Op zondag aten we bij onze kleinzoon in Rotterdam. Om mee te nemen had ik een bananenbroodje gebakken in de airfryer. Een recept van Arendina Plantinga gevonden op Facebook. Met 3½ niet zo grote bananen, 100g bloem, 2 eieren, een lepel havermout, een lepel honing en een ½ theelepel kaneel. Eerst 20 minuten op 180° daarna nog 10 op 160° want de bovenkant werd te bruin. Stevig maar lekker.
We kregen een heerlijke eenpanswokmaaltijd met broccoli, wortel, kipfilet, rijst en kruiden gemaakt door kleinzoon en zijn vriendin.
Een beetje een rare week want maandag was ik tot laat in het ziekenhuis met/voor een goede vriend. Ik kreeg daar een stukje zalm, beetje worteltjes en wat witte rijst. Thuis werd soep gegeten die was samengesteld uit verschillen de resten.
De volgende dag, dinsdag, uit eten met vrienden in Roos Marijn in Rotterdam.
Voor mij was dat als voorgerecht Proeverijtje van warme gerechtjes, hoofdgerecht Zalmfilet met risotto van groene groentes en tenslotte nog Appeltaart “Roos Marijn” met kaneelijs en slagroom. Lekker en heel gezellig.
Op woensdag na opnieuw een aantal uren in een ander ziekenhuis, met partner deze keer, thuis broodpizza's gemaakt. Alles is daarbij mogelijk als beleg, deze mogelijkheid heb ik als uitgangspunt gebruikt. Grote oven op 200°. Volkorenboterhammen zonder bovenste korstje geroosterd. Daarop goede olijfolie gemengd met 2 uitgeknepen tenen knoflook gesmeerd, dan ringen van een rode ui, plakjes van 3 tomaten zonder het nat, op iedere boterham 2 plakjes notencervelaat, beetje zachte kaas daarop gesmeerd en dan geraspte oude kaas er op. Na 10 minuten een heerlijk hapje.
Donderdag een extra gast aan tafel. Maar weer eens de snelkookpan gebruikt voor een heerlijke groenekoolstamppot. In de pan 560g groene kool en 600g aardappel. Apart 200g gebakken spekjes en een rookworst. Een "koninklijke maaltijd". Maar...., "een beetje water" bleek toch iets te weinig te zijn, dus wat aangebrande aardappels onderin. Zonder dat de smaak erdoor werd bedorven alles overgebracht in een gewone pan, flinke klont boter en flinke lepel crème fraîche erdoor en de spekjes en rookworst apart opgediend.
Nog een slowcookerrecept. Mijn "hutspot" was gebaseerd op verschillende recepten en werd uiteindelijk een groentenpot met vlees apart. De mooie varkensoesters wilde ik liever niet in de slowcooker. Wat zat er in: 1 grote rode ui, 1 sjalot, 2 puntpaprika's, 1 grote aardappel, 5 teentjes knoflook, kleine ½ bloemkool, de kapjes, kontjes en het vocht van de tomaten van de broodpizza (alles in kleine stukjes), kruiden, water en een klein stukje van een bouillonblokje. Ik heb gekozen voor 8 uur op laag en onderweg gekeken of er genoeg vocht in zat. Dat was zelfs wel meer dan nodig. Na 6 uur was alles volledig gaar. De slowcooker uitgezet en later weer even op hoog. Een heerlijke oester, alleen met peper, gebakken in zoute boter. Dan nog een stokbrood afgebakken in de airfryer. En van de rest van de groenten met de staafmixer saus gemaakt voor de diepvries en later gebruik.
Op de laatste dag van deze blogweek een hartige taart. Ik had palmkool gekocht bij de biowebwinkel. Ik had er nog nooit van gehoord. Moest daarom op zoek naar wat je er mee kunt. Gekozen voor deze hartige taart. Ik heb gebruik gemaakt van 4 plakjes hartige taartdeeg van Koopmans. De palmkool was zonder de nerven 130g. Eerst 125g spekjes gebakken in de wok met 6 tenen gepekelde knoflook uit een potje. Dan de kool met een beetje sambal er bij. Even doorbakken, scheutje water en nog een paar minuten. In het eimengsel van 3 niet erg grote eieren en wat room alleen nootmuskaat mee geklopt. Intussen de plakjes deeg ontdooit en gevormd voor de bakvorm. Ik had een gesloten siliconen bakvorm die in de airfryer paste, dus die gebruikt zonder bakpapier. Airfryer op 160°, tussendoor even gekeken, na 25 minuten (het koolmengsel was afgekoeld want eerder gemaakt) klaar en erg lekker. Een paar tomaten en ½ komkommer als salade.
En vandaag, zondag, witte asperges. Klassiek! Daarover in het volgende stukje.
Dit weblog gaat over koken en eten. Sinds ik juli 2014 gestopt ben met werken in het hoger onderwijs schrijf ik hier met veel plezier over de keuken en wat daarmee samenhangt.
Privacyverklaring
▼
zondag 30 april 2017
zondag 23 april 2017
Hamburgers, schouderkarbonades en scholfilet uit de airfryer, lekkere soep, heerlijke koolsalade, bloemkoolcurry uit de slowcooker.
Zondag 1e paasdag. Twee hamburgers 6 minuten gebakken in de airfryer op 180°. Leuk recept voor een dubbele voor vaderdag. We aten ze ieder apart opgemaakt. Ik heb eerst een stokbrood afgebakken. Dan de burgertjes in de airfryer. Brood besmeerd met ketchup en mayonaise. Een blaadje witlof en schijfjes tomaat op de stukken brood. Plakken jonge kaas even op de burgers gesmolten. Lekker hoor.
Voor de lunch met gasten op 2e paasdag een soep gemaakt in de soepmaker van een beetje rauwe witlof, een restje saus van de gevulde koolbladeren van zaterdag, een tomaat, een flinke wortel en een grote aardappel aangevuld met water. Lekker met wat crackers met boter en kaas.
's Avonds aten we schouderkarbonades met bietjes. Voor 2 personen, en natuurlijk niet met een pakje aardappelpuree. Wat een onzin, maar ja, het recept is gevonden bij een winkelketen, dus.... Als je puree wilt eten is dat zo gemaakt. Maar bij ons werden het gebakken aardappeltjes. De karbonade heb ik op de bakpan in 10 minuten in de airfryer gebakken op 180°. Een zakje bio baby aardappeltjes gegaard in de magnetron en daarna in de pan gebakken in een klontje boter.
De bietjes met de ui en het sinaasappelsap laten sudderen op het gas. Apart de champignons nog gebakken, want ik vond het te lastig om ze bij de karbonade te leggen. Lekkere maaltijd.
Met een heerlijke wijn, gekregen van onze vriend uit Portugal die weer een periode in huis verblijft.
Er lag een scholfilet van 270g. Die heb ik ingepakt in een met olie ingesmeerd vel aluminiumfolie samen met wat verse zwarte peper, een takje tijm en een klontje zoute boter. In de bakpan in de airfryer 10 minuten gebakken op 180°. Het tomaat-knoflook-kappertjes-olijfmengsel apart gebakken in een scheutje olie; 1 tomaat, 15g kappertjes, 7 kleine zwarte olijfjes en 2 tenen knoflook. We aten er een koolsalade met yoghurtdressing bij. Hiervoor heb ik een kleine ½ groene kool, 2 lepels zure room en 3 lepels Griekse yoghurt, 1 lepel olijfolie, 2 tenen knoflook en 2 theelepels gemalen komijn en wat peper gebruikt. Lang laten intrekken in de koelkast. Ook nog wat puree gemaakt van 250g wortel en 150g aardappel. In plaats van mascarpone een lepel roomkaas en alles gepureerd met blaadjes van de maggiplant. Het geheel was een fijne combinatie van smaken.
Dan al weer woensdag. Door omstandigheden at ik alleen; koolsalade en de rest van de puree en wat laatste stukjes beenham opgewarmd.
De volgende dag de nog niet gebruikte gekookte bietjes verwerkt in een romig gerecht. Ongeveer 250g bietjes, 1 kleine ui, 50cc bouillon, 5g bloem en 2 lepels gewone room. Nog een keer koolsalade, een heel klein beetje puree en een in de airfryer afgebakken stokbrood. De bietjes waren heerlijk, de combinatie O.K.
Vrijdag aten we met vrienden bij andere vrienden. Erg gezellig en een heerlijke maaltijd.
Op zaterdag de slowcooker weer eens aangezet voor een curry met bloemkool. Vanaf de gemalen komijn heb ik zelf de Vadouvan kruiden samengesteld. In plaats van pepervlokken gekozen voor chilipoeder. En geen zout en gedroogde rozenblaadjes :-).
Verder 200g eendeborst, een hele mango, 150cc kokosmelk, ½ bloemkool, 1 ui, een stukje gember en een lepel kruiden in de kleine pot gedaan en 5 op uur op laag gezet. Gegeten met rijst uit de rijstkoker en een "pasta" van avocado met citroensap, knoflook en ui.
En vandaag, zondag, krijgen we eten bij onze kleinzoon in Rotterdam. Ben benieuwd.
Voor de lunch met gasten op 2e paasdag een soep gemaakt in de soepmaker van een beetje rauwe witlof, een restje saus van de gevulde koolbladeren van zaterdag, een tomaat, een flinke wortel en een grote aardappel aangevuld met water. Lekker met wat crackers met boter en kaas.
's Avonds aten we schouderkarbonades met bietjes. Voor 2 personen, en natuurlijk niet met een pakje aardappelpuree. Wat een onzin, maar ja, het recept is gevonden bij een winkelketen, dus.... Als je puree wilt eten is dat zo gemaakt. Maar bij ons werden het gebakken aardappeltjes. De karbonade heb ik op de bakpan in 10 minuten in de airfryer gebakken op 180°. Een zakje bio baby aardappeltjes gegaard in de magnetron en daarna in de pan gebakken in een klontje boter.
De bietjes met de ui en het sinaasappelsap laten sudderen op het gas. Apart de champignons nog gebakken, want ik vond het te lastig om ze bij de karbonade te leggen. Lekkere maaltijd.
Met een heerlijke wijn, gekregen van onze vriend uit Portugal die weer een periode in huis verblijft.
