Privacyverklaring

zondag 27 december 2015

Airfryer-lamskoteletjes, avocadocrème, broccolisoep, uit eten en dan ook nog een kerstdiner voor twee uit de slowcooker.

Lamskoteletjes klaargemaakt op de beschreven manier in de oven, maar dan gekozen voor 3½  minuten in de voorverwarmde airfryer op 200°C (het zwart op de koteletjes is uitgesmeerde zwarte knoflook, ik koop dat bij mijn "eigen" webwinkel; erg lekker). Ietsje langer had gemogen, blijft lastig kiezen.
Met een schaal salade van Chinese kool met peper en olijfolie met oregano en in de magnetron gepofte aardappels met wat zoute boter. Een eenvoudig zondagsmaal met een heerlijke wijn.

Een restje dikke saus van het slowcookervlees van vorige week met vooral kikkererwten, uit de diepvries een doosje waar op staat 'kippendijen met kikkererwten' in deze blogpost beschreven, met nog flink wat stukjes kip er in, beiden met kikkererwten, dus in één pan opgewarmd. Een beetje salade en vooraf een avocado-hapje.
Avocadomousse; 2 avocado's fijngeprakt met sap van ½ limoen, 2 geperste tenen knoflook, 2 eetlepels crėme fraïche, flink wat versgemalen zwarte- en een mespuntje chilipeper, snufje zout, ½ theelepel gedroogde peterselie en nog ½ theelepel in de vijzel gemalen naaldjes rozemarijn. Met op de kachel geroosterde casinoboterhammen.

In de namiddag op dinsdag na de boodschappen een broodje paling voor de partner (ik hou er niet echt van). Voor 's avonds: al weer veel te lang lagen er een paar stukken glutenvrije hartige taart in de vriezer. Wij eten niet glutenvrij, dit was gemaakt voor een vriendin die echt ziek wordt van gluten. Deze stukken opgewarmd in de magnetron. Ik vond het echt lekker, partner vond het meer 'acceptabel' met wat tomatenketchup erover :-). Wel heel stevig en maagvullend dus genoeg met opnieuw een goed glas rode wijn uit Spanje.

Een min of meer eenvoudige lunch met (stief)dochter en schoonzoon op 23 december.
Een broccolisoep met blauwe kaas uit de soepmachine; 360 g broccoli, 2 sjalotjes, 700 cc bouillon. Blue d'auvergne, fijngemaakt, in een schaaltje er bij gereserveerd. Met onderstaand brood en zoute boter.          

Verder een paar hamrollen uitgaande van dit recept en omeletrollen met zalmmayonaise.
Voor de hamrollen had ik nog 4 grote plakken achterham van de boer liggen. Gevuld met 150 g roomkaas gemengd met verse peterselie en selderie uit de kruidentuin en zwarte peper en 100 g hamblokjes.
Voor de omeletrolletjes 4 aparte kleine omeletten gebakken en deze gevuld met zalmmayonaise gemaakt van zalm uit een blikje gemengd met 4 eetlepels mayonaise en verse peper. 

Er bij een Iers karnemelkbrood van 250 g volkorenmeel en 220 g bloem, 1 tl zout, 1 tl bicarbonaat, 2 tl bakpoeder, 280 cc karnemelk en 1 geklopt ei. Alles goed gemengd tot een zacht, beetje kleverig deeg. Deze keer gebakken in een gewone broodvorm in de grote oven op 190° 40 minuten. Rijzen en bakken gebeurt tegelijkertijd, dus een snel brood.


's Avonds alleen nog een grote kiploempia van de poelier even 10 minuten op 180° in de airfryer met zoetzure saus (stond nog in de diepvries). En daarna bij de koffie een gekregen heerlijke kerststol-boterham met noten, rozijnen, sukade.

Kerstavond uit eten in Rotterdam bij restaurant Mevrouw Meijer met zoon en schoondochter.

Voorgerecht van gebraden druiven en burrata, een Italiaanse kaas. Met natuurlijk nog veel meer heerlijke smaakjes.
Een ontzettend lekkere eendeborst met een paar gebakken aardappeltjes. Los een kom met gemengde sla. En dan nog een Franse boterkoek met karamelsaus en ijs van??? Zo lekker.

Ja, ik kan best wel aardig koken, maar dit soort smaakcombinaties, daar moet je toch echt een bijzondere kok voor opzoeken zo nu en dan.


Ons kerstdag-diner samen: konijn uit de slowcooker. Het boek waar dit recept uit komt staat ook in de kast, maar op deze manier komt de link van pas. In plaats van een heel konijn had ik 2 bouten. Met wat minder olie en extra een klein scheutje witte wijn erbij. En tegen het recept in wel een in dikke plakken gesneden ui onderin gelegd. Na 7 uur op laag gegeten met aardappelpuree en salade van rucola en Chinese kool met een dressing van dragonmosterd, olijfolie, crème fraïche en peper. Konijn ietsje aan de droge kant. Slowcookerprobleem? Of 'ui'-probleem? Volgende keer gewoon op z'n Vlaams in de pan met bier?


Vooraf, of eigenlijk meer tussen lunch en avondeten, zo om 16.45 u een garnalencocktail. Daar zijn eindeloos veel recepten van te vinden van klassiek tot aangepast aan deze tijd of aan wat je in huis hebt. Bij de visboer zo'n 2 ons Hollandse garnaaltjes gekocht. Het vocht uit het blikje zalm van woensdag bewaard. Dit samen met een flinke scheut whisky 's morgens al over de garnalen geschonken en goed gemengd. Net voor het opdienen lepel crème fraïche gemengd met lepel mayonaise en snufje paprikapoeder en wat versgemalen zwarte peper. Blaadje sla, saus, garnaaltjes, mmm. Met een glas whisky bij "Kerst met het Rotterdams Philharmonisch Orkest" op TV Rijnmond. Driedubbel genieten.


En na het konijn heerlijke kazen bij het laatste glas rode wijn.
Ook nog een rest blue d'auvergne. Rechtse is la Tur, niet rauwmelks wel heel lekker.


Op 2e kerstdag, en ook de laatste dag van deze blogweek, wegwerken van restjes. Een zoetige soep uit de soepmaker met achteraf toegevoegde stukjes konijn als heel late lunch of heel vroeg voorgerecht. 's Avonds puree met Chinese kool en een klein beetje rucola opgebakken tot een stamppot. Stukjes Friese harde worst gebakken voor een heerlijke jus. En natuurlijk kaas toe. Zo kan het ook op een gewone zaterdag - 2e kerstdag :-).

Na mijn recensie over het kookboek Thuis in de keuken, nu een klein interviewtje  met de schrijfster op Hebban Culinair. Verder daar geen ontwikkelingen met mijn naam eronder.


En vandaag, zondag, ontbijt met de tweede kerststol en in de airfryer gebakken croissants en vanavond vis. Buiten gebakken schol met een remoulade- of ravigotesaus.

Ben benieuwd naar komende week waar oud en nieuw in valt.

zondag 20 december 2015

Kaasfondue bij vrienden, ovenschotel uit de airfryer, rundvlees uit de slowcooker, soep uit de diepvries en uit eten....


Op zondag werd het een ovenschoteltje met Chinese kool. De 2 gehaktballen die over waren uit de crockpot fijngemaakt. 275 g Chinese kool gebakken in een beetje olie. Apart 1 ui en 2 tenen knoflook gebakken. Gehakt en uimengsel door de kool gedaan en een flinke kneep tomatenketchup, bijna-niet-meer-te-gebruiken zachte mozzerella en 2 theelepels kerrie doorgeroerd en in de schaal bestrooid met geraspte oude kaas. 12 minuten op 180° in de airfryer. Heerlijk. Wel wat vochtig, dus lekker met een stuk brood en een glas rode wijn. En voor de airfryer-fans, zo dus gebakken.


De volgende dag aten we bij en met vrienden, Bert Nicodem, pianist en Waldin Roes, zangeres en violiste. Kaasfondue. Genieten!!! Vooral omdat ik dat zelf nooit maak, maar wel erg lekker vind. Het is leuk om een soort standaardafspraken te hebben, ieder jaar minstens één keer kaasfondue (als het er van komt dan hè) :-). Voorgerecht met paté, een caquelon met kaas, heerlijke salades, en dan ook nog een toetje van warme crêpe met ijs en chocoladebolletjes overgoten met drank. En zo gezellig!

Dan gewoon hutspot, 200 g wortel, 200 g ui beiden redelijk grof gesneden, 500 g rode aardappels met schil in stukjes samen gekookt, een biologische runderrookworst en jus van boter en eendevet met een scheutje worcestershire sausce. Met nog een kloddertje dragonmosterd op het bord en een goed glas witte wijn. Eenvoudig doch zeer smakelijk.

Omdat we een flink deel van de dag op bezoek gingen bij een vriend in een verpleeghuis uren verderop zocht ik voor een slowcookermaaltijd een recept met rundvlees, kikkererwten en zoete aardappel of bataat. Ik vond 2 enigszins bruikbare recepten, tajine met rundvlees en pompoen en Marokkaanse rundvleestajine maar beiden pasten niet echt. Een nieuwe combinatie dus.

Na inspectie van de diepvriezer werd het de volgende inhoud in de pot:
2 verse grof gesneden uien en 3 alleen even ingekerfde tenen knoflook kort gebakken, samen met 175g al gekookte kikkererwten en 185g al gestoofde paprika en prei onderin de slowcooker. Daarop 500g in plakjes gesneden rauwe zoete aardappel (of eigenlijk bataat). Dan met wat rash el hanout ingesmeerde lapjes stoofvlees, bij elkaar 800g, even bruin gebakken in wat boter, bovenop het groentemengsel gelegd. Zo'n 50g rozijnen en 70g in stukjes gesneden gedroogde abrikozen erbij. Met een scheut bouillon van rendang en asperges uit de diepvriezer de bakpan even laten bruisen en al het aanbaksel met de rest van de bouillon, 700 cc, in de pan gedaan.
Een mooie maaltijd na 8½ uur op laag. En fijn om thuis te komen na een reis inclusief file en een heerlijke geur je tegemoet komt. Het probleem van altijd teveel vocht blijft me wel intrigeren. Nu lagen de stukken vlees niet helemaal onder wat een heerlijk krokante bovenkant maakte, maar met nog minder vocht misschien toch een probleem. Met maïsbrood erbij wel goed op te lossen :-). Natuurlijk genoeg voor een 2e keer eten, maar kon niet de helft van het ontdooide stoofvlees laten liggen, dus dan maar extra voor een volgende maaltijd.

Een pompoensoepje (toen uit de soepmaker) uit de vriezer, moeten toch ook allemaal een keer gegeten worden, en een opgebakken prakje hutspot besloegen de avondmaaltijd op donderdag.

New Cool Collective
En vrijdag aten we in het restaurant van Lantarenvenster in Rotterdam, voorafgaand aan een bezoek aan New Cool Collective met Mark Reilly van Matt Bianco. De drummer is de zoon van de blogschrijfster :-).
Maaltijd afgesloten met een kaasplankje.

Zaterdag moest vroeg gegeten worden en van de slowcooker-maaltijd was nog genoeg over voor een tweede keer. Opgewarmd in een gewone pan, want mijn slowcookerpan kan niet op het gas. Lekker met brood.

En vandaag, zondag? Lamskotelet. Ik denk uit de airfryer. Met een salade.

Afgelopen week veel reuring op Hebban Culinair met mijn naam.
Mijn recensie over het boek Whisky was net na het publiceren van de vorige blogpost verschenen. Hier de link. En over een leuk boekje met Pasta recepten ook een recensie op Hebban Culinair. En inmiddels is mijn maandelijkse column over een oud(er) kookboek ook gepubliceerd. Over de Griekse keuken. Zo druk als een klein baasje dus. Blijft leuk om mee bezig te zijn. En er liggen al weer nieuwe boeken om recensies over te schrijven.






zondag 13 december 2015

Bami, zeewierpasta, pannenkoeken, soepjes, stamppotten en ook nog gehaktballen uit de slowcooker.

Een (zondagse) bami-maaltijd. Dat is altijd werk voor de partner. Maar ik bepaal dan wel mee wat we hebben en wat we kunnen gebruiken.
Eiermie, twee heel erg platgebakken eieren, kleine kant-en-klaar kiploempia's van de poelier (gebakken in de airfryer, 8 minuten op 180°), gewokte biologische Oosterse groenten uit de diepvries, gebakken banaan (gebakken zonder beslag in een beetje boter), gebakken spekjes met ketjap, seroendeng, gebakken uitjes, zoetzure saus van de chinees (in de diepvries bewaard van ooit), kroepoek (niet zelf gebakken), sambal, atjar. De een witte de ander rode wijn :-).


De ingekochte zeewierpasta van Seamore moet wel zo nu en dan worden gegeten. Deze keer met een entrecote gegrild op het vuur en een beetje oosterse smaak toegevoegd aan de wierpasta.




Vuur na het grillen 
Een halve stronk paksoi, 100 gr shiitake-paddenstoelen, 3 tenen knoflook en een rood pepertje in stukjes gesneden klaar gezet. De zeewierpasta na het weken in heet water in een sausje van 50 cc witte wijnazijn en 25 cc hoisinsaus en een klein scheutje zoute ketjap gezet. Het geheel heel kort gebakken, ongeveer 8 minuten, in een beetje olijfolie. Het vlees alleen bestrooid met wat versgemalen zwarte peper, gegrild op het vuur in de keuken.
Tja, het was bijzonder. Maar iets minder zuur voor de een en iets minder scherp voor de ander was toch lekkerder geweest. Nooit een probleem om dingen uit te proberen in de keuken nietwaar. En opnieuw heerlijk vlees.

Pannenkoekendag. Alweer geen werk voor de kok hier in huis. We aten eigenlijk alleen pannenkoeken als kleinzoon in huis was die dan samen met opa mocht bakken. Maar ja, kleine kinderen worden groot en nu hadden we er toch weer eens zin in, dus 'opa' moest alleen bakken. Die lichtbruine rechthoek op de foto is een beetje naar karamel smakende Noorse kaas (geen Nederlandse uitleg gevonden) meegebracht door een schoonzus. Lekker op een pannenkoek met speciale ecologische pannenkoekenstroop :-).


Soep maken van restjes in de soepmaker is misschien niet zo interessant voor mensen die gewoon verse soep willen maken. Toch vind ik het leuk om het te vermelden. Deze keer stond er een rest van het stoofvlees met bier van vorige week zaterdag in de koelkast. Het gestolde vet verwijderd en dan is het ineens een pan met geurige bouillon en nog een paar stukjes vlees (zie voor dat recept dus blogpost van vorige week). Verder een heel klein beetje schraapsel uit de bami-pan bewaard in het restje zoetzure saus van de chinees, lekker als vulling en smaakmaker, en dan nog wat marinade van het zeewiergerecht, het geheel aangevuld met water. En dat wordt dan echt een mooie bruine smaakvolle soep. Ook zonder soepmachine kunnen mensen heel veel doen met restjes en een staafmixer nietwaar.

Na de soep een paksoi-stamppot. Van 250 g al gekookte en bewaarde aardappeltjes, de andere helft van de struik paksoi en een ui heel fijn gesneden, wat boter en room en een scheutje ketjap. De ui en paksoi kort gebakken in wat boter met een scheutje ketjap. Eerder gegrilde entrecote, 100 g, in stukjes toegevoegd. De gestampte aardappeltjes erbij en even goed warm laten worden.

Salade bij de lasagne
Gebruikte lasagne
In verband met een te schrijven recensie voor Hebban Culinair op donderdag een pastamaaltijd gemaakt: Lasagne con crema di parmigiano e funghi. Maar het recept kun je pas lezen als de recensie is gepubliceerd. Dat zal ik hier weer melden. Recensies schrijven vind ik wel heel leuk. Je ontvangt een kookboek, vaak een die je graag wilt. En omdat je verplicht bent een recept op te nemen, is het ook wel noodzakelijk om dat dan klaar te maken om te zien welke problemen je eventueel tegenkomt.
En als je dan een keer in de Top 10 terecht komt is dat natuurlijk extra leuk toch?

Bloemkoolpuree naar dit recept. Eerst wel een heel verhaal, maar ik wilde toch de oorsprong van het gerecht hier laten zien. Ik zocht naar een combinatie van bloemkool en salie. Heb de kwark vervangen door dikke Griekse yoghurt, 3 tenen knoflook heel meegekookt en 7 blaadjes salie fijngesneden erdoor gestampt. De maaltijd gecombineerd met stukjes gebakken Friese droge worst en plakjes ontbijtspek. En de staafmixer vind ik niet fijn voor puree. Liever iets meer structuur dan zo'n zalvige puree dus gewoon met de stamper. Echt een heel lekkere combinatie.


De laatste dag van de blogweek gehaktballen in de slowcooker. Wel even wat werk voor de cooker aangezet kon worden, maar een leuk recept, gehaktballen anders. In plaats van kokosmeel heb ik gemalen kokos en wat amandelmeel gebruikt. Er lag nog een gele wortel. De tomatensaus kwam uit mijn eigen voorraad, gemaakt op 11 oktober en bewaard in de vriezer. De halve hoeveelheden gebruikt voor 5 ballen.
Ik vond het wel teveel werk voor toch ook weer niet heel bijzondere gehaktballen. Misschien als ik de saus gemaakt had volgens recept, was het beter geweest. Nu had ik de hoeveelheid zelfgemaakte tomatensaus aangelengd met (teveel) water, dus erg dun. We aten de ballen met tagliatelle, wat Romainesalade, mini-tomaatjes, olijven, geraspte kaas, een kommetje met wat olijfolie en balsamicocrème en stukjes brood. De rest van de saus maar gelijk met 2 gele wortels en een aardappel in stukjes in de soepmachine gedaan en een lekker soepje van gemaakt.

En vandaag, zondag? Soep, de gehaktballen die over waren, een salade, een aardappel? Of misschien gewoon hutspot? We zullen zien. En de ingestuurde recensies zijn nog niet gepubliceerd, dus in een volgende blogpost de linkjes.


zondag 6 december 2015

Hartvormig cakeje uit de airfryer, gevulde portobello's, stoofvlees met bier en mosterd uit de slowcooker.

Enige Sinterklaascadeautje van dit jaar, Wijnbeurs :-)
Zondag op theevisite, maar dat werd uiteindelijk ook 'soep met heerlijke broodjes en kaasjes'-visite. En thuis was er een flinke pan soep voor de achterblijver, dus goed geregeld.
Maandag lunch bij een vriend in Rotterdam. Weer lekkere broodjes, versgeperst sap en een heerlijke fruitsalade. Maar wel al redelijk vroeg, dus moest er 's avonds nog wel gegeten worden.

Een omelet voor 3 personen, zoon in huis. Eerst wat kastanjechampignons gebakken, daarna een eimengsel erover gedaan ven 5 eieren, een restje koolsla, een beetje gekookte macaroni, een klein stukje gehakt en tegen het eind wat gemalen kaas erop gedaan. De champignons en de kool waren te nat gebleven, toen op het laatst maar roerei van gemaakt. Geen foto waard, wel smakelijk. Met wat sla en tomaat.





















