Privacyverklaring

zondag 7 februari 2010

Wiki's, sites, leven lang leren.

In de Masteropleiding Leren & Innoveren was bij de start nog enige discussie over het al dan niet (moeten) gaan werken met internettechnologie in het onderwijs. Onderstaand artikel geeft daar weer een mooi overzichtje van; http://bit.ly/lPUdp .

Er zijn vele blogs, sites, boeken, artikelen te vinden om vast te stellen wat dan gekend zou moeten zijn als je eenmaal hebt besloten dat "je er niet meer omheen kunt", waaronder dit stuk; http://bit.ly/190e8m .

Misschien heb ik daar eerder aandacht aan besteed, maar het TACCLE rapport vind ik een grote bron van inspiratie wat betreft het kunnen werken met de belangrijkste tools,  met name voor mensen die nog niet zo thuis zijn in de vele mogelijkheden van ICT en web 2.0 tools in educatie. Het rapport kan worden gedownload maar ook worden besteld als papieren versie. http://www.taccle.eu/

In mijn voortdurende zoektocht naar informatie kwam ik deze prachtige wiki tegen; Educational Origami: http://edorigami.wikispaces.com/ . Startersheets, Bloom's taxonomy, leerstijlen, management, tools, alles gerelateerd aan gebruik van ICT in leren en onderwijzen in de 21e eeuw. Het kost tijd om de hele wiki door te nemen en als je mee wilt doen moet je een account aanmaken en wordt je een dag later toegelaten (of niet, maar ik dus wel :-)).

Een andere boeiende plek om iets heel specifieks te leren vond ik deze wiki met vele voorbeelden van hoe je kunt werken met Voicethread. Heb er net weer een uur aan besteed om al die prachtige voorbeelden, deze keer met name met de kleine kinderen, te bekijken en bewonderen; http://bit.ly/mejYZ . Ook hier geldt dat een bijdrage leveren alleen kan na het aanmaken van een account, maar het bekijken van de vele voorbeelden alleen is ook zeker de moeite waard en kan inspireren tot zelf eens een poging wagen een Voicethread te maken.

Ook deze keer moet ik weer erkennen dat ik zelf nog niet echt in thuis ben in de materie. Ik heb anderhalf jaar geleden een Voicethread gemaakt, die toen laten zien aan collega's binnen het Project Homo Zappiens, maar het daarna niet meer opnieuw toegepast. Misschien een goed idee om voor te stellen in de Wave Hzap09, de wave waar we met een aantal Hogeschool Rotterdam collega's proberen met en van elkaar te leren met betrekking tot het toepassen van technologie in het onderwijs en de informele groepsbijeenkomsten voorbereiden door ideeën uit te wisselen. Waarmee dan ook maar weer gezegd dat Wave echt nog niet helemaal dood is. Ik werk op mijn Windows-laptop tegenwoordig heel vaak in Firefox en daar vond ik een add on die onderaan de pagina voortdurend toont of er nieuwe bijdragen in waves zijn en waarmee ik ook gelijk naar Google Wave kan gaan om daar te lezen wat er gaande is.

Leren is leuk en internettechnologie is heel inspirerend om leven lang leren vorm te geven (vind ik).
O ja, door vorige week hier en in Twitter aan te geven dat ik niet meer wist hoe URL's in te korten, kan ik dat nu weer wel. Heerlijk, zo'n PLN, personal learning network. Bedankt.

1 opmerking: