Privacyverklaring

zondag 27 december 2015

Airfryer-lamskoteletjes, avocadocrème, broccolisoep, uit eten en dan ook nog een kerstdiner voor twee uit de slowcooker.

Lamskoteletjes klaargemaakt op de beschreven manier in de oven, maar dan gekozen voor 3½  minuten in de voorverwarmde airfryer op 200°C (het zwart op de koteletjes is uitgesmeerde zwarte knoflook, ik koop dat bij mijn "eigen" webwinkel; erg lekker). Ietsje langer had gemogen, blijft lastig kiezen.
Met een schaal salade van Chinese kool met peper en olijfolie met oregano en in de magnetron gepofte aardappels met wat zoute boter. Een eenvoudig zondagsmaal met een heerlijke wijn.

Een restje dikke saus van het slowcookervlees van vorige week met vooral kikkererwten, uit de diepvries een doosje waar op staat 'kippendijen met kikkererwten' in deze blogpost beschreven, met nog flink wat stukjes kip er in, beiden met kikkererwten, dus in één pan opgewarmd. Een beetje salade en vooraf een avocado-hapje.
Avocadomousse; 2 avocado's fijngeprakt met sap van ½ limoen, 2 geperste tenen knoflook, 2 eetlepels crėme fraïche, flink wat versgemalen zwarte- en een mespuntje chilipeper, snufje zout, ½ theelepel gedroogde peterselie en nog ½ theelepel in de vijzel gemalen naaldjes rozemarijn. Met op de kachel geroosterde casinoboterhammen.

In de namiddag op dinsdag na de boodschappen een broodje paling voor de partner (ik hou er niet echt van). Voor 's avonds: al weer veel te lang lagen er een paar stukken glutenvrije hartige taart in de vriezer. Wij eten niet glutenvrij, dit was gemaakt voor een vriendin die echt ziek wordt van gluten. Deze stukken opgewarmd in de magnetron. Ik vond het echt lekker, partner vond het meer 'acceptabel' met wat tomatenketchup erover :-). Wel heel stevig en maagvullend dus genoeg met opnieuw een goed glas rode wijn uit Spanje.

Een min of meer eenvoudige lunch met (stief)dochter en schoonzoon op 23 december.
Een broccolisoep met blauwe kaas uit de soepmachine; 360 g broccoli, 2 sjalotjes, 700 cc bouillon. Blue d'auvergne, fijngemaakt, in een schaaltje er bij gereserveerd. Met onderstaand brood en zoute boter.          

Verder een paar hamrollen uitgaande van dit recept en omeletrollen met zalmmayonaise.
Voor de hamrollen had ik nog 4 grote plakken achterham van de boer liggen. Gevuld met 150 g roomkaas gemengd met verse peterselie en selderie uit de kruidentuin en zwarte peper en 100 g hamblokjes.
Voor de omeletrolletjes 4 aparte kleine omeletten gebakken en deze gevuld met zalmmayonaise gemaakt van zalm uit een blikje gemengd met 4 eetlepels mayonaise en verse peper. 

Er bij een Iers karnemelkbrood van 250 g volkorenmeel en 220 g bloem, 1 tl zout, 1 tl bicarbonaat, 2 tl bakpoeder, 280 cc karnemelk en 1 geklopt ei. Alles goed gemengd tot een zacht, beetje kleverig deeg. Deze keer gebakken in een gewone broodvorm in de grote oven op 190° 40 minuten. Rijzen en bakken gebeurt tegelijkertijd, dus een snel brood.


's Avonds alleen nog een grote kiploempia van de poelier even 10 minuten op 180° in de airfryer met zoetzure saus (stond nog in de diepvries). En daarna bij de koffie een gekregen heerlijke kerststol-boterham met noten, rozijnen, sukade.

Kerstavond uit eten in Rotterdam bij restaurant Mevrouw Meijer met zoon en schoondochter.

Voorgerecht van gebraden druiven en burrata, een Italiaanse kaas. Met natuurlijk nog veel meer heerlijke smaakjes.
Een ontzettend lekkere eendeborst met een paar gebakken aardappeltjes. Los een kom met gemengde sla. En dan nog een Franse boterkoek met karamelsaus en ijs van??? Zo lekker.

Ja, ik kan best wel aardig koken, maar dit soort smaakcombinaties, daar moet je toch echt een bijzondere kok voor opzoeken zo nu en dan.


Ons kerstdag-diner samen: konijn uit de slowcooker. Het boek waar dit recept uit komt staat ook in de kast, maar op deze manier komt de link van pas. In plaats van een heel konijn had ik 2 bouten. Met wat minder olie en extra een klein scheutje witte wijn erbij. En tegen het recept in wel een in dikke plakken gesneden ui onderin gelegd. Na 7 uur op laag gegeten met aardappelpuree en salade van rucola en Chinese kool met een dressing van dragonmosterd, olijfolie, crème fraïche en peper. Konijn ietsje aan de droge kant. Slowcookerprobleem? Of 'ui'-probleem? Volgende keer gewoon op z'n Vlaams in de pan met bier?


Vooraf, of eigenlijk meer tussen lunch en avondeten, zo om 16.45 u een garnalencocktail. Daar zijn eindeloos veel recepten van te vinden van klassiek tot aangepast aan deze tijd of aan wat je in huis hebt. Bij de visboer zo'n 2 ons Hollandse garnaaltjes gekocht. Het vocht uit het blikje zalm van woensdag bewaard. Dit samen met een flinke scheut whisky 's morgens al over de garnalen geschonken en goed gemengd. Net voor het opdienen lepel crème fraïche gemengd met lepel mayonaise en snufje paprikapoeder en wat versgemalen zwarte peper. Blaadje sla, saus, garnaaltjes, mmm. Met een glas whisky bij "Kerst met het Rotterdams Philharmonisch Orkest" op TV Rijnmond. Driedubbel genieten.


En na het konijn heerlijke kazen bij het laatste glas rode wijn.
Ook nog een rest blue d'auvergne. Rechtse is la Tur, niet rauwmelks wel heel lekker.


Op 2e kerstdag, en ook de laatste dag van deze blogweek, wegwerken van restjes. Een zoetige soep uit de soepmaker met achteraf toegevoegde stukjes konijn als heel late lunch of heel vroeg voorgerecht. 's Avonds puree met Chinese kool en een klein beetje rucola opgebakken tot een stamppot. Stukjes Friese harde worst gebakken voor een heerlijke jus. En natuurlijk kaas toe. Zo kan het ook op een gewone zaterdag - 2e kerstdag :-).

Na mijn recensie over het kookboek Thuis in de keuken, nu een klein interviewtje  met de schrijfster op Hebban Culinair. Verder daar geen ontwikkelingen met mijn naam eronder.


En vandaag, zondag, ontbijt met de tweede kerststol en in de airfryer gebakken croissants en vanavond vis. Buiten gebakken schol met een remoulade- of ravigotesaus.

Ben benieuwd naar komende week waar oud en nieuw in valt.

zondag 20 december 2015

Kaasfondue bij vrienden, ovenschotel uit de airfryer, rundvlees uit de slowcooker, soep uit de diepvries en uit eten....


Op zondag werd het een ovenschoteltje met Chinese kool. De 2 gehaktballen die over waren uit de crockpot fijngemaakt. 275 g Chinese kool gebakken in een beetje olie. Apart 1 ui en 2 tenen knoflook gebakken. Gehakt en uimengsel door de kool gedaan en een flinke kneep tomatenketchup, bijna-niet-meer-te-gebruiken zachte mozzerella en 2 theelepels kerrie doorgeroerd en in de schaal bestrooid met geraspte oude kaas. 12 minuten op 180° in de airfryer. Heerlijk. Wel wat vochtig, dus lekker met een stuk brood en een glas rode wijn. En voor de airfryer-fans, zo dus gebakken.


De volgende dag aten we bij en met vrienden, Bert Nicodem, pianist en Waldin Roes, zangeres en violiste. Kaasfondue. Genieten!!! Vooral omdat ik dat zelf nooit maak, maar wel erg lekker vind. Het is leuk om een soort standaardafspraken te hebben, ieder jaar minstens één keer kaasfondue (als het er van komt dan hè) :-). Voorgerecht met paté, een caquelon met kaas, heerlijke salades, en dan ook nog een toetje van warme crêpe met ijs en chocoladebolletjes overgoten met drank. En zo gezellig!

Dan gewoon hutspot, 200 g wortel, 200 g ui beiden redelijk grof gesneden, 500 g rode aardappels met schil in stukjes samen gekookt, een biologische runderrookworst en jus van boter en eendevet met een scheutje worcestershire sausce. Met nog een kloddertje dragonmosterd op het bord en een goed glas witte wijn. Eenvoudig doch zeer smakelijk.

Omdat we een flink deel van de dag op bezoek gingen bij een vriend in een verpleeghuis uren verderop zocht ik voor een slowcookermaaltijd een recept met rundvlees, kikkererwten en zoete aardappel of bataat. Ik vond 2 enigszins bruikbare recepten, tajine met rundvlees en pompoen en Marokkaanse rundvleestajine maar beiden pasten niet echt. Een nieuwe combinatie dus.

Na inspectie van de diepvriezer werd het de volgende inhoud in de pot:
2 verse grof gesneden uien en 3 alleen even ingekerfde tenen knoflook kort gebakken, samen met 175g al gekookte kikkererwten en 185g al gestoofde paprika en prei onderin de slowcooker. Daarop 500g in plakjes gesneden rauwe zoete aardappel (of eigenlijk bataat). Dan met wat rash el hanout ingesmeerde lapjes stoofvlees, bij elkaar 800g, even bruin gebakken in wat boter, bovenop het groentemengsel gelegd. Zo'n 50g rozijnen en 70g in stukjes gesneden gedroogde abrikozen erbij. Met een scheut bouillon van rendang en asperges uit de diepvriezer de bakpan even laten bruisen en al het aanbaksel met de rest van de bouillon, 700 cc, in de pan gedaan.
Een mooie maaltijd na 8½ uur op laag. En fijn om thuis te komen na een reis inclusief file en een heerlijke geur je tegemoet komt. Het probleem van altijd teveel vocht blijft me wel intrigeren. Nu lagen de stukken vlees niet helemaal onder wat een heerlijk krokante bovenkant maakte, maar met nog minder vocht misschien toch een probleem. Met maïsbrood erbij wel goed op te lossen :-). Natuurlijk genoeg voor een 2e keer eten, maar kon niet de helft van het ontdooide stoofvlees laten liggen, dus dan maar extra voor een volgende maaltijd.

Een pompoensoepje (toen uit de soepmaker) uit de vriezer, moeten toch ook allemaal een keer gegeten worden, en een opgebakken prakje hutspot besloegen de avondmaaltijd op donderdag.

New Cool Collective
En vrijdag aten we in het restaurant van Lantarenvenster in Rotterdam, voorafgaand aan een bezoek aan New Cool Collective met Mark Reilly van Matt Bianco. De drummer is de zoon van de blogschrijfster :-).
Maaltijd afgesloten met een kaasplankje.

Zaterdag moest vroeg gegeten worden en van de slowcooker-maaltijd was nog genoeg over voor een tweede keer. Opgewarmd in een gewone pan, want mijn slowcookerpan kan niet op het gas. Lekker met brood.

En vandaag, zondag? Lamskotelet. Ik denk uit de airfryer. Met een salade.

Afgelopen week veel reuring op Hebban Culinair met mijn naam.
Mijn recensie over het boek Whisky was net na het publiceren van de vorige blogpost verschenen. Hier de link. En over een leuk boekje met Pasta recepten ook een recensie op Hebban Culinair. En inmiddels is mijn maandelijkse column over een oud(er) kookboek ook gepubliceerd. Over de Griekse keuken. Zo druk als een klein baasje dus. Blijft leuk om mee bezig te zijn. En er liggen al weer nieuwe boeken om recensies over te schrijven.






zondag 13 december 2015

Bami, zeewierpasta, pannenkoeken, soepjes, stamppotten en ook nog gehaktballen uit de slowcooker.

Een (zondagse) bami-maaltijd. Dat is altijd werk voor de partner. Maar ik bepaal dan wel mee wat we hebben en wat we kunnen gebruiken.
Eiermie, twee heel erg platgebakken eieren, kleine kant-en-klaar kiploempia's van de poelier (gebakken in de airfryer, 8 minuten op 180°), gewokte biologische Oosterse groenten uit de diepvries, gebakken banaan (gebakken zonder beslag in een beetje boter), gebakken spekjes met ketjap, seroendeng, gebakken uitjes, zoetzure saus van de chinees (in de diepvries bewaard van ooit), kroepoek (niet zelf gebakken), sambal, atjar. De een witte de ander rode wijn :-).


De ingekochte zeewierpasta van Seamore moet wel zo nu en dan worden gegeten. Deze keer met een entrecote gegrild op het vuur en een beetje oosterse smaak toegevoegd aan de wierpasta.




Vuur na het grillen 
Een halve stronk paksoi, 100 gr shiitake-paddenstoelen, 3 tenen knoflook en een rood pepertje in stukjes gesneden klaar gezet. De zeewierpasta na het weken in heet water in een sausje van 50 cc witte wijnazijn en 25 cc hoisinsaus en een klein scheutje zoute ketjap gezet. Het geheel heel kort gebakken, ongeveer 8 minuten, in een beetje olijfolie. Het vlees alleen bestrooid met wat versgemalen zwarte peper, gegrild op het vuur in de keuken.
Tja, het was bijzonder. Maar iets minder zuur voor de een en iets minder scherp voor de ander was toch lekkerder geweest. Nooit een probleem om dingen uit te proberen in de keuken nietwaar. En opnieuw heerlijk vlees.

Pannenkoekendag. Alweer geen werk voor de kok hier in huis. We aten eigenlijk alleen pannenkoeken als kleinzoon in huis was die dan samen met opa mocht bakken. Maar ja, kleine kinderen worden groot en nu hadden we er toch weer eens zin in, dus 'opa' moest alleen bakken. Die lichtbruine rechthoek op de foto is een beetje naar karamel smakende Noorse kaas (geen Nederlandse uitleg gevonden) meegebracht door een schoonzus. Lekker op een pannenkoek met speciale ecologische pannenkoekenstroop :-).


Soep maken van restjes in de soepmaker is misschien niet zo interessant voor mensen die gewoon verse soep willen maken. Toch vind ik het leuk om het te vermelden. Deze keer stond er een rest van het stoofvlees met bier van vorige week zaterdag in de koelkast. Het gestolde vet verwijderd en dan is het ineens een pan met geurige bouillon en nog een paar stukjes vlees (zie voor dat recept dus blogpost van vorige week). Verder een heel klein beetje schraapsel uit de bami-pan bewaard in het restje zoetzure saus van de chinees, lekker als vulling en smaakmaker, en dan nog wat marinade van het zeewiergerecht, het geheel aangevuld met water. En dat wordt dan echt een mooie bruine smaakvolle soep. Ook zonder soepmachine kunnen mensen heel veel doen met restjes en een staafmixer nietwaar.

Na de soep een paksoi-stamppot. Van 250 g al gekookte en bewaarde aardappeltjes, de andere helft van de struik paksoi en een ui heel fijn gesneden, wat boter en room en een scheutje ketjap. De ui en paksoi kort gebakken in wat boter met een scheutje ketjap. Eerder gegrilde entrecote, 100 g, in stukjes toegevoegd. De gestampte aardappeltjes erbij en even goed warm laten worden.

Salade bij de lasagne
Gebruikte lasagne
In verband met een te schrijven recensie voor Hebban Culinair op donderdag een pastamaaltijd gemaakt: Lasagne con crema di parmigiano e funghi. Maar het recept kun je pas lezen als de recensie is gepubliceerd. Dat zal ik hier weer melden. Recensies schrijven vind ik wel heel leuk. Je ontvangt een kookboek, vaak een die je graag wilt. En omdat je verplicht bent een recept op te nemen, is het ook wel noodzakelijk om dat dan klaar te maken om te zien welke problemen je eventueel tegenkomt.
En als je dan een keer in de Top 10 terecht komt is dat natuurlijk extra leuk toch?

Bloemkoolpuree naar dit recept. Eerst wel een heel verhaal, maar ik wilde toch de oorsprong van het gerecht hier laten zien. Ik zocht naar een combinatie van bloemkool en salie. Heb de kwark vervangen door dikke Griekse yoghurt, 3 tenen knoflook heel meegekookt en 7 blaadjes salie fijngesneden erdoor gestampt. De maaltijd gecombineerd met stukjes gebakken Friese droge worst en plakjes ontbijtspek. En de staafmixer vind ik niet fijn voor puree. Liever iets meer structuur dan zo'n zalvige puree dus gewoon met de stamper. Echt een heel lekkere combinatie.


De laatste dag van de blogweek gehaktballen in de slowcooker. Wel even wat werk voor de cooker aangezet kon worden, maar een leuk recept, gehaktballen anders. In plaats van kokosmeel heb ik gemalen kokos en wat amandelmeel gebruikt. Er lag nog een gele wortel. De tomatensaus kwam uit mijn eigen voorraad, gemaakt op 11 oktober en bewaard in de vriezer. De halve hoeveelheden gebruikt voor 5 ballen.
Ik vond het wel teveel werk voor toch ook weer niet heel bijzondere gehaktballen. Misschien als ik de saus gemaakt had volgens recept, was het beter geweest. Nu had ik de hoeveelheid zelfgemaakte tomatensaus aangelengd met (teveel) water, dus erg dun. We aten de ballen met tagliatelle, wat Romainesalade, mini-tomaatjes, olijven, geraspte kaas, een kommetje met wat olijfolie en balsamicocrème en stukjes brood. De rest van de saus maar gelijk met 2 gele wortels en een aardappel in stukjes in de soepmachine gedaan en een lekker soepje van gemaakt.

En vandaag, zondag? Soep, de gehaktballen die over waren, een salade, een aardappel? Of misschien gewoon hutspot? We zullen zien. En de ingestuurde recensies zijn nog niet gepubliceerd, dus in een volgende blogpost de linkjes.


zondag 6 december 2015

Hartvormig cakeje uit de airfryer, gevulde portobello's, stoofvlees met bier en mosterd uit de slowcooker.

Enige Sinterklaascadeautje van dit jaar, Wijnbeurs :-)
Zondag op theevisite, maar dat werd uiteindelijk ook 'soep met heerlijke broodjes en kaasjes'-visite. En thuis was er een flinke pan soep voor de achterblijver, dus goed geregeld.
Maandag lunch bij een vriend in Rotterdam. Weer lekkere broodjes, versgeperst sap en een heerlijke fruitsalade. Maar wel al redelijk vroeg, dus moest er 's avonds nog wel gegeten worden.

Een omelet voor 3 personen, zoon in huis. Eerst wat kastanjechampignons gebakken, daarna een eimengsel erover gedaan ven 5 eieren, een restje koolsla, een beetje gekookte macaroni, een klein stukje gehakt en tegen het eind wat gemalen kaas erop gedaan. De champignons en de kool waren te nat gebleven, toen op het laatst maar roerei van gemaakt. Geen foto waard, wel smakelijk. Met wat sla en tomaat.





















De volgende dag zou schoonzusje op de koffie en lunch komen. Vast een appel-banaancake gebakken. In kleine hartvormpjes. Halve hoeveelheden van de ingrediënten en dat nog eens over 2 vormen verdeeld. Die konden niet samen in de airfryer, dus na elkaar op 165° zo'n 30 min. gebakken. Ik heb gekozen voor zelfrijzend bakmeel, dus geen bakpoeder, op de bodem alleen appel en maar 100 gr suiker, zowel palm- als kokosbloesemsuiker, want vind het al gauw te zoet. En de versiering van jam en amandel heb ik achterwege gelaten. Volgende keer toch liever met boter dan met olie. We hebben een beetje last van de oliesmaak.

En daarna, ook omdat het licht in de bijkeuken stuk was, geen zin meer om te koken. Komt niet vaak voor :-). Een pizza laten brengen, en ondanks altijd te zout en te vet, toch wel weer eens lekker.

Woensdag koffie met schoonzusje met een mooi stukje hart-taart. Daarna warm eten in de middag. Een heerlijke kom gemengde soep uit de soepmachine van een rest pompoensoep, een rest omelet, wat water en flink wat kokosmelk. En daarna klassieke boerenkoolstamppot met een rundersaucijs gebraden in roomboter. Heerlijke jus in een kuiltje :-). De volgende dag at ik alleen, een opgebakken rest boerenkool met de laatste saucijs.


Vervolgens op vrijdag een lekker hapje met broccoli en portobello. De paprika is vervangen door wat fijngesneden spitskool, de bosui door een sjalotje, de kaas werd een gekregen Crème de Brie (ik had er nooit van gehoord). Ik heb de lamellen van de portobello's wel meegebakken en er aan het eind ook nog een paar tenen zwarte knoflook in gedaan. Natuurlijk teveel gemaakt (met name teveel broccoli) voor het vullen van die twee paddestoelen, dus de rest er maar naast gedaan in het ovenschaaltje. Ongeveer 15 minuten in de airfryer op 165°. Erg lekker.


Onder het klaarmaken nog een een soepje gemaakt in de soepmachine van de resten van de kool en de broccoli met veel peper. Als voorgerecht lekker met een scheutje room vóór de portobello's de airfryer in gingen.

Zaterdagse lunch om 15.00 uur, avocadohapje gebaseerd op dit receptje: 2 rijpe avocado's, 2 flinke koffielepels crème fraïche, verse zwarte peper en 3 tenen zwarte knoflook met een op de kachel heel licht geroosterd casinoboterhammetje.

Op de laatste dag van deze blogweek een heerlijke stoofschotel uit de crockpot. Een flink pond riblap in grote stukken gesneden, een grote ui en een teen knoflook in stukken, een koffielepel limoensap, een flesje bokbier, een casinoboterham zonder korstjes besmeerd met dragonmosterd en verse laurier en tijm. Het vlees en de ui los van elkaar even aangebakken en daarna ui onderin en het vlees daar op. Heb ik eerder geleerd met betrekking tot stoven van vlees in de slowcooker. Met bio-babyaardappeltjes uit de magnetron en witte bonen. Erg weinig over van dat pond vlees :-).

Op Hebban weer een recensie over een kookboek. Deze keer een kookboek van een zeer jonge foodblogster. Ik vind het sterrensysteem wel lastig, want het kookboek is best mooi gemaakt en iemand van die leeftijd die zo bezig is met koken is ook wel bijzonder, maar toch.., de verhaaltjes vind ik wat erg jeugdig. Wel een moedige jonge dame.

En vandaag zondag; een bami-maaltijd. Nog eens kijken wat we er allemaal voor kunnen gebruiken. In ieder geval Oosterse roerbakgroente uit de diepvries.



zondag 29 november 2015

Garnalen met tequila, diner met gebruik van o.a. slowcooker en soepmachine, ovenschotel uit de airfryer.

Voorafgaand aan de bloemkoolrisotto aten we zondag een garnalencocktail. Met van die lekkere Hollandse garnaaltjes en een sausje van een lepel mayonaise, een flinke scheut tequila, verse peper en paprikapoeder. Met een klein glaasje erbij, mmm.

Het recept van de risotto staat in de recensie van het kookboek Top with cinnamon en verschijnt op Hebban Culinair. Ik ben geen risotto-koker. Het smaakte goed, maar leek niet genoeg op een mooie risotto zegt zoon met uitstekend kokende vriendin :-). Mijn keuze om de bouillon van het zwijn te gebruiken heeft er misschien iets mee te maken. Al met al, met een goed glas stevige rode wijn en een stukje appeltaart toe bij de koffie, een prima maaltijd.

Biefstuk gebakken in roomboter met rauw-gebakken aardappelschijfjes en een prei - champignonhapje. Zo nu en dan een goed stuk vlees van Freek en Marleen blijven we wel doen ondanks de woeste verhalen over vlees eten. Voor de groenten heb ik gekozen voor de helft van de ingrediënten wat betreft prei en champignons, wel 100 g spekjes en zelfs 2 flinke tenen knoflook. De tijm als takjes een tijdje meegebakken en voor het opdienen eruit gehaald. Een heerlijk maal zonder veel poespas.

Ik heb een pompoen-worteltaart gebakken in de oven. Was voor 4 personen, dus airfryer te klein. Erg veel werk, maar wel heel lekker. Met een salade van Romainesla en spitskool met een vinaigrette van lekkere olie, witte wijnazijn, zeezout en flink wat peper.

Woensdag van het andere deel van de pompoen, 400 gr, en 3 grote wortels samen met een restje bloemkoolrisotto en wat bouillon een soep gemaakt in de soepmachine. Met een broodje en wat kaas erbij genoeg, want de volgende dag weer een echt diner.

Na wat hapjes vooraf bij de champagne eerst een koud voorgerecht, tonijnsalade met ei. Eerst de salade gemaakt zoals beschreven, daarna het wit van de eieren in kleine blokjes gesneden op 4 na. Half eiwit en blokjes naast de salade op een versierd bordje opgediend.


De soep is gemaakt in de soepmachine, maar kan natuurlijk ook gewoon in de pan met de staafmixer.
2 gedroogde rode chilipepertjes zonder zaadjes en 20 gr verse geschilde gember samen met 400 g tomaten uit blik, 100 ml kokosmelk, 50 g gemalen kokos en 5 stengels verse selderij (eigenlijk koriander, maar dat is niet meer in de kruidentuin) en een snufje zout en peper in de machine met 500 ml water op de pureerstand. Opgediend met wat gemalen kokos en blaadjes selderij. Een zeer pittig soepje.

Dan een hoofdgerecht waar speciaal om was gevraagd. Uit het oude kookboek Koken met Paul Bocuse, Gepocheerde ossehaas.


Een heerlijk recept met heel goed vlees. Afgelopen zomer kreeg ik de vraag om dat weer eens te maken. Op mijn opmerking dat dunne plakjes snijden met mijn vaak pijnlijke handen niet meer zo goed ging, kreeg ik een elektrische snijmachine cadeau. En nu was dan eindelijk dat vertraagde verjaardagdiner met die speciale vraag aan de beurt. Heel dunne plakjes (geen carpaccio!) een seconde in de bouillon waar de groente in is gekookt. Met die er echt bijhorende marinade. Zo lekker. Met aardappelpuree uit de slowcooker. Ongeschilde rode aardappels. Na 6 uur op stand laag gestampt en een scheut room en verse zwarte peper erdoor gedaan.

En als dessert een taart ook uit de slowcooker met perziken. Kijk even helemaal onderaan de pagina voor het recept. De poedersuiker karameliseerde in korreltjes, die dus maar op de perziken gestrooid.
Koud geserveerd met een flinke dot slagroom. De smaak was prima, maar ik denk dat ik voortaan cakes en taarten toch maar weer in de oven ga bakken. De structuur wordt in de slowcooker een beetje "zompig". En het deeg liet een beetje los, terwijl het toch goed gaar proefde.


De volgende dag aten we samen wat er nog over was. Van alles wel een beetje. Klein kommetje soep, hapje tonijnsalade met een op de kachel 'gebakken' casinoboterhammetje, beetje groente in de magnetron opgewarmd, de puree lekker aangebakken met een korstje en dan dat heerlijke vlees. Nog genoeg over om in de bouillon te laten pocheren. Jammer genoeg was de marinade op :-).

Op de laatste dag van de blogweek een in de airfryer gebakken ovenschotel van groenten maar dan voor 2 personen met 1 prei, 1 kleine rode paprika beiden los van elkaar even aangebakken, 1 kleine courgette, 3 trostomaten, 2 tenen zwarte knoflook (sinds heel kort in huis en voor het eerst toegepast, niet meegebakken maar op de prei fijngeprakt), 3 kleine blaadjes verse salie, flink wat verse tijm, gemalen oude kaas tussen de 2 laagjes en dunne plakjes gruyère bovenop. Geen zout, wel vers gemalen peper. Na 25 minuten op 180° een heerlijke gezonde hap. Met een beetje fijne macaroni en klein geknipte selderijblaadjes en nog wat gemalen kaas om erover te strooien.

En daarna een bezoek aan een concert van de plaatselijke muziekvereniging waar een vriendin, Waldin Roes optrad. Heerlijke muziek, gezellige 'afterparty' met gewoon in de frituur gebakken bitterballen. Heerlijk van tijd tot tijd.

En vandaag, zondag. Vanmiddag word ik opgehaald door de ene vriendin om thee te gaan drinken bij een andere vriendin. Geen idee hoe de dag verder verloopt. In ieder geval is er nog een pan heerlijke soep in de koelkast van nog een rest groenten van het diner en een beetje groenten uit de ovenschotel in die heerlijke bouillon van het vlees van donderdag en vrijdag.









zondag 22 november 2015

Zwijn in de slowcooker, kool in de soepmachine, taart in de airfryer. Maar ook pompoen, boerenkool, spitskool.


Airfryer appeltaart zaterdag 21/11/15
Zondag was een fijne dag. Wel veel gesproken over "Parijs" maar ook met elkaar genoten van het leven. De boekpresentatie zeer geslaagd. Heel veel vrienden en bekenden gedag gezegd. En daarna gegeten met wat mensen in restaurant Dertien in Rotterdam. Wat kunnen ze daar heerlijk en ook heel bijzonder koken. We waren met 5 mensen. Er werden na onze toestemming, 7 voorgerechten en daarna 4 hoofdgerechten geserveerd, met bordjes en bestek en zo konden we van alles proeven. Geweldig hoor. Ook nog 2 desserts met 5 lepels. Wat leuk.

Deze week geen gasten. Op maandag de butternutpompoen klaargemaakt. Een eenvoudig recept in de oven. Die pompoen woog schoongemaakt 1300 gram, niks een kleine dus. Maar heb alles in de grote braadslede gedaan met 5 tenen knoflook, lekkere olijfolie, beetje zout en flink wat rozemarijn. Na een half uur heerlijk zacht en smakelijk. We aten het met gebakken schijfjes Italiaanse salami en de nasi kuning van vorige week uit de diepvries. Veel pompoen en weinig rijst over. En nog veel soepjes in de vriezer. Daarom de volgende dag pompoenpannenkoeken gebakken.

Nou, dat was erg leuk. Dit recept, alleen de pompoen was natuurlijk al met olie, knoflook en rozemarijn gebakken in de oven. Maar het was een mooie dikke prut. Eerst een grote pan met twee beetje uitgewreven hoopjes, olie ging verbranden. Toen een klein pannetje met een heel klein beetje boter. Eindeloos wachten of zwarte onderkant. Daarna met scheutje olie en heel langzaam. Het viel dus niet mee. Het meel in het beslag moet nou eenmaal gaar worden, dus dan maar op een laag pitje en er lang over doen. Gelukkig is in dit huis pannenkoeken bakken per definitie werk van de partner :-). Met een tomatensalade met alleen peper en zout en een hoeveelheid verschillende soorten kaas op tafel en een goed glas rode wijn, een leuk en lekker maal.

Gebakken boerenkool. Een rest rijst met de spekjes meegebakken en dat de laatste 15 minuten weer meegebakken met het boerenkoolmengsel. Veel langer dan wordt gesuggereerd in het recept, maar wij houden niet zo van bijna rauwe boerenkool, dus moest het langer garen. De gecombineerde smaken waren best lekker, maar volgende keer eten we boerenkool toch maar weer liever gewoon als stamppot denk ik.

De volgende dag op reis naar Middelburg, maar voor het avondeten weer thuis. Een slowcooker biedt dan uitkomst. Het werd een stoofpotje van wild zwijn. Geen wortel in huis, maar altijd wel uien en knoflook. en nog een glaasje tequila. Vers laurierblad en takje tijm en de jeneverbessen en kruidnagels erbij. EEerst het vlees even aangebraden in eendevet, daarna de uien met knoflook en een scheut tequila en pomodoresaus in die zelfde pan. De bouillon van de eend er over. En toch, ondanks dat je weet dat het kan, een beetje bezorgd van huis. Maar, alles goed gegaan en het was echt heerlijk. Het heeft uiteindelijk 7 uur op laag gestaan. Gegeten met bio baby aardappeltjes uit de magnetron en avocado-pasta van 2 avocado's, sap van 1 limoen, knoflook, uienpoeder en flink wat cayennepeper opgeschept in Romaine slabladeren.


Vrijdag hutspot. Gesneden wortel en ui van de bio webwinkel, dus gemakkelijk. Met de jus en nog een stuk vlees van het zwijn en een biologische rookworst. Moest even zoeken naar de verhoudingen, gekozen voor 400 gram gemengde groenten en 600 gram aardappel (met nieuw en van de dag ervoor later toegevoegd) samen ongeveer 25 minuten gekookt. De worst laten wellen in de bouillonjus van het zwijn in plaats van in water, heerlijk...

Dan lag er nog een hele spitskool. Ik heb gekozen voor het recept spitskool met ketjap maar er geen stamppot van gemaakt. We aten het met couscous met noten. Omdat de couscous uit de diepvries kwam, kon ik niet precies het recept volgen want al gaar dus. Helemaal niet erg. Eerst de halve kool gesneden en opgezet met ui om lekker te stoven met een flinke scheut ketjap. Daarna 5 bosuitjes en 1 dikke teen knoflook gesneden en aangefruit, 1 lepel raz-el-hanout en daarna 2 handen fijngeknepen walnoten er bij, 2 mandarijnen en 1 limoen er boven uitgeperst en daarna 100 gr al gare couscous er in gedaan. Even laten inkoken. Toen was het iets te zuur en dus nog een scheutje agavesiroop toegevoegd. Op het laatst een restje groene olijven met knoflook er door gesneden. Geen mooie kleuren op het bord, maar wel echt erg lekker.

De halve gesneden kool was iets teveel om te bakken. De gesneden rauwe met een restje al wel gebakken kool samen met nog wat bouillonjus van het wild zwijn en het opgevangen kooknat van de hutspot en een handvol cherrytomaatjes die nodig op moesten in de soepmachine gedaan. Op de pureerstand, een heerlijke soep voor de volgende dag. Of voor later?

De appels in de fruitschaal moesten op. Zaterdagavond nog een appeltaartje gebakken in de airfryer want de volgende dag studiowerk van zoon, dus stukje taart welkom. In de 18 cm springvorm met halve hoeveelheden voor het deeg en voor de vulling 600 gr goudrenet in stukjes, 60 gr rozijnen, 3 eetlepels dadelstroop, mespuntje kaneel en 50 gr rietsuiker.

Op Hebban Culinair is intussen mijn Vintage Vrijdag column over een ouder kookboek uit mijn kookboekenkast gepubliceerd: Cajun kookboek. Met natuurlijk een recept er in. Maar wel een beetje bijzonder, Eenderijst, omdat ik toevallig een restje eend, eendenbouillon en eendevet in huis had. Ook nog een recensie geschreven over een nieuw kookboek, Thuis in de keuken van Ans Withagen. Daarin een recept voor Dukkah. Ik had er nooit van gehoord, maar het is erg lekker om te hebben.
Kijk maar daar :-).

En vandaag zondag: koken uit een kookboek wat er nog ligt om te recenseren. Bloemkoolrisotto, maar daarover later.






zondag 15 november 2015

Soep, rijst, een ovenschotel uit de airfryer en weer een mooi lunch-diner met drie keer slowcooker.


Een rest van de 'romige aardappeltjes uit de oven' van zaterdag gemengd met zo'n 20 minuten gekookte boerenkool. Stamppot anders dus. Met de opgebakken rest van de gehaktrepen. Daarna i.v.m. voldoende groenten eten, een heerlijke salade van Romainesla met komkommer en een sausje van Griekse yoghurt, mayonaise, veel peper en een paar druppels Teriyaki saus. En toen een soepje gemaakt in de soepmaker van een eerder gemaakt hapje (2 flinke kastanjechampignons, ½ groene paprika, 3 eiwitten en wat tomatensaus samen gebakken), de rest van de Romaine-salade, wat extra kropsla en het bewaarde nat van een eerder geopend blikje zalm. Een prachtig gifgroen soepje met een lekkere vissmaak. Heerlijk apparaat. Maar..., voor de volgende dag of later.

Stamppot groene kool uit de snelkookpan. Evenveel aardappelen als kool. Eerst de aardappelen in stukjes onderin, beetje water, dan de fijngesneden kool erop. Beetje zout en peper en dan op stoom brengen. Na 8 minuten onder koude kraan afkoelen, stampen met wat boter en crème fraïche. Wij aten er grote plakken boerenham bij. De boter heb ik eerst gebruind, dat smaakt lekkerder.

Op dinsdag weer eens vis gegeten. Dat komt er te weinig van. We hebben geen viswinkel, dat is jammer. We aten zalm met geroosterde groenten met 6 gele wortelen, 1 rode ui, 1 bataat en 3 tenen knoflook en natuurlijk wat blaadjes en naaldjes van takjes tijm en rozemarijn. Biologisch of uit eigen tuin. De dille is wel zo goed als op, maar een takje heel fijn knippen i.p.v. de groene naaldjes geeft ook die lekkere smaak. Het venkelzaad heb ik even stuk gewreven in de vijzel. Geeft geur en extra smaak. Zelfs voor het bakken ruikt het al heerlijk. Na 10 minuten de zalm bij de groenten in de oven gezet. Met een paar lepels pure Griekse yoghurt op het bord echt heerlijk.

Afwisseling op tafel is leuk en geeft ook de meeste kans redelijk binnen te krijgen wat je aan voedingsstoffen nodig hebt denk ik. Er lagen nog kiploempia's van de poelier in de vriezer. In de voorraad altijd wel augurken, zilveruitjes, atjar, eieren. En rijst. Ik maakte nasi kuning in de rijstkoker. Wel santen en sereh, geen salam en pandan. De kunjit of kurkuma heb ik als poeder toegevoegd. Was lekker romig en smakelijk. Erbij zure groente, teriyaki, ketjap, sambal, seroendeng en een in reepjes gesneden omelet. Jammer genoeg net geen kroepoek in huis. Maar...., de laatste bataat met de snijmachine in heel dunne schijfjes gesneden en in de airfryer chips van gebakken. Altijd jammer dat dat zo moeizaam gaat. Eerst 10 minuten op 180°, tussendoor geschud, toen nog 8 minuten op 160°. Een flink aantal krokant maar ook een aantal niet echt gebakken. Moet dus volgende keer echt in één laag. En partner vond ze te zoet, tja.

De volgende dag werd een ovenschotel met aubergine en courgette in een schaaltje wat past onderin de airfryer. Ik heb 1 aubergine en 1 courgette gebruikt, wel met 2 eieren en 80 gr ham en 80 gr kaas verdeeld over de laagjes en laagje parmezaan bovenop. De halve hoeveelheid saus gemaakt van pommodore uit een fles, wel met een hele sjalot en 2 tenen knoflook en flink wat gescheurde blaadjes verse basilicum. Op 160° zo'n 20 minuten laten staan en toen even onder het folie gekeken. Folie eraf gehaald en nog 5 minuten laten bakken. Goed gelukt, lekker met een stukje brood. 

's Avonds nog even de soepmaker weer in werking gesteld en een onbenoembaar soepje gedraaid van restjes. Voor later. 


Tekening Rien Kroon
Vrijdag weer een late lunch-vroeg diner met oude vrienden.

Een hapje vooraf: olijfje, peppadews, paté, crackertje met een glas champagne.

Wortel-olijvensoep; gemaakt in de soepmachine. Net iets anders dan vorige keer. Met 300 gr winterwortel, 1 tomaat, 110 g kalamata-olijven in zonnebloemolie met oregano (zonder de olie). De bouillon van de parelhoen van vorige week erbij, 750 cc, en op de pureerstand. Een zeer smakelijke, caramelkleurige soep, lekker met een scheutje room en wat groene kruiden (peterselie en selderie fijngesneden). 

Als 2e gerechtje een romige eierragout. Wel goed gelukt deze keer. Toen ik het eerder eens maakte iets te plakkerig, nu heel smaakvol. In plaats van bouillonpoeder gewoon een scheutje maggi aroma erin gedaan. En de tomatenpuree vervangen door wat pomodoresaus uit een fles. 

Daarna eendenbouten uit de slowcooker. Het waren 4 bouten, 200 g Zeeuws spek, en verder een beetje op gevoel. Het blijft twijfelen of er zoveel bouillon bij moet, maar heb het wel gedaan. En ze waren heerlijk gaar en smakelijk na 9 uur op de lage stand. Ja toch Janneke en Maarten? Ook uit de slowcooker een kazige aardappelpuree. Na 6 uur op laag wat 250 cc melk met bij elkaar 100 g gemalen gruyère en oude kaas erdoor gestampt en nog een uur laten garen (geen kaas meer erop gedaan voor het serveren). Met een schaal kort gekookte haricots verts. 

De gang "Kaas"bestond uit een romige boerencamembert en een zachte Reblochon, beide rauwmelks. 


En als zoet nagerecht Walnoten Pie, gemaakt in de slowcooker. De hoeveelheden zijn omgezet vanuit een recept waarin cups worden gebruikt, vandaar soms beetje rare keuzes. 

Meng 130 gram volkorenmeel en 86 gram bloem, 4 eetlepels poedersuiker, snufje zout en ½ theelepel bakpoeder, doe daarna 160 gram koude boter in stukjes er door en voeg een voor een 2 eetlepels koud water toe. Maak een bal zonder verder te kneden en laat 30 minuten rusten in de koelkast. Rol het deeg daarna op een met meel bestoven werkvlak uit tot de dikte van ½ centimeter. Bekleed  daarmee bodem en wanden van de met wat boter ingesmeerde pan van de slowcooker. Zet opzij.
Voor de vulling: meng 170 gram honing, 3 eiwitten, 1 eetlepel vanille-extract, 1 eetlepel bruine rum (werd tequila), 1 theelepel kaneel, 3 eetlepels maïzena met 375 gram grof gehakte walnoten. Lepel de vulling in de pot met deeg. Deksel er op en zet 4 uur op laag of 2½ uur op hoog.

Ik heb dit recept precies gevolgd en gekozen voor 4 uur op lage stand. Was iets droger dan ik had verwacht, maar verder goed gelukt. Volgende keer toch maar de helft doen, want..., wel lekker maar ook wel wat veel. Gelukkig wilden de gasten een paar stukken meenemen. 

De wijnen na de Champagne: een Chablis 2014, een Pommard premier cru uit de Bourgogne 2006, uit de Bordeaux een Haut Medoc grand cru classé 2006 en tenslotte een dessertwijn, Mc William's Morning Light 2008 uit Australië. En voor de liefhebbers nog een drankje bij de koffie.


Zaterdag restjes dag. Laat in de middag een crackertje met paté. Verder een hapje ragout, wat opgebakken puree (lekker met een korstje), wat in eigen vet opgewarmde eend en in de magnetron gewarmde boontjes. Prima maal voorafgaand aan een bezoek aan een klassiek concert.

Intussen staat mijn recensie over het kookboek Huisgemaakt van Angela Prins, hier op Hebban Culinair. Met 2 leuke recepten erin.

En vandaag, zondag, brengen we een bezoek aan Rotterdam omdat er een boek wordt gepresenteerd over Het Groot Niet Te Vermijden waar we nauw mee te maken hebben. Eten? Nog geen idee.