De volgende dag zou schoonzusje op de koffie en lunch komen. Vast een appel-banaancake gebakken. In kleine hartvormpjes. Halve hoeveelheden van de ingrediënten en dat nog eens over 2 vormen verdeeld. Die konden niet samen in de airfryer, dus na elkaar op 165° zo'n 30 min. gebakken. Ik heb gekozen voor zelfrijzend bakmeel, dus geen bakpoeder, op de bodem alleen appel en maar 100 gr suiker, zowel palm- als kokosbloesemsuiker, want vind het al gauw te zoet. En de versiering van jam en amandel heb ik achterwege gelaten. Volgende keer toch liever met boter dan met olie. We hebben een beetje last van de oliesmaak.

En daarna, ook omdat het licht in de bijkeuken stuk was, geen zin meer om te koken. Komt niet vaak voor :-). Een pizza laten brengen, en ondanks altijd te zout en te vet, toch wel weer eens lekker.

Woensdag koffie met schoonzusje met een mooi stukje hart-taart. Daarna warm eten in de middag. Een heerlijke kom gemengde soep uit de soepmachine van een rest pompoensoep, een rest omelet, wat water en flink wat kokosmelk. En daarna klassieke boerenkoolstamppot met een rundersaucijs gebraden in roomboter. Heerlijke jus in een kuiltje :-). De volgende dag at ik alleen, een opgebakken rest boerenkool met de laatste saucijs.


Vervolgens op vrijdag een lekker hapje met broccoli en portobello. De paprika is vervangen door wat fijngesneden spitskool, de bosui door een sjalotje, de kaas werd een gekregen Crème de Brie (ik had er nooit van gehoord). Ik heb de lamellen van de portobello's wel meegebakken en er aan het eind ook nog een paar tenen zwarte knoflook in gedaan. Natuurlijk teveel gemaakt (met name teveel broccoli) voor het vullen van die twee paddestoelen, dus de rest er maar naast gedaan in het ovenschaaltje. Ongeveer 15 minuten in de airfryer op 165°. Erg lekker.


Onder het klaarmaken nog een een soepje gemaakt in de soepmachine van de resten van de kool en de broccoli met veel peper. Als voorgerecht lekker met een scheutje room vóór de portobello's de airfryer in gingen.

Zaterdagse lunch om 15.00 uur, avocadohapje gebaseerd op dit receptje: 2 rijpe avocado's, 2 flinke koffielepels crème fraïche, verse zwarte peper en 3 tenen zwarte knoflook met een op de kachel heel licht geroosterd casinoboterhammetje.

Op de laatste dag van deze blogweek een heerlijke stoofschotel uit de crockpot. Een flink pond riblap in grote stukken gesneden, een grote ui en een teen knoflook in stukken, een koffielepel limoensap, een flesje bokbier, een casinoboterham zonder korstjes besmeerd met dragonmosterd en verse laurier en tijm. Het vlees en de ui los van elkaar even aangebakken en daarna ui onderin en het vlees daar op. Heb ik eerder geleerd met betrekking tot stoven van vlees in de slowcooker. Met bio-babyaardappeltjes uit de magnetron en witte bonen. Erg weinig over van dat pond vlees :-).

Op Hebban weer een recensie over een kookboek. Deze keer een kookboek van een zeer jonge foodblogster. Ik vind het sterrensysteem wel lastig, want het kookboek is best mooi gemaakt en iemand van die leeftijd die zo bezig is met koken is ook wel bijzonder, maar toch.., de verhaaltjes vind ik wat erg jeugdig. Wel een moedige jonge dame.

En vandaag zondag; een bami-maaltijd. Nog eens kijken wat we er allemaal voor kunnen gebruiken. In ieder geval Oosterse roerbakgroente uit de diepvries.