Privacyverklaring

zondag 25 januari 2015

Van forel tot chocolade-pindapudding.

De forel in de oven van zondag, dat werd in grote lijnen dit recept en was erg lekker.
De dag daarna was het weer eens slowcooker-dag. Een flinke lap biologisch vlees klaargemaakt op een beetje Oosterse wijze en dan ook nog Paleo. Dat laatste wil ik het even over hebben. Ik volg geen enkel dieet of speciale voedingswijze, maar haal uit vele bronnen ideeën voor lekkere maaltijden. Als een recept Paleo heet en het bevalt me wat betreft de ingrediënten en manier van klaarmaken, maakt het me niet uit of het oorspronkelijk bij een bepaalde manier van eten hoort. Grappig in dit geval is dan wel dat er kokosmelk wordt gebruikt zodat ik vooral geen zuivel zal binnen krijgen, en dat dat ook nog eens heel lekker is. Er staan hier altijd een paar blikjes in de voorraadkast. Terugkomend op het recept, jammer genoeg was het geheel echt te zuur naar onze smaak. De twee limoenen had ik beter kunnen vervangen door één of misschien zelfs wel door een halve. Limoenblad was er niet en gemberpoeder is vervangen door een paar stukjes gekonfijte gember en een beetje gemberstroop. Met een salade en een stuk brood er bij was het wel te doen, zeker nadat ik wat ongeklopte slagroom door de saus had gedaan.

Pastadag deze keer met gebakken oesterzwammen. Als een recept een bepaalde pastasoort voorschrijft, is het natuurlijk niet nodig die soort ook te gebruiken. Een beetje toevallig is er Fusilli met rode biet en basilicum in huis. De verse basilicum heb ik daarom maar achterwege gelaten. De oesterzwammen hebben een extra smaakje gekregen door ze te bakken met een uitje.


Na een tijdje in de lappenmand geweest te zijn wegens nare verkoudheid en griepachtige verschijnselen was het woensdag boodschappendag. Omdat vrijdag een diner-dag werd, moest er veel worden ingekocht. Poelier, visboer, kaasboer, delicatessenwinkel en ook nog even bij de AH langs.

En daar, zowaar voor het eerst, waren Kwekkeboom kroketten speciaal voor de oven te koop met aparte aanduiding voor de airfryer. Het avondeten was daarmee vastgesteld. Broodje kroket (ieder twee!), in geen eeuwigheid gegeten :-). Ik lees regelmatig dat mensen de airfryer gebruiken om producten die al zijn voorbewerkt en die vroeger in de frituur gingen, klaar te maken zoals friet, snacks, voorbewerkte kippenboutjes etc. maar dat was ik nooit gewend en daar ben ik ook niet aan begonnen sinds dat fijne toestel in huis is. Maar, een echte kwekkeboom-kroket zelf in je eigen huis kunnen klaarmaken zonder een frituurpan te hoeven gebruiken, tja, wat een heerlijke verleiding. En ze waren inderdaad heerlijk.

De dag voor een groot diner is altijd werkdag in de keuken. Wat alvast kan worden voorbereid wordt gedaan en sommige onderdelen moeten ook echt een dag vroeger vanwege het intrekken van smaakjes. Dat betekent dan wel dat op zo'n dag niet uitgebreid gekookt wordt. Een restje van het een of ander, iets uit de vriezer, een soepje, sla met tomaten, altijd goed.

En dan het diner. Menu weer getekend door Rien Kroon.


Het hapje en drankje in de tuinkamer bestond uit in witte wijn gestoofde champignons, verschillende olijvensoorten, desembrood, zoute boter en een schaaltje met olijfolie met balsamico-crème. Door één van de vele weblogs die ik volg ontdekte ik Hopperbier. En omdat een van de gasten een echte bierdeskundige is leek het me wel leuk om bij de kleine hapjes verschillende biertjes te serveren. De Big Bang Kerstbox leek me wel wat, winterbieren nietwaar. Natuurlijk waren andere keuzes ook mogelijk, maar omdat wijnen bij de gerechten worden gekozen, is het altijd lastig om ook wijn aan te bieden bij zo'n voorafje. Met Pernod, Campari en Martini Bianco was er genoeg keuze.

Veel van de gerechten heb ik al eens eerder gemaakt.
Heerlijke coquilles, zie blog van 26 december 2014. De avocado-komkommersoep staat beschreven in het boekje wat bij de soepmaker geleverd is. Het is een koude soep gemaakt op de smoothie-stand. Heel eenvoudig te maken; twee avocado's, één komkommer, naar smaak wat limoen- of citroensap, een paar muntblaadjes, een scheut crème fraîche, zout en peper en 400 cc bouillon. Heerlijk romig en versierd met een schepje verkruimelde geitenkaas en een blaadje verse munt. Het recept voor de koolraap met een krokant korstje stond ook al in een eerder blog, 10 januari 2015. De puree was lekker zoet, gekozen om te maken zonder kaneel trouwens, die smaak leek me niet goed te passen bij de rest. De parelhoen gegaard in de crockpot, was heerlijk zacht en smakelijk na zes uur sudderen ingepakt in groenekool-bladeren.

Nieuw voor mij was het toetje, een chocolade pindakaas pudding. Lekker, maar jeetje wel erg zwaar aan het eind van zo'n diner :-). Voor het opdienen nog versierd met zoute pinda's. Echt bijzonder.



En de andere dag; restjes. Van het parelhoenkarkas heb ik een smakelijke bouillon getrokken in het kooknat van de bataat en pompoen en de koolraap. Vrijwel altijd giet ik groenten af in een pannetje zodat ik later nog kan bedenken wat ik er mee wil doen. Soms gaat het alsnog weg, vaak gaat het met een restje eten in een soepje, deze keer werd het de basis van de parelhoenbouillon.

Wat de zondag brengt weet ik nog niet precies. In ieder geval soep :-).


Geen opmerkingen:

Een reactie posten