Er lag een scholfilet van 270g. Die heb ik ingepakt in een met olie ingesmeerd vel aluminiumfolie samen met wat verse zwarte peper, een takje tijm en een klontje zoute boter. In de bakpan in de airfryer 10 minuten gebakken op 180°. Het tomaat-knoflook-kappertjes-olijfmengsel apart gebakken in een scheutje olie; 1 tomaat, 15g kappertjes, 7 kleine zwarte olijfjes en 2 tenen knoflook. We aten er een koolsalade met yoghurtdressing bij. Hiervoor heb ik een kleine ½ groene kool, 2 lepels zure room en 3 lepels Griekse yoghurt, 1 lepel olijfolie, 2 tenen knoflook en 2 theelepels gemalen komijn en wat peper gebruikt. Lang laten intrekken in de koelkast. Ook nog wat puree gemaakt van 250g wortel en 150g aardappel. In plaats van mascarpone een lepel roomkaas en alles gepureerd met blaadjes van de maggiplant. Het geheel was een fijne combinatie van smaken.
Dan al weer woensdag. Door omstandigheden at ik alleen; koolsalade en de rest van de puree en wat laatste stukjes beenham opgewarmd.
De volgende dag de nog niet gebruikte gekookte bietjes verwerkt in een romig gerecht. Ongeveer 250g bietjes, 1 kleine ui, 50cc bouillon, 5g bloem en 2 lepels gewone room. Nog een keer koolsalade, een heel klein beetje puree en een in de airfryer afgebakken stokbrood. De bietjes waren heerlijk, de combinatie O.K.
Vrijdag aten we met vrienden bij andere vrienden. Erg gezellig en een heerlijke maaltijd.
Op zaterdag de slowcooker weer eens aangezet voor een curry met bloemkool. Vanaf de gemalen komijn heb ik zelf de Vadouvan kruiden samengesteld. In plaats van pepervlokken gekozen voor chilipoeder. En geen zout en gedroogde rozenblaadjes :-).
Verder 200g eendeborst, een hele mango, 150cc kokosmelk, ½ bloemkool, 1 ui, een stukje gember en een lepel kruiden in de kleine pot gedaan en 5 op uur op laag gezet. Gegeten met rijst uit de rijstkoker en een "pasta" van avocado met citroensap, knoflook en ui.
En vandaag, zondag, krijgen we eten bij onze kleinzoon in Rotterdam. Ben benieuwd.
zondag 16 april 2017
(Broodje)beenham, lekker soepje, makreel met paddestoelen, witlof met zalm uit de airfryer en gevulde koolbladeren uit de slowcooker.
Natuurlijk aten we op zondag beenham van de dag ervoor. Ik had er plakken van gesneden en die ingesmeerd met een rest whisky-honingsaus. In een half uur opgewarmd in een voorverwarmde oven op 160°. Van de resten prei, aardappeltjes en ook nog een heel klein beetje rode kool met gehakt heb ik een puree gemaakt met de staafmixer. Niet erg fotogeniek, maar wel lekker. Zelfs voor de "astronautengast". Wat stukjes gepofte appel er bij en wat Franse kaas toe. Een heel eenvoudig maar smakelijk maal.
De volgende dag een soepje gemaakt in de soepmaker van de resten tomaat en komkommer van het voorgerecht van zaterdag. Daarbij een paar stukjes gepofte appel en wat kip/kerrie.
Eerst een kom soep, alle drie, daarna nog een keer beenham, deze keer met piccalilly met een salade van kropsla met stukjes tomaat. Met een warm broodje afgebakken in de airfryer er bij werd het een Broodje Beenham.
Doordat er veel extra fruit in huis was, meegebracht voor onze gast, heb ik in de blender maar eens een soort smoothie gemaakt van 3 peren, 1 kiwi en 1 meloen. Teveel fruit om zo op te eten en weggooien doen we niet aan hier.
Op dinsdag is onze vriend naar zijn thuis in Portugal vertrokken. Wij aten 's avonds bij Restaurant Leff in Oud Beijerland. Een heerlijk 4 gangendiner. Met koffie toe.
De volgende dag gerookte makreel. Met kastanjechampignons. Gezocht naar een recept kwam ik deze makreel met paddestoelen tegen. Omdat er nog rettich in een potje stond, was dat een leuke combinatie. Wat basmatirijst gekookt in de rijstkoker. Lekker met een tomaat.
Donderdag op bezoek bij vrienden. Ook de nacht daar doorgebracht. Lekker gegeten en gedronken. Borrel, diner (zalmmoot met rösti en sugarsnaps) en de volgende dag ontbijt en lunch. Gezellige tijd.
Op vrijdag maakte ik witlof met gerookte zalm, (ja, weer zalm, maar die moest echt op). Voor samen, na uitgebreid ontbijt en lunch, gekozen voor 2 struikjes witlof en de andere ingrediënten aangepast wat betreft hoeveelheid. Een beetje droge gekookte rijst uit de koelkast toegevoegd wat zachter gemaakt met een paar druppels 'maggi' en geen bouillonpoeder gebruikt in het roomkaas/roommengsel. Na 10 minuten in de voorverwarmde airfryer op 160° zag het er goed uit. We hebben er verder niets bij gegeten. Samen met een glas witte wijn een klein, heerlijk gerecht later op de avond.
Op de laatste dag van deze blogweek aten we gevulde koolbladeren uit de slowcooker. Wel een eigen draai aan gegeven. Er was geen gehakt meer, maar wel een pakje hamburgers van Freek. Gemaakt van "rundvlees, zout, gedroogde groente, kruiden en specerijen, ascorbinezuur, suiker, paneermeel" zoals keurig op de verpakking stond. Een uitje, 3 tenen knoflook en een handje couscous even gebakken en dat gemengd met 220g hamburger. Nog extra wat cayennepeper, een snufje nootmuskaat en een snufje kaneel en scheutje room in plaats van een heel ei. De koolbladeren van groene kool heel even gekookt en 4 pakketjes gemaakt. Tomatensaus stond kant-en-klaar in de diepvries. De bodem van de kleine cooker bedekt met ringetjes ui, de pakketjes er op, de saus erover en 8 uur op laag. Lekker pittig gerecht met een verse zachte aardappelpuree met wat room, boter en peper.
En vandaag, zondag en 1e paasdag, afhankelijk van het verloop van de dag de andere twee hamburgers maar op eten denk ik.
Eerst een kom soep, alle drie, daarna nog een keer beenham, deze keer met piccalilly met een salade van kropsla met stukjes tomaat. Met een warm broodje afgebakken in de airfryer er bij werd het een Broodje Beenham.
Doordat er veel extra fruit in huis was, meegebracht voor onze gast, heb ik in de blender maar eens een soort smoothie gemaakt van 3 peren, 1 kiwi en 1 meloen. Teveel fruit om zo op te eten en weggooien doen we niet aan hier.
Dessert Leff |
De volgende dag gerookte makreel. Met kastanjechampignons. Gezocht naar een recept kwam ik deze makreel met paddestoelen tegen. Omdat er nog rettich in een potje stond, was dat een leuke combinatie. Wat basmatirijst gekookt in de rijstkoker. Lekker met een tomaat.
Donderdag op bezoek bij vrienden. Ook de nacht daar doorgebracht. Lekker gegeten en gedronken. Borrel, diner (zalmmoot met rösti en sugarsnaps) en de volgende dag ontbijt en lunch. Gezellige tijd.
Op vrijdag maakte ik witlof met gerookte zalm, (ja, weer zalm, maar die moest echt op). Voor samen, na uitgebreid ontbijt en lunch, gekozen voor 2 struikjes witlof en de andere ingrediënten aangepast wat betreft hoeveelheid. Een beetje droge gekookte rijst uit de koelkast toegevoegd wat zachter gemaakt met een paar druppels 'maggi' en geen bouillonpoeder gebruikt in het roomkaas/roommengsel. Na 10 minuten in de voorverwarmde airfryer op 160° zag het er goed uit. We hebben er verder niets bij gegeten. Samen met een glas witte wijn een klein, heerlijk gerecht later op de avond.
Op de laatste dag van deze blogweek aten we gevulde koolbladeren uit de slowcooker. Wel een eigen draai aan gegeven. Er was geen gehakt meer, maar wel een pakje hamburgers van Freek. Gemaakt van "rundvlees, zout, gedroogde groente, kruiden en specerijen, ascorbinezuur, suiker, paneermeel" zoals keurig op de verpakking stond. Een uitje, 3 tenen knoflook en een handje couscous even gebakken en dat gemengd met 220g hamburger. Nog extra wat cayennepeper, een snufje nootmuskaat en een snufje kaneel en scheutje room in plaats van een heel ei. De koolbladeren van groene kool heel even gekookt en 4 pakketjes gemaakt. Tomatensaus stond kant-en-klaar in de diepvries. De bodem van de kleine cooker bedekt met ringetjes ui, de pakketjes er op, de saus erover en 8 uur op laag. Lekker pittig gerecht met een verse zachte aardappelpuree met wat room, boter en peper.
En vandaag, zondag en 1e paasdag, afhankelijk van het verloop van de dag de andere twee hamburgers maar op eten denk ik.
zondag 9 april 2017
Kabeljauw en rode kool uit de airfryer, vissige soep, salades, beenham, aardappeltjes en fruitcompote uit de slowcooker.
Zondag, de dag van de wedstrijd Ajax - Feyenoord ( :( ). En dan ook nog de Ronde van Vlaanderen. In verschillende kamers streams, zenders, geluid :-).
We aten samen één kogelbiefstuk van 130g (ik ben geen grote vleeseter) met stamppot met bleekselderij en appel, 500g aardappelen, ½ struik bleekselderij, 1 appel. Harde bleekselderij in de puree vinden we niet zo lekker, dus 15 minuten meegekookt met de aardappelen plus nog een handvol blaadjes van de maggiplant fijngeknipt. Heel fijn gesneden stukjes appel erdoor bij het stampen met een scheutje warme melk, een klontje boter en versgemalen zwarte peper. Extra nog wat geraspte wortel met een scheutje citroensap en wat mayonaise. Schaaltje met walnoten op tafel om over de puree te strooien.
