Privacyverklaring

zaterdag 20 december 2014

Soms veel en ingewikkeld, soms heel eenvoudig.

Deze week een blogpostje op zaterdag, want zondag ga ik een nachtje uit logeren in een hotel met eerst een zwemfestijn en daarna een diner ter plekke. Uitgenodigd door broer en schoonzus. Leuk hoor en natuurlijk benieuwd naar wat er te eten zal zijn :-).

We aten van de week een varkenshaas uit de crockpot. Ik koop niet veel kookboeken meer en zeker niet op papier, maar kon het boekje "Topgerechten uit de slowcooker" van Jean-Francois Mallet niet weerstaan. Het gerecht was met stukjes appel, maar ik had in de vriezer nog bevroren appelschijfjes en heb die gebruikt. Het vlees even aanbakken en met rietsuiker karameliseren. Het geheel in de crockpot, appelstukjes er bij en wat salie en vier uur later een heerlijk maal samen met een in de magnetron gepofte aardappel.

De rest van de week was een beetje 'doe maar gewoon' omdat er op vrijdag een groot diner in het boekje stond. Het menu is getekend door Rien Kroon.


De sint-jacobsschelpen zijn gebakken in olie en boter en opgediend met wat geblancheerde verse zeekraal. Een lekkere en leuke binnenkomer.
De avocado-komkommersoep heb ik gemaakt in de soepmaker en het recept komt uit het bijgeleverde boekje. Het is een koude soep en op de smoothy-stand in een paar minuten klaar. Heerlijk glad, crèmig en eenvoudig te maken dus. Twee avocado's, een komkommer, twee theelepels verse munt en evenveel koriander en 400 cc bouillon. Zout en peper naar smaak. Schaaltjes met verse geitenkaas en extra kruiden om aan tafel in de kommen toe te voegen maakten het af.


De parelhoen met kool is weer uit het boekje van Mallet. Het is echt heel fijn om bij zo'n groot diner gebruik te kunnen maken van de crockpot want nadat alles er in is gedaan hoef je er niet meer naar te kijken tot het opgediend kan worden. Onderin zaten vier dikke plakken katenspek wat het geheel wel een extra lekkere smaak heeft gegeven. De puree was deze keer gemaakt van bataat en pompoen. Een beetje zoet dus. Vanwege de andere smaken van het hoofdgerecht heb ik geen gember en kaneel toegevoegd. En geroosterde groenten weten we nu wel. Deze keer een aubergine, courgette, rode paprika, een gele en een rode ui, paar grote tomaten, flink wat knoflook en bestrooid met tijmblaadjes, peper en olie. Uitgespreid op de bakplaat en in de oven voor zo'n drie kwartier.

Kaas, bij een diner vaak Franse, koop ik bij de kaaswinkel in ons dorp. Echt onvoorstelbaar wat daar allemaal te koop is. Een winkel waar, zegt de kaasboer, van heinde en ver mensen op af komen. Nou, zeker de moeite waard. Het liefst koop ik rauwmelkse kazen omdat de smaak daarvan lekkerder is dan van kazen van gepasteuriseerde melk, maar als het een keer niet uitkomt is dat geen punt. Kazen combineren met wijn blijft altijd een spannende bezigheid. Eigenlijk is het verstandig om maar voor twee kazen te kiezen die dicht bij elkaar liggen omdat er dan een bijpassende wijn gevonden kan worden. Een glas oude port kan een handige keuze zijn. En soms, zoals deze keer, kiezen de gasten om de wijn die bij het hoofdgerecht is geschonken door te drinken. Het was een donkerrode stevige wijn uit Spanje.

Tenslotte het toetje, het dessert. Ooit vertelde iemand me dat het maken van hemelse modder heel gemakkelijk is. Ik had het tot nu toe nooit uitgeprobeerd. Een beetje kinderachtig geschreven maar wel een buikbaar recept. Ik vond het niet zo gemakkelijk omdat het snel een knoeiboel wordt. Eiwit, eidooier, slagroom, gesmolten chocola, het een bij het ander gooien en dan het andere weer bij het volgende, veel gedoe toch wel. En tussendoor steeds de haken van de mixer goed schoonmaken. Maar, wel echt erg lekker. Voor vier personen zijn de hoeveelheden wel erg ruim genomen. Ik denk dat je dan niet al het voorafgaande moet hebben gegeten wat op het menu stond :-). De rode dessertwijn, gevraagd en gevonden bij de kerstproeverij vorige week, en aangeraden bij desserts met chocolade, klopte weer helemaal.

En vandaag, een 'mooie' bouillon getrokken van de resten van de parelhoen, wat overgebleven puree en geroosterde groenten en een in de airfryer gebakken kaashapje, niet van kwekkeboom maar zelf gemaakt met kant en klaar bladerdeeg, moet genoeg zijn.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten