er 8 balletjes van gemaakt konden worden. In de koude schuur weggezet tot s' avonds.

De spruitjes met walnoten helemaal klaar gezet in de middag en in de oven gezet voor het eten. Iets meer dan in het recept, 500g spruiten, 3 tenen knoflook, 2 niet al te grote rode uien en wat walnoten.

Een al afgegrilde beenham eerst 45 minuten in de sous vide op 80°en dan nog 10 minuten in de airfryer op 150° met de toevoeging zoals hier beschreven.


Er is altijd te veel aardappelpuree. Ik heb 1 kilo gemaakt met 3 tenen knoflook, 40g boter en 125cc groentebouillon. Dat 8 uur op laag in de slowcooker. Parmezaanse kaas en crème fraîche toegevoegd. Lekker, maar zelfs dat was nog teveel.

De zeer oude Nederlandse kaas en de Cabrales deden het prima bij Willem's Wermoed. Het ijs en de cake waren een lekkere afsluiting met een puntje koffielikeur.

Zoals meestal was er genoeg over om de volgende dag een maaltijd samen te stellen. Stamppot gemaakt van een beetje zuurkool wat er nog stond van vorige week, de rest vulling van de groene koolhapjes en de puree met wat oude jus.

Op woensdag plakken beenham dun gesneden en gebakken met eieren. Er bij een in de airfryer afgebakken stokbrood en rucolasalade met eiersalade uit een bakje en een overrijpe avocado er door.

Donderdag kwam een schoonzus een hapje mee-eten. De Yaconballetjes die over waren van maandag, smaakten nog prima. Daarna gesmoorde groene kool (in plaats van tomatenpuree heb ik ketchup gebruikt en wel wat meer knoflook) met rijst uit de rijstkoker en een vers worstje van de Brandt en Levie mannen, deze keer die met porcini en rozemarijn. Heel smakelijk. Nog heerlijke oude kaas en Cabrales in huis. En als dessert nog wat noten-kokosijs.

Van appel, banaan, yacon, mandarijn en pellegrino (ooit gekregen mineraalwater) zonder prik (restje uit de koelkast) vrijdag compote gemaakt in de soepmaker. Daarna restje spruiten, aardig wat gesmoorde groene kool, groen blad van paksoi en water in de machine voor een gladde soep. Heerlijk als lunch met wat geraspte kaas.

's Avonds aten we haringkoninkjes met een salade van eikenbladsla, fijngesneden yacon, tomaat en pinda's. Met voor ieder een in de magnetron gepofte aardappel met een klontje boter. Al heel lang geleden gekocht apparaatje. Er kunnen 4 aardappels tegelijk op. Een klein beetje water onder de aardappels en dan zo'n 6 à 7 minuten op 700watt.


En op de laatste dag van deze blogweek verse fettuccine uit de pastamachine. Ik maak altijd maar 250g tegelijk, steeds met semolina en deze keer met een scheutje olijfolie, een ei en 115 cc water. Lekkere stevige pasta. Met even in boter gebakken 12 blaadjes salie, de laatste rest beenham en een potje van 200g cottage cheese omdat die op moest. En natuurlijk een beetje geraspte parmezaan om erover te strooien. Er bij een bak eikenbladsla met groene olijven, samen een prima maal. Mijn uitgangspunt was pasta met boter en salie. In verband met de Nationale week zonder vlees, waar ik me voor had aangemeld, ontving ik een digitaal magazine met heel veel informatie en dagmenu's voor de hele week. En de volkskrant besteedde er aandacht aan door de 7 populairste vegetarische recepten te plaatsen, waaronder pasta met salie. Of het een vleesloze week wordt? We zullen zien. Maar ik hou van het verzamelen van informatie, dus dat is al fijn.

En vandaag, zondag? Ik denk een bananenbrood bakken want de bananen moeten versneld op. Verder nog geen idee. Dat zien we later dan weer.