Privacyverklaring

dinsdag 25 november 2008

Twitteren en andere leuke dingen op internet.

Ik Twitter http://twitter.com/siavogel. Daarover heb ik iets gezegd in de vorige post in relatie tot de SURFonderwijsdagen 2008. Gisteren had ik de volgende tekst getweet:

Heb van 11 door mij gevolgde Twitteraars afscheid genomen. Sommigen omdat ze nooit iets zeggen, anderen omdat ze mij niets zeggen. Wel raar.

Heeft vooral iets te maken met het begin van het Twitteren en de onzekerheid wat er mee te doen, wie te volgen en waarom.

Inmiddels zekerder wat het voor mij is. Deels werk-gerelateerd, deels nieuwsgierig naar mensen, deels verbazing dat zij ook mij volgen :-)

http://twitter.com/marceldeleeuwe
En..wat is het voor jou? Welke waarde of positieve/negatieve dingen heeft Twitter? Ik ben benieuwd!
deze reactie kwam van Marcel de Leeuwe.

mijn reactie daarop:
Er is veel meer over te zeggen, maar wat ik mss (misschien) nog wel het fijnste vind is regelmatig te (glim)lachen in een lastige tijd!!

En dat meer wil ik er nu hier over proberen te zeggen.

Ook gisteren las ik een berichtje van http://twitter.com/courosa Ed. Tech Professor at the Faculty of Education, University of Regina waarmee ik in Twitter ben gelieerd in verband met de door mij gevolgde cursus Connectivism and Connective Knowledge, eerder over geblogd. Ik las in dat bericht dat er over 10 minuten een directe radiouitzending was waarin collega's van hem werden geinterviewd over hoe educatie, leren, onderwijzen, zouden moeten cq kunnen veranderen om de mogelijkheden van het Internet, web 2.0, meer toegang te verlenen en leerlingen en studenten beter tegemoet te treden in deze nieuwe tijd. Een directe link naar de zender was natuurlijk bijgeleverd. Ook waren er een telefoonnummer en emailadres om te reageren. Bellen naar Canada in het Engels vond ik iets te ingewikkeld, maar daar was ik dan toch ineens bezig met meedenken en discussieren met een paar onderwijsmensen aan de andere kant van de wereld over iets wat mij zeer aan het hart gaat. Ook waren er andere mensen die via het Twitteren meededen waarvan sommigen vervolgens weer door mij aan de door mij te volgen mensen zijn toegevoegd. Dus weer meer mensen die met onderwijs en technologie bezig zijn waar ik van kan leren.

Ik was begonnen met Twitter onder de naam vogeltjes. Wist toen niet dat het goed was om gewoon mijn eigen echte naam te gebruiken. In de loop van de tijd ben ik dat steeds vervelender gaan vinden. En vandaag, zomaar uit het niets las ik in een bericht van ttp://twitter.com/alper dat het mogelijk is je twitternaam te veranderen. En dat heb ik toen gelijk gedaan, nu dus gewoon siavogel zoals boven genoemd.

Maar...., ik ben nog steeds te weinig thuis in alle ins en outs van dit soort dingen om alle gevolgen te overzien en ontdekte dat ik nu niet meer bereikbaar was vanaf mijn weblogs omdat daar het site-adres van vogeltjes stond. En ik ben dan nog te onhandig om te doorzien wat ik moet doen om op alle sites waar dit zich afspeelt het probleem op te lossen.

"I changed my Twittername, did not like @vogeltjes; now I use my real name @siavogel", was wat ik in Twitter heb gezet. En: "Veranderen van Twitternaam had toch iets meer consequenties als ik aan had gedacht. Maar ik laat het nu wel zo. Wijzigen bij blogs zie wel." En: "@vogeltjes bestaat dus niet meer. Die link werkt niet meer. En ik weet niet goed hoe ik dat overal moet veranderen, maar komt wel."

En dan gaat http://twitter.com/annejan88 mij voorzien van hulp:

"@siavogel je kunt toch in je instellingen opgeven dat je van dat oude account kwam? Dan kun je ze koppelen. Dus dan zie je ook @vogeltjes tw"

En mijn reactie daar dan weer op:
"Dat is het leuke AnneJan. Dat is nou precies het probleem met die late netbereikers, niets is vanzelfsprekend. Maar ik ontdek!"

En: "Ws begrijp ik zelfs niet echt goed wat je zegt. Maar bedankt! Vind het heel erg leuk dat Twitter zo werkt als sociale hulpplek!".

Intussen hebben dan ook nog weer andere mensen gereageerd op de verandering en dat ze me wel nog konden bereiken dus.

Dit is de weergave van maar 3 zaken die ik op Twitter tegenkwam in 2 dagen: mijn stoppen met volgen van een paar mensen en de reactie daarop, mijn meedoen met een radiodiscussie in Canada en mijn verandering van Twitternaam. Zo is er veel te doen.

Voordelen:
Er is heel veel te leren en er zijn heel veel mensen bereid om te delen wat zij weten.
Er zijn heel veel mensen met een goed, mij aansprekend, gevoel voor humor en ik schiet regelmatig in de lach bij berichtjes.
Er zijn wat mensen vooral uit de Engelstalige wereld die steeds laten merken dat ze graag contact willen houden ook als na deze week de cursus CCK08 klaar is en dat voelt fijn.
Er zijn mensen waar ik geen verbondenheid mee voel omdat zij mij niet volgen of omdat zij andere keuzes maken, dan merk ik het toch goed te vinden hen te blijven volgen omdat ik iets denk te hebben aan wat zij melden; dat geldt voor zowel Nederlandse als Engelstalige mensen die ik volg.
Soms ben ik ineens verbaasd als ik via Twitter iemands weblog bezoek te zien hoe jong iemand is. En dan is het voor mij leuk, een goed gevoel, te weten dat via Twitter leeftijd misschien niet van groot belang is.
Ik heb zo-wie-zo via Twitter veel weblogs gevonden van mensen waar ik graag van lees wat ze bezighoudt en daar vervolgens de RSS van in mijn Google Reader geïmporteerd.

Voordelen: leerzaam, verbonden, grappig, sociaal, zeer grote uitbreiding netwerk.

Zijn er ook nadelen?
Eigenlijk is het enige nadeel wat ik echt kan bedenken dat het veel tijd kan kosten als je niet oppast. Het werkt een beetje verslavend om steeds te willen zien wat er gebeurt, terwijl het daar natuurlijk niet om gaat. Je kunt bij personen die je volgt altijd direct kijken waarover zij iets gezegd hebben en eventueel dan verder kijken bij degene waar dat voor bedoeld was. Het is dus beslist niet nodig om alles bij te houden.En een mogelijk ander nadeel kan zijn dat er teveel berichtjes zijn waar je van vind dat het nergens over gaat wat voor jou van belang is. En dan kun je dus uiteindelijk besluiten te doen waar dit verhaal mee begon, personen waar je dat van vind, niet meer volgen.

Al met al, is dit een antwoord op je vraag Marcel? Twitteren? Ik geniet er zeer van.

3 opmerkingen:

  1. Hoi Sia,

    Dit kun je inderdaad wel een goed antwoord op mijn vraag noemen. Als je deze uitleg in Tweets had moeten vervatten.... ;-)

    Leuk dat je er zo in bent gedoken. Zelf ben ik pas heel laat begonnen met Twitter omdat ik niet zo'n kletser ben. Nu kom ik wel op veel van dezelfde voor- en nadelen uit die jij noemt. Vol verbazing kijk ik naar mensen die 1000+ volgen en dan ook nog vaak reageren ook nog.

    Soms heb ik het gewoon te druk met dingen en mijn mobiele telefoon is niet handig genoeg om te Twitteren. Dus ik Twitter alleen als ik online ben, dit verkleint wellicht wel de praktische waarde.

    Ook heb ik niet altijd iets te melden. Op mijn blog zie ik overigens vrij veel bezoek vanuit urls die in Tweets zitten. Da's dan ook weer een extra motivatie om te Twitteren, blijkbaar bereik je daar op een andere manier mensen mee.

    Wat ik mooi vind aan Twitter is de lage drempel om met mensen contact te onderhouden. En het verrassende voor mij is dat als je mensen volgt die je ook offline ziet dat je dan al vaak veel weet van de dingen die spelen. Levert soms andere gesprekken op.

    Mooie tool om ervaring mee op te doen. Nu zoek ik nog naar een eventuele inzet in een bedrijfscontext (bv middels www.yammer.com). Nog geen idee of dit iets op kan leveren.

    Hartelijke groeten, Marcel

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Sia en @Marcel: jullie weten de toegevoegde waarde van Twitter goed te verwoorden. Ik beschouw Twitter als 'achtergrondmuziek' (uitdrukking is niet van mij). Ben niet bang om wat te missen, maar wordt regelmatig op interessants geattendeerd. En af en toe werkt het stellen van eenvoudige vragen ècht. Willem Karssenberg mailde me laatst dat mijn website uit de lucht zou zijn. Diverse twitteraars hebben dit toen op mijn verzoek getest.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik vind twitter vooral heel makkelijk om zo professionele contacten te onderhouden en het leuke vind ik dat het na een werkdag gewoon doorgaat. Om 17.00 "interessante website gevonden: http... enz. en om 18.00 "wij eten spagetti, en jullie?" Zo leer je je professionele contacten ook nog eens wat persoonlijker kennen. En dat vind ik leuk!

    Omdat je beperkt bent tot 140 tekens is twitter voor mij daarnaast ook een constante oefening om concreet en to-the-point te zijn.

    BeantwoordenVerwijderen