Maandag was visdag; kabeljauw in een vispakketje met kaas en ham. Onze "astronauten"vriend ook deze week nog in huis, at kleine hapjes mee. Bij de vis aten we komkommer met salie en biobaby-aardappeltjes uit de magnetron (lekker met mayonaise). Voor de komkommer een lepel olie, een lepel verse salieblaadjes uit de kruidentuin, een kleine ui en 2 kleine tenen knoflook gebruikt op een hele komkommer. Een flinke lepel crème fraîche er door geroerd en erg lekker. Voor de vispakketjes had ik bijna 300g kabeljauw en toch gekozen voor 2 pakketjes, dus 4 plakjes hartige-taartdeeg uit de diepvries. Zonder bloem maar met gesnipperde knoflook-bieslook pakketjes gemaakt met gekookte ham en plakjes jonge kaas en ongeveer 20 minuten in de airfryer op 180° gebakken. Mooi eten. Voor de resten vis in deeg en komkommer weer de soepmaker aan het werk gezet. Aangevuld met water.
De volgende dag rode kool in een ovenschotel. Het was iets minder werk dan beschreven, want de rode kool kwam uit een pak. De puree gemaakt van de biobaby-aardappeltjes die over waren, een rest bleekselderij-appel-puree en een paar vers gekookte aardappelen. Beetje boter en melk er door. Een appel laten stoven in een heel klein schilfertje boter. Gehakt geruld volgens voorschrift. In plaats van bosui vers-geknipte bieslook er door gedaan. Alles in een ovenschaal (de extra appelstukjes op de rode kool) die paste in de airfryer, maar die rook nog naar vis, dus toch voor de grote oven gekozen.
En in mijn keuken is 30 dan 40 minuten en omdat de kool en puree koud waren wel 60 minuten :-). Een heerlijke schotel die dus ook prima in de airfryer kan.
Woensdag soep van maandag met een licht vissig smaakje en deze avocadosalade als inspiratiebron. Volledig aangepast, dat wel. Met 10 heel dunne plakjes gebakken bacon, 1 in dat vet gebakken kleine rode paprika in stukjes, 2 avocado's, scheut citroensap, 1 klein uitje en 1 heel klein sjalotje, een handje verkruimelde walnoten, peper en zout en een scheutje olijfolie.
Heerlijk met een stuk stokbrood afgebakken in de airfryer.
Op donderdag de laatste kom vissige soep en opgebakken rodekool-ovenschotel. In de ovenschaal de rest plat verdeeld en bestrooid met een laagje gemalen jonge kaas. Koud, dus 20 minuten in de aifryer eerst op 160°, dan nog 5 minuten op 180°.
Vrijdag weer een salade want mango, avocado en tomaat moesten worden gebruikt. Met wat gewone kropsla en maar 1 tomaat. Beetje chilipeper erover gestrooid. Gekookte penne, 180g, uit de diepvries gehaald en zacht opgewarmd met 125g mascarpone en 80g fijngesneden Serranoham.
Op de laatste dag van deze blogweek gasten aan tafel. Late lunch of vroeg diner.
Een voorgerecht uit het boek Het Ei van Michel Roux. Leuk, maar wel veel werk al met al.
Als hoofdgerecht beenham met gepofte appel uit de grote oven inclusief de aanbevolen prei. Het was een erg grote ham, veel te veel, maar ja. En al gezouten en gegaard door de verkoper. Heeft 1½ uur in de oven gestaan op 160° (en de laatste 35 minuten heb ik de appels erbij gelegd). Dan de zelfgemaakte whiskysaus er op gedaan en even terug gezet. Terwijl de prei gestoofd. Heerlijke gebakken aardappeltjes met knoflook en Parmezaan uit de slowcooker. Ik heb 1½ pond gedaan en de olie met kruiden daarop aangepast. Daarna wat Franse kaas met een stukje brood.
Als dessert een lekker gemakkelijke fruitcompote uit de slowcooker. Op vrijdag gemaakt. Uit de diepvries 300g bramen en 500g kroosjesmoes. Met 80cc sinaasappelsap, de rasp van de schil en 50g suiker in de slowcooker gedaan en op hoog gezet. Aan het eind een lepeltje maizena er bij. Lekker fris.
Gecombineerd met een in de airfryer gebakken cake. Met 60g oersuiker en een paar lepels zelfgemaakte vanillesuiker (gebruikt vanillestokje in stukjes wekenlang in de suiker). Iets te compact gebleven, maar wel smakelijk met de compote samen.
En vandaag, zondag, ik denk vooral wat er over is.
We aten samen één kogelbiefstuk van 130g (ik ben geen grote vleeseter) met stamppot met bleekselderij en appel, 500g aardappelen, ½ struik bleekselderij, 1 appel. Harde bleekselderij in de puree vinden we niet zo lekker, dus 15 minuten meegekookt met de aardappelen plus nog een handvol blaadjes van de maggiplant fijngeknipt. Heel fijn gesneden stukjes appel erdoor bij het stampen met een scheutje warme melk, een klontje boter en versgemalen zwarte peper. Extra nog wat geraspte wortel met een scheutje citroensap en wat mayonaise. Schaaltje met walnoten op tafel om over de puree te strooien.
Maandag was visdag; kabeljauw in een vispakketje met kaas en ham. Onze "astronauten"vriend ook deze week nog in huis, at kleine hapjes mee. Bij de vis aten we komkommer met salie en biobaby-aardappeltjes uit de magnetron (lekker met mayonaise). Voor de komkommer een lepel olie, een lepel verse salieblaadjes uit de kruidentuin, een kleine ui en 2 kleine tenen knoflook gebruikt op een hele komkommer. Een flinke lepel crème fraîche er door geroerd en erg lekker. Voor de vispakketjes had ik bijna 300g kabeljauw en toch gekozen voor 2 pakketjes, dus 4 plakjes hartige-taartdeeg uit de diepvries. Zonder bloem maar met gesnipperde knoflook-bieslook pakketjes gemaakt met gekookte ham en plakjes jonge kaas en ongeveer 20 minuten in de airfryer op 180° gebakken. Mooi eten. Voor de resten vis in deeg en komkommer weer de soepmaker aan het werk gezet. Aangevuld met water.
De volgende dag rode kool in een ovenschotel. Het was iets minder werk dan beschreven, want de rode kool kwam uit een pak. De puree gemaakt van de biobaby-aardappeltjes die over waren, een rest bleekselderij-appel-puree en een paar vers gekookte aardappelen. Beetje boter en melk er door. Een appel laten stoven in een heel klein schilfertje boter. Gehakt geruld volgens voorschrift. In plaats van bosui vers-geknipte bieslook er door gedaan. Alles in een ovenschaal (de extra appelstukjes op de rode kool) die paste in de airfryer, maar die rook nog naar vis, dus toch voor de grote oven gekozen.
En in mijn keuken is 30 dan 40 minuten en omdat de kool en puree koud waren wel 60 minuten :-). Een heerlijke schotel die dus ook prima in de airfryer kan.
Woensdag soep van maandag met een licht vissig smaakje en deze avocadosalade als inspiratiebron. Volledig aangepast, dat wel. Met 10 heel dunne plakjes gebakken bacon, 1 in dat vet gebakken kleine rode paprika in stukjes, 2 avocado's, scheut citroensap, 1 klein uitje en 1 heel klein sjalotje, een handje verkruimelde walnoten, peper en zout en een scheutje olijfolie.
Heerlijk met een stuk stokbrood afgebakken in de airfryer.
Op donderdag de laatste kom vissige soep en opgebakken rodekool-ovenschotel. In de ovenschaal de rest plat verdeeld en bestrooid met een laagje gemalen jonge kaas. Koud, dus 20 minuten in de aifryer eerst op 160°, dan nog 5 minuten op 180°.
Vrijdag weer een salade want mango, avocado en tomaat moesten worden gebruikt. Met wat gewone kropsla en maar 1 tomaat. Beetje chilipeper erover gestrooid. Gekookte penne, 180g, uit de diepvries gehaald en zacht opgewarmd met 125g mascarpone en 80g fijngesneden Serranoham.
Op de laatste dag van deze blogweek gasten aan tafel. Late lunch of vroeg diner.
Een voorgerecht uit het boek Het Ei van Michel Roux. Leuk, maar wel veel werk al met al.
Als hoofdgerecht beenham met gepofte appel uit de grote oven inclusief de aanbevolen prei. Het was een erg grote ham, veel te veel, maar ja. En al gezouten en gegaard door de verkoper. Heeft 1½ uur in de oven gestaan op 160° (en de laatste 35 minuten heb ik de appels erbij gelegd). Dan de zelfgemaakte whiskysaus er op gedaan en even terug gezet. Terwijl de prei gestoofd. Heerlijke gebakken aardappeltjes met knoflook en Parmezaan uit de slowcooker. Ik heb 1½ pond gedaan en de olie met kruiden daarop aangepast. Daarna wat Franse kaas met een stukje brood.
Als dessert een lekker gemakkelijke fruitcompote uit de slowcooker. Op vrijdag gemaakt. Uit de diepvries 300g bramen en 500g kroosjesmoes. Met 80cc sinaasappelsap, de rasp van de schil en 50g suiker in de slowcooker gedaan en op hoog gezet. Aan het eind een lepeltje maizena er bij. Lekker fris.
Gecombineerd met een in de airfryer gebakken cake. Met 60g oersuiker en een paar lepels zelfgemaakte vanillesuiker (gebruikt vanillestokje in stukjes wekenlang in de suiker). Iets te compact gebleven, maar wel smakelijk met de compote samen.
En vandaag, zondag, ik denk vooral wat er over is.
zondag 2 april 2017
Preisoep, bietenpuree, geroosterde aardappelpuree uit de airfryer, eendenborst in de slowcooker, Japans, zelfgemaakte pasta, weer soep en appel-perendessert.
Er was deze week iemand in huis die flesjes "astronautenvoeding" moest "eten". Daar hoefde ik dus niet mijn best voor te doen :-). Zondag een extra persoon voor de lunch. Daar heb ik een preisoep voor gemaakt. Een beetje een tussenweg tussen het recept in het boekje van de soepmaker en het aangehaalde recept. Er was iets meer dan 200g prei, daarbij 120g aardappel, 3 kleine uien en 2 teentjes knoflook. Aangevuld met kippenbouillon tot het bovenste streepje en op de pureerstand. Geserveerd met crackers, boter, room, ricotta en gerookte zalm.
Verder voor 's avonds een leuk recept voor bietenpuree. Een beetje za'atar zelf samengesteld maar zonder sumak. Ik had 350g gekookte biet, in totaal 180g yoghurt, zure room en nog wat alpro. Geen dadelstroop en citroen toegevoegd. Peper en zout na afloop naar smaak. Geroosterde aardappelpuree er bij gemaakt. Eerst een halve bol knoflook in de airfryer, 15 minuten op 180°. Met verse rozemarijn, die de winter prima heeft overleefd, de knoflook in de boter even laten bruinen. Later de puree in een ovenschaaltje 15 minuten op 180° en nog even om echt warm te worden 5 minuten op 160°. Zo'n 200g geruld gehakt wat nog in de koelkast stond opgewarmd met wat boter in de magnetron. Samenstellen van een en ander op het bord mogelijk aan tafel :-). Gehakt was iets te hard gegaan, maar wel krokant lekker. Beide soorten puree waren heerlijk. Van de bieten wel aardig wat over.
Op maandag broccoli met mascarpone. Het was prachtig weer, dus veel buiten. In plaats van verse pasta te maken gekozen voor gebroken spaghetti, nog steeds een rest in een blik. Met 175g broccoli, 175g gebroken spaghetti, 2 tenen knoflook, 125g mascarpone en 100g hamblokjes. Pijnboompitten geroosterd. Erg lekker bij elkaar.
Wortel en bleekselderij in de koelkast en eendenborst in de diepvries. Gezocht op 'slowcooker' met deze ingrediënten. Het volgende gek-vertaalde recept gevonden. Met één borst van 200g in 2 delen, 1 grote sjalot, 3 tenen knoflook, ½ kop bouillon en hele kop rode wijn, 1 grote wortel en extra een stengel bleekselderij. Het eendenvet uit een potje foi gras gebruikt om de erg magere stukken eend te bakken. Verse laurier, tijm en rozemarijn maar geen verse marjolein in de kruidentuin dus daarvan wat gedroogde toegevoegd. Na 6 uur op laag de eend eruit gehaald en de saus afgemaakt met een beetje maizena.
We aten de eend met gebakken aardappeltjes uit de airfryer. Wat een heerlijk recept in combinatie met de saus. Alle smaken zo door en door met elkaar verbonden.
Na het eten nog een soep gemaakt in de soepmaker van 150g steel van de broccoli in stukjes, kookvocht van de broccoli, 4 kastanjechampignons, een klein plukje sla, een rest van de macaroni met broccoli en mascarpone en heel klein beetje saus van de eend. Aangevuld met water tot onderste streepje en op de pureerstand.
De volgende dag eerst een soepje. Dan even TV kijken naar Faye en Joost in BinnensteBuiten, huis met eigen geluidsstudio en heel veel kunst.
Uurtje later wortel/bleekselderij (2 stengels en 3 wortels) met gebakken rijst op z'n Japans. Bruine basmatirijst voor 2 personen tevoren gekookt in de rijstkoker. Verder met 3 eieren, 6 kleine stengeltjes bosui in plaats van prei, oestersaus in plaats van vissaus en droge witte wijn in plaats van sake. Een erg leuke en lekkere combinatie. Het kookvocht van de groenten was gelijk een beetje saus voor de rijst.
Donderdag eenvoudige geroerbakte paksoi. Wokolie met kokos gebruikt. Met Merguez-worstjes van de bioboer gebakken in de airfryer, op 180°, voorverwarmd, 10 minuten en couscous met gebakken ui. Goed maal.
Vrijdag een gast aan tafel. Zelf penne gemaakt in de pastamachine. We aten die met bloemkool, spek en kaassaus. De biologische bloemkool had mooi lichtgroen binnenblad en de stam gebruik ik altijd al. Blad en stam samen met wat rijst en kookvocht van woensdag aangevuld met water in de soepmaker gedaan. Dunne soep gemengd met een restje van de soep van dinsdag. Lekkere lunch.
Voor het spek had ik 6 flinke repen ontbijtspek, 4 plakjes bakbacon en 1 grote plak ham. Voor de kaas gekozen voor 120g jonge en 20gr zeer oude kaas. Alles bij elkaar best aardig wat werk. Na 25 minuten in de grote oven op 200° een smakelijke, wel erg stevige schotel. Voor zeker 6 personen genoeg :-). En de "astronauten-gast" at een paar hapjes mee, hoera.
Als toetje een appel peren dessert. Met 2 appels en 2 peren, 2 lepels citroensap en 2 lepels bruine basterdsuiker. Handje amandelschaafsel erover gestrooid. In een ovenschaaltje op 180° 20 minuten in de airfryer. Heerlijk zacht. Geschikt voor alle aanwezigen.
Op de laatste dag van deze blogweek een ratjetoe. De bietenpuree gemengd met de couscous met een paar stukjes paksoi. Daarbij de nog 5 in stukjes gesneden gebakken repen ontbijtspek en een paar plakken ham. Opgewarmd en geserveerd met in de airfryer afgebakken stokbrood. In de ochtend de rest van de penne met bloemkool ingevroren. En de rest, 360g, van de verse penne even gekookt en na afkoelen ook ingevroren.
En vandaag, zondag, biefstuk met.... ?
Verder voor 's avonds een leuk recept voor bietenpuree. Een beetje za'atar zelf samengesteld maar zonder sumak. Ik had 350g gekookte biet, in totaal 180g yoghurt, zure room en nog wat alpro. Geen dadelstroop en citroen toegevoegd. Peper en zout na afloop naar smaak. Geroosterde aardappelpuree er bij gemaakt. Eerst een halve bol knoflook in de airfryer, 15 minuten op 180°. Met verse rozemarijn, die de winter prima heeft overleefd, de knoflook in de boter even laten bruinen. Later de puree in een ovenschaaltje 15 minuten op 180° en nog even om echt warm te worden 5 minuten op 160°. Zo'n 200g geruld gehakt wat nog in de koelkast stond opgewarmd met wat boter in de magnetron. Samenstellen van een en ander op het bord mogelijk aan tafel :-). Gehakt was iets te hard gegaan, maar wel krokant lekker. Beide soorten puree waren heerlijk. Van de bieten wel aardig wat over.
Op maandag broccoli met mascarpone. Het was prachtig weer, dus veel buiten. In plaats van verse pasta te maken gekozen voor gebroken spaghetti, nog steeds een rest in een blik. Met 175g broccoli, 175g gebroken spaghetti, 2 tenen knoflook, 125g mascarpone en 100g hamblokjes. Pijnboompitten geroosterd. Erg lekker bij elkaar.
Wortel en bleekselderij in de koelkast en eendenborst in de diepvries. Gezocht op 'slowcooker' met deze ingrediënten. Het volgende gek-vertaalde recept gevonden. Met één borst van 200g in 2 delen, 1 grote sjalot, 3 tenen knoflook, ½ kop bouillon en hele kop rode wijn, 1 grote wortel en extra een stengel bleekselderij. Het eendenvet uit een potje foi gras gebruikt om de erg magere stukken eend te bakken. Verse laurier, tijm en rozemarijn maar geen verse marjolein in de kruidentuin dus daarvan wat gedroogde toegevoegd. Na 6 uur op laag de eend eruit gehaald en de saus afgemaakt met een beetje maizena.
We aten de eend met gebakken aardappeltjes uit de airfryer. Wat een heerlijk recept in combinatie met de saus. Alle smaken zo door en door met elkaar verbonden.
Na het eten nog een soep gemaakt in de soepmaker van 150g steel van de broccoli in stukjes, kookvocht van de broccoli, 4 kastanjechampignons, een klein plukje sla, een rest van de macaroni met broccoli en mascarpone en heel klein beetje saus van de eend. Aangevuld met water tot onderste streepje en op de pureerstand.
De volgende dag eerst een soepje. Dan even TV kijken naar Faye en Joost in BinnensteBuiten, huis met eigen geluidsstudio en heel veel kunst.
Uurtje later wortel/bleekselderij (2 stengels en 3 wortels) met gebakken rijst op z'n Japans. Bruine basmatirijst voor 2 personen tevoren gekookt in de rijstkoker. Verder met 3 eieren, 6 kleine stengeltjes bosui in plaats van prei, oestersaus in plaats van vissaus en droge witte wijn in plaats van sake. Een erg leuke en lekkere combinatie. Het kookvocht van de groenten was gelijk een beetje saus voor de rijst.
Donderdag eenvoudige geroerbakte paksoi. Wokolie met kokos gebruikt. Met Merguez-worstjes van de bioboer gebakken in de airfryer, op 180°, voorverwarmd, 10 minuten en couscous met gebakken ui. Goed maal.
Vrijdag een gast aan tafel. Zelf penne gemaakt in de pastamachine. We aten die met bloemkool, spek en kaassaus. De biologische bloemkool had mooi lichtgroen binnenblad en de stam gebruik ik altijd al. Blad en stam samen met wat rijst en kookvocht van woensdag aangevuld met water in de soepmaker gedaan. Dunne soep gemengd met een restje van de soep van dinsdag. Lekkere lunch.
Voor het spek had ik 6 flinke repen ontbijtspek, 4 plakjes bakbacon en 1 grote plak ham. Voor de kaas gekozen voor 120g jonge en 20gr zeer oude kaas. Alles bij elkaar best aardig wat werk. Na 25 minuten in de grote oven op 200° een smakelijke, wel erg stevige schotel. Voor zeker 6 personen genoeg :-). En de "astronauten-gast" at een paar hapjes mee, hoera.
Als toetje een appel peren dessert. Met 2 appels en 2 peren, 2 lepels citroensap en 2 lepels bruine basterdsuiker. Handje amandelschaafsel erover gestrooid. In een ovenschaaltje op 180° 20 minuten in de airfryer. Heerlijk zacht. Geschikt voor alle aanwezigen.
Op de laatste dag van deze blogweek een ratjetoe. De bietenpuree gemengd met de couscous met een paar stukjes paksoi. Daarbij de nog 5 in stukjes gesneden gebakken repen ontbijtspek en een paar plakken ham. Opgewarmd en geserveerd met in de airfryer afgebakken stokbrood. In de ochtend de rest van de penne met bloemkool ingevroren. En de rest, 360g, van de verse penne even gekookt en na afkoelen ook ingevroren.
En vandaag, zondag, biefstuk met.... ?