Knoflook-bieslook |
Als lunch een kom visbouillon met garnalen en mosselen. 's Avonds de overgebleven drumsticks opgebakken en een beetje aardappelpuree en gestoofde komkommer uit de koelkast. Met een stukje brood. Prima na een diner-dag.
Dan de rest van het hoen. Bij dit recept iets geleerd en hier iets anders geleerd. De resten parelhoen opgewarmd in eigen jus met 3 in stukjes gesneden pruimen. Omdat er een potje foie gras de canard open stond heb ik na het opwarmen kleine stukjes hiervan op de borden over de parelhoen verdeeld. Een appel (van de boom van schoonzus, zuur maar onbespoten zei ze; ja natuurlijk :-)) in stukken in de saus van de ananas opgewarmd. Aardappels raspen is niet handig voor mij, maar in heel kleine blokjes gebakken in de bakpan in de airfryer (15 min. op 180°), was ook erg lekker. Bijzonder maandageten mag ik wel zeggen. (Er staat wel een tomatensalade op de foto, maar bleek bij nader inzien toch niet echt goed te passen bij de smaakjes van de rest).
De tomatensalade die klaar stond (tomaten, groene olijven, feta en een beetje dressing), heb ik dinsdag met een restje saus van de paddenstoelen-riblap van vorige week en een flinke aardappel in de soepmachine gedaan. Met bouillon van zondag. Op de pureerstand. Heerlijk lunch-soepje.
Voor 's avonds verse pasta gemaakt in de pastamachine. De bedoeling was penne, maar per vergissing werd het spaghetti. Deze keer met een scheutje olie, een ei en aangevuld met water. Ik maak voor samen altijd 250g meel, want ik vind het na invriezen minder lekker en drogen teveel werk. Pasta met 4 kazen genomen als uitgangspunt. Het werd een kaassaus met 100cc volle melk, 50g epoisses, 50g cheddar, 40g parmezaan en 40g mascarpone. Walnoten en bieslook naar behoefte op tafel.
Met een salade van Chinese kool met olijven, gekaramelisseerde uien en hamblokjes.
Als je van kaas houdt een heerlijke pasta. Met lekkere bijpassende salade.
Op woensdag net voor het middaguur werden er 2 eetgasten aangekondigd. Snel stoofvlees met bier en pulled porc uit de vriezer gehaald en ontdooid.
Het voorgerecht gemaakt vanuit dit recept makreeltartaar met avocado. Met 200g gerookte makreelfilet, 2 avocado's, 1 tomaat in blokjes, wat scherpe saus die er nog was, korianderzaadjes geplet met sesamolie, een scheut limoensap, peper en zout. Echt heel lekker.
Met dit recept voor een rijstschotel in het achterhoofd het hoofdgerecht samengesteld. Vlees uit de saus gehaald, was 500g. Zilvervliesrijst gekookt in de rijstkoker. Een rode, groene en gele paprika met 5 gerookte knoflooktenen gebakken in de saus van het vlees. Rijst en vlees er bij in de pan. Met een salade van Chinese kool.
Ook nog een appeltaartje gebakken. Voor de vulling 3 zurige appels, 50g dadels in stukjes, 2 eetlepels stroop van het ananastoetje, paar druppels vanille-extract, een handje walnoten in stukjes en 60 g fijne rietsuiker. Voor het deeg 125g zelfrijzend bakmeel, 65g roomboter, 55g zelfde suiker en een scheutje citroensap. Afgedekt met een plakje bladerdeeg tegen het verbranden van de appelstukjes en 30 minuten op 160° in de airfryer.
Donderdag uit eten met zwager en schoonzus bij Bistrot du Bac in Rotterdam. Heerlijk eten, beetje veel lawaai van drukte en keukengeluiden. Dessert: canache met aardbeien en pistachenootjes. Mmmm.
De volgende dag kool uit de slowcooker. In plaats van rode, heb ik spitskool gebruikt. Aangepast recept: ½ spitskool in dunne reepjes, 1 kleine rode ui, 1 flinke appel, 2 tenen knoflook, 1 eetlepel rietsuiker, ¼ theelepel komijn, ¼ theelepel gemalen kardemom, ½ duimpje verse gember, heel klein stukje kaneelpijp, 1 kleine steranijs, 1 vers laurierblaadje, 150cc bouillon. Een rest van de rijstschotel van woensdag met wat extra hamblokjes erin was lekker er bij. Van wat over was, heel klein beetje rijst, iets meer kool en nog een erg klein beetje koolsalade, een soep gemaakt in de soepmachine. Gemengd met een rest van de rode soep. Deels ingevroren, deels lunchhapje voor zondag. Altijd blij met die machine om snel resten weg te werken.
Menu Kaai Culinair |
En vandaag, zondag, moet zeker de broccoli op. Ik denk met de Hollandse garnalen.