Het soepmakersoepje van zaterdag als beetje late lunch op deze zonnige zondag was heerlijk pittig. Vooral door de gember die in de sapcentrifuge was gebruikt samen met wortels en een appel. Wat extra peper en een klontje zachte gorgonzola gaven het een heerlijke smaak.
Voor de avond linzen met prei en katenspek. Linzen, 125 g, gekookt, terwijl 2 preien gestoofd en 1 heel grote ui zachtjes gebakken met 2 tenen knoflook. Alles in één pan gedaan met 2 apart gebakken plakken katenspek bovenop. Heerlijk en voedzaam. Geen piccalilly in huis, wel mooie biologische augurken (maar alleen voor de partner (lus-ik-nie)).
De slowcooker kwam van pas op maandag; weliswaar met gewone aardappel, want geen bataat in huis. En alleen een rode paprika. Na 6 uur op laag in de kleine pan, opgediend met wat veldsla met krokante uitjes.
Aardappels uit de slowcooker geeft altijd een apart resultaat. Wel lekker maar apart, tja. De andere helft van het pond gehakt al vast geruld zonder toevoegingen om in de koelkast te bewaren.
Dan dinsdag ieder een maiskolf met een hapje linzen van zondag. En de dag daarna het gerulde gehakt met een blik black-eyed bonen verwerkt in een beetje buitenlands recept. Zonder tomaat en groene chilipepers. Wel een lepeltje tomatenpuree erin gedaan. En in plaats van koriander versgehakt selderijblad erover gestrooid. De Garam Masala heb ik op deze manier gemaakt. Heerlijke geuren in huis. En een flinke voorraad.
Een cakeje gebakken in de airfryer om mee te nemen op een visite die niet doorging :-). Dus in de loop van de week zelf opgegeten. Met cups is het altijd even zoeken naar hoeveelheden. En in de kleine springvorm, dus de halve hoeveelheden. Gekozen voor 150g bloem, 75g oersuiker, 2 eieren, zest van 2 sinaasappels, 30 cc olie en 90 cc sinaasappelsap. Ooit had ik dit deze cake gemaakt en toen vond ik hem teveel naar olie smaken vandaar andere verhouding van sap en olie. Bovendien heb ik gekozen voor walnotenolie in plaats van olijfolie. Na voorverwarmen 25 minuten op 180°. De springvorm deze keer bekleed met aluminiumfolie omdat dat gladder te vormen is en het beslag is iets te dun om zonder bakpapier of folie in de vorm te doen. Helemaal geen oliesmaak en heerlijk droog en smakelijk.
En toen hadden we wel weer even genoeg van de eenpanshappen. Een in de airfryer gebakken karbonade met rode kool met appeltjes en gekookte aardappelen werd het de volgende dag. Met een beetje jus uit de koelkast. De in een baktijden-overzicht voor de airfryer gevonden 12 minuten op 180° was toch iets te lang voor onze karbonaden. Volgende keer iets korter dus. En ééntje over.
Ook wat aardappels en een beetje rode kool over en dat samen in een pan gedaan met de rest van de slowcookermaaltijd van maandag. En dat werd dan een opgebakken prakje met een doorgesudderde karbonade op vrijdag. Je gelooft het niet, maar nog lekker ook. Het heerlijke glas rode wijn werkte daar wel aan mee.
Op de laatste dag van deze blogweek een heel eenvoudig witlofreceptje uit de airfryer. Vier kleine stronkjes. Met oude kaas ook heel lekker. Bestrooid met knoflook-bieslook. Ongeveer 15 minuten op 185°. Met rauw gebakken aardappeltjes gemaakt door partner.
En vast een appeltaartje gebakken om zondag mee te nemen in de kleine springvorm (16 cm). Met 125g zelfrijzend bakmeel, 63g licht zoute roomboter, 60g fijne rietsuiker en een scheutje citroen het deeg gemaakt. De vulling bestond uit 3 flinke appels in stukjes, 40g rozijnen, 2 eetlepels dadelstroop, een paar druppels vanille-extract, een handje amandelschaafsel en 60g van dezelfde suiker. Ik had het deeg helemaal op de bodem gebruikt en heb toen nog een plakje bladerdeeg uit de diepvries in reepjes gesneden en erop gedaan. Voorverwarmd zo'n 30 minuten op 160° in de airfryer.
Overigens, alles wat in de airfryer wordt gebakken kan natuurlijk ook prima in een gewone oven. Iets hogere temperatuur (meestal zo'n 20° en dubbele baktijd). En die baktijd maakt het ook zo aantrekkelijk om het apparaat te gebruiken. Heel snel voorverwarmd vergeleken bij mijn grote oven en veel sneller klaar.
Mijn laatste kookboek-recensie op Hebban. Ze stoppen er mee daar. Jammer. Over smoothies, sappen enzo. Veel te veel gezondheidsclaims. Die rest uit de sapcentrifuge heb ik gebruikt in de soep van vorige zaterdag.
En vandaag zondag; eten bij broer en schoonzus en ik breng het eten mee. Carpaccio meegebracht van "onze Freek", een pastaschotel ter plekke af te bakken, salade, en als toetje het appeltaartje. Maar daarover in de volgende blogpost meer.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten